Naon kabebasan anu?

070 naon kabebasan Kami nembe nganjang putri sareng kulawargi. Teras kuring maca kalimat dina hiji tulisan: "Kabebasan henteu henteuna konstrain, tapi kamampuan pikeun ngalakukeun tanpa kaluar tina cinta ka tatangga" (Fakum 4/09/49). Kabebasan henteu leuwih dibatesan konstrain!

Kami parantos nguping sababaraha khutbah ngeunaan kabébasan, atanapi anu tos diajarkeun topik ieu ku urang sorangan. Naon anu khusus ngeunaan pernyataan ieu pikeun kuring, kumaha ogé, kabébasan dipatalikeun sareng panyimpangan. Salaku urang ngabayangkeun kabébasan sacara umum, éta teu aya hubunganana sareng nyerah. Sabalikna, kurangna kabebasan disarengan ku nyerah. Kami karasaeun kabebas di kabébasan nalika urang tetep ditunjuk ku jalan-jalan.

Éta sapertos kieu dina kahirupan sapopoe:
"Anjeun kedah bangun ayeuna, éta ampir jam tujuh!"
«Ayeuna parantos dilakukeun!»
"Ngadamel kasalahan anu sami deui, alim nanaon deui?"
"Anjeun moal tiasa kabur ayeuna, anjeun nyéwa ka diri anjeun!"

Urang ningali pola pamikiran ieu jelas pisan tina diskusi anu dipasihkeun ku urang Yahudi. Ayeuna Yesus nyarios ka urang Yahudi anu parantos percanten ka anjeunna:

"Upami anjeun tetep ka kecap-kecap kuring, anjeun leres-leres murid-murid kuring sareng anjeun bakal ngartos kaleresan, sareng kabeneran bakal ngosongkeun anjeun." Maka aranjeunna ngawaler ka anjeunna: "Kami turunan Abraham sareng henteu pernah ngawula saha waé salaku batur; kumaha anjeun tiasa ngucapkeun: anjeun bakal bébas? Yesus ngawaler ka aranjeunna: «Satemenna, saé kuring ngomong ka anjeun, saha waé anu ngalakukeun dosa nyaéta budak dosa. Nanging abdi abdi henteu cicing di bumi salamina, sedengkeun putra tetep di dinya salamina. Janten upami putra ngabébaskeun anjeun, maka anjeun leres-leres bakal bébas " (Yohanes 8,31: 36).

Nalika Yesus mimiti nyarios kabébasan, panongtonna langsung ngagambar busur kana kaayaan palayan atanapi budak. Budak nyaéta sabalikna kabébasan, jadi nyarios. Anjeunna kedah ngalakukeun tanpa pisan, anjeunna dugi ka pisan. Tapi Yesus ngarahkeun pamirengna jauh tina gambar kabébasan. Urang Yahudi percaya yén aranjeunna selalu bébas, tapi dina waktos Yesus aranjeunna nagara anu dikuasai ku bangsa Romawi sareng sateuacan aranjeunna sering di handapeun aturan asing komo dina perbudakan.

Janten naon maksudna Yesus ku kabébasan béda pisan ti anu dipikahartos ku pamiarsa. Budak boga kasaruaan tangtu kana dosa. Saha dosa anu budak dosa. Saha anu hoyong hirup kabébasan kedah dibébaskeun tina beban dosa. Di arah ieu, Isa ningali kabébasan. Kabebasan mangrupikeun hal-hal anu asalna tina Yesus, naon anu ngamungkinkeun, naon anu anjeunna sambungkeun, naon anu anjeunna ngahontal. Nyimpulkeun bakal yén Yesus nyiptakeun kabébasan, yén anjeunna leres bébas. Anjeun teu tiasa masihan kabébasan upami anjeun henteu ngémutan diri. Janten upami urang ngartos hakekat Yesus langkung saé, urang ogé bakal ngartos kabébasan anu langkung saé. Ayat anu pikaresepeun nunjukkeun ka kami naon dasar dasar Yesus na.

