Hakekat rahmat

374 hakekat rahmat Sakapeung kuring ngadangu kasalempang yén urang masihan teuing tekenan kana rahmat. Salaku koréksi anu disarankeun, maka aya anu nyebatkeun yén, salaku pésta ngeunaan pangajaran rahmat, urang tiasa nganggap yén patuh, kaadilan, sareng tugas-tugas sanés anu disebut dina Kitab Suci, utamina dina Perjanjian Anyar. Jalma anu hariwang ngeunaan "teuing rahmat" ngagaduhan perhatian sah. Hanjakalna, sababaraha ngajarkeun yén kumaha hirup urang henteu relevan upami urang disalametkeun ku rahmat tinimbang dianggo. Pikeun aranjeunna, rahmat pinunjul henteu terang naon komitmen, aturan, atanapi pola hubungan anu diharepkeun. Kanggo aranjeunna, rahmat hartosna sadayana lumayan ditampi, sabab sadayana parantos dihampura sateuacanna. Nurutkeun kana salah kaprah ieu, rahmat mangrupikeun tikét gratis - ka kisaran anu pasti kakuatan pangacara anu kosong pikeun tiasa ngalakukeun naon anu anjeun pikahoyong.

Antinomisme

Antinomisme mangrupikeun bentuk kahirupan anu nyebarkeun kahirupan tanpa atanapi ngalawan hukum atanapi aturan. Sapanjang sajarah garéja, masalah ieu parantos dijantenkeun matérial sareng dakwah. Dietrich Bonhoeffer, martir rezim Nazi, nyarioskeun ngeunaan "rahmat murah" dina bukuna Sukses. Antinomisme dibahas dina Perjangjian Anyar. Dina balesan na, Paul ngarujuk kana tuduhan yén tekenan-Na kana tekenan nyorong jalma-jalma pikeun "terus-terusan dina dosa sahingga rahmat janten sadayana langkung kuat" (Roma 6,1). Jawaban rasulna pondok sareng émosional: "Jauh!" (V.2). Sababaraha kalimat engké anjeunna ngulang tuduhan anu ngalawan anjeunna sareng balesan: «Kumaha ayeuna? Naha urang ngalakukeun dosa sabab urang dina kaayaan sih-rahmat, henteu dina hukum? Éta jauh! » (V.15).

Jawab rasul Paulus pikeun tuduhan anti-nomisme jelas. Saha waé anu boga yén kurnia hartosna yén sagala anu diidinan sabab katutupan ku iman anu lepat. Tapi naha? Naon salahna aya? Nyaeta masalahna "seueur teuing rahmat"? Sareng solusi na tiasa diwangun ku ngitung tina anugerah ieu?

Naon masalah nyata?

Masalah nyata nyaéta percanten yén rahmat hartosna yén Tuhan sacara sanés pikeun aturan, paréntah, atanapi kawajiban. Upami sih kuciwa tersirat nyerah masihan pengecualian aturan, nuhun, sareng seueur rahmat bakal aya seueur pengecualian. Sareng upami urang disarioskeun ka rahmat ka Gusti, urang tiasa ngarepkeun anjeunna gaduh éksprési pikeun unggal kawajiban atanapi tugas anu kedah urang laksanakeun. Beuki rahmat beuki langkung pengecualian kana nurut. Sareng anu kirang rahmat, pangsaeutikna pengecualian, sakedik urusan leutik.

Skéma sapertos panginten anu paling hadé ngajelaskeun naon anu tiasa laksanakeun manusa paling hadé. Tapi urang ulah hilap yén pendekatan ieu ngukur kurnia dina ta'at. Anjeunna ngajauhkeun dua lawan anu teras-terasan, balukar tina perang perang anu teras-terusan teras teu kantos istirahat, sabab duanana aya dina gelut saling. Kadua sisi silih negatipkeun masing-masing sukses. Untungna, skéma sapertos henteu nunjukkeun kurnia Gusti. Kaleresan ngeunaan rahmat ngabebaskeun urang tina kantun palsu ieu.

