sanctification

121 kasucian

Nyucikeun mangrupikeun polah rahmat anu ngalangkungan Gusti ngajantenkeun kabeneran sareng kasucian Yesus Kristus ka anu iman sareng kalebet anjeunna di jerona. Kasucian kaalaman ku iman ka Yesus Kristus sareng dilakukeun ku ayana Roh Suci ka jalma. (Rum 6,11:1; 1,8 Yohanes 9: 6,22-2; Roma 2,13:5; 22 Tesalonika 23; Galatia)

sanctification

Numutkeun kana Concise Oxford Dictionary, hartos suci "nyusun kaluar atanapi ngajaga hal anu suci", atanapi "ngabersihan atanapi bébas tina dosa". 1 Definisi ieu ngagambarkeun kanyataan yén Alkitab nganggo kecap "suci" ku dua cara: 1) status khusus, nyaéta, dipisahkeun pikeun pamakean Allah, sareng 2) kabiasaan moral - pamikiran sareng tindakan saluyu kalayan status suci. Pikiran sareng lampah anu saluyu sareng jalanna Gusti. 2

Anjeunna mangrupikeun Gusti anu nyucikeun umat-Na. Anjeunna anu misahkeunana pikeun tujuan na, sareng anjeunna anu nyandak kalakuan suci. Aya saeutik kontroversi dina titik munggaran anu Allah misahkeun jalma pikeun tujuanana. Tapi aya kontroversi ngeunaan hubungan antara Tuhan sareng manusa anu hadir kalawan laku anu ngamurnikeun.

Patarosan anu ngalebetkeun: Naon peran aktip anu kedah urang laksanakeun Kristen dina kasucian? Sejauhna naon anu urang Kristen kudu ngaharepkeun dina ngahijikeun pikiran sareng lampahna pikeun standar ilahi? Kumaha Garéja kedah ngajantenkeun anggotana?

Urang bakal nampilkeun titik ieu:

  • Sanktifikasi dimungkinkeun ku kurnia Gusti.
  • Nasrani kedah nyobian ngarukunkeun pikiran sareng lampahna ku kersaning Gusti sakumaha anu kaungkap dina Kitab Suci.
  • Sanctification mangrupikeun kamekaran kutang dina ngarespon kersa Gusti. Hayu urang bahas kumaha dimurnikeun.

Panyucutan awal

Jalma teu rusak sacara moral jeung teu tiasa milih Allah dina inisiatif sorangan. Rekonsiliasi kudu diawali ku gusti Allah. Campur tangan ku Gusti parantos diperyogikeun sateuacan jalmi tiasa iman sareng tobat ka Gusti. Naha sih-rahmat anu henteu jelas ieu kontroversial, tapi Orthodoxy satuju yén éta mangrupikeun Gusti anu ngajadikeun pilihan. Anjeunna milih jalma pikeun tujuan na ku kituna ngahucurkeun aranjeunna atanapi ngaluarkeun aranjeunna pikeun batur. Di jaman kuno, Allah netepkeun umat Israil, sareng dina jero jalmi éta anjeunna terus-terasan ngucikeun pamilikan urang Lewi (e. Imamat 3:20,26; 21,6; Ulangan 5). Anjeunna nyusun aranjeunna kaluar pikeun tujuanana. 3

Nanging, urang Kristen dipasihan ku cara anu béda: "Anu disucikeun ka Kristus Yesus" (1 Korinta 1,2). "Kami geus disucikeun sakali-kali pikeun kurban ku awak Yesus Kristus" (Ibrani 10,10). 4 Urang Kristen disucikeun ku getih Yesus (Ibrani 10,29; 12,12). Aranjeunna parantos dinyatakeun sakral (1 Petrus 2,5: 9,) sareng aranjeunna disebat "suci" sapanjang Prajanjian Anyar. Éta mangrupikeun statusna. Panyucian awal ieu kaleresan (1 Korinta 6,11). «Gusti Nyilih Anjeun Anu Mimitina pikeun Bliss dina Sértipitas spiritual» (2 Tesalonika 2,13).

