Gareja

108 garéja na

Garéja, Badan Kristus, mangrupikeun komunitas sadayana anu iman ka Yesus Kristus sareng anu kagungan Roh Suci. Misi Garéja ieu pikeun ngajarkeun Injil, ngajar sadaya anu paréntah ka Kristus, ngabaptis, sareng ngadangu domba. Dina ngalaksanakeun amanat ieu, Garéja, dipandu ku Roh Suci, nyandak Alkitab salaku pituduh sareng anu terus dipandu ku Isa Al Masih, sirah hirupna. Alkitab nyebatkeun: Sing saha anu iman ka Kristus janten bagian tina "garéja" atanapi "komunitas". Naon deui, "gereja", "komunitas"? Kumaha ieu diatur? Naon titikna? (1 Korinta 12,13:8,9; Rum 28,19: 20; Mateus 1,18: 1,22; Kolosa; Efesus)

Yesus ngawangun garéja na

Saur Isa: Abdi badé ngawangun garéja abdi (Mateus 16,18). Garéja penting pikeun anjeunna - anjeunna dipikacinta pisan anu anjeunna masihan nyalira pikeun anjeunna (Efesus 5,25). Upami urang sapertos anjeunna, urang bakal resep ka Garéja sareng masihan diri ka dinya.

Kecap Yunani kanggo "garéja" nyaéta ekklesia, anu hartosna rakitan. Dina Kis 19,39: 40 kecap dianggo dina pangumpulan jalma biasa. Pikeun orang Kristen, ekklesia parantos nyandak artina anu khusus: sadayana anu iman ka Yesus Kristus.

Dina titik anu mana anjeunna nganggo kecap pikeun anu munggaran, contona, Lukas nyerat: "Sareng aya kasieun anu hébat ngeunaan sadayana masarakat ..." (Kisah 5,11). Anjeunna henteu kedah ngajelaskeun naon hartosna kecap; pamiarsa na parantos terang. Éta merujuk ka sadaya urang Kristen, sanés ngan ukur jalma anu kumpul di tempat ieu dina waktos éta. "Garéja" ngalambangkeun gareja, ngalambangkeun sadaya murid-murid Kristus. Hiji komunitas jalma, sanés gedong.

Unggal kelompok anu dipercaya nyaéta gareja. Paul nyerat "ka garéja Allah di Koréa" (1 Korinta 1,2); Anjeunna nyarioskeun ngeunaan "sadayana jemaat Kristus" (Rum 16,16) sareng «kotamadya Laodicea» (Kolose 4,16). Tapi anjeunna ogé nganggo kecap garéja salaku nami koléktif pikeun komunitas sadaya mukmin nalika anjeunna nyatakeun yén "Kristus mikacinta garéja sareng masihan dirina nyalira" (Efesus 5,25).

Gareja aya dina sababaraha tingkat. Dina hiji tingkat nyaéta garéja universal, anu kalebet sadayana di dunya anu ngaku ka Yesus Kristus salaku Gusti sareng Jurusalamet. Dina tingkat anu béda aya komunitas lokal, komunitas-komunitas anu langkung sempit, sakumna kelompok masarakat anu patepang sacara rutin. Dina tingkat panengah nyaéta pangnyana atanapi denominasi, anu mangrupikeun golongan komunitas anu damel babarengan dina sajarah umum sareng dasar kapercayaan.

Gereja lokal sakapeung kaasup sanés-sanés - anggota kulawarga anu henteu ngaku Yesus salaku Jurusalamet tapi tetep milu dina kahirupan garéja. Ieu tiasa ngalebetkeun jalma-jalma anu nganggap aranjeunna Nasrani tapi anu nyalira. Pangalaman nunjukkeun yén sababaraha di antarana saterusna ngaku yén aranjeunna henteu asli Kristen.

Naha urang peryogi garéja

Seueur jalma ngajelaskeun dirina salaku mukmin ka Kristus, tapi henteu hoyong ngiluan garéja mana waé. Ieu ogé kedah didadarkeun salaku sikep anu salah. Prajanjian Anyar nunjukkeun yén kasus normal nyaéta para mukminin kumpulkeun sacara teratur (Ibrani 10,25).

Deui-deui Paul nyauran urang Kristen pikeun hiji-hiji na anu séjén, pikeun silih palayanan, pikeun ngahiji (Roma 12,10:15,7; 1; 12,25 Korinta 5,13; Galatia 4,32; Epesus 2,3; Pilipus 3,13; Kolosas 2; 5,13. Tesalonika). Hese keur jalma pikeun nurut kana paréntah ieu lamun henteu patepang mukmin anu sanés.