Rahmat Alloh dina diri

Kumaha Alkitab ngartikeun kurnia? "Yesus Kristus nyalira pikeun rahmat Allah ka urang". Kanu'mat Paulus dina tungtung surat kadua ka Korinta ngarujuk kana "rahmat Gusti Yesus Kristus". Rahmat masihan urang bébas bébas dina bentuk putra anu lahir daging-Na, anu giliran marahmay nunjukkeun kaasih Gusti sareng urang sareng ngarobih kami sareng Nu Maha Kawasa. Naon anu Yesus lakukeun pikeun urang ngungkabkeun ka kami sifat sareng karakter Bapa sareng Roh Suci. Kitab Suci nyarioskeun ka urang yén Yesus mangrupikeun gambaran anu satia kana sifat Allah (Ibrani 1,3 Elberfeld Alkitab). Kitu saurna, "Anjeunna mangrupikeun gambar ghaib anu teu kawéntar" sareng éta "nikmat pisan yén sagala limpahan kudu cicing di Anjeunna" (Kolose 1,15:19;). Saha waé anu ningali anjeunna bakal ningali bapakna, sareng upami urang ngenalan anjeunna, urang ogé bakal mikawanoh bapa (Yohanes 14,9:7;).

Yesus nerangkeun yén anjeunna ngan ukur ngalaksanakeun "naon anu Anjeunna ningalikeun Bapa anu dilakukeun" (Yohanes 5,19). Anjeunna ngabéjaan yén urang terang yén anjeunna ngan ukur terang bapak sareng anjeunna ngan ukur anjeunna nyalira (Mateus 11,27). Yohanes nyarioskeun ka kami yén Firman Allah ieu, anu aya sareng Gusti ti mimiti, nyandak wujud manusa sareng "nunjukkeun ka urang kamulyaan salaku hiji-hijina Putra Rama," pinuh rahmat sareng kabeneran ". Samentara «hukum [ieu] dipasihkeun ku Musa; rahmat sareng kabeneran [...] janten ngalangkungan Yesus Kristus. » Mémang, "tina kasampurnaan kami sadaya parantos nampi nikmat saatos anugerah." Sareng putrana, anu parantos aya dina haté Gusti salamina, "parantos ngawartosan anjeunna ka urang" (Yohanes 1,14: 18).

Yesus nyiptakeun rahmat Allah ka urang - sareng dina kecap sareng perbuatan ngungkabkeun yén Tuhan sorangan pinuh ku rahmat. Anjeunna mangrupikeun rahmat nyalira. Anjeunna masihan aranjeunna ka urang tina mahluk-Na - hiji anu urang pendak sareng Yesus. Anjeunna masihan urang henteu tina gumantungna ka urang atanapi dina sagala kawajiban ka urang pikeun masihan kami manpaat. Allah masihan rahmat sabab sifat-Na berehan, nyaéta, anjeunna bébas masihan ka kami dina Yesus Kristus. Dina serat ka urang Romawi, Paul nyauran kurnia minangka hadiah anu mulya ti Allah (5,15-17; 6,23). Dina suratna ka Epesus, anjeunna ngumumkeun dina kecap-kecap anu teu écés: "Kusabab rahmat anjeun parantos disimpen ku iman, sareng sanés ti anjeun: éta kado Allah, sanés tina karya, sahingga taya anu tiasa sombong" (2,8-9).

Sadayana anu dipasihkeun ku Gusti, anjeunna masihan kami tina bageur tina kahadean, tina kahayang haté pikeun ngalakukeun kahadéan ka saha waé anu béda ti anjeunna. Ciptaan rahmat-Na timbul tina sipat anu bageur, sifat bageur. Anjeunna teu lirén ngantepkeun urang ngiringan sacara bébas kana kahadéan-Na, upami anjeunna ngadangukeun résistansi, pemberontakan sareng henteu patuh kana bagian nyiptakeunana. Anjeunna nambutkeun dosa sareng urang tina pangampura sareng rekonsiliasi gratis, anu dipasihankeun ka urang ku amal panebusan putra-Na. Allah, anu terang sareng anu teu aya gelap, sacara sukarela masihan dirina ka urang dina Putra-Na ngalangkungan Roh Suci nyalira, ku kituna kahirupan tiasa dipasihankeun ka pinuh ku (1 Yohanes 1,5; Yohanes 10,10).

