Wanoja: [manusa]

106 manusa manusa

Gusti nyiptakeun lalaki, lalaki sareng awewe, dina gambar Allah. Gusti mberkahi manusa sareng marentahkeun anjeunna pikeun ngalikeun sareng ngeusi bumi. Dina asih, Gusti masihan kakuatan manusa pikeun ngalebetkeun ka bumi janten pramugari sareng pikeun ngawasa makhlukna. Dina carita nyiptakeun, manusa mangrupikeun makuta ciptaan; jalma kahiji nyaéta Adam. Ditambaran ku Adam, anu ngalakukeun dosa, umat hirup pemberontakan ngalawan panyipta na parantos ngadamel dosa sareng maot ka dunya. Henteu paduli dosa-na, kitu, manusa tetep dina citra Allah sareng didefinisikeun ku éta. Kukituna, sadaya jalma sacara koléktif sareng masing-masing pantes cinta, hormat sareng hormat. Gambar Gusti anu sampurna salamina nyaéta jalma Gusti Yesus Kristus, "Adam terakhir". Ngaliwatan Yesus Kristus, Allah nyiptakeun umat anyar anu ngaleungitkeun dosa sareng maot teu aya kendali. Dina Kristus, manusa gambar manusa bakal dilaksanakeun. (Kajadian 1: 1,26-28; Jabur 8,4: 9-5,12; Rum 21: 1,15-2; Kolose 5,17: 3,18; 1 Korinta 15,21:22; 8,29:1; 15,47 Korinta 49: 1-3,2; Roma; Korinta; Yohanes)

Naon manusa

Nalika urang ningal langit, nalika ningali bulan sareng béntang, sareng ukuran alam semesta anu luar biasa sareng kakuatan anu luar biasa anu aya dina unggal bentang, urang tiasa naros naha panginten Allah paduli kami pisan. Kami dugi ka sakedik, dugi ka dugi - sapertos sireum buru-buru balik deui kana numpuk. Naha urang kedah percanten yén anjeunna ningal anthill ieu, disebat bumi, sareng naha anjeunna kedah badé salempang unggal sireum tunggal?

Élmu modern ngembangkeun kasadaran urang ngeunaan kumaha gedéna jagat raya sareng kumaha ageung masing-masing béntang. Dina istilah astronomis, jalma henteu langkung penting tibatan sababaraha atom anu sacara acak - tapi éta jalma anu naroskeun sual makna. Aranjeunna mangrupikeun jalma-jalma anu ngembangkeun élmu astronomi, anu ngajelajah jagat tanpa kantos ninggalkeun bumi. Éta mangrupikeun jalma-jalma anu ngajantenkeun jagat ieu janten springboard pikeun patarosan spiritual. Deui deui ka Jabur 8,4: 7:

«Nalika kuring ningali langit, ramo, bulan sareng béntang anu anjeun parantos sayogi: naon lalaki anu anjeun pikirkeun, sareng anak manusa anu anjeun jaga? Anjeun nyiptakeun anjeunna sakedik langkung handap ti Gusti, anjeun ngadamel anjeunna sareng ngahargaan sareng kamulyaan. Anjeun tos ngajantenkeun anjeunna ngawasa panangan anjeun, anjeun parantos ngalaksanakeun sadayana dina kaayaan sukuna. »

Jiga sato

Janten lalaki? Naha Allah teu paduli ka Mantenna? Jalma-jalma aya dina sababaraha cara sapertos Gusti Allah Diri, tapi langkung handap, acan dilantik ku ngahargaan sareng kamulyaan ku Allah Mantenna. Jalma-jalma mangrupikeun paradoks, rusiah - dirosok ku jahat, tetep percaya yén aranjeunna kedah lakukeun moral. Jadi manja ku kakuatan, sareng acan aranjeunna gaduh kakuatan pikeun hirup hirup anu sanés. Jauh di handap ieu Gusti, sareng anu dijelaskeun ku Gusti dirina anu terhormat.

Naon manusa Élmuwan nyebat urang Homo sapiens, anggota karajaan sato. Kitab Suci nyebat urang nephesh, kecap anu ogé dianggo pikeun sato. Urang boga sumanget dina jeroeun urang, sapertos sato gaduh sumanget dina diri urang. Kami lebu sareng nalika urang maot urang uih deui ka lebu sapertos sato. Anatomi sareng fisiologi urang sami sareng sato.

