Kaom Kristen

109 tina Kristus

Nasrani mangrupikeun saha anu nempatkeun kapercayaan ka Kristus. Kalayan pembaharuan ku Roh Suci, Nasrani dilahirkeun deui, ngalangkungan rahmat Allah ngalangkungan nyai, disimpen dina hubungan anu leres sareng Allah sareng sasama manusa. Kahirupan Kristen dicirikeun ku buah Roh Suci. (Rum 10,9-13; Galih 2,20; Yohanes 3,5-7; Markas 8,34; Yohanes 1,12-13; 3,16-17; Rum 5,1; 8,9; Yohanes 13,35, 5,22; Galatia 23)

Naon hartosna janten anaking Gusti?

Murid-murid Yesus kadang-kadang tiasa cekap nyalira. Sakali aranjeunna naros ka Yesus: "Saha anu pangagungna di Karajaan Sawarga teh?" (Mateus 18,1). Dina basa sanésna: naon kualitas pribadi anu hoyong dipidangkeun ku Gusti diantara jalma-jalma, conto naon anu anjeunna mendakan anu pangsaéna?

Patarosan anu saé. Yesus nyandak aranjeunna pikeun ngajelaskeun hiji hal anu penting: "Upami anjeun henteu kéngingkeun sareng janten sapertos murangkalih, anjeun moal sumping ka Karajaan Sawarga Swarga" (V.3).

Murid-murid kedahna reuwas, upami henteu bingung. Panginten panginten jalma sapertos Nabi Elia anu nyebat seuneu ti surga pikeun meakeun sababaraha musuh, atanapi semangat anu siga Pinhas anu maehan jalma anu badami badé Hukum Musa (Pangentasan 4: 25,7-8). Naha aranjeunna henteu pangageungna dina sajarah umat-umat Allah?

Tapi pamendak ukuranna difokuskeun kana nilai anu salah. Yesus nunjukkeun aranjeunna yén Gusti henteu hoyong pamer atanapi nunjukkeun tindakan anu wani di antawisna umat-Na, tapi fitur anu langkung dipikaresep pikeun budak. Éta pasti yén upami anjeun henteu janten sapertos murangkalih murangkalih, anjeun moal kantos ninggali kana alam nyata!

Kumaha cara urang kedah sapertos budak? Naha urang kedah teu dewasa, bubudakeun, goblog? Henteu, urang kedah ngantepkeun bubudakeun cara anu lami (1 Korinta 13,11). Sakuduna urang parantos ngaleungitkeun sababaraha ciri anak éta, bari ngajaga anu sanésna.

Salah sahiji sifat anu diperyogikeun nyaéta nyaéta rendah diri, sakumaha saur Yesus dina Mateus 18: 4: "Saha waé anu merendahkeun diri sapertos anak ieu mangrupikeun pinunjul di Karajaan Sawarga." Numutkeun ideu Gusti, jalmi hina nyaéta jalma pangagungna - conto anu pangsaéna dina panon Allah anu ku anjeunna hoyong tingali di umat-Na.

Kalayan alesan alus; sabab hinaan mangrupikeun kualitas Tuhan. Gusti siap nyerah hak istimewa na pikeun kasalametan urang. Anu dilakukeun ku Yesus nalika janten daging sanes anomali sifat Allah, tapi mangrupikeun wahyu anu langgeng tina gusti nu nyata. Gusti hoyong urang janten sapertos Kristus, siap nyerah hak istimewa pikeun ngaladénan batur.

Sababaraha barudak anu rendah, sanés sanés. Yesus ngangge murangkalih murangkalih pikeun ngajantenkeun hiji titik: urang kedah bertindak sapertos murangkalih dina sababaraha cara - hususna dina hubungan urang sareng Gusti.

Isa saurna ogé salaku murangkalih anjeun kedah haneut ka barudak anu sanés (V. 5), anu anjeunna pasti mikiran budak-budak literal sareng murangkalih dina akal. Salaku sawawa, urang kedah ngubaran jalma ngora kalayan sopan sareng hormat. Kitu ogé, urang kedah sopan sareng hormat nampi mu'min anu anyar anu masih henteu umur dina hubungan sareng Gusti sareng pangertosan pangajaran Kristen. Hormat urang ngan ukur ngalangkungan hubungan urang sareng Allah, tapi ogé pikeun jalma anu sanés.