Naha naha Gusti langkung pasih?

Hanjakalna, ieu sering dinyatakeun yén Allah asalna (bahkan sateuacan Ragrag) ngajanjikeun kahadéan na (Adam sareng Hawa sareng Israél engké) ngan ukur upami nyiptakeunna nyayogikeun kaayaan anu tangtu sareng ngalaksanakeun kawajiban anu diparentahkeun ka dirina. Upami anjeunna henteu cocog sareng éta, anjeunna henteu bakal bageur pisan. Janten anjeunna henteu bakal masihan pangampura sareng hirup langgeng.

Numutkeun panempoan salah ieu, Allah mangrupikeun kontraksi "upami ... maka ..." hubungan sareng ciptaan na. Kontrak éta teras ngandung kaayaan atanapi kawajiban (Aturan atanapi undang-undang) yén umat manusa kedah patuh pikeun nampi naon anu diusulkeun ku Gusti pikeun aranjeunna. Numutkeun pandangan ieu, prioritas anu utama pikeun Nu Maha Kawasa nyaéta yén urang nurut kana aturan anu parantos dilakukeun ku anjeunna. Upami urang henteu ngalakukeun kaadilan, anjeunna bakal nahan anu pangsaéna. Anu langkung parah, éta bakal masihan urang naon anu henteu saé, naon anu henteu nuju ka hirup tapi maot; ayeuna sareng salalamina.

Pandangan anu salah ieu nganggap hukum salaku atribut anu paling penting tina sipat Gusti sahingga ogé aspék anu paling penting tina hubunganana sareng ciptaan na. Dewa ieu dasarna déwa kontrak anu ngagaduhan hubungan sareng ciptaan na dumasar kana hukum sareng kaayaan. Anjeunna mingpin hubungan ieu numutkeun prinsip "tuan sareng budak". Numutkeun kana konsepsi ieu, kamurahan Allah, ngeunaan kahadéan sareng berkah na, kalebet pangampunan, jauh pisan tina inti tina gambar Gusti anu sumebar.

Dasarna, Gusti henteu tahan pikeun wasiat murni atanapi legalisme murni. Ieu jelas jelas nalika urang ningal Yesus, anu nunjukkeun ka Kami Bapa sareng ngirim Roh Suci. Ieu janten jelas nalika urang ngadangu ti Yesus ngeunaan hubungan langgeng-Na sareng Rama sareng Roh Suci. Anjeunna ngémutan urang terang yén sipat sareng karakterna sami sareng ramana. Hubungan bapa-putra henteu dibentuk ku aturan, kawajiban atanapi minuhan kaayaan pikeun ngahontal kauntungan ku cara ieu. Bapa sareng putra henteu dina hubungan anu hiji hukum anu hiji. Aranjeunna parantos teu nyimpulkeun kontrak ku karana, numutkeun anu teu patuh kana hiji sisi anu sami dijudulan non-pagelaran. Gagasan kontrak, hubungan dumasar hukum antara bapa jeung putra téh pikasieuneun. Bebeneran, sakumaha anu kaungkap ka Yesus ku urang, nyaéta hubunganna dicirikeun ku cinta suci, kasatiaan, nyerah diri, sareng kamulyaan. Doa Yesus, sakumaha anu urang baca dina bab 17 Injil Yohanes, ngajelaskeun yén hubungan triune ieu mangrupikeun dasar sareng sumber pikeun tindakan Allah dina unggal hubungan; margi anjeunna salawasna tindakan numutkeun dirina sabab anjeunna leres-leres.

