Roh Suci

104 sumanget suci

Roh Suci nyaéta jalma katilu tina Ketuhanan sareng angkat salamina ti Rama ngalangkungan Putra. Anjeunna mangrupakeun comforter anu dijanjikeun ku Yesus Kristus yen Allah ngutus ka sadaya mukmin. Roh Suci cicing di urang, ngahijikeun sareng Bapa sareng Putra, sareng ngarobih urang ngalantarankeun tobat sareng panyucian sareng, ngalaksanakeun pembaharuan konstan, aligning sareng gambar Kristus. Roh Suci mangrupikeun sumber inspirasi sareng wangsit dina Alkitab sareng sumber persatuan sareng komunitas dina Garéja. Anjeunna masihan kado spiritual pikeun hasil Injil sareng mangrupikeun pituduh anu tetep Kristen ka sadaya bebeneran. (Yohanes 14,16:15,26; 2,4.17; Kisén 19.38-28,19; Mateus 14,17; Yohanes 26-1; 1,2 Petrus 3,5; Titus 2; 1,21 Petrus 1; 12,13. Korinta 2:13,13; 1 Korinta 12,1:11; 20,28 Korinta 16,13; Kisah; Yohanes)

Roh Suci mangrupikeun Gusti Allah

Roh Suci Gusti Allah damel - nyiptakeun, nyarios, ngarobah, cicing di urang, damel di urang. Sanaos Roh Suci tiasa ngalakukeun pagawean ieu tanpa pangaweruh urang, deuih langkung seueur anu ngabantuan.

Roh Suci ngagaduhan sifat-sifat Gusti, dicirikeun sareng Gusti sareng damel anu ngan ukur Gusti Allah. Sapertos Gusti, Roh éta suci - langkung suci anu ngahina Roh Suci mangrupikeun dosa anu serius sapertos pikasieuneun Putra Allah (Ibrani 10,29). Penyalahgunaan Roh Suci mangrupikeun salah sahiji dosa anu teu kaampurkeun (Mateus 12,31). Ieu nunjukkeun yén sumanget anu suci dina sipat, nyéta, henteu ngan ukur ngagaduhan kabébasan anu dipasihkeun, sapertos kasus na kuil.

Sadayana Gusti, Roh Suci abadi (Ibrani 9,14). Sapertos Gusti, Roh Suci anu maha luar biasa (Jabur 139,7: 10). Sapertos Gusti, Roh Suci anu maha tétéla (1 Korinta 2,10: 11-14,26; Yohanes). Roh Suci nyiptakeun (Ayub 33,4; Jabur 104,30) sareng ngajantenkeun kaajaiban (Mateus 12,28:15; Rum 18, 19) ku ngalaksanakeun padamelan Gusti dina palayanan-Na. Dina sababaraha petikan Alkitab, bapak, putra sareng Roh Suci dijelaskeun salaku sakaligus ilahi. Dina wacana ngeunaan "kado ti Roh", Paulus nempatkeun "Dzat Allah," hiji "Gusti sareng" hiji "Gusti sisi-sisi (1 Kor. 12,4-6). Anjeunna nutup surat kalayan rumus doa tilu bagian (2 Korinta 13,13). Sareng Petrus muka surat nganggo rumus tilu-bagian sanés (1 Peter 1,2). Ieu sanés bukti persatuan, tapi éta ngadukung éta.

Persatuan dikedalkeun langkung kuat dina rumus Baptisan: «[Ngabaptis] dina nami [tunggal] Bapa sareng Anak sareng Sang Roh Suci» (Mateus 28,19). Tilu gaduh nami tunggal, mangrupikeun indikasi lembaga, hiji.

Nalika Roh Suci ngalaksanakeun hiji hal, Gusti bakal ngalaksanakeunana. Nalika Roh Suci nyarios, Gusti nyarios. Nalika Ananias ngabohong ka Roh Suci, anjeunna ngabohong ka Gusti (Kisah 5,3: 4). Sakumaha Petrus nyarios, Ananias ngabohong henteu ngan ka wawakil Gusti, tapi ka Gusti Allah sorangan. Anjeun moal tiasa "ngabohong" kana kakuatan anu henteu biasa.

Dina hiji waktu Paulus nyatakeun yén urang Kristen mangrupikeun bait Roh Suci (1Ko 6,19), di tempat anu sanés, yén urang ogé kuil Allah (1 Korinta 3,16). Candi dipaké pikeun nyembah ka mahluk ilahi, sanes kakuatan anu teu biasa. Nalika Paul nyerat ngeunaan "Bait Suci Roh Suci", anjeunna henteu langsung nyarios: Roh Suci éta Gusti.

