Kitab sutyoh

120 Sabat Natal

Sabat Kristen nyaéta kahirupan di Yesus Kristus anu unggal jalma percaya manggih istirahat anu sajati. Sabat poe katujuh dinten Sabat maréntahkeun ka Israél dina Sapuluh Paréntah mangrupikeun kalangkang anu nunjukkeun kanyataan sajati Gusti sareng Jurusalamet urang Yesus Kristus salaku tanda kanyataan anu sajati. (Ibrani 4,3.8: 10-11,28; Mateus 30: 2-20,8; Budalan 11: 2,16-17; Kolosa)

Ngagungkeun kasalametan dina Kristus

Ibadah mangrupikeun jawaban kami pikeun amal-amal anu dilakukeun pikeun Gusti. Kanggo umat Israil, eksodo, pangalaman dina pindah ka Mesir, aya di pusat ibadah - naon anu parantos dilakukeun ku Gusti. Pikeun umat Kristen, Injil aya di pusat ibadah - naon anu parantos dilakukeun pikeun sagala mukmin. Dina ibadah Kristen urang ngagungkeun sareng ngabagi kahirupan, maot sareng kebangkitan Yesus Kristus pikeun kasalametan sareng kasalametan sadaya jalma.

Bentuk ibadah anu dipasihan ka urang Israil khusus pikeun aranjeunna. Allah parantos masihan umat Israél pola ibadah ngalangkungan Nabi Musa anu tiasa ngabantosan umat Israil ngagungkeun sareng alhamdulillah ka sadaya anu parantos dilakukeun ku Gusti nalika aranjeunna ngaluarkeun aranjeunna ka Mesir sareng dibawa ka darat jangji.

Ibadah Kristen henteu meryogikeun aturan dumasar kana pangalaman Perjanjian Lawas Israil sareng Allah, tapi ngarespon kana Injil. Sacara umum, urang tiasa nyarios yén "anggur énggal" Injil kedah dieusi "tabung énggal" (Mateus 9,17). "Tabung lawas" Perjanjian Old henteu dirarancang pikeun nyerep anggur anyar Injil (Ibrani 12,18: 24).

Bentuk anyar

Ibadah Israél nyaéta pikeun urang Israil. Éta lumangsung dugi Kristus sumping. Ti saprak éta, umat Allah parantos nyembah ibadah ku cara anyar, ngaréspon kana énggal anu anyar - hal anyar anu transcendent anu dilakukeun ku Gusti Yesus. Ibadah Kristen ditujukeun pikeun ngulang sareng ilubiung dina awak sareng getih Yesus Kristus. Komponén utama nyaéta:

  • Perayaan Perjamuan Pangéran, ogé Ékaristi (atanapi syukur) sareng nyebat komuni sakumaha paréntah ku Kristus.
  • Bacaan Kitab Suci: Kami marios sareng marios perihal cinta Gusti sareng jangji-Na, khususna jangji Juru Salamet Yesus Kristus, anu ngacalan urang kana Firman Allah.
  • Doa sareng lagu: Kami setia ngucapkeun doa urang ka Gusti, kalayan hinaan dosa urang, sareng ngahargaan sareng muji Anjeunna kalayan pujian, syukur.

Blok kana eusi

Ibadah Kristen utamana dumasar kana eusi sareng artos sanés dina kriteria formal atanapi temporal. Éta pisan sababna naha ibadah Kristen henteu terikat ka dinten anu khusus dina saminggu atanapi usum anu spesifik. Nasrani ogé henteu resep dina dinten atanapi usum tinangtu. Tapi urang Kristen tiasa milih musim khusus pikeun ngagungkeun tahap penting dina kahirupan sareng Yesus.

Kitu ogé, "mesen" urang Kristen dina saminggu pikeun ibadah umum: aranjeunna ngumpul salaku awak Kristus pikeun ngahargaan Gusti. Kaseueuran umat Kristen milih Minggu kanggo ibadah, batur milih dinten Saptu, sareng sababaraha deui kumpul dina waktos sanés - sapertos dinten Rebo magrib.

