Ieu sarébu

124 Jamuan Gusti

Perjamuan Gusti mangrupikeun panginget ngeunaan naon anu dilakukeun ku Yesus di jaman kapengker, mangrupikeun simbol hubungan urang sareng anjeunna ayeuna, sareng janji naon anu bakal anjeunna laksanakeun di payun. Iraha urang ngagungkeun sakramén, urang nyandak roti sareng anggur pikeun nginget Jurusalamet urang sareng nyatakeun pupusna dugi ka anjeunna sumping. Perjamuan Gusti parantos ngempelkeun maot sareng dihirupkeun deui ku Gusti urang, anu masihan awakna sareng ngaluarkeun getihna sahingga urang tiasa dihampura. (1 Korinta 11,23: 26-10,16; 26,26:28; Mateus)

Sakramén urang ngingetkeun pupusna Yesus dina salib

Waktu sore manéhna dikhianatan bari Yesus tuang tuang sareng murid-murid, anjeunna nyandak roti sareng saurna: "Ieu awak kuring anu bakal dipasihkeun ka anjeun; éta teu ka émut kuring » (Lukas 22,19). Masing-masing tuang roti. Nalika urang ngadatangan dina Jamuan Gusti, unggal urang tuang sapotong roti dina pangetan Yesus.

"Kitu ogé, kadok anu saatos tuang nyarios ka urang: Chalice ieu mangrupikeun perjanjian anyar dina getih kuring anu bakal dikucurkeun pikeun anjeun" (V.20). Nalika urang nyéépkeun anggur di sakramén, urang émut yén getih Yesus disumpah pikeun urang, sareng yén getih ieu nunjukkeun perjanjian anyar. Sakumaha perjanjian heubeul disegel ku nyembur getih, perjanjian anyar didirikeun ku getih Yesus (Ibrani 9,18: 28).

Sakumaha Paulus nyarios: "Iraha anjeun tuang tina roti ieu sareng nginum getih ieu, anjeun nyatakeun maotna Gusti dugi ka anjeunna sumping." (1 Korinta 11,26). Jamuan Mantenna katingali deui pupusna Yesus Kristus dina salib.

Naha Pupusna Yesus nyaéta Kasus anu Saé atanapi Anu Goréng? Aya sawaréh waé anu sedih pisan ngeunaan pupusna, tapi gambar anu langkung ageung nyaéta maotna wartos anu paling saé. Hal ieu nunjukkeun urang sabaraha Gusti anu mikanyaah ka urang - ku kituna seueur anu ngutus putrana maot pikeun urang supados dosa-dosa urang tiasa dihampura sareng urang tiasa hirup sareng Anjeunna salamina.

Maotna Yesus mangrupikeun kado anu ageung pikeun urang. Éta berharga. Upami urang dipasihan kado anu saé, hadiah anu kalebet kurban anu saé pikeun urang, kumaha kedahna katampi? Kalayan kasedihan sareng kuciwa? Henteu, éta sanés anu hoyong anu masihan. Malahan, urang kedah nampi éta kalayan raos syukur anu hébat, minangka ekspresi kadeudeuh. Upami urang ngucurkeun lawon, éta kedah janten lawon kabungah.

Janten dina Perjamuan Gusti, sanaos mangrupikeun pangémutan pupusna, sanes kakubur saolah-olah Yesus masih maot. Sabalikna - urang ngagungkeun émosi ieu sareng terang yén pupusna Yesus ngan ukur tilu dinten - terang yén maot henteu bakal nahan urang salilana. Kami bagja yén Isa ngalahirkeun maot sareng ngabebaskeun sadaya anu kaapina ku sieun maot (Ibrani 2,14: 15). Urang tiasa nginget pupusna Yesus sareng kanyeri anu bungah yén anjeunna menangkeun dosa sareng maot! Yesus ngungkabkeun yén kanalangsaan urang bakal janten kabagjaan (Yohanes 16,20). Datang ka méja Gusti sareng gaduh ukum kedah janten perayaan, sanes duka.

