Kitab Suci

107 kitab suci

Kitab Suci mangrupikeun Firman Allah anu diilhami, kasaksian naskah Injil anu satia, sareng panyerahan leres sareng akurat wahyu Allah ka manusa. Dina hormat ieu, Kitab Suci Suci henteu sampurna sareng dasar pikeun Garéja dina sagala urusan pangajaran sareng kahirupan. Kumaha urang terang saha Yésus sareng naon anu diajarkeun Yesus? Kumaha urang terang upami manéh téh nyata atanapi palsu? Naon dadasar anu otoratif pikeun diajar sareng kahirupan? Alkitab mangrupikeun sumber input sareng inpormasi tina naon anu bakal disarioskeun ku Gusti pikeun urang terang. (2 Timoteus 3,15:17 - 2; 1,20 Petrus 21: 17,17; Yohanes)

Kasaksian pikeun Yesus

Anjeun panginten tiasa ningali laporan koran dina "Jesus Seminar", sakumpulan ulama anu nyatakeun yén Yesus henteu nyarioskeun sabagian hal-hal anu dicarioskeun dina Alkitab. Atanapi anjeun tiasa ngadangu ulama sanés anu ngaku yén Alkitab nyaéta kumpulan kontradiksi sareng mitos.

Seueur jalma nu berpendidikan nampik Alkitab. Batur anu sanés, sasarengan, nganggap hal éta janten babari dipercaya naon anu dilakukeun sareng saur Gusti. Upami urang henteu tiasa percanten kana naon anu nyebatkeun Alkitab ngeunaan Yesus, maka urang ampir teu aya anu dipikanyaho pikeun terang anjeunna.

"Yesus Seminar" dimimitian ku gagasan anu saé diajarkeun anu bakal Diajar. Aranjeunna ukur nampi pernyataan anu cocog sareng gambar ieu sareng nampik jalma anu henteu. Ieu sacara praktis nyiptakeun Yesus dina gambar anjeun. Ieu ditaroskeun pisan sacara ilmiah sareng seueur ilmuwan liberal teu satuju sareng "Seminar Yesus".

Naha urang ngagaduhan alesan anu alus pikeun percanten ngeunaan Alkitab ngeunaan Yesus tiasa dipercaya? Leres - aranjeunna nyerat sababaraha taun saatos pupusna Yesus, nalika saksi-saksi masih hirup. Murid-murid Yahudi sering ngémutan kecap-kecap guru; sigana pisan yén murid-murid Yesus ogé masihan piwulang Masterna kalayan akurasi anu cukup. Kami teu ngagaduhan bukti yén aranjeunna nimukeun kecap pikeun ngarobihkeun masalah dina Garéja awal, sapertos sunat. Ieu nunjukkeun yén laporanna bisa dipercaya baranahan naon anu diajarkeun ku Yesus.

Urang ogé tiasa ngasuh réliabilitas anu luhur dina nyebarkeun sumber tékstual. Kami ngagaduhan naskah-naskah ti abad kaopat sareng bagian anu langkung alit ti sadetik. (Naskah Virgil anu pangkolotna diciptakeun 350 taun saatos pupusna panyajak; di Plato 1300 taun ka hareup.) Bandingkeun naskah-naskah nunjukkeun yén Alkitab diconto sacara saksama sareng yén urang gaduh téks anu dipercaya pisan.

Yesus: saksi utama Kitab Suci

Yesus disiapkeun pikeun ngabantosan sareng urang Parisi ngeunaan seueur masalah, tapi tétéla sanés dina hiji: dina ngakuan sifat pujian tina Kitab Suci. Anjeunna sering ngayakeun pandangan anu béda-béda dina interpretasi sareng tradisi, tapi tétéla sapuk sareng imam Yahudi yén naskah mangrupikeun dasar pangarang pikeun kapercayaan sareng tindakan.

Yesus ngarep-arep unggal kecap tina Kitab Suci bakal diciptakeun (Mateus 5,17: 18-14,49; Markus). Anjeunna dicutat tina kitab suci pikeun ngadukung pernyataan na nyalira (Mateus 22,29:26,24; 26,31:10,34;; Yohanes); anjeunna ditegur jalma pikeun henteu maca naskah anu cekap (Mateus 22,29:24,25; Lukas 5,39; Yohanes). Anjeunna nyarioskeun jalma-jalma tina Perjangjian Old sareng peristiwa anu sanés terang upami aranjeunna henteu tiasa aya eksistensi.