Khusus tina ajaran Adventists Katujuh nyaéta pandangan yén urang Kristen ngalakukeun dosa upami aranjeunna milih Minggu salaku dinten ibadah biasa pikeun ibadah. Tapi henteu aya dukungan pikeun ieu dina Alkitab.

Acara Utama Anu Diénging dina Minggu Seueur Advent Advent Katujuhna bisa kaget, tapi Injil sacara terang-terangan ngalaporkeun peristiwa-peristiwa utama anu lumangsung dina Minggu. Kami bakal ngiringan hal ieu langkung rinci: Nasrani henteu wajib ngayakeun jasa Minggu maranéhanana, tapi aya ogé alesan anu henteu milih Minggu kanggo ibadah ibadah.

Injil Yohanes ngalaporkeun yén murid-murid Yesus tepang dina dinten munggaran saatos Yesus disalib sareng yén Yesus sumping ka aranjeunna (Yohanes 20,1). Sakabéh opat Injil ngalaporkeun sacara saksama yén jadian Yesus ngajantenkeun énjing-enjing dinten Minggu (Mateus 28,1; Markus 16,2; Lukas 24,1; Yohanes 20,1).

Sadayana opat penginjil nganggap hal éta penting pikeun disebatkeun yén kajadian ieu kajantenan dina waktos anu tangtu, nyaéta dina Minggu. Aranjeunna tiasa dilakukeun tanpa rinci éta, tapi henteu. Injil nunjukkeun yén Yesus ngungkabkeun diri salaku Mantenna anu bangkit dinten Minggu - panginten isuk-isuk, teras siang sareng tungtungna magrib. Ningali penampilan ieu dinten-dinten anu Yesus bangkit, para penginjil sacara sanés ngabéjaan atanapi sieun; rada, aranjeunna hoyong ngajelaskeun yén sadaya ieu lumangsung dina sauran [mimiti] dinten minggu.

Jalan ka Emmaus

Jalma anu masih gaduh mamang dina dinten anu kabangkitan kedah maca laporan anu teu jelas ngeunaan dua "murid Emmaus" dina Injil Lukas. Yesus parantos ngaduga yén dina dinten katilu anjeunna bakal gugah tina maot (Lukas 9,22; 18,33; 24,7).

Lukas ngalaporkeun jelas yén dinten Minggu - dinten awéwé mendakan kuburan kosong Yesus - éta memang "dinten katilu". Anjeunna sacara khusus nerangkeun yén wanoja mendakan kebangkitan Yesus dina dinten Minggu (Lukas 24,1: 6) yén murid-murid ”dina dinten anu sami” (Lukas 24,13) angkat ka Emmaus sareng éta mangrupikeun ”dinten katilu” (Lukas 24,21) mangrupikeun dinten kanggo Yesus nyatakeun yén anjeunna kedah bangkit deui (Lukas 24,7).

Kami hoyong ngabayangkeun sababaraha fakta penting anu diwartelakeun pikeun urang Injil ngeunaan Minggu munggaran saatos Yesus salib:

  • Yesus digedékeun tina maot (Lukas 24,1: 8-13. 21.).
  • Yesus dikenal nalika anjeunna "ngejat roti" (Lukas 24,30: 31-34. 35).
  • Murid-murid tepang sareng Yesus sumping ka aranjeunna (Lukas 24,15, 36; Yohanes 20,1, 19). John ngalaporkeun yén murid ogé patepung dina dinten Minggu kadua sabada panyaliban sareng Gusti Yesus undur "di tengah aranjeunna" deui (Yohanes 20,26).

Dina garéja awal

Sakumaha Lukas ngalaporkeun dina Kisah 20,7: 1, Paulus ngawartosan pikeun "ngiringan roti" ka anggota garéja di Troas anu ngariung dina dinten Minggu. Dina 16,2 Korinta Paulus naroskeun ka jamaah di Koréa ogé jamaah di Galatia (16,1) ngadamel sumbangan kanggo komunitas lapar di Yerusalem unggal dinten Minggu.