Tapi Kitab Suci nyarios yén urang langkung seueur tibatan sato. Manusa gaduh aspék spiritual - sareng élmu moal tiasa nyarioskeun ka urang ngeunaan bagian spiritual ieu kahirupan. Sanés filsafat; urang henteu tiasa mendakan jawaban anu dipercaya kusabab urang mikirkeunana. Henteu, ieu bagian tina eksistensi urang kedah dijelaskeun ngalangkungan wahyu. Nyipta urang kedah nyarios saha urang, naon anu kedah urang laksanakeun, sareng naha anjeunna paduli ka urang. Kami mendakan jawaban dina Kitab Suci.

Kajadian 1 nyarioskeun ka urang yén Gusti nyiptakeun sagala hal: cahaya sareng gelap, taneuh sareng laut, matahari, bulan sareng béntang. Bangsa-bangsa kapir nyembah hal-hal ieu sapertos dewa, tapi Gusti anu leres-leres pisan sahingga anjeunna tiasa nyebut aranjeunna kana kaayaan ngan ukur nganggo kecap-kecap. Anjeun lengkep dina kontrol na. Naha anjeunna nyiptakeun aranjeunna dina genep dinten atanapi genep milyar taun teu pisan caket tina kanyataan anjeunna. Anjeunna nyarios yén éta aya sarta éta saé.

Salaku bagian tina sakabeh ciptaan, Allah ogé nyiptakeun manusa sareng Kajadian nyarios yén urang diciptakeun dina dinten anu sami sareng sato. Simbisme ieu sigana nunjukkeun yén urang sapertos sato dina sababaraha cara. Urang tiasa ningali langkung seueur diri urang sorangan.

Gambar Gusti

Tapi ciptaan manusa henteu dijelaskeun sami sareng sagalana. Teu aya deui "Sareng Gusti nyarios ... sareng kitu kajantenan." Sabalikna, urang baca: "Sareng Gusti nyarios: Cikan urang ngajantenkeun jalma, gambar anu sami sareng anu urang anu mrentah di dinya ..." (Nomer 1:1,26). Saha ieu "urang"? Téks henteu ngajelaskeun ieu, tapi jelas yén jalma nyaéta ciptaan khusus, dilakukeun dina gambar Allah. Naon "gambar" ieu? Deui, téksna henteu ngajelaskeun yén, tapi éta écés yén jalma anu khusus.

Seueur téori anu disarankeun pikeun naon "gambar Tuhan ieu". Aya anu nyebatkeun éta intelijen, kakawasaan rasional pamikiran, atanapi basa. Sababaraha nyatakeun yén sipat sosial urang, kamampuan urang pikeun hubungan sareng Gusti, sareng yén lalaki sareng awéwé ngagambarkeun hubungan dina ketuhanan. Batur ngaku éta moralitas, kamampuan pikeun nyandak kaputusan anu hadé atanapi goréng. Aya anu nyebatkeun yén gambar nyaéta aturan urang ka bumi sareng mahlukna, yén urang, sapertos kitu, wawakil Gusti. Tapi panguasaan dina diri sorangan ngan ukur ilahi lamun kudu diterapkeun ku cara moral.

Naon anu dipikahartos ku anu dibaca ku frasa ieu kabuka, tapi sigana pikeun nyatakeun yén jalma-jalma dina cara anu leres sapertos Gusti Allah nyalira. Aya artos gaib dina saha urang, sareng maknanya urang henteu sapertos sato, tapi sapertos Gusti. Kajadian henteu nyarios deui ka kami. Urang diajar dina Kajadian 1: 1 yén unggal jalma didamel dina citra Allah, sanajan saatos umat manusa parantos dosa, sareng ku sabab rajapati kedah henteu ditolerir.

Perjanjian Lama henteu deui nyebat "citra Allah", tapi Perjangjian Anyar masihan nami ieu harti tambahan. Di dinya urang diajar yén Isa Al Masih, gambar sampurna Gusti, ngungkabkeun Allah ka urang ngalangkungan cinta-Na. Urang kedah ngawangun cara anu sami sareng gambar Kristus, sareng ku ngalaksanakeun kitu urang ngahontal poténsial anu pinuh pikeun anu dimaksudkeun ku Gusti nalika Anjeunna nyiptakeun urang dina gambar-Na. Beuki urang ngantepkeun Yesus Kristus cicing di urang, ngadeukeutan urang ka tujuan Gusti pikeun kahirupan urang.

