Trimna ka Allah

101 dewa triat

Numutkeun kasaksian tina Kitab Suci, Gusti mangrupikeun mahluk ketuhanan dina tilu jalma anu langgeng, idéntik, tapi béda-béda, Bapa, Putra sareng Roh Suci. Anjeunna hiji-hijina Gusti anu sajati, abadi, henteu robih, maha kawasa, maha weruh, maha aya. Anjeunna mangrupikeun anu nyiptakeun langit sareng bumi, anu ngajaga alam semesta sareng sumber kasalametan pikeun manusa. Sanaos transenden, Gusti bertindak langsung sareng pribadi ka jalma. Gusti mah asih sareng kahadéan anu teu aya watesna. (Markus 12,29:1; 1,17 Timoteus 4,6:28,19; Epesus 1: 4,8; Mateus 5,20:2,11; 16,27 Yohanes 2: 13,13; 1:8,4; Titus 6; Yohanes; Korinta ; Korinta)

Éta ngan saukur teu jalan

Bapana nyaéta Pangéran sareng putra mangrupikeun Gusti, tapi ngan aya hiji Dewa. Ieu sanés kulawarga atanapi panitia mahluk ilahi - grup henteu tiasa nyarios: "Teu aya anu sapertos kuring" (Yesaya 43,10; 44,6; 45,5). Gusti ngan ukur mahluk gaib - langkung ti jalma, tapi ngan ukur Déwa. Umat ​​Kristen mimiti henteu ngagaduhan ide ieu tina paganism atanapi filsafat - aranjeunna jenis dipaksa pikeun ngalakukeunana ku kitab suci.

Ngan sakumaha Kitab Suci ngajarkeun yén Kristus ilahi, éta ngajarkeun yén Roh Suci anu ilahi sareng pribadi. Naon anu dilakukeun ku Roh Suci, gusti alloh. Roh Suci nyaéta Gusti, sakumaha ogé putra sareng bapa - tilu jalma anu nyatu sampurna dina hiji Dewa: Tritunggal.

Naha diajar teologi?

Entong nyarios ka kuring perkawis teologi. Ajarkeun kuring Alkitab. " Pikeun urang Kristen biasa, teologi tiasa disada sapertos anu asa rumit, frustratingly ngabingungkeun, sareng tuntas teu aya hubunganana. Saha waé anu tiasa maca Injil. Janten naha urang peryogi teologis hébat ku kalimat anu panjang sareng ungkapan anu anéh?

Iman anu neangan pamahaman

Teologi parantos disebat "iman milari pangertosan". Kalayan kecap séjén, salaku urang Kristen urang percanten ka Gusti, tapi Gusti nyiptakeun urang sareng kahoyong ngartos saha anu urang percanten sareng naha urang percanten ka anjeunna. Ieu tempat teologi asup. Kecap "teologi" asalna tina gabungan dua kecap Yunani, theos, anu hartosna Gusti, sareng logia, anu hartosna élmu atanapi diajar - kajian ngeunaan Gusti.

Teologi, upami dianggo leres, tiasa ngaladenan Garéja ku pajoang heresies atanapi ajaran palsu. Éta, sabab kalolobaan bid'ah asalna tina salah paham ngeunaan Tuhan éta, tina kapercayaan anu teu cocog sareng cara Gusti ngungkabkeun dirina dina Kitab Suci. Proklamasi Injil ku garéja kedah tangtosna dumasar kana landasan teguh wahyu-wadi Gusti Allah.

wahyu

Nyaho atanapi terang ngeunaan Allah mangrupikeun hal anu urang manusa henteu tiasa ngémutan diri urang sorangan. Hiji-hijina jalan pikeun urang terang ngeunaan anu leres ngeunaan Allah nyaéta ngadangukeun naon anu disarioskeun ka Allah ngeunaan dirina. Cara anu paling penting anu dipilih ku Gusti pikeun ngungkabkeun diri ka urang nyaéta ngalangkungan Alkitab, kumpulan kitab suci anu disusun ku sababaraha abad dina pangawasan Roh Suci. Tapi bahkan rajin diajar Alkitab teu tiasa masihan urang pamahaman anu leres ngeunaan saha Allah.
 
Urang peryogi langkung ti pangajaran - urang peryogi Roh Suci supaya pikiran urang ngartos naon anu Allah ngungkabkeun ngeunaan Anjeunna dina Kitab Suci. Pamustunganana, kanyaho leres ngeunaan Gusti ngan ukur tiasa datangna ti Gusti, sanés ngan ukur tina paminaosan manusa, pamikiran, sareng pangalaman.