Tapi tujuan Allah pikeun umat-Na saluareun deklarasi sederhana ngeunaan status énggal - éta waé pikeun panggunaan, sareng pamakeanna nyababkeun parobihan moral ka umatna. Jalma "dipilih ... nurut Yesus Kristus" (1 Peter 1,2). Éta anu kedah dirobih kana gambar Yesus Kristus (2 Korinta 3,18). Henteu ngan ukur aranjeunna kedah dinyatakeun suci sareng adil, aranjeunna ogé bakal dilahirkeun deui. Kahirupan anyar mimiti mekarkeun, kahirupan anu kedah berperilaku anu suci sareng adil. Kituna, kasucian awal ngakibatkeun kasucian tina kalakuan.

Sanctification tina kabiasaan

Bahkan dina Perjanjian Lama, Gusti nyarios ka umat-Na yén status sucina kalebet perobihan dina perilaku Urang Israil kedah ngahindari najis upacara sabab Gusti milih (Deut 5). Status sucina gumantung kana ketaatannana (Deut 5). Imam kedah ngahampura sababaraha dosa sabab éta suci (Pangentasan 3: 21,6-7). Devotees kedah ngarobih paripolahna bari dipasihan kaluar (Nomer 4:6,5).

Pemilihan kami dina Kristus gaduh implikasi anu étis. Kusabab urang Saint parantos nyebat urang, urang Kristen didorong "janten suci dina sagala parobihan anjeun" (1 Petrus 1,15:16 -). Salaku umat anu dipilih sareng Gusti suci, urang kedah nunjukkeun rahmat haneut, kahadean, rendah diri, lembut sareng kasabaran (Kolose 3,12).

Dosa sareng najis sanés kalebet umat Allah (Efesus 5,3; 2. Tesalonika 4,3). Nalika jalma ngabersihan diri tina proyék éra, aranjeunna "disucikeun" (2 Timotius 2,21). Urang kedah ngontrol awak urang ku cara anu sakral (2 Tesalonika 4,4). "Suci" sering aya hubunganana sareng "teu bersalah" (Efesus 1,4; 5,27; 2 Tesalonika 2,10; 3,13; 5,23; Titus 1,8). Urang Kristen disebat "suci" (1 Korinta 1,2) "nyieun perobihan suci" (2 Tesalonika 4,7: 2; 1,9 Timoteus 2: 3,11; Petrus). Kami maréntahkeun "ngudag kasucian" (Ibrani 12,14). Kami disauran jadi suci (Roma 12,1), urang disarioskeun yén urang "didamel suci" (Ibrani 2,11:10,14;), sareng kami didorong pikeun tetep suci (Wahyu 22,11). Kami didamel suci ku karya Kristus sareng ayana Roh Suci anu aya dina diri urang. Éta ngarobih urang ti jero.

Studi pondok tina kecap ieu nunjukkeun yén kasucian sareng penyucian ngagaduhan hubunganana sareng kabiasaan. Gusti nyontokeun jalma-jalma salaku "suci" pikeun tujuan hirup hirup suci anu nuturkeun Kristus. Kami disimpen supaya urang tiasa ngahasilkeun karya anu saé sareng buah anu saé (Efesus 2,8-10; Galatia 5,22-23). Karya anu saé sanés mangrupikeun kasalametan, tapi akibatna.

Karya saé dibuktikeun yén kapercayaan hiji jalma nyata (Yakobus 2,18). Paul nyarioskeun ngeunaan "patuh kana iman" sareng nyebatkeun iman anu dinyatakeun ngalangkungan kanyaah (Roma 1,5:5,6; Galatia).