Hayu urang balik ka Kajadian sabab buku ieu nyarioskeun ka urang langkung seueur ngeunaan naha Allah paduli pisan ka jalma. Saatos anjeunna nyarios: "Keun urang", anjeunna nyiptakeunana: "Sareng Allah nyiptakeun manusa dina gambar-Na, Anjeunna nyiptakeun anjeunna dina gambar Allah; sareng nyiptakeun aranjeunna sapertos lalaki sareng awéwé » (Nomer 1:1,27).

Catet di dieu yén awéwé sareng lalaki diciptakeun sasarengan dina gambar Allah; aranjeunna gaduh poténsi spiritual anu sami. Sarupa oge, peran sosial henteu ngarobih nilai spiritual seseorang - jalma anu intelijen luhur henteu langkung berharga tibatan jalma anu intelijen handap, sareng henteu panguasa langkung berharga ti abdi. Urang sadaya diciptakeun dina gambar sareng sasarengan sareng sadaya jalma pantes cinta, ngahormatan sareng hormat.

Kajadian saterusna nyarioskeun ka urang yén Gusti ngaberkahan jalma sareng nyarios ka aranjeunna: «Kéngingkeun waktos sareng balikeun sareng ngeusi bumi sareng pasrahkeun éta sareng pamaréntahan lauk di laut sareng manuk handapeun langit sareng sato sareng sadaya sato anu ngorondang di bumi » (V.28). Perintah Allah mangrupikeun berkah anu bakal urang ngarepkeun tina Gusti anu welas. Kanyaah, anjeunna masihan jalma tanggung jawab pikeun nguasaan bumi sareng mahluk hirupna. Jalma-jalma mangrupikeun pramugari, ngurus harta Gusti.

Ahli lingkungan modern sakapeung nyalahkeun kekristenan pikeun nglawan lingkunganana. Naha ieu kawajiban pikeun "tunduk" bumi sareng "aturan" sato masihan jalma idin pikeun ngancurkeun ékosistem? Jalma kedah ngagunakeun kakuatan anu dipasihkeun ku Gusti pikeun ngawula, henteu ngancurkeun. Aranjeunna kedah ngadamel kakuatan di jalan anu ku Gusti.

Kanyataan yén sababaraha jalma nyiksa kakuatan sareng naskah ieu henteu ngarobih kanyataan yén Gusti kéngingkeun urang ngagunakeun ciptaan sacara saé. Upami urang ngalangkungan hiji hal dina laporan éta, urang diajar yén Gusti paréntah ngalaksanakeun Adam pikeun ngokolakeun sareng ngajaga kebon. Anjeunna tiasa tuang pepelakan, tapi anjeunna henteu kedah nganggo sareng ngancurkeun kebon.

Hirup di kebon

Kajadian 1 nutup sareng pernyataan yén sadayana "saé pisan". Kamanusaan mangrupikeun makuta, bagian konci anu aya ciptana. Éta pisan cara anu dipikahoyong ku Gusti - tapi sadayana anu hirup di dunya nyata sadar yén hiji hal anu lepat sareng umat manusa. Naon anu salah Kajadian 1 sareng 1 ngajelaskeun kumaha panyiptakeun anu sampurna asalna rusak. Sababaraha urang Kristen nyandak laporan ieu sacara harfiah. Boh waé, pesen teologis sami.

Kajadian Genesis ka kami yén jalma-jalma kahiji disebut Adam (Kajadian 1: 5,2), kecap Ibrani umum pikeun "manusa". Ngaran Eva sami sareng kecap Ibrani pikeun "kahirupan / hirup": "Sareng Adam nyauran isteran Eva; pikeun anjeunna janten ibu sadaya anu cicing di ditu. » Dina basa modéren, nami Adam sareng Hawa hartosna "manusa" sareng "ibu sadayana". Naon anu aranjeunna lakukeun dina Kajadian 1 - dosa - mangrupikeun naon anu dilakukeun ku manusa. Sejarah nunjukkeun pangna manusa aya dina kaayaan anu jauh tina sampurna. Kamanusaan dipilampah ku Adam sareng Hawa - umat manusa hirup pemberontakan ngalawan Pangripta, sareng éta sabab dosa sareng maot ngalambangkeun sakumna komunitas manusa.

