kaleresan

119 kaleresan

Pembenaran mangrupikeun kalakuan rahmat ti Gusti kalayan sareng ku Yesus Kristus, anu ngalangkungan jalma-jalma anu iman diyakinkeun dina paningali Gusti. Maka, ku jalan iman ka Yesus Kristus, manusa dipasihan pangampunan Gusti sareng anjeunna mendakan perdamaian sareng Gusti sareng Juru Salametna. Kristus mangrupikeun katurunan sareng perjangjian lami parantos kadaluarsa. Dina perjangjian anu énggal, hubungan urang sareng Gusti dumasar kana landasan anu sanés, éta dumasar kana perjanjian anu béda. (Rum 3: 21-31; 4,1-8; 5,1.9; Galatia 2,16)

Kaleresan ku iman

Allah nyauran Ibrahim ti Mesopotamia sareng janji ka turunanana pikeun masihan aranjeunna bumi Kanaan. Saatos Ibrahim aya di bumi Kanaan, kajantenan pangandika PANGERAN sumping ka Abram dina wangsit: Entong sieun, Abram! Kami tameng anjeun sareng hadiah anjeun anu saé pisan. Tapi Abram nyarios, "Gusti Allah abdi, naon anu bakal anjeun pasihkeun ka abdi?" Abdi angkat ka ditu teu gaduh murangkalih, sareng pelayan abdi Eliëser ti Damsyik bakalan ngagaduhan bumi abdi ... Anjeun henteu masihan kuring turunan; sareng, katingali, salah sahiji hamba Kami bakal janten pusaka kuring. Sareng katingali, Gusti nyarios ka anjeunna, Éta moal janten warisan anjeun, tapi anjeunna anu bakal sumping tina awak anjeun bakal janten warisan anjeun. Sareng anjeunna maréntahkeun anjeunna kaluar, sareng saurna, Tingali ka langit sareng itung bintang-bintang; tiasa anjeun ngitung aranjeunna Sareng nyarios ka anjeunna: Turunan anjeun bakal seueur pisan! " (Pangentasan 1: 15,1-5).

Éta mangrupikeun jangji anu fenomenal. Tapi anu langkung pikaheraneunana nyaéta anu urang baca dina ayat 6: "Abram percanten ka Gusti, sareng anjeunna diitung salaku bener." Ieu mangrupikeun pernyataan anu ngabenerkeun ku iman. Ibrahim dianggap soleh dumasar kana iman. Rosul Paulus mekarkeun ideu ieu langkung jauh dina Rum 4 sareng Galatia 3.

Nasrani ngawariskeun janji Abraham dumasar kana iman - sareng undang-undang anu dipasihkeun ka Musa ngan saukur teu tiasa ngabatosan jangji éta. Prinsip ieu diajar dina Galatia 3,17. Ieu mangrupikeun bagian anu penting.

Percaya, henteu hukum

Dina Surat ka Galatia, Paul ngabantah ngalawan bid'ah anu sah. Dina Galatia 3,2 anjeunna naroskeun patarosan:
"Abdi hoyong terang yén ti anjeun nyalira: nampi anjeun sumanget ngalangkungan damel Torét atanapi ngalaporkeun iman?"

Éta nuduhkeun patarosan anu sami dina ayat 5: "Saha ayeuna anu nawiskeun anjeun Roh sareng ngalakukeun perbuatan sapertos anjeun di antawisna, naha éta ngalangkungan karya hukum atanapi ngalangkungan da'wah iman?"
 

Paulus nyarioskeun dina ayat 6-7: "Tah éta kalayan Abraham: anjeunna percanten ka Allah sareng ieu diitung salaku kabeneran. Jadi sadar: jalma anu iman mangrupikeun turunan Abraham. » Paulus nyarioskeun Kajadian 1. Upami urang ngagaduhan iman, urang ogé turunan Abraham. Kami ngawariskeun janji-janji anu dipasihkeun ku Gusti.

Perhatoskeun ayat 9: "Maka ayeuna jalma anu iman anu kaberkahan sareng percaya ka Ibrahim." Iman mendatangkeun berkah. Tapi upami urang ngandelkeun nyimpen hukum, urang bakal disabit. Kusabab urang teu nyumponan sarat hukum. Tapi Kristus disimpen urang ka dinya. Anjeunna pupus pikeun urang. Perhatoskeun ayat 14: "Anjeunna nebus urang supaya berkah Abraham bisa sumping di antara bangsa-bangsa kapir dina Kristus Yesus sareng nampi roh anu jangji ngalangkungan iman."