Paulus henteu nyarios yén garéja kedah nyumponan dina dinten Minggu. Tapi kang nyarios nunjukkeun yén rapat Minggu henteu biasa. Anjeunna nyebatkeun alesan pikeun sumbangan mingguan, "tah kumpulan éta henteu ngan ukur lumangsung pas kuring datang" (1 Korinta 16,2). Upami parishioner parantos masihan sumbangan pikeun silaturahmi unggal minggu, tapi parantos ngiringan artos di bumi, koleksi anu bakal diperyogikeun nalika rasul Paulus dugi.

Petikan ieu dibaca sacara alami sahingga urang ngakuan yén éta henteu umum pikeun urang Kristen ngahiji dina Minggu, sareng teu biasa pikeun aranjeunna "istirahat roti" dina acara Minggu maranéhna. (ungkapan anu Paul ngahubungkeun sareng Perjamuan Gusti; tingali 1 Korinta 10,16: 17).

Sangkan urang tingali yén para penginjil Perjanjian Anyar hoyong diingetkeun yén urang sadar yén Yesus bangkit deui dina dinten Minggu. Éta ogé henteu ngagaduhan masalah upami sahenteuna sababaraha setia anu ngariung dina dinten Minggu pikeun istirahat roti. Nasrani teu acan ditunjuk sacara khusus pikeun ngahiji kanggo acara Minggu, tapi sapertos conto ieu nunjukkeun, leres-leres henteu aya alesan pikeun ngagaduhan kualifikasi ngeunaan éta.

Sabisa jepitan

Sakumaha anu dinyatakeun di luhur, aya alesan anu sah pikeun urang Kristen ngahiji dina dinten Minggu salaku awak Kristus pikeun ngagungkeun komuniana sareng Gusti. Jadi naha urang Kristen kedah milih Minggu sapertos dinten sidang? Henteu Iman Kristen henteu dumasar kana dinten-dinten anu tangtu, tapi kana kapercayaan ka Allah sareng putrana Yesus Kristus.

Bérés salah upami anjeun ngan ukur hoyong ngagentos hiji grup wajib pikeun liburan anu sanés. Iman sareng ibadah Kristen henteu ngeunaan dinten anu parantos diwartoskeun, tapi perkawis terang sareng dipikacinta ka Gusti Rama Rama sareng Gusti sareng Panebus urang Yesus Kristus.

Nalika urang mutuskeun dina dinten anu badé patepang sareng mukmin anu sanés pikeun ibadah, urang kedah nyandak kaputusan kalayan alesan anu leres. Telepon Yesus "Candak, tuang; nyaéta awak kuring "sareng" nginum sadayana "henteu terikat ka dinten anu khusus. Nanging, éta parantos tradisi pikeun Kristen Bangsa-bangsa saprak awal garéja mimiti ngariung dina Minggu dina perkumpulan Kristus, sabab Minggu mangrupikeun dinten anu Yesus nyatakeun yén dirina bangkit tina maot.

Sabat Hukum, sareng nganggo éta Hukum Hukum sadayana, ditungtungan ku maot sareng jadian Yesus. Ngagelkeun éta atanapi nyobian muncul deui dina bentuk Sabat Minggu hartosna ngalematkeun wahyu Allah ngeunaan Yesus Kristus, anu minuhan sagala janji-Na.

Kapercayaan yén Allah ngwajibkeun Nasrani pikeun ngajaga Sabat atanapi ngajantenkeun aranjeunna nurut Hukum Musa bakal hartos yén urang Nasrani henteu ngalaman pinuh kabagjaan anu Gusti hoyong masihan urang ka Kristus. Gusti hoyong urang ngandelkeun hasil kasalametan-Na pikeun milari karesep sareng kanyamanan di Anjeunna waé. Kasalametan sareng kahirupan urang aya dina rahmat-Na.

Ngalungkeun

Urang aya kalana nampi surat dimana panulisna nganyatakeun anu teu yakin yén urang naroskeun pandangan yén Sabat mingguan mangrupikeun dinten suci Gusti Allah pikeun urang Kristen. Aranjeunna nyatakeun yén euweuh urusan naon anu nyarios ka batur, aranjeunna bakal nurut "Gusti langkung ti jalma".