"Dangong sapertos kieu mangrupikeun sadayana, sakumaha ogé ayana dina Kristus Yesus; sabab sanaos anjeunna mangrupikeun inohong Gusti (sipat ilahi atanapi alam), anjeunna henteu ningali hak sareng Gusti salaku perampokan anu kudu dicekel ku kakuatan (teu kapincut, harta berharga); moal aya saur anjeunna nyalira (tina kamulyaanna) ku asumsi bentuk hamba, lebet kana sifat manusa sareng didamel dina sifat fisikna salaku manusa " (Pilippers 2,5-7).

Hiji fitur anu penting dina sifat Yesus nyaéta panyabutan dirina dina status ketuhanan. Anjeunna "ngabebaskeun" kamulyaan sareng sacara sukarela nyingkirkeun kakayaan sareng kaagungan ieu. Anjeunna parantos ngaleungitkeun harta anu berharga ieu sareng anu leres pisan anu parantos nampi anjeunna janten Panebus, hiji anu solves, anu ngabebaskeun, anu ngajantenkeun kabébasan, anu tiasa ngabantosan batur pikeun kabébasan. Kewajipan ieu kabiasaan anu penting pisan tina kabébasan. Kuring kedah ngurus kanyataan ieu langkung jero. Dua conto ti Paul ngabantosan kuring dina ieu.

"Naha anjeun henteu terang yén jalma anu ngajalankeun lomba balapan sadayana amprok, tapi ngan ukur hiji anu nampi harga kameunangan? Ayeuna dijalankeun ku cara anu anjeun tiasa meunang! Tapi saha waé anu hoyong miluan dina kompetisi éta perenahna Pantang dina sagala hubungan, jalma nampi wirahma saé, tapi urang anu teu stabil " (1 Korinta 9,24: 25).

Saurang juara parantos nyetél tujuan sareng anjeunna hoyong ngahontal éta. Kami ogé kalibet dina ngajalankeun ieu sareng pengabdian perlu. (Tarjamahan Harapan Kanggo Sadaya nyarios dina petikan ieu nyonto) Henteu ukur ngeunaan saeutik renungan, tapi ngeunaan "pantang dina sagala hubungan". Ngan sakumaha Yesus nyarioskeun pisan pikeun ngusahakeun kabébasan, janten kami ogé nyauran ngaleungitkeun seueur hal supados urang ogé tiasa kabébasan dina kabébasan. Kami geus disebut kana jalur hirup anyar anu ngabalukarkeun wébhna anu teu pantes anu tetep salamina; ka kamulyaan anu moal pernah mungkas atanapi ngilang. Conto kadua raket patalina sareng anu kahiji. Éta dijelaskeun dina bab anu sami.

"Naha kuring teu bébas lalaki? Naha kuring teu rasul? Naha kuring teu ningali Gusti Yesus urang? Naha anjeun henteu padamelan di Gusti? Naha urang rasul anu dijudulan tuang sareng nginum?" (1 Korinta 9, 1, jeung 4).

Di dieu Paulus ngajelaskeun dirina salaku manusa bébas! Anjeunna ngajelaskeun dirina salaku salah sahiji anu parantos ningali Yesus, saurang anu ngalaksanakeun pikeun ngabebaskeun ieu sareng anu parantos jelas katingali. Sareng dina ayat-ayat di handap ieu anjeunna ngajelaskeun hiji hak, prerogatif, anu anjeunna, sapertos sadayana rasul sareng da’wah sanésna, nyaéta, nyaéta yén anjeunna damel hirup ku nginjil Injil, yén anjeunna berhak pikeun panghasilan. (Ayat 14) Paulus ngaleungitkeun hak istimewa ieu. Ngaliwat pengabdian ieu, anjeunna nyiptakeun rohangan bébas, janten anjeunna rumaos merdéka sareng tiasa nyebut dirina salaku jalma gratis. Kaputusan ieu ngajantenkeun anjeunna langkung mandiri. Anjeunna parantos ngalaksanakeun peraturan ieu sareng sadayana kotamadya iwal ti kotamadya di Philippi. Anjeunna ngawenangkeun komunitas ieu ngurus kasihatan fisikna. Dina bagian ieu, kitu, urang ayeuna milari tempat anu sigana anéh.