Ogé dina Kisah 13,2 Roh Suci disamaan ku Gusti: "Tapi nalika aranjeunna ngalayanan sareng berpuasa ka Pangéran, Roh Suci nyarios: Misahkeun kuring ti Barnabas jeung Saulus kana padamelan anu parantos ku kuring disebut." Di dieu Roh Suci nyarioskeun salaku Gusti. Nya kitu, anjeunna nyarios yén urang Israil "dicoba sareng diuji" anjeunna sareng yén "kuring sumpah dina amarah kuring: aranjeunna henteu kedah sumping istirahat kuring" (Ibrani 3,7: 11).

Masih - Roh Suci sanés ngan ukur nami alternatif pikeun Gusti. Roh Suci mangrupikeun hal anu béda ti bapak sareng putra, sakumaha anu tiasa ditingali dina e.g. B. nunjukkeun nalika dibaptis Yesus (Mateus 3,16: 17). Tilu béda, tapi hiji.

Roh Suci ngalaksanakeun pagawéan Allah dina kahirupan urang. Kami "putra Allah," nyaéta, lahir tina Allah (Yohanes 1,12), anu sinonim sareng "lahir tina roh" (Yohanes 3,5: 6). Roh Suci mangrupikeun médium dimana Allah cicing di urang (Epesus 2,22:1; 3,24 Yohanes 4,13;). Roh Suci cicing di urang (Rum 8,11:1; 3,16 Korinta) - sareng kusabab roh cicing di urang, urang tiasa nyatakeun yén Gusti angga dina diri urang.

Pikiran téh pribadi

Alkitab ngunjukkeun sifat-sifat pribadi pikeun Roh Suci.

  • Sumanget hirup (Roma 8,11:1; 3,16 Korinta)
  • Pikiran nyarios (Kisah 8,29; 10,19; 11,12; 21,11; 1 Timotius 4,1; Ibrani 3,7 jsb).
  • Sumanget kadang ngagunakeun kata ganti pribadi "I" (Rasul 10,20; 13,2).
  • Pikiran tiasa kajawab, dicobian, sedih, ngala-ala, dibela (Kis. 5: 3, 9; Efesus 4,30;
    Ibrani 10,29:12,31; Mateus).
  • Sumanget ngajurung, ngagambarkeun, nelepon, dikawitan (Roma 8,14:26, 13,2; Kisah 20,28,,).

Roma 8,27 nyarioskeun "rasa sumanget". Anjeunna mikir sareng hakim - anjeunna tiasa "nyandak kaputusan" (Kisah 15,28). Pikiran "ngenal", pikiran "allocates" (1 Korinta 2,11:12,11;). Ieu sanés kakawasaan anu teu biasa.

Yesus nyauran Roh Suci - dina basa Yunani Prajanjian Anyar - paracletos - nyaéta, comforter, pengacara, dukungan. "Sareng kuring badé naroskeun ka Bapa, sareng anjeunna bakal masihan anjeun comforter sanés yén anjeunna bakal sareng anjeun salamina: sumanget bebeneran ..." (Yohanes 14,16: 17). Sapertos Yesus, Roh Suci, anu munggaran murid murid, ngajar, ngabuktikeun, ngabuka panon, ngabimbing sareng ngungkabkeun bebeneran (Yohanes 14,26:15,26; 16,8:13; 14 &). Ieu kalungguhan pribadi.

John nganggo parakletos bentuk jalu; éta henteu peryogi pikeun nempatkeun kecap éta dina basa mérek. Dina Yohanes 16,14, kecap ganti pribadi maskulin ogé dianggo dina basa Yunani («Anjeunna») dianggo dina kecap anu langsung neuter «sumanget». Éta gampang pikeun nyieun ngabela neuter («Éta») pikeun ngarobih, tapi Johannes henteu. Pikiran meureun jalu ("Anjeunna"). Tangtos, tata bahasa di dieu rada teu pantes; anu penting nyaéta yén Roh Suci boga kualitas pribadi. Anjeunna sanes kakuatan nétral, tapi pembantuna calakan sareng ketuhanan anu hirup di urang.

Sumanget dina Perjanjian Lama

Alkitab henteu ngagaduhan bab atanapi buku sorangan anu judulna "Roh Suci". Urang diajar saeutik ngeunaan sumanget dieu, sakedik, dimana waé Kitab Suci nyarioskeun padamelan na. Aya saeutik katutup anu aya dina Peramal Old.

