netepan

122 nyembah

Ibadah mangrupikeun réspon anu diciptakeun ku Gusti pikeun kamulyaan Gusti. Éta dimotivasi ku cinta ilahi sareng timbul tina wahyu diri ketuhanan nuju diciptakeunana. Dina ibadah, anu percanten ngalaksanakeun komunikasi sareng Gusti Rama ngalangkungan Yesus Kristus anu dimédiasi ku Roh Suci. Ibadah ogé hartosna yén urang kalayan rendah haté sareng bungah masihan prioritas ka Gusti dina sagala hal. Éta dikedalkeun dina paripolah sareng tindakan sapertos: doa, puji, perayaan, kamurahan, rahmat aktip, tobat. (Yohanes 4,23:1; 4,19 Yohanes 2,5:11; Pilipi 1: 2,9-10; 5,18 Petrus 20: 3,16-17; Epesus 5,8: 11-12,1; Kolosa 12,28: 13,15-16; Roma;; Ibrani;)

Walon Gusti kalayan ibadah

Urang ngabales ku Allah kalayan ibadah sabab ibadah ieu ngan ukur masihan ka Gusti anu cocog pikeun anjeunna. Éta pantes dipuji kami.

Gusti mangrupikeun kanyaah sareng sadaya anu dipidamel, anjeunna laksanakeun ku kanyaah. Anu Maha Suci. Kami malah nambihan cinta dina tingkat manusa, henteu? Kami muji jalma anu masihan nyawana pikeun ngabantosan batur. Aranjeunna henteu ngagaduhan kakuatan pikeun nyalametkeun nyalira, tapi aranjeunna nganggo kakuatan anu aranjeunna kedah ngabantosan batur - éta kapuji. Kontras, urang nyempad jalma anu ngagaduhan kakuatan ngabantosan tapi nolak ngabantosan. Bageur téh langkung dipuji tibatan kakuatan, sareng Gusti boh anu hadé sareng kawasa.

Puji mujarabkeun beungkeutan cinta antara kami sareng Allah. Asih Allah ka urang teu ngirangan, tapi cinta urang ka Anjeunna sering nolak. Dina pujian urang ngingetkeun cinta ka urang sareng ngahambat seuneu cinta pikeun Anjeunna anu Roh Suci dihirkeun dina kami. Saé émut sareng ngalaksanakeun kumaha Gusti éndah, sabab ieu nguatkeun urang dina Kristus sareng ningkatkeun motivasi urang janten sapertos Anjeunna dina kahadean-Na, anu nambahan kabagjaan urang.

Kami dilakukeun kanggo tujuan muji ka Gusti (1 Petrus 2,9) nyangking kamulyaan sareng kamulyaan ka Anjeunna, sareng urang langkung cocog sareng Gusti, langkung ageung kabagjaan urang. Kahirupan ngan leuwih minuhan lamun urang ngalakukeun naon anu diciptakeun pikeun urang: pikeun ngahormatan ka Gusti. Urang ngalaksanakeun ieu sanés ngan ukur ngalaksanakeun ibadah, tapi ogé ku cara hirup.

Hiji cara hirup

Ibadah mangrupikeun cara hirup. Kami berkurban badan sareng pikiran ka Gusti (Roma 12,1: 2). Urang nyembah ka Gusti nalika urang ngabagikeun Injil ka batur (Roma 15,16). Urang nyembah ka Gusti nalika urang ngadamel korban artos (Filipi 4,18). Urang nyembah ka Gusti nalika urang ngabantosan jalma anu sanés (Ibrani 13,16). Kami nyatakeun yén anjeunna pantes, pantes pikeun waktos urang, perhatian sareng kasatiaan. Kami muji kamulyaan sareng kamulyaanna ku janten salah sahiji anu urang. Kami muji kaadilan sareng rahmat-Na. Urang muji anjeunna pikeun jalan anjeunna leres pisan.

Éta naha anjeunna nyiptakeun urang - ngumumkeun kamulyaan na. Éta leres pisan yén urang muji ka anu ngadamel urang, anu maot sareng bangkit deui pikeun urang pikeun nyalametkeun urang sareng masihan kahirupan anu langgeng, anu masih dianggo pikeun ngabantosan urang, Anjeunna janten langkung mirip. Urang ngahutang kasatiaan sareng bakti urang, anjeunna ngahutang cinta urang.