Garéja lokal tiasa masihan rasa kabiruyungan, perasaan yén kami nyambung ka mukmin anu sanés. Éta tiasa masihan urang sakedik kaamanan spiritual supados urang henteu sesat sareng ideu anu anéh. Garéja tiasa masihan silaturahim urang, masarakat, dorongan. Éta tiasa ngajarkeun ka urang hal anu urang moal diajar sorangan. Éta tiasa ngabantosan ngadidik barudak urang, tiasa ngabantosan urang pikeun ngalayanan urang Kristen sacara langkung efektif, tiasa masihan kasempetan ka urang pikeun ngalayanan dimana urang tumuwuh, sering ku cara anu teu kabayang. Sacara umum tiasa nyarios: Kauntungan anu masihan komunitas urang sarimbag kana komitmen anu urang investasi.

Tapi sigana alesan pangpentingna pikeun mukmin individu ngiluan hiji garéja nyaéta: Garéja pangabutuh urang. Gusti parantos masihan kado anu béda pikeun jalma-jalma anu beriman sareng hoyong urang ngerjakeun babarengan "pikeun kapentingan sadayana" (1 Korinta 12,4: 7). Upami ukur bagian karyawan muncul pikeun pagawéan, éta henteu heran yén gareja henteu ngahontal sakumaha anu diharepkeun atanapi anu urang henteu sakumaha anu diharepkeun. Hanjakalna, kritik langkung gampang kanggo sababaraha ti ngabantosan.

Garéja butuh waktos urang, kaahlian, hadiah kami. Éta peryogi jalma-jalma saha waé anu tiasa ngandelkeun - éta peryogi komitmen urang. Yesus nyauran pikeun ngadamel pagawé (Mateus 9,38). Anjeunna hoyong unggal urang tangtosna sareng henteu ngan ukur ningali panempo pasip.

Saha waé anu hoyong janten Kristen tanpa garéja sanés ngagunakeun kakuatan-kakuatan sapertos urang anu sakuduna dituju kedahkeun numutkeun Alkitab, nyaéta ngabantosan. Garéja mangrupikeun "komunitas pikeun silih saling pitulung" sareng urang kedah silih bantosan terang yén dinten tiasa datang (enya parantos sumping) yén urang peryogi pitulung pikeun diri urang sorangan.

Pedaran ngeunaan masarakat

Garéja ieu ditugaskeun ku sababaraha cara: umat Allah, kulawarga Gusti, panganten Kristus. Kami mangrupikeun wangunan, kuil, layon. Yesus masihan kami salaku domba, sakumaha sawah, janten kebon anggur. Masing-masing simbol ieu ngagambarkeun sisi gareja anu béda.

Garéja ogé ngajelaskeun seueur pasemon ngeunaan Yesus ngeunaan Karajaan Allah. Gereja mimiti leutik sareng ageung sapertos siki sawi (Mateus 13,31: 32). Garéja ieu sapertos sawah dimana pepelakan ngabarengan gandum (Ayat 24-30). Éta sapertos net anu nangkep lauk anu saé ogé anu goréng (Vv. 47-50). Éta kawas kebon anggur dimana sababaraha damel panjang, sawareh mung kanggo waktu anu singget (Mateus 20,1: 16). Éta sapertos hamba anu parantos dititipkeun ku guruna ku anu ngawasa saha anu nyalabarkeunana ogé saé sareng sabagian parah (Mateus 25,14: 30).

Yesus nyebut dirina angon sareng murid-muridna (Mateus 26,31); padamelan nya éta milarian domba anu leungit (Mateus 18,11: 14). Anjeunna ngajelaskeun mukminna sapertos domba anu kedah diurus sareng dirawat (Yohanes 21,15: 17). Paul sareng Peter ogé ngagunakeun simbul ieu sareng nyebatkeun yén pamingpin garéja kedah "ngaduukan domba" (Kisah 20,28:1; 5,2 ​​Petrus).

"Anjeun gedong Gusti," nyerat Paulus di 1 Korinta 3,9. Asasna nyaéta Kristus (V. 11), gedong manusa aya dina éta. Petrus nyauran urang "batu hidup, diwangun pikeun rohani spiritual" (1 Peter 2,5). Babarengan urang diwangun «ka tempat anu dicandak ku Allah dina Roh» (Efesus 2,22). Kami teh bait Allah, Bait Allah Roh Suci (1 Korinta 3,17:6,19;). Tuhan tiasa disembah di mana waé; tapi garéja ogé ngagaduhan ibadah salaku salah sahiji tujuan utami.

