Kasalametan sakabeh dunya

Dina dinten nalika Yesus lahir di Betlehem leuwih 2000 sababaraha taun ka pengker, aya jalma alim namina Simeon anu cicing di Yerusalem. Roh Suci parantos nyarioskeun ka Simeon yén anjeunna henteu bakal maot dugi ka anjeunna ningali Kristus Al Masih. Hiji dinten Roh Suci ngajentoskeun Simeon ka bait dina dinten pisan yén kolotna nyandak orok Yesus kanggo nyayogikeun sarat Torah. Nalika Simeon ningal orok, Anjeunna nyandak Yesus dina panangan, muji ka Gusti sareng saurna: Gusti, ayeuna anjeun parantos ngaladenan abdi abdi kalayan rahayu, sakumaha saur anjeun; pikeun panon kuring ningali Juruwilujeng anjeun, anu anjeun parantos disiapkeun payuneun sadayana jalma, terang pikeun nyaangan kapir sareng harga umat anjeun Israil (Lukas 2,29-32).

Simeona muji ka Gusti pikeun naon anu para ilmuwan, urang Parisi, para imam luhur sareng guru hukum henteu tiasa ngartos: Mesjid Israél henteu ngan ukur pikeun kasalametan Israil, tapi ogé pikeun kasalametan sadaya jalma di dunya. Yesaya parantos ngaduga ieu lami sateuacanna: Teu cekap anjeun abdi abdi pikeun ngangkat suku-suku Yakub sareng ngabalikeun umat Israil anu kasebar, tapi kuring ogé ngajantenkeun anjeun terang tina bangsa-bangsa anu anjeun kasalametan ka tungtung bumi (Yesaya 49,6). Allah parantos nyauran urang Israil kaluar tina bangsa sareng dipisahkeun aranjeunna salaku hartosna umat ngalangkungan perjanjian. Tapi anjeunna henteu ngan ngalakukeun éta pikeun dirina; anjeunna tungtungna didamel kanggo kasalametan sadaya umat. Nalika Yesus ngalahir, malaikat némbongan sakumna pangangon anu ngurus domba-domba nalika wengi.

Maha Suci Gusti sumorot sareng malaikat nyarios:
Entong sieun! Lah, kuring ngumumkeun ka anjeun kabagjaan anu hébat anu bakal sumping ka sadayana jelema; pikeun Juru Salamet anu dilahirkeun ka anjeun ayeuna, anu Kristus PANGERAN di kota Daud. Sareng anu gaduh tanda: anjeun bakal mendakan anak dibungkus popok sareng bohong dina ranjang orok. Sareng langsung aya rombongan sarwa sawarga sareng malaikat, anu muji ka Gusti sareng nyarios: Maha Suci Allah di bumi anu pangluhurna sareng perdamaian di bumi ku jalma-jalma wasiat alus-Na (Lukas 2,10-14).

Nalika anjeunna ngajelaskeun sejauhana anu dilakukeun ku Gusti Al Masih ka Yesus Kristus, Paul nyerat: Pikeun éta nikmat Allah yén sadaya kakayaan kudu cicing di Anjeunna sareng anjeunna nyampurnakeun sadayana sareng anjeunna, janten di bumi atanapi di surga, ku: Damai dilakukeun ku getih-Na dina salib (Kolose 1,19: 20). Sapertos Siméli parantos ngawartosan ngeunaan murangkalih Yesus di bait: ngalangkungan putra Allah sorangan, kasalametan parantos sumping di sadaya jagat, ka sadaya jalma anu dosa, bahkan sadaya musuh Allah.

Paul nyerat ka garéja di Roma:
Kusabab Kristus pupus pikeun urang dina waktu nalika urang masih lemah. Ayeuna mah boro aya anu mati demi hiji; panginten demi kabiasaan anjeunna wani pisan hirupna. Tapi Allah nunjukkeun nyaah ka urang dina kanyataan yén Kristus maot pikeun urang nalika urang masih dosa. Langkung deui anjeunna bakal nyalametkeun urang tina amarah ayeuna yén urang parantos diyakinkeun ku getih na! Kusabab upami urang disampurnakeun ka Allah ku maotna putrana nalika urang masih kabujeng, langkung-langkung bakal urang disalametkeun ku hirupna saatos urang ayeuna direncanakeun (Roma 5,6: 10). Sanaos kagagalan bangsa Israél tetep perjanjian anu parantos dilakukeun ku Allah sareng aranjeunna sareng sagala dosa tina kapir, ngalangkungan Yesus Yesus ngalaksanakeun sagala rupa anu diperyogikeun pikeun ngahemat dunya.

Yesus mangrupikeun Al Masih anu diprobosikeun, wawakil anu sampurna tina jalma-jalma jangji, sareng sapertos ogé terang pikeun kapir, anu ngalangkungan urang Israil sareng sadaya umat disalametkeun tina dosa sareng dibawa ka kulawarga Allah. Kusabab éta Natal mangrupikeun waktos pikeun ngagungkeun kurnia anu pangageungna pikeun dunya, hadiah ti hiji-hijina putra, Pangéran sareng Jurusalamet urang Yesus Kristus.

ku Joseph Tkach


pdfKasalametan sakabeh dunya