Garéja ngagaduhan tugas anu terus-terusan pikeun ngulikkeun kapercayaan sareng prakték anu sacara jelas dina wahyu Gusti Allah. Teologi mangrupikeun usaha pikeun komunitas iman Kristen pikeun bebeneran bari teras hina milari hikmah Allah sareng nuturkeun arah Roh Suci dina sadaya kabeneran. Dugi ka Kristus balik kalayan kamulyaan, Garéja teu tiasa nganggap yén éta parantos ngahontal tujuanana.

Ieu alesan kunaon téologi henteu kedah janten ngaréformasi ngan ukur sata sareng doktrin Garéja, tapi pikeun prosés anu henteu kantos-terangan ujian. Ngan nalika urang nangtung dina lampu ilahi misteri Allah bakal urang milari kanyaho leres ngeunaan Allah.

Paul nyebut misteri ketuhanan "Kristus di anjeun, harepan kamuliaan" (Kolosa 1,27), misteri yén éta ridho Gusti ngalangkungan Al Masih "pikeun ngahijikeun sagala rupa ka dirina, naha di bumi atanapi di surga, ku ngadamaian ku getihna dina kayu salib" (Kolose 1,20).

Proklamasi sareng praktekna Garéja Kristen kedah diperhatoskeun pisan sareng nyetélkeun, sakapeung réformasi langkung ageung, sabab tumbuh dina sih-rahmat sareng Pangéran Yesus Kristus.

Teologi dinamis

Kecap dinamis mangrupikeun kecap anu saé pikeun ngajelaskeun usaha ieu angger ku Garéja Kristen pikeun katingali nyalira sareng dunya anu terang dina wahyu diri Allah sareng ngawasa Roh Suci langkung pas pikeun janten jalma anu aya deui ngagambarkeun sareng ngawartosan naon Tuhan saestuna. Urang ningali kualitas dinamis ieu dina teologi sapanjang Sajarah Garéja. Rasul-rasul narjamahkeun Kitab Suci nalika aranjeunna nyatakeun Yesus salaku Mesias.

Kakuatan anu anyar pikeun wahyu dina diri Yesus Kristus ngunjukkeun Alkitab dina lampu anu énggal, lampu anu para Rasul tiasa ningal sabab Roh Suci dibuka panon na. Dina abad kaopat, Athanasius, Uskup Alexandria, nganggo kecap-kecap panjelasan dina sks anu henteu aya dina Alkitab pikeun ngabantosan bangsa-bangsa kapir ngartos artos wahyu Alkitab. Dina abad ka-16, Johannes Calvin sareng Martin Luther berjuang pikeun pembaharuan gereja kalayan terang paménta bebeneran Alkitabiah yén kasalametan ngan ukur ku rahmat ngalangkungan iman ka Yesus Kristus.

Dina abad ka-18, John McLeod Campbell nyoba pandangan sempit Gereja Skotlandia 
dilegakeun alam rekonsiliasi Yesus [panebusan] pikeun umat manusa teras dibuang kusabab usaha-Na.

Di jaman modéren, teu aya anu épéktip nelepon garéja kana teologi dinamis anu didirikeun dina iman aktif salaku Karl Barth, anu "masihan Injil deui ka Éropa" saatos teologi Protestan liberal ampir ngelek garéja ku humanisme tina Pencerahan sareng sasuai ngawangun teologi Garéja di Jérman.

Dangukeun Gusti

Iraha Gareja gagal ngadangu sora Allah sareng teras nyerah kana anggapan sareng asumsi na, éta janten lemah sareng henteu efektif. Ieu kaleungitan relevansi dina panon ti jalma anu nyobian ngahontal éta sareng Injil. Hal anu sami berlaku pikeun unggal bagian awak Kristus nalika anjeunna nyalira dina ideu sareng tradisi pra-katimu nyalira. Anjeunna kéngingkeun ka handap, nyangkut atanapi statik, sabalikna dinamis, sareng leungiteun épéktipna dina da'wah Injil.

Nalika ieu kajantenan, garéja mimiti semprotan atanapi ngejat, urang Kristen ngasingkeun antara hiji anu sanés sareng paréntah Yesus pikeun silih cinta ngajadi kasang tukang. Teras proklamasi Injil janten sakumpulan kecap, tawaran sareng pernyataan yén jalma ngan ukur satuju. Daya anu aya di tukangeun éta nawiskeun penyembuhan pikeun pembuangan dosa ngaleungitkeun pangaruh na. Hubungan janten eksternal sareng ngan ukur dangkal sareng kakurangan hubungan jero sareng persatuan sareng Isa sareng masing-masing, dimana penyembuhan nyata, perdamaian sareng kabagjaan janten kamungkinan nyata. Agama statik mangrupikeun halangan anu tiasa nyegah jalma-jalma mukmin janten jalma nyata anu, numutkeun tujuan Gusti, kedah aya dina Yesus Kristus.