Usaha pikeun ngalakukeun naon anu dipercaya bakal kersa Gusti pasti diakui; naon anu nyasabkeun nyaéta naon anu diarepkeun tina Gusti Allah ti urang. Kapercayaan kuat Sabbatarians yén patuh ka Allah hartosna kasucian tina Sabat mingguan ngajelaskeun jelas kabingungan sareng kasalahan anu dipisahkeun ku Sabbatarians di antawis Kristen Nasrih.

Di hiji sisi, ajaran Sabbatarian nyatakeun pamahaman anu teu kaagamaan ngeunaan naon hartosna nurut ka Allah, sareng di sisi sanésna ngajantenkeun pamahaman ieu taat pikeun kriteria pikeun mutuskeun validitas kasatiaan Kristen. Hasilna mangrupikeun pola pikir konfrontasi - "urang ngalawan anu sanésna" - parantos mekarkeun, hiji pamahaman ka Gusti anu nyababkeun pembagian dina awak Kristus sabab saurang percaya yén saurang kedah nurut paréntah éta, numutkeun ajaran Perjanjian Anyar, henteu leres.

Satia satia kana Sabat minggon sanés patarosan ngeunaan taat ka Gusti sabab Allah henteu ngwajibkeun umat Kristen nyucikeun Sabat mingguan. Gusti naroskeun urang bogoh ka Anjeunna, sareng cinta urang ka Allah henteu ditangtukeun ku katetan dina Sabat mingguan. Éta ditangtukeun ku kapercayaan urang Yesus Kristus sareng cinta urang ka sasama manusa (1Johannes 3,21-24; 4,19-21). Alkitab nyebatkeun aya perjanjian anyar sareng hukum (Ibrani 7,12:8,13; 9,15;).

Anu salah pikeun para guru Kristen ngagunakeun Sabat mingguan janten buruan pikeun validitas iman Kristen. Doktrin yén hukum Sabat ngariung pikeun urang Kristen nempatkeun beban kana karep Kristen sareng kaadilan hukum anu cilaka, nyamar kaleresan sareng kakuatan Injil, sareng nyababkeun pembagian dina badan Kristus.

Sesa ilahi

Alkitab nyebatkeun yén Gusti ngarepkeun jalma-jalma percaya sareng cinta Injil (Yohanes 6,40; 1 Yohanes 3,21-24; 4,21; 5,2). Kabagjaan anu paling hebat anu tiasa dialam ku jalma nyaéta mikawanoh sareng mikanyaah Gusti (Yohanes 17,3), sareng cinta ieu henteu dihartikeun atanapi didorong ku nengetan dinten anu khusus dina saminggu.

Kahirupan Kristen mangrupikeun kahirupan kaamanan dina kabagjaan Panebus, sesa ketuhanan, kahirupan dimana unggal bagian hirup didedikasikeun ka Gusti sareng unggal kagiatan mangrupikeun tumindak bakti. Ngadegkeun observasi dina Sabat salaku elemen anu netepkeun "bener" Kristen hartosna yén salah sono pisan kabagjaan sareng kakawasaan kabeneran, yén Kristus parantos sumping, sareng yén Allah mangrupikeun hiji dina anjeunna sareng sadaya anu percaya kana warta alus perjanjian anyar (Mateus 26,28; Heb
9,15) (Rum 1,16:1; 5,1 Yohanes).

Minggu mingguan mangrupikeun kalangkang - petunjuk - kanyataanana anu badé sumping (Kolose 2,16: 17). Ngajaga petunjuk ieu sakumaha anu kantos perlu hartosna mungkir bebeneran yén kanyataan ieu parantos aya na sayogi sayogi. Salah sahiji anu dicabut tina kamampuan ngalaman kabingahan undivided ngeunaan naon anu penting pisan.

Nya siga anjeun badé nongkrong dina pengumuman interaksi anjeun sareng nikmati terasna pernikahan parantos kajantenan. Malahan, éta waktosna parantos masihan prioritas ka pasangan sareng ngantepkeun papacangan kana latar janten memori anu pikaresepeun.