Kalayan ngulik ati-ati Kitab Suci, janten jelas yén hubungan Tuhan sareng ciptaan-Na, sanajan saatosna parantos kasuburan sareng Israil, henteu kaserang kontraksi: teu diwangun dina kaayaan anu tiasa dipiharep. Penting pikeun sadar yén hubungan Tuhan sareng urang Israil henteu didasarkeun sacara hukum, sanes kontrak upami-lajeng. Paul ogé sadar ieu. Hubungan Nu Maha Kawasa sareng Israil dimimitian ku hiji jangji, jangji. Hukum Musa (Taurat) dugi ka kakuatan 430 taun saatos pengenalan pamaréntah féderal. Kalayan waktosna di pikiran, hukumna mah dasarna hubungan pikeun Gusti Allah sareng urang Israil.
Salaku bagian tina perjanjian, Gusti sacara bébas ngaku ka Israel kalayan sagala kahadéan na. Sareng, sakumaha anjeun bakal émut, ieu teu aya hubunganana sareng anu urang Israil sorangan tiasa nawiskeun ka Gusti (Ex Mo 5: 7,6-8). Kita ulah hilap yén Abraham henteu kenal ka Gusti Allah nalika anjeunna ngajamin yén anjeunna bakal ngaberkahan anjeunna sareng ngajantenkeun berkah pikeun sadaya bangsa (Pangentasan 1: 12,2-3). Perjangjian mangrupikeun jangji: éta sacara bébas dipilih sareng dipasihkeun. "Abdi badé nyandak anjeun ka umat kuring sareng kuring bakal janten Gusti anjeun," saur Nu Maha Kawasa ka Israil (Pamindo 2). Sumpah barokah ridho tina hiji-sisi, anjeunna sumping ti gigir waé. Anjeunna ngalebetkeun kana perjanjian minangka ekspresi sifat-sifatna, karakter sareng hakekatna. Panutup na sareng urang Israil mangrupikeun kalakuan rahmat - leres, rahmat!

Panempoan anu caket kana bab-bab Kajadian mimiti nyarioskeun yén Allah henteu salah sareng kacipta na nurutkeun jinis perjanjian kasapukan. Anu mimiti, nyiptakeun sorangan minangka kalakuan panjagaan sacara sukarela. Teu aya nanaon anu ngagaduhan hak pikeun wujud, langkung tebih kirang ayana. Gusti nyalira ngajelaskeun: «Sareng saé», leres, «saé». Gusti ngantepkeun kahadéan pikeun bébas tina kauntungan-Na, anu jauh pisan ka Anjeunna; anjeunna masihan kahirupan. Hawa mangrupikeun kasaenan kahadean Gusti pikeun Adam sahingga anjeunna moal deui waé. Kitu ogé, Nu Maha Kawasa masihan Adam sareng Hawa Taman Eden sareng ngajantenkeun tugas anu nguntungkeun pikeun ngurus éta dina cara kitu janten subur tur ngirangan kahirupan anu seueur. Adam sareng Hawa henteu nyumponan kaayaan naon waé sateuacan aranjeunna dibéré gratis hadiah ieu ku Gusti.

Tapi naon sapertos na nalika Kasatnatan nalika murunganana datang? Tétéla yén Allah terus polah sacara sukarela sareng tanpa syarat. Naha anjeunna nyuhunkeun masihan Adam sareng Hawa kamungkinan pikeun tobat saatosna henteu patuh kana hiji kalakuan rahmat? Ogé pertimbangkeun kumaha Gusti nyayogikeun aranjeunna bulu pikeun pakean. Bahkan diusir anjeunna ti Taman Éndah mangrupikeun kalakuan rahmat anu ngajantenkeun anjeunna teu nganggo tangkal kahirupan dina dosa anu aya. Perlindungan sareng gusti alloh ka Kain ngan ukur tiasa ditingali dina lampu anu sami. Kami ogé ningali rahmat Allah dina panyalindungan anjeun anu masihan Nuh sareng kulawargana, sareng dina jaminan dina bentuk katumbiri. Sadaya tindak-tanduk rahmat ieu sacara sukarela dipasihkeun hadiah dina tanda kahadéan Gusti. Henteu salah sahijina upah kanggo ngalaksanakeun sagala rupa, bahkan alit, kawajiban kontrak anu sah.