"Prédestinasi Ganda"

Doktrin pamilihan, atanapi predestinasi dobel, parantos lami janten ciri atanapi idéntifikasi doktrin dina tradisi teologis Reformasi (tradisi kasebut kalindih ku John Calvin). Doktrin ieu sering disalah paham, distorsi, sareng janten panyabab kontropérsi sareng kasangsaraan anu teu aya tungtungna. Calvin nyalira merjuangkeun patarosan ieu sareng ajaranana ngeunaan hal éta diinterpretasi ku seueur jalma kalayan kecap: "Ti saprak kalanggengan Gusti parantos netepkeun sababaraha jalma pikeun kasalametan sareng sababaraha kanggo hukuman."

Tafsir anu terakhir tina Doktrin Pamilihan ieu umumna dijelaskeun salaku "hyper-Calvinist". Éta ngamajukeun pandangan fatalistik ka Gusti salaku tiran anu wenang sareng musuh kabébasan manusa. Pandangan anu sapertos doktrin ieu ngajantenkeunana salain ti warta alus anu dinyatakeun dina panyingkepan diri Gusti Allah ka Yesus Kristus. Kasaksian Alkitab ngajelaskeun kurnia pilihan Allah sakumaha endah, tapi henteu kejem! Gusti, anu mikanyaah kalayan bébas, sacara bébas nawiskeun kurnia-Na pikeun sadaya anu hoyong nampi éta.

Karl Barth

Pikeun ngabenerkeun hiper-Calvinism, teolog anu réformasi gareja modern, Karl Barth, nyusun doktrin Reformasi ku pamilihan dina fokus kana panolakan sareng pamilihan dina Yesus Kristus. Dina Jilid II na Garéja Dogmatics, anjeunna ngabéntenkeun pangajaran alkitab pinuh ngeunaan pamilihan dina cara anu saluyu sareng sadayana rencana wahyu -na Allah. Barth nekenkeun nunjukkeun yén doktrin pamilihan dina kontéks Trinitas gaduh tujuan anu sentral: éta ngécéskeun yén karya Allah dina nyiptakeun, rekonsiliasi sareng kasalametan parantos kalaksanakeun dina rahmat bébas tina Gusti, anu diturunkeun dina Yesus Kristus. Anjeunna negeskeun yén triatna Gusti, anu parantos hirup dina persahabatan salamina, hoyong ngalebetkeun batur dina hubungan ieu ku rahmat. Nu Nyipta jeung Ngahasilkeun ngahaja hubungan sareng ciptaan-Na. Sareng hubungan diwariskeun dinamis, henteu statis, henteu beku, sareng teu kaagihan.

Dina dogmatikna, dimana Barth ngémutan deui doktrin pamilihan dina kontéks panyipta-panebus trinitary, anjeunna nyebatna "jumlah injil". Dina Al Masih, Gusti milih sadaya umat manusa dina hubungan perjanjian pikeun nyandak kahirupan masarakat-Na ku sacara sukarela sareng anggun milih janten Gusti anu kanggo umat manusa.

Yesus Kristus duanana dipilih sareng anu ditolak demi urang, sareng pamilihan sareng panolakan masing-masing ngan ukur tiasa dipikaharti sakumaha nyata di anjeunna. Kalayan kecap séjén, Putra Allah anu dipilih pikeun urang. Salaku manusa anu universal, dipilih, anu ngagantikeunana, pamilihan ganti dina waktos anu sami duanana ngutuk pati (kayu salib) di tempat urang sareng hirup langgeng (tina kiamat) di tempat urang. Pagawean Yesus Kristus anu ngahijikeun deui dina Penjelmaan ieu lengkep pikeun panebusan umat manusa anu murag.

Ku kituna urang kedah ngucap sareng nampi Sumuhun kana Ya Allah pikeun urang di Kristus Yesus sareng ngawitan hirup di kabagjaan sareng cahaya tina anu parantos dijamin pikeun urang - ngahijikeun, ukum sareng partisipasi sareng anjeunna dina makhluk anu anyar.

