Eusi anu diutus pangadilan anu langgeng;

130 pengadilan dunya

Dina tungtung umur, Gusti bakal ngumpul sakalian anu hirup sareng anu paéh di payuneun tahta swarga Kristus. Anu soleh bakal nampi kamulyaan langgeng, pamiuhanna kaesok di kolam renang anu murub. Dina Kristus PANGERAN ngajadikeun rahmat sareng sakadar panyayuran pikeun sadayana, kalebet jalma anu katingalina henteu percanten kana manéh. (Mateus 25,31: 32-24,15; Kisah 5,28:29; Yohanes 20,11: 15-1; Wahyu 2,3: 6-2; 3,9 Timotius 10,43: 12,32-1; 15,22 Petrus 28; Kisah; Yohanes ,; Korinta).

Pengadilan dunya

»Pangadilan datang! Kiamat datang! Kaduhung ayeuna atanapi anjeun bakal ka naraka. » Anjeun panginten bakal nguping sababaraha "juruutter jalanan" anu nyarioskeun kecap ieu, rék nyingsieunan jalma kana nyieun komitmen ka Kristus. Atanapi, anjeun tiasa ningali jalma anu satirized dina film kalayan rupa maudlin.

Panginten hal ieu teu pati tebih tina citra "pertimbangan abadi" anu seueur urang Kristen percanten salami abad, utamina dina Abad Pertengahan. Anjeun tiasa mendakan patung sareng lukisan anu ngagambarkeun jalma-jalma soleh anu ngagorot ka surga pikeun nyumponan Kristus sareng anu teu adil anu diseret ka naraka ku roh jahat.

Ieu gambar tina Kiamat Tukang, pengadilan ngeunaan takdir anu langgeng, asalna tina pernyataan Perjanjian Anyar ngeunaan hal anu sami. Kiamat Akhir nyaéta bagian tina ajaran "hal-hal terakhir" - balikna Yesus Kristus, kebangkitan bangsa anu adil sareng anu teu adil, prak saja dunya anu ayeuna, anu bakal diganti ku karajaan Allah anu mulya.

Alkitab nyatakeun yén pangadilan mangrupikeun kajadian anu serius pikeun sadayana jalma anu parantos ngalaman sakumaha pangandikan Yesus ngajelaskeun: «Tapi kuring nyarioskeun ka anjeun yén dina dinten kiamat jalma kedah masihan akun unggal kecap anu aranjeunna henteu anggo. geus. Tina kecap anjeun anjeun bakal diyakinkeun, sareng tina kecap anjeun anjeun bakal dikutuk » (Mateus 12,36: 37).

Kecap Yunani kanggo "pangadilan" anu dianggo dina petikan Prajanjian Anyar nyaéta krisis, anu asalna kecap "krisis" asalna. Krisis ngarujuk kana hiji waktos sareng kaayaan nalika kaputusan dilakukeun pikeun atanapi ngalawan batur. Dina rasa ieu, krisis mangrupikeun titik dina kahirupan hiji jalma atanapi di dunya. Krisis khusus ngarujuk kana kagiatan Gusti atanapi Mesias salaku hakim di dunya dina anu disebut Tamat Akhir atanapi Dina Kiamat, atanapi urang tiasa ngucapkeun awal "pengadilan langgeng".

Yesus nyimpulkeun pengadilan masa depan nasib orang soleh sareng nu jahat kieu: "Tong kaget ieu. Pikeun jam bakal dongkap nalika sadayana anu aya di kuburan bakal nguping sora na bakal kaluar anu parantos damel hadé, kebangkitan hirup, tapi anu parantos dilakukeun, kana kebangkitan pengadilan » (Yohanes 5,28).

Yesus ogé ngajelaskeun sifat Kiamat Tukang dina bentuk simbolis salaku pisah domba ti embé: "Tapi lamun Putra Manusa datang dina kamulyaan na, sareng sadaya malaikat sareng anjeunna, Anjeunna bakal calik dina tahta kamulyaan na, sareng sadaya bangsa bakal kumpul sateuacanna. Sareng anjeunna bakal misahkeun aranjeunna ti anu sanés sapertos pangangon misahkeun domba ti embé, sareng bakal nempatkeun domba di beulah katuhu sareng embé di kénca » (Mateus 25,31: 33).