Kami dilakukeun pikeun muji Gusti sareng kami bakal ngalakukeun salamina. John dipasihan visi ngeunaan masa depan: «Sareng unggal makhluk anu aya di langit sareng di bumi sareng handapeun bumi sareng di laut sareng sadaya anu aya, kuring nguping ucapkeun: Saha anu calik dina tahta sareng éta Domba janten pujian sareng kaagungan sareng pujian sareng kekerasan ti kalanggengan ka kalanggengan! » (Wahyu 5,13). Ieu mangrupikeun jawaban anu pas: hormat pikeun anu pantes hormat, ngahormatan pikeun anu terhormat, kasatiaan pikeun anu amanah.

Lima prinsip ibadah

Dina Jabur 33,1: 3 urang maca: ”Girang-girang ka Gusti, anjeun jelema-jelema adil; hayu anu jejeg muji anjeunna. Puji sukur ka Gusti ku kecapi; nyanyi muji ka anjeunna dina taler sapuluh senar. Nyanyi anjeunna lagu anyar; maenkeun kalayan alus dina senar kalayan sora anu bagja! " Kitab Suci maréntahkeun urang pikeun nyanyi lagu anyar pikeun Gusti, pikeun surak bungah, nganggo kecapi, suling, rebana, tarompét, sareng simbal - bahkan nyembah kalayan jogét (Jabur 149: 150). Gambarna mangrupikeun kasubihan, kabagjaan anu teu ditampilkeun, kabagjaan anu dinyatakeun tanpa dicegah.

Alkitab méré urang conto ibadah spontan. Éta ogé masihan urang conto-conto ibadah anu sangat formal, kalayan tindakan rutin stereotaip anu tetep sami mangabad-abad. Kadua bentuk ibadah tiasa diyakinkeun, sareng teu tiasa ngaku ngan ukur hiji-hiji cara anu otoritas pikeun muji Gusti. Abdi hoyong ngahartikeun sababaraha prinsip umum anu aya hubunganana sareng ibadah.

1. Kami disauran nyembah

Pertama, Gusti kersa hoyong urang ibadah ka Mantenna. Ieu angger anu urang tingali ti mimiti nepi ka ahir Kitab Suci (Kajadian 1: 4,4; Yohanes 4,23:22,9; Wahyu). Ibadah mangrupikeun salah sahiji alesan naha urang disebut: ngumumkeun perbuatan-Na kamulyaan (1 Peter 2,9). Umat ​​Allah henteu ngan ukur nurut sareng nurut ka Anjeunna, tapi ogé ngalaksanakeun tindakan ibadah khusus. Aranjeunna berkorban, nyanyian aranjeunna, muji.

Dina Kitab Suci urang ningali rupa-rupa wangun ibadah. Seueur rinci anu resep dina hukum Musa. Jalma tangtu dibéré pancén tinangtu dina waktos-waktos tertentu. Anu saha, iraha, iraha, dimana sareng kumaha ditetepkeun sacara rinci. Kontras, dina Kajadian 1 urang ningali saeutik pisan aturan ngeunaan kumaha patriarchs nyembah. Aranjeunna teu ngagaduhan kapuritan anu ditunjuk, henteu dugi ka tempat anu khusus, sareng sakedik nyarioskeun perkawis naon pikeun berkorban sareng iraha bade berkorban.

Kitu deui dina Perjanjian Anyar urang ningali saeutik ngeunaan kumaha sareng iraha ibadah. Laku ibadah henteu dugi ka kelompok atanapi lokasi tinangtu. Kristus ngaleungitkeun syarat-syarat Mosaic sareng watesan. Sakabéh anu percanten mangrupikeun imam sareng teras masihan diri salaku korban hirup.