Teras, dina ayat 15-16, Paul ngagunakeun conto anu praktis pikeun nyarios ka urang Kristen di Galatia yén Hukum Musa henteu tiasa ngaleungitkeun jangji anu dipasihkeun ka Abraham: "Saudara sadulur, kuring hoyong nyarios ka manusa: Manusa Barina ogé, nalika wasiat hiji jalma dikonfirmasi, anjeunna henteu ngabatalkeun éta sareng henteu ngalakukeun nanaon tentang éta. Ayeuna jangji éta jangji ka Abraham sareng turunanana. »

"Keturunan" ieu Yesus Kristus, tapi Isa teu ngan ukur anu ngawariskeun jangji ka Abraham. Paul nunjukkeun yén urang Kristen ogé ngagaduhan janji-janji ieu. Upami urang ngagaduhan iman ka Al Masih, urang mangrupikeun turunan Abraham sareng ninggali jangji ngalangkungan Yesus Kristus.

Hukum samentawis

Ayeuna urang dugi ka ayat 17: "Tapi ieu kuring hartosna: Kersa anu sateuacana Gusti parantos dikonfirmasi moal dibatalkeun ku hukum anu dibere opat ratus tilu puluh taun ka hareup, ku éta jangji éta bakal dibatalkeun."

Hukum Gunung Sinai henteu tiasa nerangké perjanjian sareng Abraham, anu didasarkeun kana kapercayaan jangji Allah. Éta mangrupikeun titik anu dilakukeun ku Paulus. Nasrani ngagaduhan hubungan sareng Allah dumasar kana iman, sanes hukum. Patuh sae, tapi urang nurut kana énggal, sanés kolot. Paul nunjuk ka dieu yén hukum Musa - perjanjian kuno - samentawis. Ieu ukur dugi dugi ka Kristus sumping. Urang ningali ieu dina ayat 19: "Maka kumaha hukumna? Éta parantos ditambah pikeun dosa dugi ka turunan anu dijantenkeun nyaéta jangji. »

Kristus mangrupikeun katurunan tur perjanjian lami teu énggal. Dina perjanjian anyar, hubungan urang sareng Allah didasarkeun kana dasar anu béda, dumasar kana kasepakatan anu béda.

Hayu urang maca ayat 24-26: "Ieu kumaha hukum mangrupikeun disiplin urang pikeun Kristus supaya urang dibenerkeun ku iman. Tapi saatos iman sumping, urang henteu deui dina disiplin. Kusabab anjeun sadayana putra Kristus Yesus dina iman ka Gusti. » Kami henteu handapeun hukum perjanjian lama.
 
Hayu urang ayeuna teraskeun kana ayat 29: "Tapi upami anjeun kalebet Kristus, anjeun mangrupikeun turunan Abraham sareng ahli waris numutkeun jangji." Intina nyaéta Kristen nampi Roh Suci dumasar kana iman. Kami dibenerkeun ku iman atanapi dinyatakeun soleh sareng Allah ku iman. Kami dibenerkeun dumasar kana iman, henteu ku nurut hukum, sareng pasti henteu dina dasar perjanjian lawas. Upami urang percaya jangji Gusti ngalangkungan Yesus Kristus, urang ngagaduhan hubungan anu leres sareng Allah.

Dina basa sanés, hubungan urang sareng Allah dumasar kana iman sareng jangji, sapertos sareng Abraham. Hukum-hukum anu ditambih ka Sinai teu tiasa ngarobih jangji anu dipasihkeun ka Abraham, sareng undang-undang ieu henteu tiasa ngarobihkeun jangji anu dipasihkeun ka sadaya jalma anu iman iman Abraham. Ieu pakét hukum janten leungit nalika Kristus maot sareng urang ayeuna aya dina perjanjian anyar.

Bahkan sunat anu ditampi Nabi Ibrahim minangka tanda perjangjian henteu tiasa ngarobih jangji anu asli dumasar kana iman. Dina Roma 4, Paul nunjukkeun yén imanna nyatakeun ka Ibrahim adil sareng yén éta teras ditampi ka Gusti nalika anjeunna masih teu tetak. Sahenteuna 14 taun ka pengker yén sunat diarah. Sunat fisik henteu dipikabutuh pikeun urang Kristen ayeuna. Sunatan ayeuna janten masalah haténa (Roma 2,29).

