Pikiran Kristen

113 kabiasaan Kristen

Kalakuan Kristen dumasar kana kapercayaan sareng kasatiaan asih ka Jurusalamet urang, anu mikanyaah ka urang sareng masihan dirina pikeun urang. Percanten ka Yesus Kristus ditepikeun dina iman ka Injil sareng dina karya-karya cinta. Ngaliwatan Roh Suci, Kristus ngarobah haté anu percaya sareng ngajantenkeun aranjeunna ngahasilkeun buah: cinta, kabagjaan, perdamaian, kasatiaan, kasabaran, kahadean, lemah lembut, kontrol diri, kaadilan sareng bebeneran. (1 Yohanes 3,23: 24-4,20; 21: 2-5,15; 5,6.22 Korinta 23:5,9; Galata,; Epesus) 

Standar kabiasaan dina agama Kristen

Urang Kristen henteu aya dina hukum Musa, sareng urang moal tiasa disalametkeun ku hukum naon waé, kalebet paréntah Perjanjian Anyar. Tapi agama Kristen tetep ngagaduhan standar kabiasaan. Éta ngalibatkeun parobihan dina cara hirup urang. Éta ngajadikeun tungtutan pikeun kahirupan urang. Urang hirup pikeun Kristus, sanés pikeun nyalira (2 Korinta 5,15). Gusti Allah urang, prioritas urang dina sagala hal, sareng anjeunna ngagaduhan hal pikeun nyarios ngeunaan cara hirup urang.

Salah sahiji hal anu pamungkas Yesus naros ka murid-murid na nyaéta ngajar jalma-jalma supaya "ngajaga sagala anu diparéntahkeun ku anjeun" (Mateus 28,20). Yesus masihan paréntah, sareng salaku muridna urang ogé kedah ngahutbah paréntah sareng kataatan. Kami ngahutbah sareng nurut kana paréntah ieu sanés salaku sarana kasalametan, sanés salaku norma pangutuk, tapi salaku paréntah ti Putra Allah. Jalma-jalma kedah nurut kana pangandika-Na, sanés kusabab sieun dihukum, tapi ngan saukur kusabab Jurusalamet na nyarios kitu.

Taat anu sampurna lain tujuan hirup Kristen; tujuan hirup Kristen nyaéta milik Allah. Kami milik Allah nalika Kristus hirup di urang, sareng Kristus hirup di urang nalika urang ngandelkeun anjeunna. Kristus di urang ngarah urang taat ngalangkungan Roh Suci.

Gusti ngarobih urang kana gambar Kristus. Ku kakuatan sareng kurnia Gusti, urang janten langkung sapertos Kristus. Paréntahna henteu ngan ukur perilaku luar, tapi ogé pamikiran sareng motivasi haté urang. Pikiran sareng motivasi ieu haté urang meryogikeun kakuatan ngarobah Roh Suci; urang moal tiasa ngarobih waé ku karep urang sorangan. Janten bagian tina iman nyaéta percanten ka Gusti pikeun ngalakukeun padamelan na transformasi ka urang.

Paréntah anu paling hébat - cinta ka Gusti - janten motivasi pangageungna pikeun kataatan. Kami nurut ka anjeunna kusabab urang cinta ka anjeunna, sareng urang cinta ka anjeunna sabab ku anugerah anjeunna parantos nganteurkeun urang ka bumi na sorangan. Nya Allah anu damel di urang pikeun mangaruhan boh kahoyong sareng kahontalna numutkeun kahoyongna (Filipi 2,13).

Naon anu urang lakukeun upami urang henteu ngahontal tujuan? Tangtosna, urang tobat sareng nyungkeun dihapunten kalayan yakin yén éta sayogi kanggo urang. Kami henteu hoyong nganggap enteng ieu, tapi urang kedah salawasna ngagunakeun éta.

Naon anu urang lakukeun lamun batur gagal? Ngahukum aranjeunna sareng keukeuh yén aranjeunna ngalakukeun padamelan anu hadé pikeun ngabuktikeun kabeneran na? Ieu sigana kacenderungan manusa, tapi éta pisan anu ceuk Kristus anu urang henteu kedah lakukeun (Lukas 17,3).

Paréntah Perjanjian Anyar

Naon ari kahirupan Kristen? Aya sababaraha ratus paréntah dina Perjanjian Anyar. Kami henteu kakurangan pituduh kumaha kahirupan dumasar kana iman jalan di dunya nyata. Aya paréntah ngeunaan kumaha jalma beunghar kedah ngubaran jalma miskin, aya paréntah ngeunaan kumaha salaki kedah ngubaran pamajikanana, aya paréntah ngeunaan kumaha urang salaku garéja kedah damel babarengan.