2. Mung Allah anu kedah disembah

Sanaos macem-macem gaya ibadah, tetep angger ngalir sadaya Kitab Suci: Mung Gusti nu kedah disembah. Ibadah kedah ekslusif upami tiasa ditampi. Gusti nungtut sadaya cinta urang, sadaya kasatiaan urang. Urang moal tiasa nyayogikeun dua dewa. Sanaos urang tiasa nyembah ka anjeunna dina sababaraha cara, ngahiji urang dumasar kana kanyataan yén Anjeunna anu urang nyembah.

Di Israil kuno, déwa saingan éta sering Baal. Dina waktos Yesus mangrupikeun tradisi agama, kaadilan diri sareng munafik. Mémang, sagala hal anu aya antara kami sareng Allah - sagala anu ngajantenkeun urang nurut ka Anjeunna - mangrupikeun dewa palsu, idola. Kanggo sababaraha urang ayeuna, éta artos. Pikeun batur, éta séks. Sababaraha ngagaduhan masalah anu langkung ageung sareng kareueus atanapi hariwang ngeunaan naon anu mungkin jalma-jalma mikirkeun aranjeunna. John nyebatkeun sababaraha dewa palsu umum nalika nyerat:

«Ulah nyaah dunya atanapi naon di dunya. Upami aya anu mikacinta dunya, éta sanés kanyaah bapa. Kusabab sagala hal anu aya di dunya, daging nafsu sareng panon nafsu sareng harepan hirup, henteu ti bapak, tapi ti dunya. Sareng dunya pas sareng nafsu na; tapi sing saha waé kersa Allah tetep salawasna » (1 Yohanes 2,15: 17).

Henteu aya masalah naon kalemahan urang, urang kudu nyebarkeun éta, maéhan éta, urang kudu nyingkirkeun sadaya dewa palsu. Upami aya anu nyegah urang tina nurut ka Allah, urang kedah nyingkirkeunana. Gusti hoyong jalma nyembah anjeunna nyalira.

3. Kajembaran

Konstanta anu katilu perkawis ibadah anu urang tingali dina Kitab Suci nyaéta ibadah kedah ikhlas. Teu aya gunana dina ngalakukeun hal sacara formal, nyanyi lagu-lagu anu pas, ngariung dina dinten anu leres, ucapkeun kecap anu leres upami urang henteu nyaah ka Gusti Allah dina haté urang. Yesus ngritik jalma anu ngahormatan ka Gusti kalayan biwir, tapi anu nyembah anjeunna ka sia sabab haté henteu caket sareng Gusti. Tradisi anjeun (tadina dirancang pikeun nyatakeun cinta sareng ibadah) parantos janten halangan pikeun cinta nyata sareng ibadah.

Yesus ogé negeskeun kabutuhan ikhlas nalika anjeunna nyarios yén urang kedah ibadah anjeunna dina roh sareng kabeneran (Yohanes 4,24). Nalika urang nyarioskeun yén urang bogoh ka Gusti tapi saleresna ngaganggu paréntah-Na, urang téh munafik. Upami urang ngahargaan kabébasan langkung seueur ti otoritas-Na, urang teu tiasa leres-leres ibadah ka Anjeunna. Urang teu tiasa nempatkeun perjanjian na dina sungut urang sareng ngaleungitkeun kecap-Na di tukangeun urang (Jabur 50,16: 17). Urang teu tiasa nyauran anjeunna Gusti sareng teu malire naon anu nyariosna.

4. Nurutkeun

Sapanjang Kitab Suci, urang tingali yén ibadah anu leres kedah ngalangkungan taat. Ta'at ieu kedah ngalebetkeun kecap-kecap Allah ngeunaan kumaha urang silih resep.

Urang moal tiasa ngahargaan ka Allah upami urang henteu ngahargaan barudak-Na. «Nalika aya anu nyarios: Kuring bogoh ka Allah sareng ngabenci lanceukna, anu tukang bohong. Pikeun anu henteu bogoh ka lanceukna anu anjeunna ditingali, kumaha anjeunna tiasa bogoh ka Allah anu anjeunna henteu ningali? » (1 Yohanes 4,20: 21). Éta ngingetkeun kuring ngeunaan kritik Yesul anu teu sabar ka jalma-jalma anu ngalaksanakeun ritual ibadah bari ngalaksanakeun inpormasi sosial:

«Naon anu anjeun hartosna ku seueur korban anjeun? saur Gusti. Abdi pinuh ku kurban beuleuman domba sareng gajih sapi gajih, sareng kuring henteu resep getih banténg, domba, sareng domba. Upami anjeun datang ka payuneun kuring, saha anu bakal nyungkeun anjeun ngaléngkah ka pengadilan kuring? Entong deui tuangeun tuangeun sia-sia! Hate menyan! Bulan sareng sabat énggal, nalika anjeun ngiringan, kuring henteu resep ngiringan suci sareng perayaan perayaan! Jiwa kuring mumusuhan bulan anyar anjeun sareng festival taunan; aranjeunna mangrupikeun beban pikeun kuring, abdi bosen ngalaksanakeunana. Sareng upami anjeun ngagelarkeun leungeun anjeun, kuring bakal nyumputkeun panon kuring ti anjeun; komo upami anjeun sering ngadoa, kuring tetep henteu nguping anjeun; sabab panangan anjeun pinuh ku getih » (Yesaya 1,11: 15).

Sakumaha anu urang terang, teu aya nanaon pikeun ngawadul ngeunaan dinten-jalmi anu diayakeun ieu, jinis menyan, atanapi sato-sato anu dikorbankeun. Masalahna nyaéta cara aranjeunna hirup sesa waktos. "Leungeun anjeun katutupan ku getih," saurna - sareng tetep kuring yakin masalah éta sanés ngan ukur kalayan jalma anu sabenerna bunuh.

Anjeunna nyauran solusi anu komprehensif: "Hayu jahat, diajar ngalakukeun kahadéan, milarian kaadilan, bantosan anu ditindas, ngadamel para yatim leres, mingpin randa!" (Vv. 16-17). Aranjeunna kedah nempatkeun hubungan interpersonalna. Aranjeunna kedah ngaleungitkeun prasangka ras, stereotaip kelas sosial sareng prakték ékonomi anu teu adil.

5. Sadaya hirup

Ibadah, upami éta kedah nyata, kedah ngajadikeun bédana dina cara ngubaranana masing-masing tujuh dinten saminggu. Ieu mangrupikeun prinsip anu sanés anu urang tingali dina Kitab Suci.

Kumaha urang kedah ibadah? Micha naroskeun patarosan ieu sareng masihan urang jawaban:
«Kumaha kuring kedah caket ka Gusti, sujud payuneun Gusti anu luhur? Naha kuring ngadeukeutan ka anjeunna kalayan kurban beuleuman sareng anak sapi umur sataun? Naha Gusti bakal resep kana rébuan domba domba, dina pirang-pirang walungan minyak? Naha kuring nyanggakeun anak cikal pikeun ngalanggar hukum abdi, buah awak kuring pikeun dosa kuring? Anjeun parantos bébéja, manusa, naon anu saé sareng naon anu dipénta ku Gusti ka anjeun, nyaéta ngajaga kata-kata Gusti sareng ngalaksanakeun cinta sareng janten hina di payuneun Gusti anjeun » (Wed 6,6-8).

Hosea ogé negeskeun yén hubungan interpersonal langkung penting tibatan mékanika ibadah. "Kusabab kuring resep cinta sareng henteu berkorban, Pangéran ngeunaan Pangéran sareng sanés korban anu kabeuleum." Kami henteu ngan ukur disebut pujian, tapi ogé pikeun panginten anu saé (Efesus 2,10).

Konsep ibadah urang kedah janten jauh tina musik sareng saluareun dinten. Rincian ieu henteu ampir penting salaku gaya hirup urang. Éta munafik pikeun ngajaga Sabat bari nyebarkeun perpaduan di antara barayana. Éta munafik nyanyi ngan ukur PSM sareng nolak nyembah dina cara aranjeunna ngagambarkeun. Éta munafik janten reueus kana hajatan jelma anu nunjukkeun conto khususna. Éta munafik mun nyauran Yesus Lord upami urang henteu neangan kaadilan sareng rahmat-Na.