Tumuwuhna panjang

Nalika jalma-jalma datang percaya ka Kristus, aranjeunna henteu sampurna dina iman, kadeudeuh, jalanna, atanapi paripolah. Paul nyauran umat suci Koréa sareng sadulur, tapi aranjeunna ngagaduhan seueur dosa dina kahirupan maranéhna. Seueur ucapan anu aya dina Perjangjian Anyar nunjukkeun yén pamiarsa henteu ngan ukur nganggo pituduh doktrin, tapi ogé peringatan tingkah laku. Roh Suci ngarobih urang, tapi henteu matekan karep manusa; kahirupan suci henteu otomatis ngalir tina iman. Unggal Kristus kedah nyandak kaputusan ngeunaan naha ngalakukeun leres atanapi salah, sanaos Kristus damel di urang pikeun ngarobih hawa nafsu.

"Diri kolot" tiasa maot, tapi urang Kristen ogé kedah nahanana (Roma 6,6-7; Efesus 4,22). Urang kedah teras-terasan maéhan hasil-hasil daging, sésa-sésa tina diri kolot (Roma 8,13; Kolosa 3,5). Sanaos urang parantos maot tina dosa, dosa tetep aya dina jeroeun urang sareng urang henteu kedah ngantepkeun aturan éta (Roma 6,11: 13). Pikiran, émosi sareng kaputusan kedah janten sadar dumasar kana pola ilahi. Kesucian mangrupikeun ngudag (Ibrani 12,14).

Kami disarioskeun supaya sampurna sareng kanyaah ka Gusti sareng sadayana ati (Mateus 5,48;
22,37).
Kusabab watesan daging sareng sésa-sésa diri kolot, urang henteu tiasa ngalakukeun ieu sampurna. Bahkan Wesley, anu nyarios wani-wani ngeunaan "kasampurnaan," saurna yén anjeunna henteu hartosna henteuna sampurna teu sampurna. 5 Tumuwuh sok tiasa maréntahkeun. Upami jalma gaduh kanyaah Kristen, anjeunna bakal narékahan diajar kumaha ngémutan éta langkung saé, kalayan saeutik kasalahan.

Rasul Paulus cukup wani nyatakeun yén perilaku éta "suci, adil, jeung teu cacad" (2 Tesalonika 2,10). Tapi anjeunna henteu ngaku yén sampurna. Sabalikna, anjeunna ngahontal tujuan éta sareng ngajukeun batur henteu mikir yén aranjeunna parantos ngahontal tujuan (Pilipus 3,12-15). Sadaya urang Kristen butuh pangampura (Mateus 6,12:1; 1,8 Yohanes 9) sareng kedah tumuh dina rahmat sareng ilmu (2 Peter 3,18). Sanctification kedah ningkat sapanjang kahirupan.

Tapi kasucian kami moal dilaksanakeun dina kahirupan ieu. Grudem ngécéskeun: "Upami urang ngahargaan yén kasucian ngalangkungan sadayana jalmi, kalebet awak urang (2 Korinta 7,1; 2 Tesalonika 5,23), teras urang tingali yén kasucianana teu acan dipinénkeun deui dugi ka Gusti parantos wangsul sareng urang nampi badan kebangkitan anyar. » 6 Ngan teras urang bakal dibébaskeun tina sagala dosa sareng nampi awak anu mulya sapertos Kristus kagungan (Pilipi 3,21:1; 3,2 Yohanes). Kusabab harepan ieu, urang tumuwuh dina kasucian ku ngabersihkeun diri urang sorangan (1 Yohanes 3,3).

Pidato Alkitab pikeun nyucikeun

Wesely ningal kana pastoral kedah ngadorong pujian anu satia kana ketaatan praktis akibat tina kanyaah. Perjangjian Anyar ngandung seueur pepatah sapertos kitu, sareng leresna ngajarna aranjeunna. Éta pas pikeun ngawasa laku anu leres dina motif cinta sareng tungtungna na
kahijian kami sareng Kristus liwat Roh Suci anu sumberna cinta.

Sanaos urang ngahormatan ka Gusti sareng ngakuan yén rahmat kedah ngalaksanakeun sagala tingkah laku urang, urang ogé nyimpulkeun yén rahmat sapertos kitu aya dina ati sadaya mukmin sareng kami nyarankeun aranjeunna ngabales kurnia ieu.

