Sumanget dunya

137 jagat roh Urang pikir dunya urang fisik, material, tilu-diménsi. Urang ngalaman ngaliwatan lima panca indra, nyobian, ningali, berbau sareng nguping. Kalayan pancaindera sareng alat téknis anu kami atos nguatkeun pikeun nguatkeun aranjeunna, urang tiasa ngajalajah dunya jasmani sareng nganggo kemungkinan na. Éta geus nyangking umat manusa jauh, ayeuna langkung ti kantos. Prestasi ilmiah modéren, prestasi téknologi kami mangrupikeun buktina yén urang ngartos dunya jasmani, mukakeunana teras ngamangpaatkeunana. Hiji dunya roh - upami éta aya - kedah aya saluareun diménsi fisik. Éta teu tiasa diakui sareng tiasa diukur ngaliwatan panca indra fisik. Sakuduna dunya anu penampilanna henteu biasana ditingali, dirasa, dicium, raos sareng nguping. Upami éta aya, éta kedah aya di luar pangalaman manusa normal. Janten: aya dunya sapertos kitu?

Baheula, jaman anu kirang nungtut, masarakat teu ngalaman kasusah percanten kana kakuatan kawih sareng mahluk gaib. Pesta parebut di kebon, gnomes sareng elves di leuweung, hantu di imah haunted. Saban tangkal, batu sareng gunung kagungan pikiran. Sababaraha aya anu alus sareng ngabantosan, sababaraha anu jahat teuing, sababaraha anu jahat pisan. Bumi sadar pisan kana kakuatan anu teu kawih ieu sareng ati-ati henteu ngalajak atanapi ngahina aranjeunna. Tapi harita ilmu dunya pikeun dunya tumbuh, sareng para ilmuwan nunjukeun yen kakuatan alam marentah dunya. Sagalana tiasa dijelaskeun tanpa ngagunakeun gaib. Dina sagala hal, para ilmuwan percaya yén unanimously. Dinten sababaraha henteu pasti deui. Beuki para ilmuwan ngalegaan batas-batas pengetahuan dina unggal arah, beuki jelas yén henteu sadayana tiasa dijelaskeun ku kakuatan fisik sareng alam.

Nalika urang berhubung sareng dunya gaib, urang tiasa ngahubungi sareng kakuatan anu kuat, sareng aranjeunna henteu ngan ukur mulya. Anu putus asa, petualang, bahkan ngan saukur panasaran tiasa gancang kana masalah. Anjeun kedahna henteu usaha kana nagara ieu tanpa pituduh anu saé. Tawaran hébat parantos diterbitkeun perkawis ieu dugi ka ayeuna. Sawatara hal-hal anu goib sareng karut, sababaraha mangrupikeun padamelan masarakat anu nganutkeun kasieun anu gampang katipu sareng naif. Tapi aya ogé seueur jalma anu ikhlas sareng artos anu nawiskeun urang salaku panuntun di dunya roh.

Pitunjuk urang kedahna Alkitab. Mangrupikeun wahyu Alloh ka manusa. Di jerona anjeunna nyarioskeun naon anu urang henteu tiasa atanapi henteu ngartos pinuh kalayan lima indra. Ieu mangrupikeun pitunjuk pikeun dianggo anu parantos nyiptakeun Sang Maha Nyipta ka manusa-manusa. Ku sabab éta, éta standar, aman dipercaya sareng "buku rujukan" pikeun sadayana anu urang kedah terang ngeunaan kakuatan, kakuatan sareng pangaruh saluareun pangalaman alami.

Téks tina brosur "Jagat roh"