Tempat sareng wanci henteu janten fokus ibadah pikeun umat Allah. Ibadah sajati, saur Yesus, kajadian dina roh sareng kabeneran (Yohanes 4,21: 26). Jantung sanésna jajaka. Yesus mangrupikeun bebeneran.

Nalika Yesus naros, "Naon anu kudu urang laksanakeun yén urang ngalakukeun pagawéan Gusti?" Anjeunna ngawaler: "Karya Gusti anu anjeun percanten ka Anjeunna anu dikirim." (Yohanes 6,28: 29). Éta pisan sababna naha ibadah Kristen utamina nyaéta ngeunaan Yesus Kristus - ngeunaan jati diri salaku Putra abadi sareng perkawis karyana sapertos Gusti, Tebus sareng Guru.

Gusti langkung langkung nikmat?

Saha waé anu percaya yén patuh kana hukum Sabat nyaéta kriteria anu nangtoskeun panebusan urang atanapi ngahukum di Pangadilan Tukang salahna boh - dosa sareng kurnia Gusti. Upami Warga Sabat mangrupikeun hiji-hijina jalma anu disalametkeun, maka Sabat mangrupakeun ukuran anu ngalaksanakeun pengadilan, sanes Putra Allah anu tiwas sareng naros tina maot pikeun kasalametan urang.

Sabbatarians percaya yén Allah langkung senang ka jalma anu ngahucikeun Sabat ti hiji anu henteu ngalucurkeunana. Tapi penalaran ieu henteu asalna tina Alkitab. Kitab Suci ngajarkeun yén Hukum Sabat, sapertos Sakola Hukum Musa, parantos diangkat sareng dibangkitkeun kana tingkat anu langkung luhur dina Isa Al Masih.

Kukituna, lamun urang jaga Sabat, éta henteu hartosna "nikmat anu langkung ageung" ka Gusti. Sabat éta henteu masihan ka urang Kristen. Unsur anu ngancurkeun dina teologi Sabbatarian mangrupikeun panyegaran yén Sabbatarians mangrupikeun hiji-hijina Kristen anu leres sareng anu percaya, anu hartosna yén getih Yesus henteu cekap pikeun kasalametan manusa kacuali dina poe Sabat ditambah.

Kitab Suci bertentangan sareng ajaran anu salah dina seueur petikan anu hartosna: Kami ditebus tina rahmat Allah, ku ngan ukur percaya kana getih Kristus sareng tanpa nanaon nanaon (Efesus 2,8-10; Rum 3,21-22; 4,4-8; 2 Timotius 1,9; Titus 3,4-8). Pernyataan ieu jelas yén Kristus waé sareng henteu hukum penting pikeun kasalametan urang jelas bertentangan ngabantosan ajaran Sabat yén jalma anu henteu ngalucurkeun Sabat teu tiasa ngalaman kasalametan.

Gusti hoyong?

Rata lalaki Sabat percaya yén anjeunna langkung seueur tibatan jalma anu henteu ngajaga dinten Sabat. Hayu urang tingali pernyataan handap tina publikasi WKG saméméhna:

"Tapi ngan ukur anu teraskeun kana paréntah Allah pikeun ngajaga Sabat tungtungna bakal asup kana 'istirahat' Karajaan Allah sareng nampi kurnia kahirupan spiritual anu abadi." (Dutajad Korespondian Alkitab Dines Alkitab, Pangajaran 27 ti 58, 1964, 1967).

"Saha anu teu ngajaga Sabat moal nampi" tanda "tina Sabat Ilahi anu mana umat umat ditandaan, sareng akibatna moal BORN DENGAN ALLAH nalika Kristus balik!" (ibid., 12).

Sakumaha cutatan ieu nunjukkeun, netral Sabat henteu ngan ukur dirawat anu dipasihkeun ku Gusti, tapi ogé dipercaya teu aya saurang anu bakal disalametkeun tanpa dinten Sabat suci.