McQuilken nawiskeun praktis tapi keur dogmatic pendekatan.7 Anjeunna henteu keukeuh yén sadaya mukmin gaduh pangalaman anu sami dina kasucian. Anjeunna nyokong cita-cita anu luhur, tapi tanpa aya kasusna. Babakan-Na pikeun ngawula salaku hasil ahir tina pamurnian. Anjeunna nekenkeun peringatan tinulis ngeunaan murtad tinimbang henteu ngahambat ku panyimpangan teologis ngeunaan Persib para wali.

Tekenanna kana iman mangrupikeun bantosan sabab iman mangrupikeun dasar sadaya agama Kristen, sareng iman ngagaduhan akibat anu praktis dina kahirupan urang. Cara pertumbuhanana praktis: doa, Kitab Suci, ukhuwah, sareng jalan percaya diri kana percobaan. Robertson ngabahas urang Kristen tumbuh sareng kasaksian tanpa ngaluarkeun tungtutan sareng ekspektasi.

Nasrani disarankeun pikeun jadi naon aranjeunna saatos deklarasi Allah; imperatif nuturkeun indikasi na. Nasrani kedah hirup kahirupan suci sabab Allah parantos nyatakeun aranjeunna suci sareng tujuanana dianggo.

Michael Morrison


1 RE Allen, ed. The Concise Oxford Kamus Basa Inggris Kiwari, édisi 8, (Oxford, 1990), p. 1067.

2 Dina Perjanjian Lama (AT) suci ka Allah, namina suci sareng anjeunna suci (lumangsung langkung ti 100 kali tina total). Dina Prajanjian Anyar (NT) diterapkeun "suci" langkung sering ka Yesus ti ka Bapa (14 kali dibandingkeun tilu kali), tapi langkung sering dina pikiran (salapan puluh kali). OT ngarujuk ka jalma suci kira-kira 36 kali (Para penganut, pendeta sareng jalma), biasana dina hubunganana; NT ngarujuk ka jalma suci kira-kira 50 kali. AT nujul kana tempat suci kira-kira 110 kali; ari NT ngan ukur 17 kali. AT nujul kana hal suci ngeunaan 70 kali; ari NT ngan ukur tilu kali salaku gambar pikeun umat suci. OT nujul kana waktos suci dina 19 ayat; NT henteu nyauran waktos sakral. Dina hal tempat, hal, sareng waktos, kasucian ngarujuk kana status anu ditunjuk, sanés kalakuan moral. Dina kadua wasiat, Allah suci sareng kasucian asalna tina anjeunna, tapi cara kasucian mangaruhan jalma-jalma anu béda. Penekanan Perjangjian Anyar ngeunaan kasucian ngarujuk ka jalma sareng perilaku, teu ka status khusus pikeun hal, tempat sareng waktos.

3 Dina OT utamina, kasucian sanés hartosna kasalametan. Ieu dibuktikeun kusabab hal, tempat sareng waktos ogé parantos disucikeun, sareng ieu aya hubunganana sareng masarakat Israil. Pamakéan kecap "penyucian", anu henteu nunjukkeun kasalametan, ogé tiasa dipendakan dina 1 Korinta 7,4: 9,13 - hiji kafir teu disimpen dina cara anu tangtu dina kategori khusus pikeun panggunaan Gusti. Ibrani ngagunakeun istilah "suci" pikeun ngarujuk ka status upacara dina Perjangjian Old.

4 Grudem nyatakeun yén dina sababaraha ayat dina surat ka Ibrani, kecap "suci" kira-kira sami sareng kecap "diyakinkeun" dina kosa kata Paulus (W. Grudem, Teologi Sistematis, Zondervan 1994, p. 748, catetan 3.)

5 John Wesley, "A Plain Account of Christian Kesampurnaan," dina Millard J. Erickson, ed. Maca dina Teologi Christian, Jilid 3, The New Life (Baker, 1979), p. 159.

6 Grudem, p. 749.

7 J. Robertson McQuilken, "Perspektif The Keswick," Lima Panemutan Sanktifikasi (Zondervan, 1987), pp 149-183.


pdfsanctification