Nyiptakeun anyar

Dina kontribusi pentingna kana doktrin pamilihan, Barth nyerat:
«Kanggo kamanunggalan Allah [ngahiji] sareng jalma anu hiji ieu, Yesus Kristus, anjeunna nunjukkeun kaasih sareng solidaritasna sareng sadayana. Dina hiji ieu anjeunna nyandak dosa sareng kalepatan sadaya jalma pikeun nyalira ku sabab kitu nyalametkeun sadayana ku hukum anu langkung luhur tina pangadilan anu leres-leres disauran nyalira, sahingga anjeunna leres-leres mangrupikeun penghiburan asli sadaya jalma.
 
Sadayana parantos robih salib. Sadaya ciptaan, naha éta terang atanapi henteu, janten sareng bakal ditebus, ngajanggelek sareng ngabebaskeun deui Yesus Kristus. Di jerona urang janten ciptaan énggal.

Thomas F. Torrance, mahasiswa utama sareng juru Karl Barth, mangrupikeun redaktur nalika dogmatik garéja Barth ditarjamahkeun kana basa Inggris. Torrrance percanten yén Jilid II mangrupikeun salah sahiji karya téologis anu pangsaéna ditulis. Anjeunna sapuk sareng Barth yén sadaya umat manusa ditebus sareng disimpen dina Kristus. Dina bukuna The Mediation of Christ, Propesor Torrance netepkeun wahyu Alkitab dina cara anu Yesus, ngalangkungan hirup-hirupna, pupusna sareng kebangkitan, henteu ngan pendamaian panebusan urang, tapi ogé janten jawaban anu sampurna pikeun rahmat Allah.

Yesus nyandak putus sareng pangadilan urang kana dirina, anjeunna nambut dosa, maot sareng jahat pikeun nyalametkeun ciptaan di sadaya tingkatan sareng ngarobih sadayana anu nangtung ngalawan urang kana hiji makhluk anu anyar. Kami geus dibébaskeun tina sifat urang anu kafir tur doraka pikeun hubungan jero sareng Hiji anu menerkeun sareng ngahucikeun urang.

Torrance teras nyatakeun yén "jalma anu henteu nampi aranjeunna nyaéta jalma anu henteu kapok". Naon Kristus henteu nyandak kana dirina henteu disimpen. Yesus nyandak sikap urang anu kasasar ka dirina; anjeunna janten naon anu urang janten rukun sareng Gusti. Anjeunna ngabersihkeun, nyageurkeun sareng nyucikeun umat manusa anu dosa di jero mahlukna ngalangkungan kalakuan kanyaah anu janten manusa pikeun urang.

Daripada dosa sapertos dulur anu sanés, Yesus ngahukum dosa dina daging urang ku hirup kahirupan kasucian dina daging urang, sareng ngalangkungan budakna anu taat, anjeunna ngarobah kamanusaan sareng anu henteu patuh kana hubungan anu nyata, asih sareng Bapa.

Dina Putra éta triat gusti Allah nampi sipat manusa ka mahluk -na sareng ku sabab ngarobih alam urang. Anjeunna ditebus sareng direncanakeun kami. Ku ngadamel sipat dosa urang sorangan sareng nyageurkeun éta, Yesus Kristus janten mediator antara Allah sareng umat manusa anu murag.

Pamilihan urang dina hiji jalma Yesus Kristus minuhan tujuan Gusti pikeun nyiptakeun sareng nangtoskeun Gusti salaku Gusti anu mikanyaah kalayan bébas. Torrance ngajelaskeun yén "sadaya rahmat" sanés hartosna "teu aya kamanusaan"; tibatan, sadayana rahmat hartosna sadayana manusa. Éta hartosna urang bahkan henteu tiasa nahan hiji persén diri.

Ku rahmat ngalangkungan iman, urang ngabagi cinta ka Gusti pikeun nyiptakeun cara anu teu mungkin sateuacan. Ieu ngandung harti yén urang mikacinta batur sapertos Allah mikacinta urang sabab Kristus aya dina urang ngalangkungan rahmat sareng urang aya dina Anjeunna. Ieu ngan ukur tiasa kajadian dina wujud mujijat anu anyar. Wahyu Allah pikeun umat manusa asalna tina Bapa ngalangkungan Sang Putra dina Roh Suci, sareng umat manusa anu nebus ayeuna mangsuli ka Rama ku iman ka Roh ngalangkungan Anak. Kami geus disebut kasucian dina Kristus. Di jerona urang terasrasakeun kabébasan tina dosa, maot, jahat, pangabutuh sareng putusan anu nangtung ngalawan urang. Kami uihkeun kanyaah Gusti pikeun urang kalayan sukur, nyembah, sareng jasa dina komunitas iman. Dina sadaya panyembuhan sareng nyalametkeun hubungan sareng urang, Isa Al Masih ngiringan pikeun ngarobih urang masing-masing sareng ngajantenkeun urang manusa - nyaéta, ngajantenkeun urang nyata dina Anjeunna. Dina sagala hubungan sareng anjeunna, anjeunna ngajantenkeun urang leres-leres manusa dina ngarésponsip iman urang. Ieu lumangsung ngaliwatan kakuatan kreatif Roh Suci dina diri urang salaku anjeunna ngahijikeun kami sareng umat manusa anu sampurna tina Gusti Yesus Kristus.