"Kusabab nalika kuring ngajarkeun pesen kasalametan, kuring henteu ngagaduhan alesan pikeun bangga pisan, sabab kuring dipaksa dina kakurangan; cilaka bakal kasiksa lamun kuring henteu ngawartosan pesen kasalametan!" (Ayat 14).

Paul, salaku manusa anu bébas, nyarioskeun hiji paksaan, tina hal anu kedah dipilampah! Kumaha éta mungkin? Naha anjeunna ningali prinsip kabebasan henteu jelas? Kuring rada mikir yén anjeunna hoyong ngadeukeutan kami ka kabébasan ngalangkungan conto na. Urang teruskeun maca dina:

"Kusabab ngan upami kuring ngalaksanakeun ieu tina kabébasan kuring sorangan, kuring ngagaduhan (Katuhu pikeun) upah; tapi upami kuring ngalaksanakeun éta sacara henteu gampang, éta mangrupikeun tanggungan anu ku kuring diamanahkan. Maka naon anu mayar kuring? Dina éta, salaku khotbah pesen kawilujengan, kuring nawiskeun gratis gratis, ku kituna kuring henteu nganggo hak ngawartosan pesen kasalametan. Kusabab najan kuring mandiri ti sadayana jalma (gratis), kuring ngajantenkeun kuring janten batur pikeun sadayana meunang mayoritas aranjeunna. Tapi kuring ngalakukeun ieu sadayana demi pesen penyembuhan, ku kituna kuring ogé tiasa ngabagi " (1 Korinta 9,17: 19-23 sareng).

Paul nampi tugas ti Gusti Allah sareng anjeunna terang pisan yén anjeunna wajib ngalakukeun kitu ku Gusti; anjeunna kedah ngalakukeun éta, anjeunna henteu tiasa nyarios. Anjeunna ningali dirina dina ieu lalakon salaku palayan atanapi pangurus anu henteu kéngingkeun gajih. Dina kaayaan ieu, Nanging, Paul parantos ngagaduhan ruang bébas, sanaos konstitusi ieu ningali rohangan anu ageung pikeun kabébasan. Anjeunna nyingkirkeun santunan pikeun karyana. Anjeunna bahkan ngadamel dirina janten abdi atanapi budak ka sadayana. Anjeunna diadaptasi kana kaayaan; sareng jalma-jalma anu anjeunna ngadangukeun Injil. Ku ngusir santunan, anjeunna tiasa ngahontal seueur jalma. Jalma anu nguping pesenna jelas ningali yén pesenna henteu akhir dina dirina, enrichment atanapi fraud. Ti luar, Paul tiasa katingali sapertos jalma anu dina tekenan sareng komitmen konstan. Tapi Paulus henteu kabeungkeut lebet, anjeunna mandiri, anjeunna bébas. Kumaha teu kitu? Marilah urang masihan sakedap deui kana bagian anu kahiji anu urang baca babarengan.

"Yesus ngawaler aranjeunna:" Satemenna, saé kuring ngomong ka anjeun: saha waé anu ngalakukeun dosa éta hamba dosa. Tapi hamba éta henteu cicing di bumi salamina, sedengkeun putra tetep di dinya salamina " (Yohanes 8,34: 35).