Domba di leungeun katuhu na aya béja ngeunaan berkah di handap ieu kecap: "Kadieu ka dieu, rahayu bapa kuring, milari karajaan anu parantos disusun pikeun anjeun ti mimiti dunya!" (V.34). Domba di beulah kénca ogé aya bébéja ngeunaan nasibna: "Lajeng anjeunna ogé bakal nyarios ka jalma-jalma anu di kénca: Jauhkeun ti kuring, anjeun dilaknat, kana seuneu abadi anu disiapkeun pikeun Iblis sareng malaikat-Na!" (V.41).

Skenario ieu dua kelompok méré kapercayaan soleh sareng ngadorong jalma-jalma jahat kana waktu krisis anu unik: «Gusti terang kumaha nyalametkeun alim tina godaan, tapi pikeun nahan anu teu adil pikeun poé kiamat pikeun ngahukum aranjeunna» (2 Peter 2,9).

Paul ogé nyarioskeun dinten penghakiman dobel ieu, nyebatna "dinten murka nalika pertimbangan adil na bakal diturunkeun" (Roma 2,5). Saur anjeunna: «Allah, anu bakal masihan ka sadayana numutkeun karyana: hirup anu langgeng pikeun jalma anu, kalayan kasabaran, kalayan karya anu saé, narékahan kamulyaan, ngahargaan sareng kahirupan anu abadi; Ngalirakeun sareng murka, kumaha waé pikeun anu ngabantah sareng nurut bebeneran, tapi nurut kaadilan » (Vv. 6-8).

Bagian Alkitab sapertos kitu ngartikeun doktrin kiamat Abadi atanapi Tungtung dina istilah anu sederhana. Éta mangrupikeun hiji-kaayaan atanapi; aya anu ditebus dina Kristus sareng anu teu dibayar anu leungit anu leungit. Sajumlah bagian anu sanés dina Perjangjian Anyar ngarujuk ieu
"Tungtutan pengker" salaku waktos sareng kaayaan dimana teu aya anu tiasa kabur. Sugan cara anu pangsaéna pikeun nyicingan waktos ka hareup ieu nyaéta pikeun nyerat sababaraha bagian anu nyebatkeun éta.

Hurup ka Ibrani nyarioskeun ngeunaan pertimbangan salaku kaayaan krisis anu bakal unggal jalma nyanghareupan. Jalma anu aya dina Al Masih, anu disalametkeun ku karya redemptive-Na, bakal mendakan ganjaranna: «Sareng lalaki anu ditujukeun pikeun maot sakali, tapi saatos hukuman éta: Kristus sakali deui dikurban pikeun ngaleungitkeun dosa seueur; pikeun kadua kalina anjeunna moal némbongan dosa, tapi pikeun anu nungguan anjeunna pikeun kasalametan » (Ibrani 9,27: 28).

Jalma-jalma anu disalametkeun, anu parantos dilakukeun ku jalan panebusan anjeunna, henteu kedah sieun Kiamat Akhir. Johannes ngajamin pamiarsa na: «Dina cinta ieu sampurna sareng urang, yén urang boga kapercayaan dina poé Kiamat; sabab sakumaha Anjeunna, ogé kami di dunya ieu. Sieun teu bogoh » (1 Yohanes 4,17). Jalma anu kagolong Kristus bakal nampa pahala anu langgeng. Henteu ka anu musyrik bakal sangsara nasib anu dahsyat. "Janten langit anu ayeuna sareng bumi disalametkeun ku kecap anu sami pikeun seuneu, disalametkeun pikeun dinten kiamat sareng tindakan ngahukum jalma anu kafir" (2 Peter 3,7).

Pernyataan kami nyatakeun yén "dina Kristus Gusti ngajadikeun rahmat sareng sakadar panyayuran pikeun sadayana, kalebet jalma anu katingalina henteu percanten dina Injil maot." Kami henteu ucapkeun kumaha Tuhan ngajadikeun rezeki sapertos kitu, kecuali naon waé éta, sasadiaan sapertos dimungkinkeun dina karya kasalametan Kristus, sapertos anu aya dina jalma anu parantos disimpen.