Sumanget henteu milu nyiptakeun kahirupan sareng terlibat dina pelestarian anak (Kajadian 1: 1,2; Ayub 33,4: 34,14;,). Sumanget Gusti ngeusi Bezazel sareng "unggal kaahlian" pikeun ngawangun tenda (Pangentasan 2: 31,3-5). Anjeunna nedunan Musa sareng sumping langkung ti tujuh puluh sesepuh (Nomer 4:11,25). Anjeunna ngeusi Joshua sareng hikmah sareng masihan Samson sareng pamimpin sanés kakuatan atanapi pangabisa tarung (Pamindo 5; Richter [rohangan]] 34,9; 6,34).

Sumanget Gusti maparin ka Saul sareng engké dicandak (1 Samuel 10,6; 16,14). Roh masihan Daud rencana pikeun kuil (1Kor 28,12). Sumanget para nabi diideuan pikeun nyarios (Nomer 4: 24,2; 2 Samuel 23,2: 1; 12,19Cr 2:15,1; 20,14Cr 11,5: 7,12; 2:1,21; Ezekiel; Zakharia; Peter).

Dina Perjangjian Anyar ogé, Roh nguatkeun jalma pikeun nyarios, sapertos Elisabeth, Zacharias, sareng Simeon (Lukas 1,41. 67; 2,25-32). Yohanes Pembaptis ieu ngeusi Roh malah ti saprak lahir (Lukas 1,15). Perbuatan pangpentingna nyaéta pangumuman ngeunaan datangna Yesus, anu henteu deui kedah ngabaptis jalma ngan nganggo cai, tapi "nganggo Roh Suci sareng seuneu" (Lukas 3,16).

Sumanget sareng Yesus

Roh Suci sok maénkeun peran anu penting dina kahirupan Yesus. Éta nyangking konsepsi Yesus (Mateus 1,20) lungsur ka anjeunna nalika anjeunna dibaptis (Mateus 3,16), Yesus nuju ka gurun (Lukas 4,1) sarta tumuli anjeunna ngawartosan Injil (Lukas 4,18). Ngaliwatan "Roh Allah" Yesus ngusir roh jahat (Mateus 12,28). Ngaliwatan Roh, anjeunna ngalakukeun diri salaku kurban dosa (Ibrani 9,14), sareng ku roh anu sami anjeunna dibangkitkeun tina maot (Roma 8,11).

Yesus ngajar yén dina waktu-waktu kasusah bakal sumanget nyarios ka murid-murid (Mateus 10,19: 20). Anjeunna ngajar aranjeunna ngabaptis murid-murid anyar "dina nami Rama sareng Putra sareng Roh Suci" (Mateus 28,19). Allah jangji yén anjeunna bakal masihan Roh Suci ka sadaya anu naros ka Mantenna (Lk
11,13).

Ajaran penting Yesus dina Roh Suci tiasa dipendakan dina Injil Yohanes. Mimiti, manusa kedah "lahir cai sareng sumanget" (Yohanes 3,5). Anjeunna peryogi rebirth spiritual, sareng moal tiasa asalna tina dirina: éta kado ti Allah. Roh teu kawih, tapi Roh Suci ngajantenkeun bédana dina kahirupan urang (V.8).

Yesus terus ngajar: "Saha haus, datang ka kuring jeung nginum! Saha anu percaya ka kuring, sakumaha Kitab Suci nyarios, tina awakna cai walungan cai anu ngalir » (Yohanes 7: 37-38). John langsung milu artosna: "Tapi saur anjeunna ngeunaan sumanget anu kudu ditampi ku anu iman ka Anjeunna ..." (V.39). Roh Suci ngaleungitkeun haus jero. Anjeunna masihan urang hubungan sareng Allah dimana urang diciptakeun. Ku datangna ka Yesus urang nampi Roh sareng Roh tiasa ngeusian kahirupan urang.

Dugi dugi, sakumaha Yohanes nyarios ka urang, sumanget teu acan umumna tuang: sumanget "teu acan aya; sabab Yesus henteu acan ngamangpaatkeun » (V.39). Sumanget parantos nyayogikeun lalaki sareng awéwé masing-masing sateuacan Yesus, tapi ayeuna enggalna bakal sumping dina cara anu langkung kuat - dina Pentakosta. Sumanget henteu deui dikaluarkeun ngan ukur dina kasus kasus, tapi sacara koléktif. Saha waé anu disebut "ku Gusti" sareng dibaptis nampi anjeunna (Kisah 2,38: 39).

