Transformasi cai janten anggur

274 transformasi cai janten anggur Injil Yohanes nyarioskeun carita menarik anu kajantenan awal karya Yesus di bumi: anjeunna angkat ka pernikahan dimana anjeunna janten cai janten anggur. Carita ieu mahiwal dina seueur hal: anu kajantenan sigana aya mukjizat leutik, langkung sapertos trik sihir tibatan hiji karya messianic. Sanaos nyegah hal anu rada ngerakeun, éta henteu ngarawat nalangsara manusa langsung salaku panyembuhan anu dilakukeun ku Yesus. Éta mujijat anu dilaksanakeun dina bunderan pribadi anu kajantenan tanpa kanyaho kana ahli waris saleresna - tapi, éta mangrupikeun tanda anu ngungkabkeun kamulyaan Yesus (Yohanes 2,11).

Fungsi sastra tina carita ieu ieu rada peka. John terang langkung seueur mukjijat Yesus ti anjeunna kantos tiasa ningal dina tulisan-tulisanna, tapi anjeunna milih ngan éta pikeun ngamimitian Injil na. Sejauhna naon anu ngalayani tujuan Yohanes pikeun ngayakinkeun yén urang Yesus nyaéta Kristus (Yohanes 20,30: 31)? Sakumaha naon éta nunjukkeun yén anjeunna Al Masih teu na? (siga Talmud Yahudi engké ngaku) ​​tukang sihir?

Kawinan di Cana

Hayu urang ayeuna tingal sejarah. Dimimitian ku kawinan di Cana, désa leutik di Galilea. Lokasi henteu sigana pisan langkung - kanyataan kanyataanna éta kawinan. Yesus ngadamel tanda kahijina salaku Mesias dina resepsi kawinan.

Pernikahan mangrupikeun festival pangpentingna sareng pangpentingna urang Yahudi - perayaan minggu-minggu anu lami mangrupikeun status sosial kulawarga anu anyar dina jero komunitas. Pernikahan éta pesta kabungah sapertos anu sering dicarioskeun sacara kiasan dina pesta kawinan upami saurang hoyong ngajelaskeun berkah dina jaman mesisan. Yesus nyalira nganggo gambar ieu pikeun ngagambarkeun Karajaan Allah dina sababaraha pasemonna.

Anjeunna sering ngalakukeun kaajaiban dina kahirupan duniawi pikeun netelakeun kabeneran spiritual. Anjeunna tiasa nambihan jalma pikeun nunjukkeun yén anjeunna ngagaduhan kakuatan pikeun ngahampura dosa. Anjeunna ngutuk tangkal anjir minangka tanda pangadilan Allah anu bakal ngajantenkeun anu bakal nganggur bait. Anjeunna pulih dina Sabat pikeun nganyatakeun primér na pikeun liburan ieu. Anjeunna naékkeun deui anu maot pikeun nunjukkeun yén anjeunna kebangkitan sareng hirup. Anjeunna seueur rébuan ngagariskeun yén anjeunna roti roti. Dina kaajaiban anu urang tingali, anjeunna parantos maparin berkah anu ageung ka pesta kawinan pikeun nunjukkeun yén éta téh anjeunna anu bakal nyayogikeun kendang Mésias di Karajaan Allah.

Anggur parantos kasir sareng Maryam ngawartosan ka Yesus, dimana anjeunna ngawaler ka anjeunna: ... naon anu kuring lakukeun sareng anjeun? (V. 4, Zurich Alkitab). Istilah sanésna, naon anu kuring kudu aya? Jam na kuring henteu acan sumping. Malahan nalika henteu waktos, Yesus nindakkeun. Dina titik ieu John nunjukkeun yén Yesus rada payun waktos na naon anu anjeunna laksanakeun. Perjamuan Mesiyas teu acan sumping, sareng Isa parantos nindakkeun. Jaman Mésias parantos lami dilaksanakeun sateuacanna dugi ka kasampurnaan. Mary ngarep-ngarep Yesus bakal ngalakukeun hiji hal; pikeun anjeunna maréntahkeun abdi-abdi pikeun ngalakukeun naon waé anu parantos dilakukeun ka aranjeunna. Kami henteu terang naha anjeunna mikirkeun mujijat atanapi jalan jauh ka pasar anggur anu paling caket.