Abba, nyah

Yesus terang yén anjeunna gaduh hubungan unik sareng Allah. Ukur anjeunna terang bapak anu cekap pikeun tiasa ngabuktikeun anjeunna ka batur (Mateus 11,27). Yesus naros ka Gusti Allah sareng Aramaic Abba, ungkapan lembut yén barudak dewasa dipaké pikeun bapa-bapa. Éta kasarna pakait sareng kecap modéren "papa". Dina sholat, Yesus ngobrol sareng papa, ménta tulung sareng hatur nuhun anjeunna kado. Yesus ngajarkeun yén urang henteu kedah ngolo-ngolo nampi pamiarsa sareng raja. Anjeunna bapak urang. Urang tiasa naroskeun anjeunna kusabab anjeunna bapak urang. Anjeunna masihan kami hak istimewa ieu. Janten urang tiasa percanten yén Anjeunna bakal nguping ka urang.

Sanaos urang henteu murangkalih Gusti dina cara anu sami anu Isa mangrupikeun putra, Yesus ngawulang murid-muridna neneda ka Gusti salaku papa. Seueur taun saatos, Paulus nyandak pandangan yén garéja di Roma, langkung ti sarébu mil ti daérah anu nganggo basa Aram, tiasa nyauran ka Gusti kalayan kecap Aramaic Abba (Roma 8,15).

Henteu kedah dianggo kecap abba dina solat ayeuna. Tapi panggunaan nyebar dina garéja awal nunjukkeun yén éta matak kaget murid-murid. Aranjeunna parantos dibéré hubungan anu caket sareng Gusti, hubungan anu ngajamin aksés aranjeunna ka Gusti Allah liwat Yesus Kristus.

Kecap abba éta istimewa. Lain urang Yahudi henteu ngado'a sapertos kitu. Tapi murid-murid Yesus ngalakukeun éta. Aranjeunna terang Gusti salaku papa. Aranjeunna barudak raja, henteu ngan anggota bangsa anu dipilih.

Rebirth sareng nyoko

Panggunaan rupa-rupa métafora ngajabat para rasul pikeun nganyatakeun komunitas anyar anu parantos iman ku Allah. Istilah kasalametan anu nyayogikeun ideu yén urang bakal janten harta Gusti. Kami ditebus tina pasar budak dosa kalayan harga anu luar biasa - pupusna Yesus Kristus. “Hadiah” henteu dipasihkeun ka jalma anu tangtu, tapi nunjukkeun yén kasalametan urang éta mahal.

Istilah rekonsiliasi negeskeun kanyataan yén urang éta sanés janten musuh Allah sareng silaturahim éta ayeuna parantos disimpen deui ku Yesus Kristus. Maotna ngamungkinkeun ngaleupaskeun dosa anu misahkeun urang ti Allah tina daptar dosa-dosa urang. Gusti maringi hal ieu pikeun urang sabab urang moal mungkin ngalakukeun hal pikeun diri urang sorangan.

Maka Kitab Suci masihan kami sababaraha analogi. Tapi kanyataan yén analogi anu béda dianggo nyababkeun urang kana kacindekan yén teu aya waé anu tiasa masihan gambaran anu lengkep. Ieu hususna leres pikeun dua analogi anu sanés bertentangan: masing-masing nunjukkeun yén urang lahir salaku barudak ti luhur sareng anu sanés anu urang diadopsi.

Dua analogi ieu nunjukkeun urang anu penting ngeunaan kasalametan urang. Pikeun ngalahir deui hartosna aya parobihan radikal dina manusa urang, parobahan anu dimimitian leutik sareng tumuhuna sapanjang kahirupan urang. Kami mangrupikeun ciptaan énggal, jalma anyar anu hirup dina jaman anu anyar.

Adopsi teges yén urang pernah ka luar negeri pikeun karajaan, tapi ayeuna parantos dinyatakeun sareng anak dewa ku kaputusan Allah sareng ku pitulung Roh Suci sareng ngagaduhan hak-hak warisan sareng jati. Kami, anu saacanna jauh, parantos dicandak ngadeukeutan karya nyimpen Yesus Kristus. Urang maot di Anjeunna, tapi urang henteu kedah maot kusabab anjeunna. Urang cicing dina Anjeunna, tapi sanés urang anu hirup, tapi urang anyar anu diciptakeun ku Roh Allah.

Unggal kiasan gaduh arti, tapi ogé titik anu lemah. Teu aya di dunya fisik anu sapinuhna bisa nepikeun naon anu dilakukeun ku Gusti dina kahirupan urang. Kalayan analogi anu dipasihkeun ka urang, gambar Alkitabiah anaking Tuhan disatujuan pisan.

Kumaha carana budak

Gusti nyipta, panyadia sareng raja. Tapi naon anu leuwih penting pikeun urang nyaéta yén anjeunna bapak. Éta téh beungkeut intim anu ditepikeun dina hubungan anu paling penting tina budaya abad munggaran.