Yesus jangji yén murid-muridna bakal dibéré sumanget bebeneran sareng sumanget ieu bakal cicing di antarana (Yohanes 14,16: 18). Ieu sarua jeung Yesus anu datang ka murid-muridna (V. 18), sabab éta sumanget Yesus ogé sumanget Rama - dikirim ku Yesus ogé ku Bapa (Yohanes 15,26). Roh ngajantenkeun Yesus diaksés ka sadayana sareng teras damel na.

Numutkeun Firman Yesus, Roh kedah "ngajarkeun sadayana" sareng "émut sadayana anu kuring béjakeun ka anjeun" (Yohanes 14,26). Roh ngajar ka aranjeunna hal-hal anu aranjeunna henteu ngartos saatos Yesus kabangkitan (Yohanes 16,12: 13).

Roh ngabuktikeun ka Yesus (Yohanes 15,26; 16,14). Anjeunna henteu nyebarkeun dirina, tapi nungtun jalma ka Yesus Kristus sareng Bapa. Anjeunna henteu nyarios “tina dirina”, ngan sapertos bapak anu dipikahoyong (Yohanes 16,13). Sareng sabab Roh tiasa hirup dina jutaan jalma, éta kauntungan pikeun urang Yesus angkat ka sawarga sareng ngutus Roh (Yohanes 16:7).

Roh éta tiasa damel di evangelism; Anjeunna ngajembarkeun dunya ngeunaan dosa, kasalahanna, kabutuhan pikeun kaadilan sareng aman tina pangadilan (Vv. 8-10). Roh Suci nunjuk jalma ka Yesus salaku anu ngahapus sadaya kasalahan sareng sumber kaadilan.

Roh sareng Garéja

Yohanes Pembaptis medharkeun yén Yésus bakal ngabaptis jalma "nganggo Roh Suci" (Markus 1,8). Ieu kajantenan saatosna kabangkitan dina Pentekosta, nalika Roh dina milah milah masihan murid kakuatan anyar (Kisah 2). Kitu ogé mujijat yén jalma-jalma ngadangu murid-murid nyarios dina basa asing (V.6). Kaajaiban anu sarupa kajantenan sababaraha kali nalika garéja tumuwuh sareng sumebar (Kisah 10,44: 46-19,1; 6). Salaku sejarawan, Lukas ngalaporkeun kajadian anu biasa sareng anu biasa. Teu aya anu nyarankeun yén mujijat ieu parantos kajantenan ka sadaya mukminin anyar.

Paulus nyarios yén sadaya para mukmin parantos dibaptis ka hiji badan ku Roh Suci - Garéja (1 Korinta 12,13). Roh Suci bakal dipasihan ka saha waé anu iman (Roma 10,13:3,14; Galatia). Kalayan atanapi tanpa mukjijat anu ngiring, sadaya mukmin dibaptis nganggo Roh Suci. Anjeun teu kedah milarian kaajaiban hiji hal anu khusus salaku bukti anu jelas. Alkitab henteu ngabutuhkeun yén unggal mukminna ngabaptis ngalangkungan Roh Suci. Sabalikna, éta nyauran unggal mukmin supados teras-terasan ngeusi Roh Suci (Efesus 5,18) - daék nuturkeun pedoman Roh. Ieu mangrupikeun kawajiban anu dilaksanakeun, sanés kagiatan anu pareum.

Daripada milari mujijat, hayu urang milari Gusti sareng ngantepkeun Gusti mutuskeun naha mujijat kajadian atanapi henteu. Paul sering ngagambarkeun kakuatan Tuhan sanes tina hal kaajaiban, tapi dina istilah anu nganyatakeun kakuatan batin: harepan, cinta, kasabaran, sareng kasabaran, daék ngaladénan, pangertosan, sangsara sareng kawani dina da'wah (Roma 15,13:2; 12,9 Korinta 3,7; Epesus 16 sareng 17-1,11; Kolosa 28 sareng 29-2; 1,7 Timotius 8).

Buku Kisah nunjukkeun yén Roh nyaéta kakuatan salaki kamekaran Garéja. Roh maréntahkeun murid-murid pikeun ngajantenkeun saksi ka Yesus (Kisah 1,8). Anjeunna masihan pérésipasi hébat dina khutbah na (Rasul 4,8 & 31; 6,10). Anjeunna masihan paréntahna ka Pilipus, sareng teras anjeunna tangkap anjeunna (Kisah 8,29:39 sareng).