Wibawa Gusti aya tukangeun kitab-kitab suci. Yesus nyebatkeun godaan Iblis: "Hal ieu ditulis" (Mateus 4,4: 10). Kanyataan yén ukur hiji hal anu ditulis nyiptakeun hal anu teu boga wewenang pikeun Yesus. Kecap Daud diideuan ku Roh Suci (Markus 12,36); hiji ramalan parantos dipasihan "ku" Daniel (Mateus 24,15) sabab Allah mangrupikeun asal-usulna.

Dina Mateus 19,4: 5-1, Yesus nyarioskeun yén Pencipta nyarios dina Kajadian 2,24: "Éta naha lalaki bakal ngantunkeun bapa sareng ibu sareng ngagantung dina garwa, sareng dua bakal janten hiji daging." Nanging, carita nyiptakeun henteu hartosna kecap ieu ka Allah. Yesus tiasa ngajentrekeun ka Allah ngan saukur kusabab ieu ditulis. Anggapan dasar: Panulis saleresna naskah nyaéta Gusti Allah.

Éta jelas ti sadayana Injil anu Isa nganggap Kitab Suci tiasa dipercaya sareng dipercaya. Anjeunna ngayakeun kaluar ka jalma anu hoyong ngabantosan anjeunna: "Kitab Suci teu tiasa rusak" (Yohanes 10:35). Yesus nganggap aranjeunna leres-leres sah; anjeunna malah ngabela validitas paréntah Perjanjén Lama nalika Perjangjian Lama masih keneh ditetepkeun (Mateus 8,4:23,23;).

Kasaksian para rasul

Janten guruna, rasul dianggap pangarang nurut kitab suci. Aranjeunna sering dicutat aranjeunna, sering ngadukung sudut pandang. Kecap-kecap Kitab Suci dirawat salaku kecap-kecap. Kitab Suci ogé pribados salaku Tuhan anu nyarios ka Ibrahim sareng Firaun dina pidato lisan (Roma 9,17:3,8; Galatia). Naon anu ditulis Daud sareng Yesaya sareng Yérémia leres-leres diucapkeun ku Gusti sahingga janten pasti (Kisarian 1,16; 4,25; 13,35; 28,25; Ibrani 1,6-10; 10,15). Hukum Musa, ayeuna dianggap, ngagambarkeun pikiran Allah (1 Korinta 9,9). Panulis saleresna naskah nyaéta Gusti Allah (1 Korinta 6,16:9,25; Rum).

Paul nyebat Kitab Suci "naon anu parantos diomongkeun ku Gusti" (Roma 3,2). Numutkeun Peter, nabi henteu nyarios "tina karep manusa", "tapi didorong ku Roh Suci, jalma nyarios dina nami Gusti" (2 Peter 1,21). Nabi-nabi henteu dugi ka dirina sorangan - Allah parantos maparin aranjeunna, anjeunna panulis kecap anu saleresna. Aranjeunna sering nyerat: «Sareng pangandika PANGERAN sumping ...» atanapi: «Maka PANGERAN nyarios ...»

Paulus nyerat ka Timotius: "Sadaya Kitab Suci parantos diutus ku Gusti Allah sareng mangpaat pikeun ngajar, pikeun konversi, pikeun rebuke, pikeun pitunjuk ngeunaan kabeneran ..." (2 Timotéus 3,16, Alkitab Elberfeld). Tapi, urang henteu tiasa maca dina pamendak modéren naon hartosna "Haseup Gusti". Urang kedah émut yén Paul hartosna tarjamahan Septuagint, tarjamahan Yunani tina tulisan Ibrani (éta mangrupikeun tulisan suci Timotus anu terang ti budak leutik - ayat 15). Paul ngagunakeun tarjamahan ieu salaku Firman Allah, tanpa nyatakeun yén ieu teks anu sampurna.

Sanaos aya pédah nerjemahna, anjeunna mangrupikeun Gusti sareng "pikeun pendidikan dina kabeneran" sareng tiasa gaduh pangaruh yén "manusa anu sampurna, dikirim ka sadaya karya anu saé" (Ayat 16-17).

