Cahaya, allah sareng anugerah

172 terang allah anugerah Salaku rumaja ngora, kuring calik dina bioskop nalika kakuatan listrik tanaga kaluar. Dina poékna, murmur pamiarsa langkung ageung unggal detikna. Kuring perhatikeun kumaha curiga kuring nyobian néang jalan kaluar pas aya batur muka panto luar. Cahaya anu digentos kana bioskop sareng pilem na mutlet sareng pencari anu curiga kuring gancang.

Dugi dugi ka urang berhadapan ku gelap, seueur urang nyalira ku anu dipasihkeun. Nanging, teu aya anu ningali lamun teu terang. Kami ukur ningali hiji hal nalika lampu nyaangan kamar. Dimana hal ieu ngahontal panon urang, ngarangsang saraf optik urang sareng ngahasilkeun sinyal anu ngamungkinkeun otak urang dikenalkeun salaku obyék dina rohangan kalayan penampilan, posisi sareng gerak khusus. Ngartos hakekat cahaya mangrupikeun tantangan. Téori-téori anu awal-awalna kedah terang janten partikel, teras sapertos gelombang. Kiwari para fisikawan ngartos cahaya salaku partikel gelombang. Perhatoskeun naon anu nyerat Einstein: Sigana urang kadang-kadang kedah nganggo hiji sareng téori anu sanésna, bari urang tiasa nganggo dua kali. Kami nyanghareupan jinis anyar anu teu kaharti. Kami gaduh dua gambar anu bertentangan tina kanyataan. Sacara pribadi, teu aya ogé anu tiasa ngécéskeun penampilan cahaya, tapi babarengan aranjeunna ngalakukeun.

Aspék anu menarik ngeunaan hakekat cahaya naha poék henteu kagungan kakuatan di dinya. Sabalikna, bari lampu nyurung gelap, éta henteu. Fenomena ieu dijalankeun dina Kitab Suci, ngeunaan sipat Tuhan (anu terang) sareng anu jahat (tina gelap atanapi gelap), peran anu keuna. Perhatoskeun naon anu disarioskeun ku rasul John dina 1 Yohanes 1,5: 7 (HFA) nyerat: Ieu mangrupikeun pesen anu ku kami kantos uninga ti Kristus sareng anu kami nyarioskeun ka anjeun: Allah terang. Teu aya gelap sareng anjeunna. Jadi lamun urang ngaku yén urang kagungan ka Allah sareng tetep cicing di gelap dosa, maka urang ngabohong sareng nentang kabeneran sareng kahirupan urang. Tapi lamun urang cicing dina terang Allah, urang ogé dihubungkeun. Sareng getih anu ditumpeskeun putrana Yesus Kristus pikeun urang ngabebaskeun tina sagala kalepatan.

Siga Thomas F. Torrance dina bukuna Trinitarian Iman (Trinitas Iman), pamimpin garéja awal Athanasius, nyusul ajaran John sareng Urapostles anu sanésna, ngagunakeun metafora cahaya sareng radiasi pikeun nyarioskeun hakekatna Allah sakumaha anu diturunkeun ka urang ku Yesus Kristus: sapertos lampu sanés tanpa karisimna, bapa henteu tanpa putra atanapi tanpa pangandika. Salaku tambahan, sapertos lampu sareng kilas mangrupikeun salah henteu ngajantenan anu sanés, maka bapak sareng putra mangrupikeun teu asing pikeun anu sanés, tapi sipat anu sami. Cukup sapertos Allah anu terang langgeng, maka Putra Allah ogé radiasi langgeng nyaéta Gusti dina diri anu leres salamina, tanpa awal sareng tanpa tungtung (Halaman 121).

