Syahadat sajarah

135 syahadat

A syahadat (Credo, tina basa Latin "Kuring yakin") mangrupikeun kasimpulan kapercayaan. Éta badé daptar bebeneran penting, netelakeun pernyataan ngajar, misahkeun kabeneran tina kasalahan. Biasana dijaga supaya éta bisa gampang diapal. Sajumlah tempat dina Alkitab gaduh karakter syahadat. Janten Yesus nganggo skéma dumasar kana Ulangan 5: 6,4-9 salaku syahadat. Paulus ngadamel pernyataan anu sederhana sareng kridit dina 1 Korinta 8,6: 12,3; 15,3 sareng 4-1. 3,16 Timotéus ogé masihan syahadat dina bentuk anu teratas.

Kalayan panyebaran garéja awal, aya kabutuhan pikeun akidah resmi anu nunjukkeun ka mukmin kana ajaran anu paling penting tina agamana maranéhna. Syahadat rasul anu disebut, henteu ku sabab para rasul anu munggaran nyeratna, tapi kumargi pas cocogkeun kasimpulan ajaran para rasul. Bapa garéja Tertullian, Augustine sareng anu sanés gaduh vérsi anu rada saé tina Syahadat Rasul; Téks Pirminus tungtungna janten wujud standar (sakitar 750) diadopsi.

Nalika Gustina tumbuh, kitu ogé heresies, sareng urang Kristen awal kedah netelakeun dimana-mana had iman. Dina awal abad ka-4, sateuacan kanon Perjangjian Anyar diadegkeun, pasea dina ketuhanan Kristus dimimitian. Ku paménta Kaisar Constantine, 325 uskup ti sakumna bagian tina Kakaisaran Romawi ngahiji dina Nicea pikeun netelakeun patarosan ieu. Aranjeunna nyerat konsensus dina anu disebut Creed of Nicea. Séptémber séjén parantos tepang di Konstantinopel dina taun 381, nalika Konfirmasi Nicene rada dirévisi sareng dipanjangkeun ku sababaraha titik. Vérsi ieu disebut Nicene Constantinopolitan atanapi Nicene Creed kanggo singget.

Dina abad ka handap, pamingpin garéja tepang di kota Chalcedon pikeun mamatahan, diantara hal anu sanés, ngeunaan hakekatna Gusti sareng manusa. Aranjeunna mendakan rumus anu aranjeunna percanten saluyu sareng injil, doktrin murtad, sareng tulisan. Hal ieu disebut definisi Christological na rumus Chalcedony atanapi Chalcedonian.

Hanjakalna, syahadat ogé tiasa janten rumus, rumit, abstrak, sareng kadang disarengan ku "Kitab Suci." Upami dianggo leres, kumaha, aranjeunna nyayogikeun dasar ngajar anu saé-jaga, jaga ajaran Alkitab anu leres sareng janten fokus pikeun kahirupan garéja. Tilu syahadat di handap ieu seueur diakui diantara urang Kristen salaku Alkitabiah sareng nyusun ortodoksi Kristen anu leres (orthodoxy).


Nikah syahadat (AD 381)

Kami percanten ka Allah, Rama, Nu Maha Kawasa, anu nyiptakeun langit sareng bumi, sadaya anu katingali sareng henteu katingali. Sareng ka Gusti Yesus Kristus, hiji-hijina Putra Allah anu lahir, anu dilahirkeun ku Bapa sateuacan sadaya waktos, terang tina cahaya, leres Gusti Allah anu leres, dilahirkeun, henteu diciptakeun, makhluk sareng Rama, anu ngalangkungan sadaya anu janten, sareng kasalametan urang turun ti langit sareng nampi daging ti Roh Suci sareng Virgin Mary sareng manusa sareng anu disalib pikeun urang handapeun Pontius Pilatus sareng anu kakubur sareng dikubur sareng bangkit deui dina dinten katilu numutkeun kitab suci sareng angkat ka sawarga panangan katuhu bapa calik sareng bakal sumping deui kamulyaan pikeun nangtoskeun hirup sareng paéh anu karajaanna moal aya tungtungna.
Sareng ka Roh Suci, Pangéran sareng panyayun hirup anu asalna ti Bapa, anu disembah sareng dimulyakeun babarengan sareng Bapa sareng Putra, anu nyarios ka para Nabi
ngabogaan; ka anu suci sareng katolik [sadayana-ngisin] sareng garéja apolik. Kami ngaku hiji baptisan pikeun ngahampura dosa; urang ngantosan kebangkitan mayit sareng kahirupan dunya ka hareup. Amin.
(Dicutat tina JND Kelly, Pangakuan Kristen Kuna, Göttingen 1993)


Syahadat Rasul (sakitar 700 M.)

Kuring percaya ka Allah, Rama, Nu Maha Kawasa, Nu Nyipta Langit sareng Bumi. Sareng ka Yesus Kristus, hiji-hijina putra anu dilahirkeun, Gusti urang, katampi ku Roh Suci, dilahirkeun ku Virgin Mary, ditanggung ku Pontius Pilatus, disalib, maot sareng dikubur, diturunkeun ka alam maot, bangkit tina paéh dina dinten katilu. naek ka kahyangan, anjeunna calik di sisi katuhu Gusti Rama; ti dinya Anjeunna bakal sumping pikeun nangtoskeun hirup sareng anu maot. Kuring percanten kana Roh Suci, Garéja Kristen suci, komuni umat suci, pangampura dosa, kebangkitan mayit, sareng hirup abadi. Amin.


Harti Kahijian Gusti sareng sipat manusa dina jalmi Kristus
(Déwan Chalcedon, 451 M)

Jadi, nyusul para suci anu suci, urang sadayana ngahijina ngajarkeun pikeun ngaku Gusti urang Yesus Kristus salaku hiji sareng putra anu sami; sami sampurna dina Katuhanan sareng anu sami sampurna dina manusa, sarua saéstuna Allah sareng saéstuna manusa tina rasional jiwa sareng awak, kalayan Bapa mahluk (homooúsion) tina dewa sareng anu sami sareng urang salaku manusa, dina sagala hal anu sami sareng kami, kecuali dosa. Lahir tina dewa sateuacan jaman bapa, tapi dina ahir jaman, sami, kanggo Maryam sareng kasalametan urang kaluar tina Mary, Virgin sareng Ibu Allah (theotokos) [lahir], anjeunna diaku salaku hiji sareng sami, Kristus, Putra, Pribumi, teu kacampuran, teu dirobih, henteu dibagi, teu kabagi kana dua sifat. Bhinéka natures teu aya hartosna dibatalkeun pikeun hasil ngahijikeun; rada, keunikan unggal dua sipat éta dilestarikan sareng nyambung ka hiji jalma sareng hypostasis. [Kami ngaku anjeunna] henteu sakumaha anu dipisahkeun sareng dipisahkeun janten dua jalma, tapi sapertos saurang sareng putra anu sami, pribumi, Gusti Allah, Logos, Gusti, Yesus Kristus, sakumaha nabi-nabi [nubuat] ngeunaan anjeunna sareng dirina, Yesus Kristus maréntahkeun kami sareng simbol ramana [Syahadat Nicea] diserahkeun ka urang. (Dicutat tina agama baheula sareng ayeuna, diterbitkeun ku Betz / Browning / Janowski / Jüngel, Tübingen 1999)

 


pdfDokumén sajarah gareja Kristen