Kurangna komunikasi

Kecap Asal Allah sampurna sareng Gusti tiasa mastikeun yén jalma nempatkeun éta dina kecap anu leres, anu aranjeunna tetep leres sareng (pikeun ngalengkepan komunikasi) anu aranjeunna ngartos leres. Tapi, Gusti henteu acan dilakukeun ieu lengkep sareng lengkep. Salinan kami gaduh kasalahan gramatikal sareng transkrip, sareng (anu jauh langkung penting) aya kasalahan dina nampi pesen. "Bising" nepi ka hal anu tangtu nyegah urang tina nguping kecap anu anjeunna leres ngetik. Tapi, Allah nganggo Kitab Suci pikeun nyarios ka urang ayeuna.

Sanaos "sora", sanaos kasalahan manusa anu ngageser antara kami sareng Allah, Kitab Suci ngalaksanakeun tujuanana: pikeun nyarioskeun ka urang ngeunaan kasalametan sareng kalakuan anu leres. Gusti ngahontal naon anu dipikahoyong ku Kitab Suci: Anjeunna masihan kami tina Sabdan-Na kalayan kajelasan anu cekap yén urang tiasa ngahontal kasalametan sareng yén urang tiasa ngalaman naon anu ditungtut ka urang.

Kitab Suci nyayogikeun tujuan ieu, ogé dina bentuk tarjamah. Nanging, urang gagal upami urang ngarepkeun langkung seueur ti dirina tibatan anu dimaksud ku Gusti. Éta henteu buku ajar ngeunaan astronomi sareng élmu alam. Nomer dina font henteu langkung pas pasti dumasar kana standar ayeuna. Urang kedah ngiringan tujuan hébat Kitab Suci sareng henteu nyangkut kana hal-hal anu alit.

Conto: Di Kisah 21,11 Agabus parantos nyarioskeun yén urang Yahudi meungkeut Paulus sareng nyerah ka bangsa-bangsa kapir. Sababaraha tiasa nganggap yén Agabus netepkeun anu ngabatesan Paul sareng naon anu bakal dilakukeun ku anjeunna. Tapi sakumaha tétéla, Paulus disalametkeun ku kapir sareng kabeungkeut ku kapir (Vv. 30-33).

Naha ieu kontradiksi? Téhnisna enya. Nubuat bener dina prinsipna, tapi henteu sacara rinci. Tangtosna, nalika Lukas nyerat eta, anjeunna gampang ngadamel wangsitna pikeun cocog sareng hasilna, tapi anjeunna henteu nyobian nutupan bédana. Anjeunna henteu nyangka pamiarsa ngaharepkeun katepatan dina detil sapertos kitu. Ieu kedah ngingetkeun urang pikeun ngaharepkeun katepatan dina unggal jéntréan Kitab Suci.

Kami kedah ningali titik utama pesen. Sarupa oge, Paul nyieun kasalahan nalika nyerat 1 Korinta 1,14:16 - kasalahan anu dikoréksi anjeunna dina ayat. Fon anu diilhami ngandung duanana kasalahan sareng koréksi.

Sababaraha urang ngabandingkeun naskah ka Yesus. Salah sahijina nyaéta Firman Allah dina basa manusa; anu sanésna mangrupikeun Firman Allah. Yesus sampurna dina harti yén anjeunna henteu kaleresan, tapi éta henteu hartosna yén anjeunna henteu pernah ngalakukeun kasalahan. Salaku anak, sanajan sawawa, anjeunna tiasa ngalaksanakeun kasalahan gramatikal sareng kasalahan tukang kayu, tapi kasalahan sapertos kitu henteu dosa. Aranjeunna henteu ngeureunkeun Yesus tina nedunan tujuan na - janten korban henteu dosa kana dosa-dosa urang. Sacara umum, kasalahan gramatikal sareng detil minor sanésna henteu ngabahayakeun tina arti Alkitab: ngajurung kami pikeun ngahontal kasalametan ngalangkungan Kristus.

Bukti pikeun Alkitab

Teu aya anu tiasa ngabuktikeun yén sakabéh eusi Alkitab leres. Anjeun panginten tiasa ngabuktikeun yén hiji ramalan tangtu, tapi anjeun teu tiasa ngabuktikeun yén sadayana Alkitab sami. Éta langkung sual kapercayaan. Urang ningali bukti sajarah yén Yesus sareng rasul-rasul ngagentos Perjangjian Old salaku Firman Allah. Yesus Alkitabiah ngan ukur urang; ideu anu sanésna dumasar kana spekulasi, sanés bukti énggal. Kami nampi pangajaran Yesus yén Roh Suci bakal nungtun murid-murid ka kabeneran anyar. Kami nampi klaim Paulus nyerat kalayan otoritas ketuhanan. Kami nampi yén Alkitab ngungkabkeun ka urang ngeunaan saha Gusti sareng kumaha urang tiasa gaduh hubungan sareng anjeunna.