Ibadah langkung seueur ngan ukur tindakan éksternal - éta ngalibatkeun parobahan total dina tingkah laku urang akibat tina parobihan dina manah, parobihan anu dibawa ku Roh Suci di urang. Pikeun ngalaksanakeun parobahan ieu, urang butuhkeun karep urang pikeun nyéépkeun waktos sareng Gusti dina doa, diajar, sareng disiplin spiritual anu sanés. Transformasi ieu henteu kajantenan ngalangkungan kecap sihir atanapi cai sihir - éta kajadian ku ngaluang waktos berkomunikasi sareng Gusti.

Paulus ningalikeun ibadah

Ibadah nyangkut sadayana kahirupan urang. Urang ningali ieu khusus dina kecap Paulus. Paulus ngagunakeun istilah tina kurban sareng ibadah (Nyembah) siga kieu: «Ayeuna, dulur-dulur, sim kuring nyarankeun ka anjeun, ngalangkungan rahmat Allah, masihan awak anjeun salaku korban anu hirup, suci sareng nikmat ka Gusti. Éta mangrupikeun ibadah anu wijaksana anjeun » (Roma 12,1). Sakabeh kahirupan kudu ibadah, henteu ngan sababaraha jam unggal minggu. Tangtosna, upami kahirupan urang dikabdi pikeun ibadah, pasti bakal ngalebetkeun sababaraha jam sareng urang Kristen anu unggal minggu!

Paul ngagunakeun kecap-kecap sanés pikeun pangorbanan sareng ibadah di Roma 15,16 nalika anjeunna nyarioskeun sih-rahmat anu dipasihkeun ka Gusti ku «supaya kuring janten hamba Kristus Yesus di antara bangsa-bangsa kapir, pikeun ngaladarkeun imam ka Injil Allah supaya bangsa-bangsa sanésna Tiasa janten korban anu pikaresepeun ka Gusti, disucikeun ku Roh Suci. » Di dieu urang tingali yén da'wah Injil mangrupikeun ibadah.

Kusabab urang sadaya pandita, urang sadayana ngagaduhan peran imam pikeun ngumumkeun kauntungan tina jalma anu parantos nyebat urang (1 Petrus 2,9) - ibadah anu tiasa ditampi unggal anggota, atanapi sahenteuna milu, ku ngabantosan batur ngahutbah Injil.

Nalika Paulus hatur nuhun ka Pilipus pikeun ngirim dukungan kauangan, anjeunna nganggo istilah ibadah: "Kuring nampi ti Epaphroditus naon anu datang ti anjeun: ambeu anu pikaresepeun, pangorbanan anu pikaresepeun, anu pikaresepeun ka Gusti" (Filipi 4,18).

Bantuan keuangan anu urang pasihkeun ka urang Kristen sanés tiasa janten bentuk ibadah. Ibrani 13 ngajelaskeun ibadah anu lumangsung dina kecap sareng dina karya: "Janten ayeuna urang masihan puji syukur ka Gusti anu salawasna, éta buah tina biwir anu ngaku namina. Entong hilap migawe alus sareng ngabagikeun ka batur; pikeun kurban sapertos Gusti » (Vv. 15-16).

Upami urang ngartos ibadah salaku cara hirup anu ngalipetkeun ketaatan, doa, sareng pangajaran, saurna urang gaduh pandangan anu langkung saé nalika urang ningal sual musik sareng dinten-dinten. Sanaos musik parantos janten bagian penting tina ibadah, sahenteuna ti saprak jaman Daud, musik sanés mangrupikeun bagian anu paling penting dina ibadah.

Nya kitu, bahkan Perjangjian Old ngartos yén ibadah henteu sapertos anu penting sakumaha urang ngubaran anu salajengna. Perjangjian anyar henteu meryogikeun ibadah khusus pikeun ibadah, tapi meryogikeun karya-karya cinta saling leres. Anjeunna nungtut yén urang ngumpul, tapi anjeunna henteu ngarahkeun nalika urang kedah ngumpul.

Babaturan, urang disebut nyembah, ngagungkeun, sareng ngamulyakeun Gusti. Kami mangrupikeun kabagjaan pikeun ngumumkeun manfaat-Na, ngabagi warta anu saé dina anu parantos dilakukeun pikeun urang asup sareng ngalangkungan Gusti sareng Jurusalamet urang Yesus Kristus.

Joseph Tkach


pdfnetepan