Kami "umat Allah," nyarioskeun ka urang 1 Petrus 2,10. Kami mangrupikeun umat Israil kedahna: "bangsa anu dipilih, karajaan karajaan, jalma suci, jalma harta" (V. 9; tingali Pangentasan 2: 19,6). Kami milik Allah sabab Kristus meuli urang ku getih-Na (Wahyu 5,9). Kami putrana Gusti, anjeunna bapa (Efesus 3,15). Salaku murangkalih, kami parantos dibéré warisan anu hadé, sareng kami diharepkeun mangga ngahargaan nama na.

Kitab Suci ogé nyauran urang Pangantenan Kristus - istilah anu aya dina sabaraha Kristus dipikacinta ka urang sareng naon parobahan anu hébat lumangsung dina urang sahingga urang tiasa gaduh hubungan anu caket sareng Putra Allah. Dina sababaraha pasemonna, Yesus ngajak jalma-jalma ka pesta kawinan; di dieu urang diajak janten pangantenan.

"Hayu urang girang sareng bagja sareng masihan anjeunna ngahargaan; pikeun kawinan domba parantos sumping, sareng pangantenna parantos nyiapkeun » (Wahyu 19,7). Kumaha urang "nyiapkeun"? Kalayan hadiah:

«Sareng ogé dipasihankeun dirina pikeun pakéan kalayan murni murni murni» (V.8). Kristus ngabersihkeun urang "ngalangkungan mandi cai dina Kecap" (Efesus 5,26). Anjeunna nampilkeun Garéja ka dirina saatosna ngajantenkeun hal anu mulya sareng suci, suci sareng teu cacad (V.27). Éta dianggo di urang.

gawe bareng

Lambang anu paling ngagambarkeun kumaha parishioner kedah kalakuan ngalawan saling-galih nyaéta awak. "Nanging anjeun ogé badan Kristus," nyerat Paulus, "sareng unggal anjeun mangrupikeun tautan" (1 Korinta 12,27). Yesus Kristus «nyaéta kapala awak, nyaéta garéja» (Kolose 1,18), sareng urang sadaya anggota awak. Nalika urang ngahiji sareng Al Masih, urang ogé ngahiji sareng anu sanés sareng urang - dina rasa anu paling trampil - silih komitmen.

Teu aya anu tiasa nyarios: "Kuring henteu peryogi anjeun" (1 Korinta 12,21), teu aya anu tiasa nyebatkeun yén anjeunna teu aya hubunganana sareng garéja (V.18). Gusti nyebarkeun kado urang ku kituna tiasa urang babarengan pikeun kauntungan sareng ngabantosan sareng nampi pitulung dina gawé babarengan ieu. Teu aya kabagi pikeun awak (V.25). Paul sering polemik ngalawan sumanget pésta; jalma anu nyebatkeun pasea malah kudu dikaluarkeun tina komunitas (Rum 16,17; Titus 3,10-11). Gusti ngadamel garéja "tumbuh di sadaya bagian" ku "masing-masing anggota anu ngadukung anu séjén numutkeun kakuatan-Na" (Efesus 4,16).

Hanjakalna, dunya Kristen dibagi jadi denominasi anu sering silih bantosan. Garéja teu acan sampurna kusabab teu aya anggotana anu sampurna. Nanging: Kristus hoyong hiji garéja tunggal (Yohanes 17,21). Ieu sanés hartosna ngahijikeun organisasi, tapi memang nyababkeun tujuan anu umum.

Persatuan leres ngan ukur tiasa dipanggihan ku tarékah pikeun kantos caket sareng ka Kristus, ngawartosan Injil Kristus, hirup ku prinsip-Na. Tujuanana pikeun nyebarkeun éta, sanés ka diri urang sorangan, tapi, kumaha anu béda-béda ogé boga kaunggulan: Ngalangkungan pendekatan anu béda, pesen Kristus ngahontal langkung seueur jalma ku cara aranjeunna tiasa ngartos.

organisasi

Aya tilu wujud organisasi garéja sareng kapamimpinan di dunya Kristen: hierarkis, demokratis sareng wakil. Aranjeunna disebut episkopal, congovernmental sareng presbyterial.