Rahmat salaku kahadean anu henteu pantes?

Allah ngijinkeun nyiptakeun ciptaan sacara bébas ngabagi kahadéan-Na. Anjeunna ngalakukeun ieu salamina tina jero batinna salaku Bapa, Putra sareng Roh Suci. Sagala hal anu Trinity ieu ngajantenkeun katingali dina nyiptakeun tina kajadian tina komunitas internal. Hubungan hukum sareng kontrak kontrak sareng Gusti Allah moal ngahargaan panyipta triune sareng pencipta perjanjian, tapi bakal ngajantenkeun idola anu murni. Idola sok asupkeun hubungan kontraksi sareng jalma anu nyugemakeun rasa lapar pikeun pangenal sabab butuh pangikutna sakedik anu diperyogikeun. Duanana silih gumantung. Éta sababna aranjeunna silih pedah pikeun tujuan ngalayanan diri. Gandum kabeneran anu aya dina nyatakeun yén rahmat mangrupikeun kahadean anu henteu pantes nyaéta ngan saukur yén urang henteu pantes.

Kaluhuran Allah ngarobih kajahatan

Rahmat henteu ngan ukur maén dina kasus dosa sakumaha teu aya hukum sanés atanapi kawajiban. Gusti Maha Agung tanpa paduli faktual dosa. Dina basa sanésna, demonstrasi dosa henteu diperyogikeun pikeun migunakeun rahmat. Malahan, rahmat-Na tetep sanajan aya dosa. Ku sabab eta leres-leres bilih Gusti henteu liren ngabebaskeun sacara bébas kana kahadean-Na, sanajan éta henteu pantes. Anjeunna teras sacara sukarela ngahampura anjeunna dina harga kurban perdamaian sorangan.

Sanaos urang ngalakukeun dosa, Allah tetep satia sabab teu tiasa mungkir dirina, sakumaha Paulus nyarios: "[...] urang teu satia, tapi anjeunna tetep satia" (2 Timotius 2,13). Kusabab Allah salawasna tetep leres ka dirina, Anjeunna teras nunjukkeun kaasih-Na ka anu ngarencanakeun rencana suci-Na pikeun urang, bahkan upami urang gugah ngalawan éta. Kakuatan ieu rahmat anu dipasihkeun pikeun urang nunjukkeun kumaha serius éta pikeun nunjukkeun kahadéan ka ciptaan Allah. "Kanggo Kristus maot nalika urang masih lemah pikeun urang atheis ... Gusti nunjukkeun cinta-Na pikeun urang dina kanyataan yén Kristus maot pikeun urang nalika urang masih dosa" (Roma 5,6). Karakter khusus rahmat bisa dirasa sagala anu langkung jelas di mana éta nyaangan gelap. Sareng janten urang nyarioskeun kurnia lolobana dina kontéks dosa.

Gusti Maha Alih tanpa dosa urang. Anjeunna ngabuktikeun satia kana nyiptakeunana sareng nyepetkeun takdir anu hadé pikeun dirina. Urang leres tiasa ngémutan ieu ti Yesus, anu, dina ngarengsekeun panebusan-Na, henteu tiasa ditarik tina sagala kakuatan naékna anu jahat ngalawan anjeunna. Kakuatan jahat teu tiasa nyegah anjeunna tina masihan nyalira pikeun urang ku kituna urang tiasa hirup. Teu aya anu nyeri, sangsara, atanapi penghinaan anu paling parah tiasa nyegah anjeunna tina nuturkeun takdir na anu suci, dumasar kana takdir na anu ngarujuk sareng ka Gusti. Kahadean Gusti henteu ngabutuhkeun yén jahat kanggo kahadéan. Tapi lamun datang ka jahat, kahadéan terang pisan anu kedah dilakukeun: penting pikeun nungkulan, ngelehkeun sareng nalukkeunana. Janten teu kénging teuing seueur rahmat.