Hukum henteu tiasa ngahemat

Hukum henteu tiasa masihan kasalametan urang. Sadaya anu tiasa dilakukeun nyaéta ngahukum kami kusabab urang sadaya anu ngalanggar hukum. Gusti terang sateuacanna yén teu aya anu tiasa tetep hukum. Hukum Toret nunjuk ka urang Kristus. Hukum henteu tiasa masihan kasalametan urang, tapi tiasa ngabantosan yén peryogi kasalametan. Éta ngabantosan urang pikeun ngakuan yén kaadilan kedah janten kado, sanés hal anu urang tiasa earn.

Hayu urang dinten kiamat tos sumping sareng hakim naros anjeun naha anjeunna kedah ngantepkeun anjeun ka domain na. Kumaha anjeun bakal ngabales? Naha urang bakal nyatakeun yén urang jaga hukum-hukum anu tangtu? Kuring ngaharepkeun sanés hakim kalayan gampang nunjukkeun kaluar hukum anu kami henteu dijaga, dosa anu urang henteu sadar sareng henteu pernah nyesal. Kami moal tiasa nyarios yén kami cekap. Henteu - sadayana anu urang tiasa laksanakeun nyaéta ngabela ka rahmat. Kami yakin yén Kristus maot pikeun nebus kami tina sagala dosa. Anjeunna maot pikeun ngabebaskeun urang tina hukuman hukum. Éta mangrupikeun hiji-hijina dasar kasalametan urang.

Tangtosna, iman ngajantenkeun urang kana nurut. Perjangjian anyar parantos sakedik sababaraha tawaran sorangan. Yesus ngajadikeun tungtutan dina waktos urang, ati sareng artos urang. Yesus ngaleungitkeun seueur hukum, tapi anjeunna ogé negeskeun sababaraha hukum éta sareng ngajar yén aranjeunna kudu dijaga dina sumanget, sanés ngan dangkal. Urang kedah tingali ajaran Yesus sareng rasul pikeun ningali kumaha Kristen kedah damel dina kahirupan perjanjian anyar urang.

Al Masih maot pikeun urang ku kituna urang tiasa hirup pikeun anjeunna. Kami dibébaskeun tina perbudakan dosa sahingga urang janten budak kaadilan. Kami disebutna pikeun ngawadarkeun karana, sanés ka diri urang. Kristus nungtut ti urang sadaya anu urang gaduh sareng sadaya anu aya. Kami dipenta taat - tapi disimpen ku iman.

Dilakukeun ku iman

Urang tiasa ningali ieu di Rum 3. Dina bagian pondok, Paul ngajelaskeun rencana kasalametan. Marilah urang tingali kumaha petikan ieu negeskeun naon anu urang tingali dina Surat ka Galatia. «... sabab teu aya anu tiasa pisan sateuacanna ngalangkungan padamel-hukum. Kusabab ngalangkungan hukum Toret muncul kana dosa. Ayeuna, tanpa ngalaksanakeun hukum, kabeneran anu sateuacan Gusti diturunkeun, kasaksian ku hukum sareng nabi-nabi » (Vv. 20-21).

Kitab Suci Prajanjian Old prédhiksi kawilujengan ku rahmat ngalangkungan iman ka Yesus Kristus, sareng ieu sanés ngalangkungan hukum Toret kuno tapi ngalangkungan iman. Ieu mangrupikeun kaayaan kaayaan Prajanjian Anyar hubungan urang sareng Gusti Allah ngalangkungan Juru Salamet urang Yesus Kristus.

Paul neraskeun dina ayat 22-24: "Tapi kuring nyarioskeun ngeunaan kabeneran sateuacan Gusti, anu asalna ngalali iman ka Yesus Kristus ka sadaya anu iman. Kusabab teu aya bédana di dieu: aranjeunna sadayana jalma dosa sareng kakurangan kamulyaan anu sakitu kedahna sareng Allah, sareng tanpa istighfar ngalaksanakeun kaadilan-Na ngaliwatan kasalametan anu parantos sumping ngalangkungan Kristus Yesus. »

Kusabab Yesus maot pikeun urang, urang tiasa dinyatakeun soleh. Gusti ngabenerkeun jalma anu iman ka Kristus - supaya teu aya anu tiasa ngabagungkeun kumaha ogé anjeunna tetep hukum. Paul neraskeun dina ayat 28: "Janten ayeuna urang percanten yén manusa ngan ukur tanpa pagawéan hukum, ngan ku iman."