Unggal jinis dasarna gaduh variasi, tapi dina prinsipna, model épisopal hartosna yén pangangon luhur gaduh kakuatan pikeun nangtukeun prinsip-prinsip garéja sareng netepkeun pastor. Dina modél berjemaah, masarakatna sorangan nangtukeun dua faktor ieu: Dina sistem présérsial, kakawasaan kabagi antara denominasi sareng komunitas; sesepuh anu dipilih anu dibéré tanggung jawab kapamimpinan.

Komunitas anu khusus atanapi Struktur garéja henteu resep Perjangjian Anyar. Éta nyarioskeun para pembina (Uskup), sesepuh sareng pangangon (Pendeta), sanaos judul resmi ieu katingalina énggal ditukeurkeun. Petrus paréntah para sesepuh pikeun ngalakukeun peran angon sareng pembina: «kandang domba ... ngurus aranjeunna» (1 Petrus 5,1:2 -). Dina istilah anu sami, Paulus masihan sesepuh parentah anu sami (Kisah 20,17:28 sareng).

Komunitas Yerusalem dipimpin ku grup sesepuh; paroki ka Pilipi uskup (Kisah 15,2: 6-1,1; Filipi). Paul maréntahkeun Tito pikeun milih sesepuh, anjeunna nyerat hiji ayat ngeunaan sesepuh sareng sababaraha ngeunaan uskup saolah-olah istilahna sinonim pikeun pamimpin komunitas (Titus 1,5: 9). Dina surat ka Ibrani (13,7, Menge sareng Elberfeld Alkitab) pamingpin masarakat ngan ukur disebut "pamimpin".

Sababaraha pamingpin garéja ogé disebut "guru" (1 Korinta 12,29:3,1; Yakobus). Tatabasa Efesus 4,11 nunjukkeun yén "angon" sareng "guru" kalebet kategori anu sami. Salah sahiji syarat utama pejabat masarakat kedah nyaéta yén aranjeunna "... sanggup ngajar batur" (1 Timotius 3,2).

Salaku pangbagi umum tiasa nyarios: Pimpinan Garéja parantos diangkat. Aya sajumlah organisasi komunitas, sanaos nami resmi pasti pentingna sekunder.

Anggota diwajibkeun nunjukkeun hormat sareng patuh ka para pejabat (2 Tesalonika 5,12:1; 5,17 Timoteus 13,17; Ibrani). Upami anak sulung mendakan anu lepat, gareja henteu kedah nurut; sanajan kitu, garéja biasana diperkirakeun ngadukung para sesepuh.

Naon padamelan ngalakukeun? Anjeun kapala masarakat (1 Timotius 5,17). Aranjeunna ngasongkeun sapi, dipimpin ku conto sareng pangajaran. Anjeun jagaeun sato (Kisah 20,28). Aranjeunna henteu kedah maréntahkeun diktator, tapi ngawula (1 Petrus 5,23), «supaya umat-umat suci disiapkeun pikeun padamelan pelayanan. Ieu kumaha awak Kristus kudu diwangun » (Efesus 4,12).

Kumaha sesepuh ditetepkeun? Kami nampi inpormasi dina sababaraha kasus: Paul nganggo sesepuh (Kisah 14,23) nganggap Timotius nunjuk uskup (1 Timotéus 3,1: 7), sareng anjeunna masihan wewenang pikeun nunjuk sesepuh (Titus 1,5). Dina naon waé, aya hirarki dina kasus ieu. Kami henteu mendakan conto-conto komunitas anu milih sesepuhna téa.

deacons

Nanging, dina Kisah 6,1: 6 urang tingali kumaha anu disebut lalaki miskin [deacon] dipilih ku jamaah. Jalma-jalma ieu dipilih pikeun nyebarkeun katuangan ka anu dibutuhkeun, sareng para rasul teras nempatkeun aranjeunna di kantor ieu. Ieu ngawenangkeun para rasul pikeun musatkeun dina kamampuan spiritual sareng padamelan fisik ogé dilakukeun (V.2). Béda ieu antara garéja spiritual sareng fisik ogé tiasa dipendakan dina 1 Peter 4,10: 11.

Pagawe manual sering disebat diakoni, asalna tina kecap Yunani anu diakoneo naon
"Ngawula" hartosna. Sacara prinsip, sadaya anggota sareng pamimpin kedah "ngawula", tapi aya petugas anu misah pikeun tugas ngaladiran langkung jero. Diakono awéwé ogé disebatkeun sahanteuna hiji tempat (Roma 16,1). Paul nyauran Timotius sababaraha sipat anu kedah diical (1 Timoteus 3,8: 12) tanpa netepkeun persis naon anu dikelompokeun ku palayananna. Hasilna, denominasi anu béda-béda méré deacon tugas anu béda, mimitian ti aula pendopo nepi ka akuntansi kauangan.