Cai anu dianggo pikeun ngumbah ritual janten anggur

Kiwari éta aya genep tanghi cai batu anu caket dieu, anu bénten pisan sareng mobil sampah biasa. Yohanes nyarioskeun ka kami yén ieu mangrupikeun wadah anu dianggo ku urang Yahudi pikeun ngabasmi ritual. (Pikeun kabiasaan ngabersihkeun aranjeunna, aranjeunna langkung resep cai tina wadah batu tibatan wadah keramik sanésna dianggo.) Masing-masing ngalaksanakeun langkung ti 80 liter cai - jauh teuing angkat sareng tuang aranjeunna. Jumlah cai anu loba pikeun ngabasmi upacara. Kawinan ieu ka Cana kedah dirayakeun dina skala anu ageung!

Ieu bagian tina sajarah sigana pentingna - Yesus badé kéngingkeun cai anu dimaksud pikeun upacara ngumbah Yahudi janten anggur. Ieu ngalambangkeun parobahan dina Judaisme, bahkan bisa disiapkeun dina ngalaksanakeun ritual wudhu. Bayangkeun naon anu bakal kajantenan upami sémah hoyong ngumbah tangan deui - aranjeunna bakal angkat ka kapal cai sareng mendakan masing-masing dipinuhan anggur! Henteu aya cai anu nyayogikeun pikeun nyalira waé. Maka, ngabersihan rohani ngalangkungan getih Yesus ngagentos kabasuhan ritual. Yesus ngayakeun upacara-upacara ieu sareng ngagentos aranjeunna ka anu langkung saé - nyalira abdi-abdi pikeun ngeusian wadah ka luhur, sakumaha Yohanes nyarioskeun dina ayat ka-7. Kumaha pas; pikeun Yesus ogé parantos sapinuhna nyumpingan ritus na ngadamelna lungse. Dina yuswa Mésias henteu aya tempat pikeun upacara wudhu. Para batur-batur ayeuna nyéépkeun anggur sareng dibawa ka master dahareun, anu teras nyarios ka panganten lalaki: Saréréa mimiti masihan anu anggur anu saé sareng, upami aranjeunna mabok, anu langkung alit; tapi anjeun parantos ngarawat anggur anu saé dugi ka ayeuna (V.10).

Naha anjeun pikir John tetep kana kecap-kecap ieu? Salaku saran pikeun jamuan hareup? Atanapi ukur nunjukkeun yén Yesus ngajantenkeun anggur anu saé? Henteu, kuring hartosna kusabab harti simbolisna. Urang Yahudi sapertos jalma anu lami teuing nyarioskeun anggur (parantos nyeusian ritualna) pikeun sadar yén hiji hal anu langkung saé sumping. Kecap Maryam: Anjeun teu gaduh anggur deui (V. 3) ngalambangkeun anu sanés-sanés iwal kana upacara bangsa Yahudi henteu gaduh deui hartos spiritual. Yesus mawa anu anyar sareng anu langkung saé.

Pembersihan kuil

Pikeun mendakan topik ieu, John nyarioskeun ka urang di handap kumaha Yesus nolak padagang-pedagang kaluar tina pelataran kuil. Komentator Alkitab halaman ku halaman dina patarosan naha ngabersihan pura ieu sami anu aya dina Injil anu sanés pikeun ahir karya Yesus di bumi atanapi naha aya ngan ukur anu sanés. Atoh, Johannes ngalaporkeun ngeunaan éta di dieu kusabab hartosna éta simbolis di tukangeunana.