Ieu kecap jero tina rasul Paulus. Yakobus, sapertos Paulus, ngingetkeun urang ngeunaan kapercayaan anu teu mempedulkeun paréntah Allah. Iman Abraham ngajantenkeun anjeunna nurut ka Allah (Pangentasan 1: 26,4-5). Paulus nyarioskeun ngeunaan iman anu leres, jinis iman anu kalebet kasatiaan ka Kristus, hiji karep holistik nuturkeun anjeunna. Tapi sanajan harita, saurna, éta iman anu nyalametkeun urang, henteu jalan.

Dina Roma 5,1: 2 Paul nyerat: «Ayeuna yén kami parantos diyakinkeun ku iman, urang ngagaduhan perdamaian sareng Gusti Allah ngalangkungan Gusti Yesus Kristus; ku Mantenna urang ogé ngagaduhan aksés kana iman kana rahmat ieu dimana urang nangtung sareng urang gumunggung harepan kana kamulyaan masa depan anu bakal dipasihkeun ku Gusti. »

Ku iman urang boga hubungan anu leres sareng Allah. Kami babaturan-Na, sanes musuhna. Kusabab éta urang bakal tiasa nangtung sateuacanna dina poé Kiamat. Kami percanten jangji anu masihan ka Yesus Kristus. Paul ngajelaskeun dina Rum 8,1: 4 salajengna:

"Janten ayeuna teu aya hukuman pikeun jalma anu aya dina Kristus Yesus. Pikeun hukum roh anu masihan hirup ka Kristus Yesus anu ngabebaskeun anjeun tina hukum dosa sareng maot. Pikeun naon anu mustahil pikeun hukum sabab lemah ku lemah daging, Gusti nyalira: anjeunna ngutus putrana dina bentuk daging anu dosa sareng demi dosa sareng ngahukum dosa dina daging, ku kituna kaadilan, dibutuhkeun ku hukum. bakal dicumponan ka urang, anu ayeuna urang hirup henteu nurut kana daging, tapi numutkeun sumanget. »

Sangkan urang tingali yén hubungan urang sareng Allah dumasar kana kapercayaan ka Yesus Kristus. Éta mangrupikeun perjanjian atanapi perjanjian anu ku Gusti dilakukeun sareng urang. Anjeunna jangji yén urang bakal dianggap soleh lamun urang ngagaduhan iman ka putrana. Hukum henteu tiasa ngarobih urang, tapi Kristus tiasa. Torét ngutuk ka urang maot, tapi Kristus jangji ka urang hirup. Hukum henteu tiasa ngabebaskeun urang tina perbudakan dosa, tapi Kristus tiasa. Kristus masihan urang kabébasan, tapi sanés kabébasan janten sugema - kabébasan pikeun ngawula ka Anjeunna.

Iman nyababkeun urang daék nuturkeun Gusti sareng Juru Salamet dina sagala anu dicarioskeun ka urang. Kami ningali paréntah anu jelas pikeun silih cinta, percanten ka Yesus Kristus, ngajarkeun Injil, damel pikeun ngahijikeun iman, ngahijikeun ngahiji salaku garéja, ngawangun hiji-hiji dina iman, ngalaksanakeun amal séhat, murni sareng moral Pikeun hirup, hirup damai sareng ngahampura jalma anu salah urang.

Parentah anyar ieu tangtangan. Aranjeunna nyandak waktos na waktos kami. Sadaya dinten ayeuna urang bakti ngalayanan Yesus Kristus. Urang kudu rajin dina ngalakukeun karyana, sareng sanés jalan anu lega sareng gampang. Éta mangrupikeun tugas anu hésé, nangtang, pancén anu sababaraha anu sanggup laksanakeun.

Urang ogé kedah nunjukkeun yén iman urang moal tiasa nyalametkeun urang - Allah henteu nampi kami dumasar kana kualitas iman urang, tapi ku iman sareng kasatiaan Putra-Na Yesus Kristus. Iman urang moal pernah ngalakukeun naon anu "kedah" - tapi urang henteu disimpen ku ukuran iman, tapi ku percanten ka Kristus, anu ngagaduhan iman anu cukup pikeun urang sadayana.

Joseph Tkach


pdfkaleresan