Athanasius ngarumuskeun titik penting pikeun anjeunna sareng pejabat garéja anu sanés dipidangkeun dina Nikél Nikah: Yesus Kristus ngabagi hiji mahluk sareng Bapa. (Yunani = ousia) Gusti. Upami ieu sanés masalahna, éta bakal henteu ngartos nalika Yesus ngumumkeun: "Saha waé anu ningali kuring ogé ningali bapa" (Yohanes 14,9). Ngan sakumaha catetan Torrance upami Isa henteu dasarna sami (hiji batur) sareng ramana (sareng leres-leres Gusti), urang teu bakal ngagaduhan wahyu anu lengkep dina Gusti Yesus. Tapi nalika Yesus ngumumkeun yén anjeunna leres-leres wahyu ieu hartosna ningali anjeunna, ningali bapa, ngadangu anjeunna hartos ngadangu bapa sapertos anjeunna. Yesus Kristus Putra ti Bapa ku alam-alam na, nyaéta ku kanyataan pentingna sareng alam. Koméntar Torrance dina "Iman Trinitas" dina halaman 119: Hubungan putra-putra tumiba sampurna sareng sampurna saling leres dina wujud Tuhan, anu salamina sareng dina waktos anu sareng aya pikeun bapa sareng putra. Allah mangrupikeun bapa sapertos anjeunna salamina ramana putra sareng salaku putra nyaéta Gusti Allah sakumaha anjeunna salamina putra bapa. Aya karahasia anu sampurna sareng langgeng antara bapa sareng putra, tanpa aya "jarak" dina mahluk, waktos atanapi ilmu diantara aranjeunna.

Kusabab bapak sareng putra mangrupikeun hakekat, aranjeunna ogé mangrupikeun hiji lakukeun (Aksi). Perhatoskeun naon anu ditulis ku Torrance ngeunaan ieu dina Doktrin Tuhan Kristen: Aya hubungan anu teu kaganggu tina mahluk sareng tindakan antara Putra sareng Rama, sareng di Yesus Kristus hubungan ieu dijantenkeun sakali sareng sadayana dina ayana manusa urang. Janten teu aya Gusti anu aya di tukangeun Yesus Kristus, tapi ngan ukur Gusti ieu, anu rupina urang tingali dina nyanghareupan Gusti Yesus. Teu aya Gusti anu poék, teu kaémutan, teu aya déwa acak anu urang henteu terang ngeunaan naon-naon tapi ngan ukur tiasa ngageter sateuacanna nurani anu boga dosa urang ngalukis tilas hésé dina martabatna.

Pangertosan alam ieu diturunkeun ka urang Yesus Kristus (Intisari) Gusti, maénkeun peran penting dina prosés resmi nangtoskeun kanon Perjanjian Anyar. Henteu aya buku anu bakal dianggap janten citakan dina Perjangjian Anyar upami henteu ngajaga perpaduan bapa sareng putra. Janten kanyataan sareng kanyataan ieu janten juru konci konci (contona hermeneutic) kabeneran dasar dimana eusi Perjanjian Anyar ditangtukeun pikeun Garéja. Ku ngartos yén bapa sareng putra (kalebet pikiran) mangrupikeun sifat na tindakan, éta ngabantosan urang ngartos hikmahna. Rahmat sanés mangrupikeun bahan anu diciptakeun ku Allah pikeun nangtung antara Allah sareng manusa, tapi sakumaha Torrance ngajelaskeun éta, éta "Kurniaan Gusti pikeun urang dina Putra anu jadi jelmaan, dimana hadiah sareng pemberi éta teu saé Allah." Sing hebatna rahmat nyalametkeun Allah nyaéta jalma, Isa Al Masih, sabab ngalangkungan kasalametan sareng anjeunna.

Allah Triune, Cahaya Abadi, mangrupikeun sumber sadaya "pencerahan", sareng fisik. Bapa anu nyebat lampu parantos ngintun putrana janten lampu dunya, sareng bapak sareng putra ngirim sumanget pikeun ngajantenkeun pencahayaan ka sadayana jalma. Sanaos Allah «cicing dina lampu anu henteu tiasa diakses» (1 Tim. 6,16), anjeunna ngungkabkeun diri ka urang ngalangkungan sumangetna, dina "wajah" putrana anu dilaksanakeun, Yesus Kristus (tingali 2 Korinta 4,6). Sanaos urang awalna kedah katingali curiga supados "tingali" lampu anu luar biasa ieu, jalma anu nyandak éta enggal sadar yén gelap parantos sumebar dina jarak jauh.

Dina kahaneutan cahaya

Joseph Tkach
Presiden GRACE KOMUNITAS INTERNATIONAL


pdfSifat terang, Allah sareng anugerah