Rahmat: hukum sareng ta'at?

Kumaha cara urang ningalikeun hukum Perjanjian Lawas sareng ta'at Nasrani dina Perjangjian Anyar ngeunaan rahmat? Upami urang émut yén perjanjian Allah mangrupikeun jangji hiji-sisi, jawaban ampir dibuktikeun diri. A jangji nyababkeun réaksi kana jalma anu dilakukeun. Tapi, tetep jangji henteu gumantung kana réspon kieu. Ngan aya dua pilihan dina hubungan ieu: percanten kana jangji anu pinuh ku percanten ka Allah atanapi henteu. Hukum Musa (Taurat) ngajelaskeun ka Israil naon hartosna éta asup kana perjanjian Allah dina hal ieu sateuacan kapayunna tina jangji anu dilakukeun (nyaéta, sateuacan penampilan Yesus Kristus). Dina kurnia na, Israil anu Maha Kawasa ngungkabkeun jalan hirup dina perjanjian na (prajanjian lama) kedah diterangkeun.

Taurat parantos dibawa ka Israil ku Allah salaku hadiah anu permisif. Anjeun kedah ngabantosan aranjeunna. Paul nyauran anjeunna salaku "pendidik" (Galata 3,24: 25; riungan Alkitab). Janten ayeuna kedah ditingali salaku hadiah kurnia tina rahmat ti Nu Maha Kawasa Israil. Hukum ieu disalurkeun janten bagian tina Perjanjian Old, anu parantos dina fase jangji na (ngantosan minuhan dina bentuk Kristus dina Perjangjian Anyar) mangrupikeun pakta kéngingan rahmat. Éta kedah ngaladénan perjanjian pangéran pikeun ngaberkahan Israil sareng ngajantenkeun panaratas rahmat pikeun sadaya umat.

Gusti anu tetep leres ka dirina hoyong gaduh hubungan non-kontrak anu sami sareng jalma-jalma dina Perjangjian Anyar anu diciptakeun dina Yesus Kristus. Anjeunna masihan urang sadaya berkah panebusan sareng rekonsiliasi kahirupan, maot, kabangkitan sareng naékna. Kami ditawarkeun sagala kauntungan tina kakaisaran masa depan na. Kami ogé beruntung kana Roh Suci anu aya dina kami. Tapi tawaran kurniaan ieu dina Perjangjian Anyar naroskeun réaksi - réaksi pisan anu kudu ditunjukkeun ku urang Israil: iman (Amanah). Tapi dina kerangka Perjangjian Anyar, urang percanten kana minuhan na tinimbang jangji na.

Réaksi urang kana kahadéan Gusti?

Naon anu kudu aya réaksi ka rahmat anu dipidangkeun ka urang? Jawabanna nyaéta: "Hirup kalayan percaya kana jangji". Éta nyaéta naon anu dimaksud ku "kahirupan dina iman". Kami mendakan conto gaya hirup sapertos di "Saints" tina Old Testament (Ibrani 11). Aya akibat upami salah henteu cicing dina percanten kana perjanjian jangji. Kurangna kapercayaan dina Konpederasi sareng pangarang na nyababkeun gunana. Kurangna kapercayaan Israél dicabut sumber sumber kahirupan - kadaharan, kesejahteraan sareng kasuburan. Mistrust ngadeg di jalan hubungan sareng ka Gusti anu seueur pisan anjeunna ditolak ngiringan partisipasi dina sagala kado anu Maha Kawasa.

Perjangjian Allah, sakumaha Paulus ngécéskeun ka urang, teu kaicalan. Naha? Kusabab Nu Maha Kawasa satia-sasarengan ka Anjeunna sareng ngajaga anjeunna, sanaos upami dibayar. Allah moal bakal mindahkeun jauh tina Firman-Na; anjeunna henteu tiasa kapaksa kalakuan teu pantes nuju nyiptakeun atanapi umat-Na. Sanaos urang henteu percanten kana jangji, urang moal tiasa ngajantenkeun henteu satia kana dirina. Ieu naon hartosna nalika nyatakeun yén Gusti bertindak "demi namina".