Kami nampi kasaksian sajarah gereja yén liwat abad-abad Kristen parantos mendakan Alkitab gunana pikeun iman sareng kahirupan. Buku ieu nyarioskeun ka urang saha Gusti, naon anu Anjeunna lakukeun pikeun urang, sareng kumaha urang kedah ngaréspon. Tradisi ogé nyarioskeun ka urang mana buku milik kanon Alkitab. Kami ngandelkeun Gusti pikeun nungtun prosés canonization sahingga hasilna dina karsa-Na.

Pangalaman urang sorangan ogé nyarios kabeneran Kitab Suci. Buku ieu henteu mince kecap sareng nunjukkeun ka urang dosa; eta oge nawiskeun rahmat sareng nurani anu jelas. Masihan kakuatan moral urang henteu ngalangkungan aturan sareng pesenan, tapi ku cara anu teu kaduga - ku rahmat sareng maot maotna Gusti urang.

Alkitab nyaksian ngeunaan cinta, kabagjaan, sareng katenangan anu urang tiasa ku iman - parasaan anu, sapertos Alkitab nyerat, ngaleuwihan kamampuan urang kana nyarios. Buku ieu méré urang hartos sareng tujuan dina kahirupan ku nyarioskeun ka urang ngeunaan ciptaan sareng kasalametan ilahi. Aspék ieu otoritas alkitab henteu tiasa dibuktikeun sareng skeptics, tapi aranjeunna ngabantosan ngabuktoskeun kaaslianana anu nyarioskeun ka urang ngeunaan hal anu urang ngalaman.

Alkitab henteu ngajantenkeun pahlawan; ieu ogé ngabantuan urang pikeun narimaana sakumaha dipercaya. Éta nyaritakeun ngeunaan kalemahan manusa tina Abraham, Musa, Daud, umat Israil, para murid. Alkitab mangrupikeun kecap anu nerangkeun kecap anu langkung otoritas, kecap anu nitis, sareng warta kurnia rahmat Allah.

Alkitab henteu saderhana; éta matak ngamudahkeun pikeun sorangan. Perjangjian Anyar neraskeun perjanjian kuno dina hiji sisi sareng istirahat di sisi sanés. Éta bakal langkung gampang pikeun ngalakukeunana tanpa hiji atanapi anu sanés, tapi langkung nungtut kanggo gaduh duanana. Nya kitu, Yesus digambarkeun salaku manusa sareng Gusti Allah dina waktos anu sareng, kombinasi anu henteu hoyong pas dina pamikiran Ibrani, Yunani atanapi modéren. Kerumitan ieu henteu diciptakeun ku teu jahil tina masalah filosofis, tapi sanaos waé.

Alkitab mangrupikeun buku anu nungtut, hampir teu kedah diserat ku padumukan gurun anu teu berpendidikan anu badé ngapusi atanapi ngadamel halusinasi. Kebangkitan Yesus nambihan beurat dina buku anu nyalabarkeun kagiatan anu luar biasa sapertos ieu. Éta nambihan beurat kana kasaksian murid-murid anu Yesus - sareng logika anu teu kaduga tina kameunangan ngalangkungan pati ngaliwatan pupus Putra Allah.

Alkitab sababaraha kali naroskeun pamikiran urang ngeunaan Allah, ngeunaan diri urang, ngeunaan kahirupan, ngeunaan bener sareng salah. Éta meryogikeun hormat sabab masihan kami bebeneran anu urang henteu tiasa ngahontal mana waé. Salian sagala pertimbangan teoritis, Alkitab ogé "menerkeun" sorangan di luhur sagala dilarapkeun kana kahirupan urang.

Kasaksian ngeunaan Kitab Suci, tradisi, pangalaman sareng alesan pribadi ngadukung kapercayaan Alkitab pikeun otoritas. Yén anjeunna tiasa nyarios dina wates budaya, yén anjeunna ngarobih kaayaan anu henteu aya dina waktos anjeunna direncanakeun - ieu ogé kasaksian ku otoritas anu salamina. Buktina Alkitab anu pangsaéna pikeun urang mukmin, kitu, yén Roh Suci tiasa ngarobih pikiran sareng ngarobih kahirupan ti handap ka luhur.

Michael Morrison


pdfKitab Suci