Aya daptar saderhana dina 1 Tesalonika 5,21: 22:

  • Tetep silih rukun ...
  • Ngalereskeun anu pabalatak
  • ngahibur anu lemah haté, ngadukung anu lemah, sabar ka sadayana.
  • Pastikeun yén teu aya anu males kajahatan ku jahat ...
  • sok ngudag anu saé ...
  • Kudu bageur salawasna;
  • neneda tanpa lirén;
  • bersyukur dina sagala hal ...
  • Teu ngaleueut pipikiran;
  • ucapan sunnat teu nganggap hina.
  • Tapi parios sadayana.
  • Tetep alus.
  • Nyingkahan sagala rupa kajahatan.

Paul terang yén urang Kristen di Tesalonika ngagaduhan Roh Suci pikeun ngabimbing sareng ngajarkeun aranjeunna. Anjeunna ogé terang yén aranjeunna peryogi sababaraha pépéling dasar sareng panginget ngeunaan kahirupan Kristen. Roh Suci milih ngajar sareng ngabimbing aranjeunna ngalangkungan Paulus nyalira. Paul henteu ngancam pikeun miceun aranjeunna ka luar garéja upami aranjeunna henteu nyumponan sarat - anjeunna ngan saukur masihan paréntah pikeun nungtun aranjeunna jalan-jalan kasatiaan.

Perhatosan maksiat

Paul ngagaduhan standar anu luhur. Sanajan panghampura pikeun dosa sayogi, dosa ngalaksanakeun hukuman dina kahirupan ieu - sareng ieu kadang kalebet hukuman sosial. «Anjeun kedah nganggur hubungan sareng saha waé anu ngantep dirina disebat lanceuk sareng tukang nyiksa atanapi musyrik atanapi musyrik atanapi pemfitnah atanapi tukang mabok atanapi garong; anjeun henteu kedah tuang sareng anu sapertos kitu » (1 Korinta 5,11).

Paul henteu hoyong Garéja janten tempat anu aman pikeun jalma dosa anu jelas, recalcitrant. Garéja mangrupikeun jenis rumah sakit pikeun pamulihan, tapi sanés "zona aman" kanggo parasit sosial. Paul maréntahkeun urang Kristen Korinta pikeun nyiksa jalma anu ngalakukeun katerampilan (1 Korinta 5,5: 8) sareng anjeunna ogé ngadorong aranjeunna pikeun ngahampura anjeunna saatos tobat (2 Korinta 2,5: 8).

Perjanjian Anyar seueur nyarios ngeunaan dosa, sareng éta masihan urang seueur paréntah. Hayu urang tingali gancang-gancang dina Galata. Dina manifesto ieu kabébasan Kristen tina hukum, Paul ogé masihan kami sababaraha paréntah anu kandel. Urang Kristen henteu aya dina hukum, tapi ogé henteu nurut hukum. Anjeunna ngingetkeun, "Entong nyunatan upami anjeun moal murag tina rahmat!" Éta paréntah anu cukup serius (Galata 5,2-4). Entong diperbudak ku hukum kuno!

Paul ngingetkeun urang Galatia ngalawan jalma-jalma anu bakal nyobian "nyegah aranjeunna tina nurut kana bebeneran" (V.7). Paul ngancik halaman ngalawan Judaizers. Aranjeunna ngaku taat ka Allah, tapi Paul nyarios henteu. Urang henteu taat ka Allah nalika urang nyobaan maréntahkeun hal anu ayeuna parantos kadaluarsa.

Paul nyandak giliran anu sanés dina ayat 9: "Ragi sakedik ragi sadayana ragi." Dina hal ieu, ragi anu dosa nyaéta sikep dumasar hukum kana agama. Éror ieu tiasa sumebar upami kabeneran rahmat henteu diwartakeun. Sok aya jalma anu daék ningali hukum salaku ukuran kumaha agamana aranjeunna. Komo peraturan anu batesan sareng jalma anu hartosna ogé (Kolose 2,23).