Perhatikeun cara Kajadian 1 nyetél panggung: kebon idéal, dimana waé henteu aya deui, disirami ku aliran. Citra Allah parobihan ti komandan kosmis ka hiji jalma anu ampir fisik anu leumpang di kebon, melak tangkal, anu didamel hiji jalma ti bumi, anu nyupup napasna kana irungna pikeun masihan hirupna. Adam dibéré sakedik langkung ti sasatoan sareng anjeunna janten mahluk anu hirup, ganteng. Yéhuwa, Gusti pribadi, "nyandak manusa sareng nempatkeun anjeunna di kebon Eden supados anjeunna tiasa ngokolakeun éta sareng ngajaga" (V.15). Anjeunna masihan paréntah pikeun Adam ka kebon, naroskeun anjeunna namikeun sagala sasatoan, teras nyiptakeun awéwé janten pendamping manusa pikeun Adam. Kitu deui Gusti nyalira pribadi sareng aktipitas nyiptakeun wanoja.

Hawa mangrupikeun "pembantuna" pikeun Adam, tapi kecap ieu henteu nunjukkeun kaayaan lemah. Kecap Ibrani digunakeun dina kalolobaan kasus pikeun Alloh nyalira, anu jadi pembantu pikeun umat urang dina kabutuhan. Hawa henteu diciptakeun pikeun ngayakeun padamelan Adam henteu padamelan - Hawa diciptakeun pikeun ngalakukeun anu teu tiasa dilakukeun sacara pribadi. Nalika Adam ningali anjeunna, anjeunna sadar yén anjeunna dasarna sami sareng anjeunna, pendamping anu dipasihkeun Gusti (V.23).

Panulis nyimpulkeun Bab 2 kalayan indikasi kasaruaan: «Ku sabab éta lalaki bakal ninggalkeun bapak sareng indungna sareng nempuh ka garwa sareng aranjeunna bakal janten hiji daging. Sareng aranjeunna duanana taranjang, lalaki sareng pamajikanana, sareng henteu isin » (Vv. 24-25). Kitu kersa Gusti, cara kitu sateuacan dosa sumping di panggung. Sex mangrupikeun kado ilahi, sanés hal anu isin.

Aya anu lepat

Tapi ayeuna oray-énggal asup ka panggung. Hawa dicoba pikeun ngalakukeun hal anu dilarang ku Gusti. Anjeunna diondang ngiringan parasaan na, pikeun nyalira nyalira, tibatan percanten paréntah Allah. "Sareng awéwé ningali yén tangkal bakal saé tuang sareng éta bakal pikaresepeun panon sareng pikabitaeun sabab ngajantenkeun anjeun pinter. Sareng Anjeunna nyandak buah sareng tuang sareng masihan ka salakina anu aya sareng anjeunna, teras anjeunna tuang » (Nomer 1:3,6).

Naon anu ngalangkungan pikiran Adam? Kajadian henteu masihan inpormasi ngeunaan hal ieu. Intip tina Kajadian di Kajadian nyaéta yén sadaya jalma ngalaksanakeun naon anu dilakukeun ku Adam sareng Hawa - urang teu malire Firman Allah sareng ngalakukeun naon anu urang karepna, nyieun alesan. Urang tiasa nyalahkeun setan upami urang hoyong, tapi dosa tetep aya dina jeroeun urang. Kami hoyong wijaksana, tapi urang bodo. Kami hoyong sapertos Gusti, tapi urang henteu siap sakumaha Anjeunna paréntah pikeun urang.

Naon anu dituju ku tangkal éta? Téks dina nyarioskeun ka urang salain ti ngan ukur "kana kahadéan sareng anu jahat". Naha éta kanggo pangalaman? Naha éta pikeun hikmah? Naon waé anu dijéntrékeun, titik utama sigana yén éta dilarang sareng éta didahar waé. Jalma-jalma parantos dosa, memberontak ngalawan Pangripta, sareng mutuskeun pikeun jalan sorangan. Aranjeunna henteu cocog deui pikeun kebon, henteu deui cocog pikeun "tangkal hirup".