Isa nyarioskeun nyalira di sababaraha tempat salami hasil di bumi na anu dirawat pikeun mayit anu henteu diucapkeun, yén aranjeunna ngagaduhan kasempetan pikeun disalametkeun. Anjeunna ngalakukeun kitu ku nyatakeun yén jumlah penduduk kota kuno bakal meunang kahadean di pengadilan dibandingkeun sareng kota Yudas di mana anjeunna ngajar:

"Cilaka anjeun, Chorazin! Cilaka anjeun, Betsaida! ... Tapi Tirus sareng Sidon bakal langkung lumayan di pengadilan ti anjeun » (Lukas 10,13-14). «Jalma-jalma Niniwé bakal muncul dina kiamat Tamat tina gender ieu sareng bakal ngahukumna ... Ratu Kidul [anu sumping ka ngadangu Suléman] bakal muncul dina Kiamat Tukang kelamin ieu sareng bakal ngahukum nya» (Mateus 12,41: 42).

Di dieu jalma-jalma ti kota-kota kuno - Tirus, Sidon, Nineveh - anu écés teu ngagaduhan kasempetan pikeun ngadangu Injil atanapi terang kawilujengan Kristus. Tapi aranjeunna mendakan pertimbangan tiasa dilaksanakeun, sareng kantun ku nangtung di payuneun Pamanahanna, aranjeunna ngirim pesen damn ka jalma anu parantos nampik anjeunna dina kahirupan ieu.

Yesus ogé nyarioskeun anu ngareureuwas yén kota-kota kuno Sodoma sareng Gomorrah - paribasa pikeun naon maksiat kasar - bakal mendakan pengadilan langkung lumayan dibanding kota-kota tertentu di Yudéa dimana diajarkeun Yesus. Pikeun nyimpen kontéksna kumaha pikasieuneun pernyataan Yesus, hayu urang tingali kumaha Yudas ngagambarkeun dosa dua kota ieu sareng akibat anu parantos dina kahirupan pikeun perbuatan maranéhna:

"Kanggo pengadilan dina dinten gedé, anjeunna ogé ngayakeun malaikat, anu henteu ngajaga pangkat sawargana tapi tetep tinggal tempatna, kalayan ikatan abadi dina gelap. Janten Sodoma sareng Gomora sareng kota-kota sakurilingna, anu sapertos kitu, parantos cabul sareng ngudag daging anu sanés, sapertos conto, netepkeun sareng sangsara tina sikina anu langgeng » (Yudas 6-7).

Tapi Yesus nyarioskeun ngeunaan kota-kota dina masa depan pengadilan. "Satemenna, kuring pitutur ka anjeun, tanah Soder sareng Gomorrer bakal langkung lumayan dina dinten kiamat ti kota ieu [nyaéta, kota-kota anu henteu ditampi ku murid-murid]" (Mateus 10,15).

Janten ieu tiasa nunjukkeun yén kajadian dina Kiamat Tamat atanapi Kiamat Abadi teu cocog sareng anu ditampi ku seueur urang Kristen. Teolog tegal anu diréformasi, Shirley C. Guthrie, nunjukkeun yén urang kedah ngasuh pamikiran urang ngeunaan kajadian krisis ieu:

Pikiran anu munggaran anu dipimilik ku urang Kristen nalika mikirkeun akhir carita teu kedah sieun atanapi dendam spekulasi ngeunaan saha anu bakal "lebet" atanapi "naék" atanapi anu "aya di luar" atanapi "turun". Kedah janten pamikiran anu bersyukur sareng bageur yén urang tiasa nyanghareupan waktos kalayan percaya diri nalika kersana anu Nyiptakeun, Reconciler, Redeemer sareng Restorer bakal aya sakali sareng sadayana - nalika kaadilan kusabab ketidakadilan, cinta kana hate sareng sarakah, perdamaian kusabab satru, umat manusa tibatan kamanusaan, karajaan Allah bakal hasil ngalangkungan kakawasaan gelap. Kiamat Anu Terakhir moal datang ngalawan dunya, tapi pikeun kapentingan dunya. Ieu warta alus sanés ngan ukur pikeun urang Kristen, tapi pikeun sadaya jalma!