Ieu cutatan tina literatur Advent katujuh dinten:
«Dina kontéks debat eschatologis ieu, jasa garéja dinten Ahad pamustunganana janten ciri anu ngabédakeun, didieu mangrupikeun tanda sato. Iblis tos ngangkat Minggu salaku tanda kakuatan-Na, sedengkeun Sabat ayeuna mangrupikeun tés hébat kasatiaan ka Allah. Perjuangan ieu bakal ngabagi Kakristianis jadi dua kubu sareng nangtoskeun jaman akhir jaman anu jelas pikeun umat Allah » (Don Neufeld, Ensiklopedi Advent Advent Enjujuh Day, révisi kaping 2, jilid 3). Petik netelakeun ideu Advent Katujuh dinten yén katuhanan tina Sabat mangrupikeun kriteria pikeun mutuskeun saha anu leres-leres percaya ka Allah sareng anu henteu, konsép anu timbul tina salah paham dasar tina ajaran Yesus sareng Rasul, konsép anu nyorong sikep spiritualitas.

singgetan

Teologi Sabbatarian ngabantah rahmat Gusti Yesus Kristus sareng pesen Alkitab anu jelas. Hukum Musa, kalebet Hukum Hukum Sabat, didasarkeun pikeun masarakat Israil sanes kanggo Garéja Kristen. Sanaos urang Kristen kedah ngarasa bébas ibadah ka Gusti Allah unggal dinten minggu, urang henteu kedah ngalaksanakeun kasalahan pikeun percaya yén aya alesanana alesanana pikeun milih Saptu salaku dinten sidang dina dinten anu sanés.

Urang tiasa nyimpulkeun sadayana ieu sapertos kieu:

  • Éta bertentangan sareng ajaran Alkitab pikeun ngaku yén Sabat dinten katujuh ngiket umat Kristen.
  • Éta bertentangan sareng ajaran Alkitab pikeun ngaku yén Allah langkung senang ka jalma anu nyucikeun Sabat ti jalma anu henteu, janten dina dinten katujuh atanapi dinten Sabtu.
  • Éta bertentangan sareng ajaran Alkitab pikeun ngaku yén hiji poé salaku poé sidang langkung suci atanapi langkung ilahi pikeun komunitas garéja tibatan anu sanés.
  • Aya peristiwa sentral dina Injil anu kajantenan dina dinten Minggu, sareng éta mangrupikeun dadasar tradisi Kristen pikeun ngumpulkeun ibadah dina dinten éta.
  • Anu digugikeun Yesus Kristus, Putra Allah, anu sumping salaku salah sahiji urang pikeun ngabebaskeun urang, ngabentuk dasar iman. Ku sabab éta, ibadah Minggu mangrupikeun cerminan kapercayaan urang kana Injil. Nanging, ibadah komunal dina dinten Minggu henteu diperyogikeun, atanapi henteu nyembah dina dinten Minggu ngadamel urang Kristen langkung suci atanapi langkung dipikacinta ku Gusti Allah tibatan sidang dina dinten anu sanés dinten minggu.
  • Doktrin yén Sabat na ngasuh umat Kristen nyababkeun ngarugikeun spiritual sabab ajaran sapertos anu bertentangan sareng Kitab Suci sareng ngabahayakeun persatuan sareng cinta dina awak Kristus.
  • Éta ngabahayakeun spiritual pikeun percaya sareng ngajarkeun yén urang Kristen kedah kumpulkeun dina dinten Saptu atanapi Minggu sabab pangajaran sapertos na netepkeun dinten ibadah salaku halangan anu sah pikeun ditungkulan pikeun ditebus.

Hiji panginten kamari

Salaku pengikut Yesus, urang kedah diajar teu pareng silih pilihan dina pilihan anu urang lakukeun saluyu sareng ngagerentes urang sateuacan Gusti. Sareng urang kedah jujur ​​sareng diri urang ngeunaan alesan balik kaputusan urang. Gusti Yesus Kristus ngasuh mukmin kana istirahat-Na, karapihan sareng anjeunna dina sih-rahmat Allah. Muga-muga sadayana urang, sakumaha anu paréntah Yesus, ngumbar kanyaah anu karana.

Mike Feazell


pdfKitab sutyoh