Dina iman ka Allah, sagala parentah sareng paréntah anu dihubungkeun sareng anjeunna kedahna taat ka urang ngeunaan kahadean sareng rahmat anu dikabulkeun. Rahmat anu dicumponan dina bakti sareng wahyu Gusti Allah nyalira dina Yesus. Pikeun milarian kaseueuran di aranjeunna, hiji kedah nampi kurnia Nu Maha Kawasa sareng henteu nampik aranjeunna atanapi teu malire aranjeunna. Parentah (Parentah) anu urang mendakan dina Perjangjian Anyar nyatakeun naon hartosna pikeun umat Allah saatos Yayasan Perjangjian Anyar nampi sareng percanten ka rahmat Allah.

Naon akar akar?

Janten dimana urang mendakan sumber taat? Éta timbul tina kapercayaan kana kasatiaan Allah kana tujuan prajanjian-Na, sabab éta sadar dina Yesus Kristus. Hiji-hijina bentuk taat anu dilaksanakeun ku Gusti nyaéta taat, anu nunjukkeun sorangan kana kapercayaan anu Maha Kawasa, kasatiaan ka kecap, sareng kasatiaan ka diri sorangan. (Rum 1,5; 16,26). Patuh mangrupikeun jawaban urang ka rahmat-Na. Paulus teu nyarioskeun hal ieu - ieu jelas-jelas ti pernyataan na yén urang Israil gagal henteu matuh kana syarat-syarat hukum Torah, tapi kusabab aranjeunna "nampik jalan iman sareng percanten yén ketaatanana kedah dihontal mawa » (Roma 9,32; Warta Berita Alkitab). Rasul Paulus, urang Farisi anu nurut kana hukum, ngakuan kabeneran anu ngajeungkeun yén Allah henteu kantos miharep anjeunna dibenerkeun ku tetep hukum. Dibandingkeun sareng kabeneran anu Insya Alloh ngorbankeun anjeunna ku rahmat, dibandingkeun sareng partisipasi anjeunna dina kabeneran Allah anu dipasihkeun ka Mantenna, bakal (mun nyarios sakedik!) salaku kotor sia (Pilipus 3,8-9).

Éta salawasna bakal kersa Allah ngabagi kabeneran-Na pikeun umat-Na salaku hadiah. Naha? Kusabab anjeunna anu Alih (Pilipus 3,8-9). Janten kumaha kéngingkeun kado ieu anu urang bébas milih? Ku percanten ka Allah dina hal ieu sareng percanten kana jangji anu bakal dipasihkeun ka urang. Taqwa anu Gusti hoyong urang tingali ku dipakan ku iman, harepan sareng kanyaah ka anjeunna. Sauran pikeun ngalaksanakeun taat anu urang sapatemon dina sadaya Kitab Suci, ogé paréntah-paréntah anu urang mendakan dina Perjanjian Old sareng Anyar, asalna tina rahmat. Upami urang percanten janji-janji Allah sareng percanten yén aranjeunna bakal kalaksanakeun dina Kristus teras di urang, urang bakal hoyong hirup aranjeunna numutkeun saleresna leres sareng leres. Hirup anu henteu patuh teu dumasar kana amanah atanapi bakal diblokir ngalawan (tetep) narima naon anu dijanjikeun ka anjeunna. Ngan ukur ketaatan anu timbul tina iman, harepan sareng cinta anu ngamulyakeun ka Gusti; sabab ngan ukur bentuk patuh ieu mangrupikeun saksi ka saha leres-leres Gusti, sakumaha anjeunna wangsit ka Yesus Kristus.