Naon hartosna Yesus ku "bumi" di dieu? Naon hartosna imah pikeun anjeunna? Imah nganteurkeun kaamanan. Hayu urang mikirkeun pernyataan Yesus yén di imah ramana seueur apartemen anu disiapkeun pikeun barudak Allah. (Yohanes 14) Paulus terang yén anjeunna ogé anak ti Yéhuwa, anjeunna henteu deui budak dosa. Dina posisi ieu anjeunna aman (Disegel?) Pecahan rélasi pikeun padamelan na nyangking anjeunna ngadeukeutan ka Gusti sareng kaamanan anu ngan ukur Gusti tiasa nyaritakeun. Paul digawé keras pikeun kabébasan ieu. Ninggali kabébasan penting pikeun Paulus sabab masihan kabébasan ilahi, anu dipidangkeun ku kaamanan Gusti. Paul ngalaman kaamanan ieu dina kahirupan di bumi sareng hatur nuhun deui Allah sareng deui sareng dina hurupna nganggo kecap-kecap "Dina Kristus" nunjuk. Anjeunna terang pisan yén kabebasan ketuhanan ngan ukur dimungkinkan ku panyingkiran Yesus tina kaayaan gaib na.

A renungan cinta pikeun tatangga hiji nyaéta konci kabébasan anu dimaksud ku Yesus.

Kanyataan ieu ogé kedah janten langkung jelas pikeun urang unggal dinten. Yesus, rasul sareng urang Kristen munggaran parantos masihan conto. Aranjeunna ngagaduhan yén renunganana bakal lebet bunderan-lebar. Seueur jalma anu keuna ku renungan cinta ka batur. Aranjeunna ngadangukeun pesen, katampi kabébasan ilahi, sabab ningali kana masa depan, sakumaha Paulus nempatkeun:

"... yén anjeunna nyalira, anu nyiptakeunana, bakal dibébas tina perhambaan tina waktos Kabebasan anu bakal dipilampah ku putrana Allah dina kaayaan kamulyaan. Urang terang yén sadaya ciptaan ogé tetep getihan ka mana waé sareng ngantosan éréngan anyar kalayan nyeri. Namung sanés ngan ukur, tapi ogé urang sorangan, anu parantos ngagaduhan sumanget salaku kado munggaran, ogé kasedih lebet nalika urang ngadagoan (janten nyata) putra, nyaéta panebusan kahirupan urang " (Roma 8,21: 23).

Allah masihan kabébasan ieu ka barudak na. Ieu mangrupikeun bagian anu khusus anu katampi ku barudak Allah. Penafian anu barudak Allah nyandak pikeun amal langkung ti dibérékeun ku kaamanan, tenang, katenangan anu asalna ti Allah. Upami jalma kurang kaamanan ieu, maka anjeunna milari kamerdékaan, disengurus disamarisasi minangka émansipasi. Anjeunna hoyong nangtoskeun dirina sareng nyauran éta kabébasan. Sakumaha seueur kasusakan anu parantos lahir. Penderitaan, kabutuhan sareng kakosongan anu timbul tina salah paham ngeunaan kabebasan.

"Sapertos murangkalih murangkalih, ngabutuhkeun sageur, susu anu teu kabeungkeut (urang tiasa nyauran kamerdikaan susu ieu) ku kituna anjeun tiasa janten kebah ngalangkungan upami anjeun kajantenan upami Gusti anu bageur. Datang ka anjeunna, batu anu hirup, anu ditolak ku manusa, tapi dipilih di payuneun Allah, adi, sareng ngantepkeun diri anjeun janten batu sapertos hirup rohani (dimana kaamanan ieu dimaénkeun) ka hiji imam anu suci pikeun ngadamel korban rohani (anu bakal diusir) anu pikaresepeun ka Gusti ngalangkungan Yesus Kristus! " (1 Petrus 2,2: 6).

Upami urang narékahan pikeun kamerdikaan ketuhanan, urang tumbuh rahmat sareng ilmu ieu.

Tungtungna, kuring badé nyarios dua kalimat tina tulisan anu kuring mendakan inspirasi pikeun khutbah ieu: «Merdéka sanés henteuna batasan, tapi kamampuan pikeun ngalakukeun tanpa kaluar tina cinta ka tatangga. Saha waé anu ngahartikeun kabébasan nalika henteuna paksaan nyegah jalma ti istirahat dina kaamanan sareng program kuciwa.

ku Hannes Zaugg


pdfKabebasan henteu tibatan henteuna konstrain