Sadaya rahmat leres-leres hartosna sadaya umat manusa ngiringan. Kurnia Yesus Kristus, anu disalib sareng dibangkitkeun, henteu ngirangan umat manusa anu sumping ka nyalametkeun. Kurnia anu teu bisa dibayangkeun ku Gusti ngajantenkeun sagala rupa anu aya sareng urang lakukeun. Sanaos tobat sareng iman urang, urang henteu tiasa ngandelkeun tanggapan urang sorangan, tapi urang ngandelkeun jawaban anu ditawarkeun Kristus sareng sareng kami ti Rama! Dina umat manusa, Yesus janten proklamasi pikeun Gusti Allah dina sagala hal, kalebet iman, konversi, nyembah, perayaan sakramén, sareng evangelism.

dipaliré

Hanjakalna, Karl Barth sacara umum teu dipaliré atanapi disinterprés ku juru étronik Amérika, sareng Thomas Torrance sering digambarkeun sakumaha hésé teuing kahartos. Tapi gagal pikeun ngahargaan alam teologi dinamis, anu dibuktoskeun dina révisi Barth ngeunaan doktrin pamilihan, nyababkeun seueur ahli-ahli evangelical bahkan Reformasi Nasrani tetep kajebak ku berjuang pikeun ngartos mana tuhan nyaéta garis antara paripolah manusa sareng metot ka kasalametan.

Prinsip Réformasi anu hadé tina Réformasi anu lumangsung kedah ngabébaskeun urang tina sagala pandangan dunya sareng teologi dumasar tingkah laku anu ngahambat pertumbuhan, ngamajukeun stagnasi sareng nyegah kerjasama ékuménis sareng awak Kristus. Tapi henteu garéja ayeuna sering nganggap dirina dicabut tina kabagjaan kasalametan nalika ngatur "bayangan bayangan" kalayan sagala rupa bentuk légalisme? Kusabab kitu, gareja henteu sering dicirikeun salaku bastion of judgment and exclusivity, tinimbang wasiat pikeun rahmat.

Urang sadayana gaduh teologi - cara mikir sareng paham ka Gusti - naha urang terang atanapi henteu. Teologi kami mangaruhan kumaha urang mikir sareng ngartos rahmat sareng kasalametan Allah.

Upami teologi kami dinamis sareng berorientasi hubungan, urang bakal kabuka pikeun kecap kawilujengan anu kantos Allah, anu masihan anjeunna rahmat nyalira ngan ukur Yesus Kristus.
 
Di sisi anu sanés, upami teologi kami statis, urang bade janten agama legalisme, ti
Kasukupan sareng atribut stagnasi spiritual.

Gantina terang Yesus dina cara anu aktip sareng nyata anu rempah sadaya hubungan urang kalayan kagagas, kasabaran, kahadean, sareng katengtreman, urang bakal ngalaman sumanget, ekslusivitas, sareng pamrih ti jalma anu gagal nyumponan standar-standar standar takwa urang. ,

Penciptaan anyar kabébasan

Teologi ngajantenkeun bédana. Kumaha carana urang ngartos Tuhan mempengaruhi kumaha carana kami ngartos kasalametan sareng kumaha hirup kahirupan Kristen. Gusti henteu tawanan statik, dzat manusa mikirkeun kumaha kumaha anjeunna kedah atanapi kedah.

Manusa teu tiasa logis mikirkeun saha Gusti saha kumaha Anjeunna kedahna. Gusti nyarioskeun ka kami saha anjeunna sareng saha anjeunna, sareng anjeunna bébas janten saha anu anjeunna hoyong, sareng anjeunna parantos ngungkabkeun diri ka urang Yesus Kristus salaku Gusti, anu mikanyaah ka urang, anu pikeun urang, sareng anu parantos mutuskeun pikeun ngajantenkeun kamanusaan umat manusa - kalebet hungkul sareng tambang milik kuring.

Dina Yesus Kristus urang bébas tina pikiran dosa urang, tina kareueus sareng putus asa, sareng urang parantos diubaran ku rahmat pikeun ngalaman katengtreman Shalom Allah dina komunitas anu asih.

Terry Akers sareng Michael Feazell


pdfTrimna ka Allah