Urang Israil kuno ningali deui peristiwa kajadian dina Paskah salaku dina waktu anu nangtang dina sejarah, waktosna nalika identitasna salaku nagara mimiti. Di dinya nalika wayah kawasa Gusti Anu kawasa maot sareng perbudakan sareng dibébaskeun ngaladenan ka Gusti. Dina Garéja Kristen urang ningali deui peristiwa-peristiwa anu nyalindung sareng kebangkitan Yesus salaku jéntré anu netepkeun dina sajarah urang. Urang loloskeun maot sareng perbudakan dosa, sareng urang dibébaskeun pikeun ngawula ka PANGERAN. Perjamuan Gusti mangrupikeun mémori anu masihan waktos ieu dina sajarah urang.

Jamuan Mantenna ngalambangkeun hubungan urang ayeuna sareng Yesus Kristus

Penyaliban Yesus gaduh artos anu terus-terusan pikeun sadayana anu parantos nyandak salib pikeun nuturkeun anjeunna. Urang terus bagikeun maotna sareng perjanjian anyar kusabab urang bagikeun dina kahirupanna. Paulus nyerat: "cangkir anu rahayu anu urang ngaberkahan nyaéta sanés komunitas getih Kristus? Naha henteu roti urang ngarobih komunitas mayitna Kristus? » (1 Korinta 10,16). Liwat Jamuan Gusti urang nunjukkeun yén urang ngabagi ka Yesus Kristus. Kami ngagaduhan hubungan sareng anjeunna. Kami ngahiji sareng anjeunna.

Perjangjian Anyar nyebatkeun partisipasi urang ka Yesus dina sababaraha cara. Kami bagikeun salib na (Galih 2,20; Kolosa 2,20), pupusna (Rum 6,4), kebangkitanana (Efesus 2,6; Kolosa 2,13; 3,1) sareng hirupna (Galata 2,20). Hirup urang aya dina Anjeunna jeung Anjeunna aya dina urang. Jamuan Wéb Gusti ngalambangkeun kanyataan spiritual ieu.

Bab 6 Injil Yohanes masihan gambar anu sami. Saatos ngawartosan dirina "roti kahirupan", saur Yesus: "Saha anu ngadahar daging kuring sareng nginum getih kuring ngagaduhan hirup anu langgeng, sareng kuring bakal naékkeun anjeunna dinten kamari." (Yohanes 6,54). Éta penting pisan yén urang mendakan katuangan spiritual urang dina Yesus Kristus. Jamuan Wéb Gusti nunjukkeun kabeneran ieu. «Saha anu ngadahar daging kuring sareng nginum getih kuring tetep di kuring sareng kuring di Anjeunna» (V.56). Urang nunjukkeun yén urang hirup dina Kristus sareng Anjeunna dina Kami.

Janten Perjamuan Gusti ngabantosan urang ningali ka Kristus, sareng urang janten sadar yén kahirupan nyata ngan tiasa aya sareng sareng anjeunna.

Tapi nalika urang sadar yén Yesus hirup di urang, urang ogé lirén sareng mikirkeun jinis imah anu urang nawiskeun anjeunna. Sateuacan Anjeunna sumping kana kahirupan urang kami tempatna pikeun dosa. Yesus terang ieu sateuacan anjeunna kalahkeun kana panto kahirupan urang. Anjeunna hoyong sumping janten anjeunna tiasa ngamimitian ngabersihkeun. Tapi nalika Yesus ngadok kana panto, seueur nyobian ngabersihan gancang sateuacan muka panto. Nanging, salaku manusa urang henteu tiasa ngabersihan dosa - anu pangsaéna anu urang laksanakeun nyaéta nyumputkeun kana pacilingan.

Jadi urang nyumputkeun dosa urang di pacilingan sareng ngajak Yesus ka ruang tamu. Tungtungna di dapur, teras di lorong, sareng di pangkéng. Ieu mangrupikeun prosés bertahap. Tungtungna, Isa sumping ka pacilingan di mana dosa paling jahat urang disumputkeun na ogé ngabersihkeunana ogé. Ti taun ka taun nalika urang tumuwuh dina kadatangan spiritual, urang nyerah langkung seueur kahirupan urang ka Juru Salamet urang.