Hasil munggaran dosa maranéhanana nyaéta pandangan anu dirobih ku dirina - aranjeunna merhatoskeun yén aya salah ngeunaan kamulyaan (V.7). Sanggeus ngadamel apron tina daun ara, aranjeunna sieun katempoan ku Gusti (V.10). Sarta aranjeunna ngadamel alesan pincang.

Gusti ngajelaskeun akibatna: Hawa bakal ngalahirkeun barudak, anu bagian tina rencana anu asli, tapi ayeuna nuju ngilu. Adam badé ngokolakeun sawah, anu bagian tina rencana aslina, tapi ayeuna kalayan kasusah hébat. Jeung aranjeunna bakal maot. Mémang, aranjeunna parantos maot. "Kusabab dina poé anjeun dahar éta, anjeun kedah maot maot" (Nomer 1:2,17). Hirupna di persatuan sareng Gusti Allah langkung. Sadaya anu diingkeun nyaéta ayana fisik, tebih kirang tina kahirupan anu leres anu dimaksudkeun ku Gusti. Tacan aya kamungkinan pikeun aranjeunna sabab Allah masih gaduh rencana na sareng maranehna.

Aya anu bakal gelut antara awéwé sareng si lalaki. «Sareng kahayang anjeun kedah pikeun salaki anjeun, tapi anjeunna kedah janten master» (Nomer 1:3,16). Jalma anu ngajantenkeun urusanna kana pananganana sorangan (sapertos Adam sareng Hawa), tinimbang nuturkeun paréntah Allah, sigana ngagaduhan konflik antargugusna, sareng kakuatan anu bijaksana biasana umum. Éta mangrupikeun cara masarakat nalika sakali dosa ngalebetkeun.

Janten tahapan parantos siap: masalah anu disanghareupan ku jalma sorangan, sanes Gusti, kasalahan. Anjeunna masihan aranjeunna permulaan anu sampurna, tapi aranjeunna ngaco, sareng saprak harita dulur sadaya tos katépaan ku dosa. Nanging sanaos dosa, manusa masih aya dina citra Allah - butut sareng garing, panginten urang nyarios gambar anu sami.

Poténsi ketuhanan ieu masih netepkeun saha manusa, sareng ieu nyangking kecap-kecap tina Jabur 8. Komandan kosmis masih prihatin pikeun jalma sabab anjeunna ngageakeun sakedik siga dirina, sareng anjeunna masihan aranjeunna wewenang nyiptakeun na - hiji otoritas anu aranjeunna masih gaduh. Masih tetep dipihormat, masih aya kamulyaan, sanaos urang samentawis langkung handap tina urang kedah sesuai sareng rencana Gusti. Upami visi kami cekap ningali gambar ieu, sakuduna kéngingkeun pujian: "Gusti, panguasa kami, kumaha saé nami anjeun di sadaya nagara" (Jabur 8,1: 9,). Gusti pantes muji sabab Anjeunna boga rencana pikeun urang.

Kristus, gambar anu sampurna

Yesus Kristus, Allah dina daging, mangrupikeun gambar Allah sampurna (Kolose 1,15). Anjeunna pinuh ku jalma, sareng nunjukkeun kami naon jalma kedahna: lengkep taat, lengkep percanten. Adam mangrupakeun jalma pikeun Yesus Kristus (Roma 5,14), sareng Isa disebat "Adam terakhir" (1 Korinta 15,45).

«Aya kahirupan di Anjeunna sareng kahirupan mangrupikeun cahaya lalaki» (Yohanes 1,4). Yesus ngalereskeun kahirupan kaleungitan ngalangkungan dosa. Anjeunna nyaéta kebangkitan sareng kahirupan (Yohanes 11,25).

Anu dilakukeun ku Adam pikeun manusa fisik, Yesus Kristus dilakukeun pikeun révisi spiritual. Éta mangrupikeun titik awal umat manusa anu anyar, nyaéta ciptaan anyar (2 Korinta 5,17). Di jerona saréréa bakal hirup deui (1 Korinta 15,22). Urang dilahirkeun deui. Urang mimitian deui, waktos ayeuna dina suku katuhu. Ngaliwatan Yesus Kristus, Allah nyiptakeun umat manusa anu anyar. Dosa sareng maot teu gaduh kakawasaan nyiptakeun anyar ieu (Roma 8,2; 1 Korinta 15,24: 26). Kameunangan meunang; godaan ieu ditolak.