Jalma-jalma masarakat dina waktos éta janten kanyahoan ngalangkungan bapakna. Conton, nami anjeun tiasa janten Joseph, putra Eli. Bapana Anjeun bakal parantos netepkeun tempat anjeun di masarakat. Ayah anjeun bakal ditangtukeun status ékonomi anjeun, profési anjeun, pasangan anjeun anu bakal datang. Naon waé anu diwariskeun pasti datang ti bapa anjeun.

Ibu-ibu maénkeun peran anu langkung penting dina masarakat ayeuna. Seueur jalma ayeuna gaduh hubungan anu langkung saé sareng indungna tibatan bapa. Upami anu ditulis dina Kitab Suci dinten ieu, pasti aya ogé parabél maternalna ogé. Tapi dina jaman-jaman Alkitabiah, pasemon parambatan langkung penting.

Gusti, anu kadang-kadang ngungkabkeun sipat indungna, teras nyalira nyalira bapakna. Upami hubungan urang sareng bapa bumi urang saé, analogi tiasa dianggo. Nanging, upami urang ngagaduhan hubungan anu goréng sareng bapak urang, urang mendakan langkung saé ningali naon anu diusahakeun ku Allah pikeun ngajelaskeun hubungan urang sareng anjeunna.

Kami henteu ngagaduhan hak kana pangadilan yén Allah henteu langkung saé tibatan bapa di bumi. Tapi sigana urang cukup kreatif pikeun ngabayangkeun anjeunna dina hubungan anu diciptakeun sareng indung yén hiji manusa moal pernah ngahontal. Gusti langkung saé tibatan bapa.

Kumaha cara urang salaku anaking Allah ngajantenkeun Gusti salaku ramana?

  • Asih Gusti pikeun urang jero. Anjeunna damel berkorban supados urang suksés. Nya nyiptakeun urang dina sasaruaan sareng hoyong ningali urang dilaksanakeun. Seringna, salaku kolot, urang ngan ukur sadar kumaha urang kedah ngahargaan ka kolot urang sorangan pikeun sadaya anu parantos dilakukeun pikeun urang. Dina hubungan sareng Gusti urang, urang ngan ukur tiasa nampi kalahiran anu bakal dianggo ku anu terbaik.
  • Salaku lengkep gumantung ka Anjeunna, urang ngarepkeun ka Gusti kalawan percaya diri. Asalna urang sorangan henteu cekap. Kami percanten ka Anjeunna pikeun ngarawat kabutuhan urang sareng masihan pituduh pikeun kahirupan urang.
  • Kami mikaresep kaamanan-Na unggal dinten sabab kami terang yén Gusti anu Maha Kawasa ngurus urang. Anjeunna terang kabutuhan urang, janten roti sapopoé atanapi ngabantosan dina kaayaan darurat. Kami henteu kedah
    hariwang hariwang sabab bapak bakal ngurus urang.
  • Salaku barudak, urang dijamin masa depan di Karajaan Allah. Pikeun ngagunakeun analogi anu sanés: salaku ahli waris, urang bakal ngagaduhan kabeungharan anu luar biasa sareng cicing di kota anu emas bakal langkung seueur sapertos lebu. Di dieu urang bakal ngagaduhan kakayaan spiritual anu leuwih loba niléy ti naon anu urang terang ayeuna.
  • Kami boga kayakinan jeung wani. Urang tiasa ngawartosan terus terang tanpa kasieun kasusah. Sanaos urang tiwas, urang henteu sieun; margi urang gaduh bapak anu teu aya anu tiasa ngajauh ti kami.
  • Urang tiasa nyanghareupan ujian kalayan optimis. Urang terang yén bapak urang ngusahakeun kasusah pikeun ngadidik urang ku kituna urang tiasa ngalakukeun hadé dina jangka panjang (Ibrani 12,5: 11). Kami yakin yén éta bakal digawé di kahirupan urang, yén éta moal ditolak.

Ieu mangrupikeun berkah anu ageung. Panginten anjeun tiasa mikir deui. Tapi kuring yakin yén teu aya anu leuwih hadé di alam semesta tibatan janten anak ti Allah. Éta mangrupikeun berkah pinunjul ngeunaan Karajaan Allah. Nalika urang janten sapertos murangkalih alit, urang janten ahli waris kana sadaya kabagjaan sareng berkah sadaya
karajaan langgeng Allah anu henteu tiasa dioyok.

Joseph Tkach


pdfKaom Kristen