Éta mangrupikeun prosés sareng Perjamuan Gusti parantos maénkeun peran dina prosés ieu. Paul nyerat: "Tapi manusa nguji nyalira, sareng anjeunna ngadahar roti sareng inuman tina cangkir ieu" (1 Korinta 11,28). Unggal waktos urang milu, urang kedah mariksa ka diri urang, sadar kana pentingna anu aya dina upacara ieu.

Nalika urang nguji diri, urang sering mendakan dosa. Ieu normal - teu aya alesan pikeun nyingkahan Perjamuan Gusti. Kakara panginget yén urang butuhkeun Yesus dina kahirupan urang. Ngan anjeunna anu tiasa ngaleungitkeun dosa urang.

Paul nyritik Kristen di Koréa pikeun cara aranjeunna ngagungkeun Jamuan Gusti. Jalma-jalma anu beungharan pangheulana, aranjeunna tuang ngeusian bahkan matak mabok. Anggota anu miskin dugi ka tungtungna teras tetep lapar. Nu beunghar henteu dibagi sareng anu miskin (Vv. 20-22). Aranjeunna henteu leres ngabagi kahirupan Kristus kusabab henteu ngalakukeun naon anu bakal Anjeunna laksanakeun. Aranjeunna henteu ngartos naon hartosna janten anggota awak Kristus sareng yén anggota-anggota ngagaduhan tanggung jawab anu sanés.

Janten bari urang nguji diri, urang kedah ningal-tingal ningali lamun urang silih perawat dina cara anu paréntah Yesus Kristus. Upami anjeun ngahiji sareng Kristus sareng kuring ngahiji sareng Kristus, maka urang silih hubungan sareng anu sanés. Jadi Jamuan Gusti ngalambangkeun urang partisipasi dina Kristus, ngalambangkeun partisipasi urang dina Kristus (terjemahan sanésna nyebatna komuni atanapi perkongsian atanapi komunitas).

Sakumaha Paulus nyarioskeun dina 1 Korinta 10,17: "Kusabab teu aya roti: Kami seueur hiji badan sabab urang sadaya bagikeun dina hiji roti." Ku milu dina Perjamuan Gusti urang ngahiji, urang ngawakilan kanyataan yén urang hiji badan dina Kristus, saling hubungan, tanggung jawab anu sanés.

Dina dahar beurang terakhir Yesus sareng murid-murid na, Yesus ngagambarkeun kahirupan karajaan Allah ku ngumbah suku murid-murid (Yohanes 13,1: 15). Nalika Peter protés, Isa nyarios yén anjeunna kedah ngumbah sukuna. Kahirupan Kristen nyakup duanana - ngalayanan sareng dilayanan.

Peran Mantenna ngingetkeun urang balikna Yesus

Tilu panulis Injil nyarioskeun ka urang yén Isa moal nginum tina buah anggur dugi ka anjeunna parantos sumping dina kasampurnaan Karajaan Allah (Mateus 26,29:22,18; Lukas 14,25; Markus). Unggal waktos urang milu, urang ngingetkeun jangji Yesus. Aya bakal janten pésta gedé "pésta", anu "tuangeun kawinan". Roti sareng anggur mangrupikeun "conto" tina naon anu bakal janten perayaan kameunangan pangbadagna dina sajarah. Paulus nyerat: "Salaku sering anjeun tuang roti sareng nginum tina kakaluan ieu, anjeun ngumumkeun pupusna Gusti dugi ka anjeunna sumping." (1 Korinta 11,26).

Kami salawasna ngarep payun, ogé sareng mundur, di jero sareng di sabudeureun urang. Perjamuan Gusti Gusti penting pisan. Éta sababna naha éta janten bagean anu nonjol tina tradisi Kristen salami abad. Tangtosna, sakapeung parantos kabur kana ritual anu teu tiasa hirup anu langkung kabiasaan tibatan perayaan makna anu jero. Nalika ibadah hiji henteu aya arti, sababaraha urang overreact ku ngeureunkeunana ritualna. Jawaban anu saé nyaéta pikeun ngabalikeun artos. Éta pisan sababna ngabantuan yén urang ngimbangkeun deui naon anu urang lakukeun sacara simbolis.

Joseph Tkach


pdfIeu sarébu