Éta sanés nami, struktur atanapi cara tempatna éta penting pikeun posisi manajemén. Anu penting nyaéta harti sareng tujuanna: masihan bantosan ka umat Allah nalika aranjeunna dewasa "dugi ka pinuh kasampurnaan Kristus" (Efesus 4,13).

Tujuan masarakat

Kristus ngawangun garéja-na, anjeunna masihan hadiah sareng pedoman ka umat-Na, sareng anjeunna masihan urang damel. Naon tujuan tina garéja?

Rasa utama komunitas masarakat masarakat nyaéta ibadah. Allah parantos nyarioskeun urang "yén anjeun kedah ngumumkeun berkah jalma anu parantos nyebat anjeun tina gelap kana lampu-Na anu hadé" (1 Peter 2,9). Gusti milari jalma pikeun nyembah ka Mantenna (Yohanes 4,23) anu mikanyaah anjeunna langkung seueur tina nanaon (Mateus 4,10). Naon bae anu ku urang lakukeun, naha salaku individu atanapi salaku komunitas, kedahna dilakukeun kanggo anjeunna (1 Korinta 10,31). Urang kedah "nawiskeun pujian ka sadaya Gusti" (Ibrani 13,15).

Kami maréntahkeun: «Ngadorong hiji-hiji sareng lagu-lagu anu muji-muji sareng lagu-lagu spiritual» (Efesus 5,19). Nalika urang ngariung janten garéja, urang nyanyi puji Gusti, neneda ka anjeunna sareng ngadangu kecap-Na. Ieu mangrupikeun bentuk ibadah. Kitu ogé sakramén, ogé Baptisan, ogé kataatan.

Panglihatan gereja anu sanés nyaéta ngajarkeun. Éta aya di tengah tina urutan misi: "... ngajar aranjeunna tetep sadayana anu paréntah ku anjeun" (Mateus 28,20). Pimpinan garéja kedah ngajar, sareng masing-masing anggota kedah ngajar anu sanés (Kolose 3,16). Urang kedah silih sorang (1 Korinta 14,31:2; 5,11 Tesalonika 10,25; Ibrani). Grup leutik mangrupikeun kerangka idéal pikeun silih ngadukung sareng pangajaran ieu.

Jalma anu milari kado ti Roh nyarios Paulus kedah narékahan pikeun ngawangun gareja (1 Korinta 14,12). Tujuanana nyaéta nyaéta: ngawangun, ngamayakeun, nguatkeun, kanyamanan (V.3). Sagala kajadian anu aya dina jamaah kudu konstruk pikeun masarakat (V.26). Urang kedah langkung ngora, jalma-jalma anu tiasa kenal sareng nganggo Firman Allah. Urang Kristen awal dipuji kusabab "angger" dina ngajarkeun para rasul sareng di masarakat sareng dina ngiras roti sareng sholat. (Kisah 2,42).

Pangertosan utama anu katilu nyaéta komunitas nyaéta (sosial) palayanan. "Ku sabab kitu ... hayu urang berbuat saé kanggo sadayana, tapi kalolobaanana ngiringan iman," tungtutan Paulus (Galata 6,10). Anu jadi perhatian utama urang nyaéta kulawarga, teras komunitas teras saalam dunya. Perintah pangluhurna kadua nyaéta: bogoh ka tatangga anjeun (Mateus 22,39).

Dunya ieu ngagaduhan seueur kabutuhan fisik sareng urang henteu kedah mikiranana. Tapi paling penting, éta peryogi manéh Injil, sareng urang henteu kedah dipaliré éta ogé. Salaku bagian tina jasa kami ka dunya, Garéja kedah ngabutuhkeun Injil kawilujengan ngalangkungan Yesus Kristus. Teu aya organisasi anu sanés damel ieu - éta mangrupikeun tanggung jawab Garéja. Saban tenaga kerja diperyogikeun ieu - sawaréh di "payun", anu sanésna dina fungsi pangrojong. Melu sababaraha, ngabuahan batur, panén batur; upami urang damel babarengan, Kristus bakal ngajantenkeun Garéja (Efesus 4,16).

Michael Morrison


pdfGareja