Sareng deui Yohanes nyimpen sajarah anu aya hubungan sareng Yahudi: ... Paskah urang Yahudi caket (V.13). Sareng Gusti Yesus mendakan jalma-jalma di kuil anu ngajual sato sareng ngarobih artos - sato anu disayogikeun salaku kurban anu satia pikeun pangapunten dosa sareng artos anu dianggo mayar pajak kuil. Yesus ngadamel jambatan basajan sareng diudag sadaya jelema.

Éta héran aya saurang jalma anu sanggup ngudag sadaya padagang. (Dimana polisi candi nalika anjeun butuh aranjeunna?) Kuring nyangka padagang terang yén aranjeunna henteu milik di dieu sareng éta seueur jalma umum anu henteu hoyong aranjeunna di dieu - Yesus ngan naon anu dilakukeun ku jalma naon waé parantos kajantenan, sareng para penjual terang yén aranjeunna langkung luar biasa. Josephus ngajelaskeun usaha-usaha sanés ku pamimpin Yahudi pikeun ngarobah adat bait; dina hal sapertos kitu, aya gangguan kaluar diantara jalma yén usaha dieureunkeun. Yesus teu ngagaduhan bantahan ka jalma-jalma anu ngajual sato pikeun pangorbanan atanapi ngarobih artos kanggo kurban banten. Anjeunna nyarios nanaon ngeunaan waragad ukar anu dipikabutuh pikeun ieu. Naon anu anjeunna dibantah nyaéta ngan ukur tempat anu dipilih: aranjeunna badé ngarobihkeun gusti Allah janten toko jabatan (V.16). Aranjeunna ngagaduhan usaha anu nguntungkeun tina iman.

Janten pamimpin iman Yahudi henteu nyekel Yesus - aranjeunna terang yén jalma-jalma disatujuan naon anu parantos dilakukeun - tapi aranjeunna naroskeun ka Anjeunna naon anu masihan hakna pikeun ngalakukeunana (V.18). Tapi Yesus henteu ngajelaskeun ka aranjeunna naha kuil henteu tempat anu pas pikeun siga kieu, tapi ngancik kana aspék anu lengkep anyar: pegatna kuil ieu sareng kuring bakal ngantepkeun éta bangkit dina tilu dinten. (V. 19 Zurich Alkitab). Yesus nyarioskeun awakna sorangan, anu henteu terang pamimpin iman Yahudi. Janten henteu énggal-énggalna nyangka jawaban na éta oléh-oléh, tapi aranjeunna henteu naros anjeunna ayeuna. Kebangkitan Yesus nunjukkeun yén anjeunna otoritas pikeun ngabersihan pura, sareng kecap-kecap anu parantos nunjukkeun yén éta badé musnah. Nalika pamimpin iman Yahudi maéhan Yesus, aranjeunna ogé ngancurkeun bait; pikeun pupusna Yesus dibatalkeun sadaya panawaran anu dilakukeun sateuacanna. Poé katilu saatos, Yesus bangkit sareng ngawangun candi anyar - garéja na.

Sareng seueur jalma, John nyarioskeun ka urang, percanten ka Yesus sabab ningal tanda-Na. Yokanan 4,54 nyatakeun yén éta mangrupikeun tanda kadua; Dina pamanggih kuring, ieu nyimpulkeun yén beberesih kuil parantos dilaporkeun salse, sabab éta mangrupikeun indikasi naon anu dikerjakeun Kristus. Yesus ngeureunkeun dua kurban bait sareng ritual pembersihan - sareng jalma-jalma Yahudi anu satia ogé kalayan henteu ngabantosan ngabantosan anjeunna ku nyobian ngancurkeun fisikna. Nanging, dina tilu dinten, sadayana ti cai ka anggur kedah dihurungkeun - ritual paéh kedah janten potion kapercayaan pamungkas.

ku Joseph Tkach