Mémang, ieu mangrupikeun hal-hal anu terakhir, kalebet Hukuman Tamat atanapi Kiamat Abadi: dina kameunangan Gusti anu cinta ka sadaya anu nangtung dina jalan rahmat-Na. Lantaran kitu rasul Paulus nyarioskeun: «Saatosna tungtungna nalika anjeunna masrahkeun karajaan ka Allah Rama saatos anjeunna ngancurkeun sagala pamaréntahan sareng sadaya kakuatan sareng kekerasan. Kusabab anjeunna kedah maréntah dugi ka Allah nempatkeun sagala musuh dina kaayaan sukuna. Musuh anu terakhir anu ngancurkeun nyaéta maot » (1 Korinta 15,24: 26).

Saha anu bakal aya dina Kiamat Tukang Hakim jalma anu parantos diadilan ku Kristus sareng jalma-jalma anu masih kénéh dosa, henteu aya deui ti Isa Al Masih anu masihan nyawana salaku panebusan pikeun sadayana. "Kanggo bapa henteu pareng hiji," saur Yesus, "tapi masrahkeun sagala putusan ka putra." (Yohanes 5,22).

Anu nangtoskeun jalma-jalma anu soleh, anu henteu diwartosan sareng anu jahat ogé aya anu masihan nyalira supados batur tiasa hirup salamina. Yesus Kristus parantos nyandak pengadilan dina dosa sareng dosa. Ieu henteu hartosna yén jalma anu nolak Kristus tiasa ngindari kasiksa kana nasib anu kaputusan sorangan bakal ngalaksanakeun aranjeunna. Naon citra hakim anu welas asih, Yesus Kristus, nyarioskeun yén urang hoyong sadaya jalma ngagaduhan hirup anu langgeng - sareng anjeunna bakal nawiskeun ka anu nempatkeun iman ka Anjeunna.

Jalma anu disebut dina Al Masih - anu "dipilih" ku pamilihan Kristus - tiasa ngadangukeun pengadilan kalayan percaya diri sareng kabagjaan, terang yén kasalametanna aman di Anjeunna. Jalma anu henteu diayarkeun - jalma anu teu ngagaduhan kasempetan kanggo nguping Injil sareng nempatkeun iman ka Kristus - ogé bakal mendakan yén Gusti parantos nyayogikeun panyediaan pikeun aranjeunna. Kiamat kedah janten waktos kabagjaan pikeun sadayana, sabab bakal ngagem kamulyan karajaan anu langgeng Allah dimana-mana tapi kahadéan bakal aya pikeun kalanggengan.

ku Paul Kroll

8 Shirley C. Guthrie, Christian Doctrine, Édisi Diubah (Westminster / John Knox Press: Lousville, Kentucky, 1994), p. 387.

Sadayana rekonsiliasi

Sadayana rekonsiliasi (Universalism) nyatakeun yén sadaya jiwa, naha jiwa jalma, malaikat atanapi sétan, tungtungna disimpen ku rahmat Allah. Sababaraha pengikut téori rekonsiliasi nunjukkeun yén tobat ka Allah sareng kapercayaan ka Kristus Yesus henteu diperyogikeun. Seueur pengikut doktrin rekonsiliasi mungkir doktrin Trinitas, sareng seueur diantarana aya Unitarian.

Kontras sareng All-Consonciliation, Alkitab nyarios dua "domba" asup ka Karajaan Allah sareng "embé" asup kana hukuman abadi (Mateus 25,46). Rahmat Allah henteu maksakeun urang janten docile. Dina Isa Al Masih, anu dipilih Allah pikeun urang, sadaya umat manusa dipilih, tapi éta henteu hartosna yén sadaya jalma tungtungna bakal nampi kersaning Gusti. Gusti kersa sadayana jalma tobat, tapi Anjeunna nyiptakeun sareng nebus umat manusa pikeun patepungan nyata sareng anjeunna, sareng ukum saleresna henteu tiasa janten hubungan kapaksa. Alkitab nunjukkeun yén sababaraha jalma bakal tetep nolak hampura Gusti.


pdfEusi anu diutus pangadilan anu langgeng;