Isa nyaéta anu urang percanten sareng modél anu urang kedah tuturkeun (Rum 8,29-35); urang dirobih kana gambar na (2 Korinta 3,18), gambar Allah. Ku percanten ka Al Masih, ku damel di kahirupan urang, kasampurnaan urang dihapus sareng kami dibawa ka caket kana naon anu urang kedah nurut kersa Allah (Efesus 4,13:24,). Urang ngalih ti hiji kamulyaan ka anu lian - ka anu langkung ageung kamulyaan

Tangtosna urang henteu ningali gambar dina sadaya kamulyaan na, tapi urang yakin yén urang bakal ningali éta. "Sareng urang parantos ngalaksanakeun gambar bumi [Adam], urang ogé bakal nyandak gambar sawarga" [Kristus] (1 Korinta 15,49). Awak urang bangkit bakal sapertos awak Yesus Kristus: kamulyaan, ampuh, spiritual, sawarga, teu kaampeuh, abadi (Vv. 42-44).

Yohanes nyayogikeun cara kieu: «Kalayan, urang anu parantos janten anak Allah; tapi naon anu bakal urang henteu acan wangsit. Tapi urang terang yén upami janten katingalina, urang bakal sapertos anjeunna; sabab urang bakal ningali anjeunna sapertos anjeunna. Sareng saha anu ngagaduhan sapertos anu di Anjeunna ngabersihan dirina, sakumaha anjeunna murni » (1 Yohanes 3,2: 3). Urang teu ningali éta acan, tapi urang terang bakal lumangsung kusabab kami barudak Allah sareng Anjeunna bakal ngajantenkeunana. Kami bakal ningali Kristus dina kamulyaan-Na, jeung éta hartina kami ogé ngagaduhan kamulyaan anu sami, yén urang tiasa ningali kamulyaan spiritual.

Lajeng Johannes nambihan koméntar pribadi ieu: "Sareng saha anu gaduh harepan sapertos anjeunna, ngabersihkeun dirina, sapertos anjeunna murni." Kusabab urang bakal sami harita, urang nyobian janten sapertos anjeunna ayeuna.

Janten manusa mangrupikeun mahluk dina sababaraha tingkat: fisik sareng spiritual. Malahan manusa alami dilakukeun dina gambar Allah. Perkara teu sabaraha dosa jalma, gambar éta tetep aya sareng jalma kasebut ngagaduhan nilai anu luar biasa. Allah gaduh tujuan sareng rencana anu ngalangkungan unggal jalma anu dosa.

Ku percanten ka Al Masih, saurang jalma anu dosa nyiptakeun mahluk anyar, Adam anu kadua, Yesus Kristus. Dina jaman ieu urang janten salaku fisik sapertos Yesus nalika damel na di bumi, tapi urang nuju ngajanggelek kana gambar spiritual Allah. Parobihan spiritual ieu hartosna parobihan dina paripolah sareng perilaku anu dilaksanakeun kusabab Kristus hirup di urang sareng urang hirup ku percanten ka Anjeunna (Galata 2,20).

Upami urang aya dina Al Masih, urang bakal pinuh nyandak gambar Allah dina kebangkitan. Pikiran urang henteu tiasa ngartos naon waé anu bakal aya, sareng urang henteu terang persis naon "awak spiritual" anu bakal aya, tapi urang terang bakal ngajentul. Gusti anu Al Masih sareng dipikacinta bakal ngaberkahan urang salaku seueur anu bisa dinikmati teras urang bakal muji anjeunna salamina!

Naon anu anjeun tingali nalika ningali jalma séjén? Naha anjeun ningal citra Allah, poténsitas pikeun pinunjul, citra Kristus anu nuju kabentuk? Naha anjeun ningali kageulisan rencana Allah di tempat damel masihan rahmat pikeun jalma dosa? Naha anjeun bahagia yén anjeunna ngarobih deui umat manusa anu tos kasasar tina jalur anu leres? Naha anjeun menikmati kamulyaan rencana éndahna Allah? Naha anjeun gaduh panon ningali? Ieu jauh langkung saé tibatan béntang. Éta jauh langkung mulia tibatan anu nyiptakeun kamulyaan. Anjeunna parantos masihan kecap-kecap na nya kitu deui sareng sae pisan.

Joseph Tkach


pdfWanoja: [manusa]