Urang Kristen disebat kabébasan - «Ngan tingali yén ngaliwatan kabébasan anjeun henteu masihan rohangan pikeun daging; tapi ngalangkungan cinta saling ngawula » (Galata 5,13). Kalayan kabébasan datang kana kawajiban, upami teu kitu "kabébasan" hiji jalma bakal ngaruksak batur. Teu aya anu kedah gaduh kabébasan pikeun ngawartakeun jalma séjén kana perbudakan atanapi pikeun kéngingkeun nuturkeun pikeun dirina sorangan atanapi ngadamel komoditi umat Allah. Paripolah ngabagi sareng henteu Kristen sapertos kitu henteu kénging.

Tanggung jawab urang

"Sakumna hukum ditumpes dina hiji kecap," saur Paul dina ayat 14: "Cinta ka tatangga anjeun sapertos diri anjeun sorangan!" Ieu nyimpulkeun tanggung jawab urang pikeun anu séjén. Pendekatan anu sabalikna tina memperjuangkeun kauntungan anjeun nyalira, kanyataanna, ngéléhkeun diri (V.15)

"Hirup dina Roh, anjeun moal minuhan kahoyong daging" (V.16). Sumanget bakal ngantunkeun urang ka kanyaah, sanés ka mandiri. Pikiran mandiri asalna tina daging, tapi Roh Allah nyiptakeun pikiran anu hadé. «Kusabab daging naék ngalawan roh, sareng roh ngalawan daging; aranjeunna saling ngalawan ... » (V.17). Kusabab konflik ieu antara Roh sareng daging, urang kadang-kadang dosa nalika urang henteu hoyong.

Janten naon solusi pikeun dosa anu gampang ngaganggu urang? Bawa deui hukum? Henteu!
"Tapi upami roh maréntah anjeun, anjeun moal handapeun hukum" (V.18). Pendekatan urang kana kahirupan mah béda. Urang ningali ka Roh sareng Roh bakal ngembangkeun di urang hoyong sareng kakuatan pikeun hirup numutkeun paréntah Al Masih. Urang abah kuda kana gorobag.

Urang ningali ka Yesus heula sareng urang ningali paréntahna dina kontéks kasatiaan pribadi urang ka anjeunna, sanés salaku aturan "anu kedah diturut, upami teu kitu urang bakal dihukum".

Dina Galata 5, Paul ngadaptar sababaraha rupa dosa: «cabul, najis, panyuluran; Musyrik sareng tukang sihir; Permusuhan, perselisihan, dengki, ambek, paséa, paséa, ngabagi sareng dengki; Nginum, tuang sareng anu sapertos » (Vv. 19-21). Sababaraha hal ieu mangrupikeun tingkah laku, aya anu tingkah laku, tapi sadayana egois sareng asalna tina haté anu dosa.

Paul ngingetkeun urang sacara serius: "... jalma anu ngalakukeun ieu moal meunang warisan Karajaan Allah" (V.21). Ieu sanés jalan Gusti; ieu mah kumaha urang hoyong janten; ieu mah kumaha urang hoyong garéja ...

Pangampunan sayogi pikeun sadaya dosa ieu (1 Korinta 6,9: 11). Naha ieu hartosna yén Garéja kedah ngabijilkeun dosa? Henteu, garéja sanés simbut atanapi tempat anu aman pikeun dosa sapertos kitu. Garéja dimaksudkeun pikeun janten tempat dimana rahmat sareng pangampunan dikedalkeun sareng dipasihkeun, sanés tempat dimana dosa diidinan sumebar teu kaampeuh.

"Tapi buah tina roh nyaéta cinta, kabungahan, katengtreman, sabar, marahmay, kahadéan, kasatiaan, lemah lembut, kasucian" (Galata 5,22-23). Ieu mangrupikeun hasil tina haté anu kumawula ka Gusti. "Tapi anu kagungan Kristus Yesus parantos nyabit-nyabit dagingna sareng hawa nafsu sareng hawa nafsu" (V.24). Kalayan Roh anu damel dina diri urang, urang tumuh dina karep sareng kakuatan pikeun nolak karya-karya daging. Kami ngahasilkeun buah padamelan Gusti di jero urang.

Pesen Paulus jelas: urang henteu handapeun hukum - tapi kami henteu nurut hukum. Kami aya dina kakawasaan Kristus, dina hukum-hukum-Na, dina panungtun Roh Suci. Kahirupan urang dumasar kana iman, dimotivasi ku cinta, dicirikeun ku kabagjaan, katengtreman sareng kamekaran. "Upami urang hirup dina sumanget, hayu urang ogé leumpang dina sumanget" (V.25).

Joseph Tkach


pdfPikiran Kristen