Éta sumanget anu ngadorong gareja sareng dianggo jalma pikeun nungtun éta (Kisah 9,31;
20,28).
Anjeunna nyarios ka Peter sareng garéja di Antioki (Kisah 10,19; 11,12; 13,2). Anjeunna asup ka Agabus pikeun ngaduga kalaparan sareng Paul pikeun ngucapkeun kutukan (Kisah 11,28:13,9; 11). Anjeunna mingpin Paulus sareng Barnabas dina perjalanan (Kis. 13,4: 16,6; 7) sareng ngabantosan rasul Yerusalem ngadamel kaputusan (Kisah 15,28). Anjeunna ngutus Paulus ka Yerusalem sareng medali naon anu bakal kajadian di dinya (Kisah 20,22: 23-21,11;). Garéja ngan ukur aya na ukur sabab Roh na damel di anu iman.

Sumanget sareng satia ayeuna

Gusti Roh Suci parantos pisan kalibet dina kahirupan urang-jalma anu iman ayeuna.

  • Éta ngabalukarkeun urang tobat sareng masihan kami kahirupan anyar (Yohanes 16,8; 3,5-6).
  • Anjeunna hirup di urang, ngajarkeun urang, nungtun urang (1 Korinta 2,10: 13-14,16; Yohanes 17: 26-8,14 &; Rum). Anjeunna nungtun urang ngalangkungan kitab suci, ngalangkungan doa sareng liwat urang Kristen anu sanés.
  • Éta sumanget hikmah anu ngabantosan urang mikirkeun kaputusan anu bakal datang kalayan percaya diri, asih sareng prudence (Efesus 1,17:2; 1,7 Timoteus).
  • Roh "ngusir" ati urang, segel sareng ngahucikeun urang sareng ngaluarkeun kami kanggo tujuan Gusti (Roma 2,29; Efesus 1,14).
  • Éta ngahasilkeun kanyaah sareng buah kaadilan di urang (Roma 5,5; Efesus 5,9; Galatia 5,22-23).
  • Anjeunna nempatkeun urang di garéja sareng ngabantosan urang ngakuan yén urang ogé dzat Allah (1 Kor. 12,13:8,14; Rum 16).

Urang kedah nyembah ka Gusti "dina sumanget Gusti" ku fokus kana naon anu dipikahoyong ku sumanget (Filipi 3,3; 2 Korinta 3,6; Rum 7,6; 8,4-5). Urang narékahan pikeun ngalakukeun naon anu dipikahoyong (Galata 6,8). Nalika urang dipimpin ku Roh, éta bakal masihan kahirupan sareng katenangan (Roma 8,6). Éta masihan kami aksés ka ramana (Efesus 2,18). Anjeunna ngabantosan urang dina kalemahan urang, anjeunna "ngagambarkeun" kami, nyaéta, anjeunna nangtung pikeun urang sareng Bapa (Roma 8,26: 27).

Anjeunna ogé masihan kado spiritual, sapertos anu ngamungkinkeun pimpinan garéja (Efesus 4,11), ka kantor anu béda (Rum 12,6: 8), sareng sababaraha bakat pikeun tugas anu luar biasa (1 Korinta 12,4: 11). Taya sahijieun ngagaduhan sadayana kado dina waktos anu sami, sareng moal aya hadiah anu dipasihkeun ka sadayana tanpa bedana (Vv. 28-30). Sadaya kado, naha spiritual atanapi "alamiah", kedah dianggo pikeun umum anu saé sareng ngawula ka sadayana Gereja (1 Korinta 12,7:14,12;). Unggal hadiah penting (1 Korinta 12,22: 26).

Urang tetep ngan ukur ngagaduhan "kado heula ti Roh", jangji munggaran anu ngajangjikeun urang langkung seueur di hareup (Roma 8,23; 2 Korinta 1,22; 5,5; Epesus 1,13-14).

Roh Suci Gusti Allah damel di kahirupan urang. Sadayana anu dilakukeun ku Gusti dilakukeun ku Roh. Kieu sababna Paulus nyauran urang: "Upami urang hirup dina sumanget, hayu urang ogé leumpang dina sumanget ... ulah ngilu roh suci ... ulah dampen sumanget" (Galata 5,25; Efesus 4,30; 1Th 5,19). Jadi urang hoyong ngadangukeun ati-ati naon anu dipikiran tina pikiran. Nalika anjeunna nyarios, Gusti nyarios.

Michael Morrison


pdfRoh Suci