Nu Maha Kawasa bakal teras langkung alusna ka urang naha urang nampi kurnia-Na atanapi nolak janten. Kahadean-Na sawaréh dibuktikeun dina kanyataan yén anjeunna henteu ngabales résistansi urang ka rahmat na. Ieu kumaha kumaha amarah Allah anu ditingalikeun ku nentang kami "henteu" ka Mantenna pikeun ngeceskeun "enya" anu dipasihkeun ka urang dina bentuk Kristus (2 Korinta 1,19). Sareng Nu Maha Kawasa "Henteu" anu kuat sapertos na "Leres" kusabab éta ekspresi "Jas" na.

Henteu aya pengecualian ka rahmat!

Penting pikeun nginget yén Gusti henteu nyandak éntitas kana tujuan-tujuan anu langkung luhur sareng hukum suci pikeun umat-Na. Kusabab kasatiaan-Na, anjeunna moal nyerah urang. Sabalikna, anjeunna mikacinta ka urang dina kasampurnaan - dina kasampurnaan putrana. Gusti kersa muji ka urang sahingga urang percanten ka Anjeunna kalayan unggal serat sareng cinta urang sareng anjeunna sareng ieu ogé ngajadi kasampurnaan dina cara hirup urang anu dibawa ku kurnia. Kalayan haté kami anu luar biasa nyandak korsi tukang sareng kahirupan urang ngagambarkeun amanah urang ka Allah, sacara bébas dipaparin kahadéan dina bentuk anu murni. Asih-Na sampurna, waktosna, bakal masihan urang cinta ka kasampurnaan ku masihan panyebaran mutlak sareng pamustunganana. "Sing saha anu parantos ngawitan pagawéan anu saé dina anjeun, bakal ngabéréskeun éta dugi ka dinten Kristus Yesus" (Filipi 1,6).

Naha Allah bakal welas asih ka urang, teras ngantepkeun urang sampurna dina tungtungna? Kumaha kumaha lamun aya ngan éntitas kana aturan di Surga - nalika kurang iman di dieu, kurangna cinta di dinya, saeutik teu séhat di dieu sareng sakedik pait sareng ambek di ditu, sakedik pisan di dieu sareng kapercayaan diri saeutik aya masalah? Naon kaayaan anu bakal urang tuluy? Nya, saurang anu meh sarua di dieu sareng ayeuna, tapi bakal langgeng! Naha naha Gusti bener-bener welas asih sareng bageur upami anjeunna ngantunkeun kami dina kaayaan «darurat» salilana? Henteu! Tungtungna, rahmat allah henteu ngijinkeun pengecualian - henteu deui ngeunaan rahmat anu dominan pikeun nyalira, atanapi henteu patuh kana aturan ketuhanan-Na sareng wasiat na; lamun heunteu anjeunna moal weléh marahmay.

Naon anu bisa urang pigawé pikeun ngabantosan jalma anu nyiksa rahmat Allah?

Ku ngajarkeun jalma-jalma pikeun nuturkeun Yesus, urang kedah ngajar aranjeunna pikeun ngartos sareng nampi kurniaan Allah tinimbang henteu kaprah sareng bangga nolak éta. Urang kedah ngabantosan aranjeunna hirup dina rahmat anu Allah bawa ka aranjeunna di dieu sareng ayeuna. Urang kedah dilakukeun ka aranjeunna yén henteu paduli naon anu aranjeunna laksanakeun, Nu Maha Kawasa bakal leres ka dirina sareng tujuanana. Urang kedah nguatkeun aranjeunna dina kanyaho yén Gusti Allah, ngingetkeun kaasih-Na pikeun aranjeunna, welas asih, hakekatna, sareng tujuanana anu ditangtukeun ku diri, bakal dibantah ngalawan naon waé tahan ka rahmat-Na. Hasilna, hiji dinten urang sadayana bakal kéngingkeun kasampurnaan rahmat sareng hirup kahirupan rahmat. Ku cara kieu, urang kalayan bungah bakal nyandak "kawajiban" anu pakait sareng ieu - sadar pisan kana hak istimewa pikeun jadi anaking Gusti Allah dina Yesus Kristus, lanceuk urang.

ti Dr. Gary Deddo


pdfHakekat rahmat