Martin Luther

Salah sahiji karya part-time karesep kuring nyaéta ngajarkeun sajarah di pusat atikan déwasa. Urang nembe ngaliwat Bismarck sareng hasil ngahijikeun Tatar Jerman. Pustaka buku nyarios: Bismarck mangrupikeun pamimpin Jerman anu paling penting saprak Martin Luther. Kadua sakedik kuring resep ka ngajelaskeun naha pamikir teologis sapertos kitu tiasa nampi pujian sapertos kitu, tapi teras kuring langkung saé mikirna sareng teu dipaliré.

Di dieu dicandak deui: Kunaon tokoh agama ti Jerman ngagaduhan réngking pisan dina buku ajar Amérika? Perkenalan anu cocog anu pikaresepeun pikeun salah sahiji karakter anu paling narik dina sajarah dunya.

Kumaha hiji jalma bisa ngalakukeun kaadilan ka Gusti?

Martin Luther, tokoh puseur dina Reformasi Protestan, lahir dina taun 1483 sareng tilar dunya taun 1546. Anjeunna jadi raksasa dina jaman anu kasohor ku tokoh sajarah. Machiavelli, Michelangelo, Erasmus sareng Thomas Morus mangrupikeun konténorasi na; Christopher Columbus nyetak nalika Luther angkat ka sakola di sakola Latin.

Luther lahir di kota Thuringian Eisleben. Dina hiji waktos nalika murangkalih murangkalih orok sareng 60% langkung, Luther suksés lahir pisan. Bapana Hans Luder, tilas panambang, parantos ngadamel kana kamakmuran salaku master pondok dina pertambangan batu pertambangan. Cinta musik Lot na masihan anjeunna ganti rugi pikeun panginten kolotna, anu miara anjeunna, tapi ogé dihukum sotéh. Dina genep belas, Luther parantos janten Latin anu kompeten sareng dikirim ka Universitas Erfurt. Dina taun 1505, dina yuswa dua puluh dua, anjeunna ngagaduhan gelar master sareng julukan filsuf.

Bapana mutuskeun yén Master Martin bakal ngadamel pengacara anu saé; eta pamuda teu nolak. Tapi dina hiji dinten, dina Mansfeld ti Erfurt, Martin ngagaduhan ribut petir. A baut kilat ngalungkeun anjeunna ka darat, sareng numutkeun adat Katolik anu saé, anjeunna ngagorowok: bantosan kuring, Saint Anna, kuring hoyong janten biarawan! Anjeunna ngahargaan kecap éta. Dina taun 1505 anjeunna ngalebetkeun kana urutan hermits Augustinian, dina taun 1507 anjeunna maca massa anu pangheulana. Saatos James Kittelson (Luther the Reformer), réncang sareng lanceukna henteu acan mendakan salah sahiji ciri anu luar biasa dina rahib anom, anu ngajantenkeun anjeunna tokoh luar biasa dina sapuluh taun pondok. Saurna saurna Luther, upami éta tiasa kamanusaan pikeun meunang surga salaku rahib, ngeunaan nyaosan anu ketat dina aturan agama kalayan ibadah puasa sareng penuduhanana, anjeunna pasti bakal ngadamelna.

Waktu anu badai

Mangsa Luther mangrupikeun jaman umat-umat suci, jamaah sareng maotna anu teluh. Abad Pertengahan parantos dugi sareng teologi Katolik masih seueur mundur. Alim Éropa ningali diri nyalira kana kurungan tuntutan legalistik, tina sakramen beus, pangakuan sareng penindasan ku kasta imam. Anu ascetic ngora Luther tiasa nyanyi lagu ngeunaan mortification, rasa lapar jeung haus, nyuda bobo sareng mandiri. Nanging, kabutuhan anjeunna pikeun ngagerentes teu tiasa puas. Disiplin agama anu ketat ngan ukur raos raos kasalahan. Éta mangrupikeun pitak legalisme - kumaha anjeun terang anjeun parantos cukup?

Sanaos anjeunna hirup salaku rahib tanpa nyalahkeun, nyerat Luther, anjeunna karasa ku karaosna kanyeri pinunjul sanés anu dibayangkeun yén anjeunna pendosa sateuacan Gusti. Tapi kuring henteu tiasa mikacinta anu adil, anu ngahukum dosa, kuring langkung leres na hate kuring ... kuring pinuh teu resep ka Allah, upami henteu dina panyalahgunaan rahasia, tapi kalayan perkumuhan anu kuat, sareng saurna: Sanes kedah cukup yén éta henteu resep, salamina dikutuk jalma anu dosa sareng sagala rupa kalakuan jahat dina hukum Hukum sapuluh? Naha Gusti masih kedah nambihan penderita ngalangkungan Injil sareng ngancem urang kalayan kabeneran-Na sareng ngamuk ngalangkungan Injil?

Bluntness sapertos frank kejujuran anu biasa mangrupikeun has biasana Luther. Sareng sanaos dunya terang kana karya sareng kahirupan hirupna sakaligus - perang salibna ngalawan gereja sekuler indulgences, sedekah sareng kaadilan anu ngerjakeun - sababaraha anu ngahargaan yén éta sanés janten patarosan sanésna pikeun Luther. Pertanyaan dasarna saderhana pisan: Kumaha hiji jalma bisa ngalakukeun kaadilan ka Allah? Langkung ti sagala halangan anu dilakukeun ku manusa anu ngaleungitkeun kesederhanaan Injil, Luther fokus dina naon anu parantos di agama Kristen - pesen leresan tina iman ngan ukur. Kaadilan ieu ngalangkungan sadayana sareng tina sipat anu béda béda tina kaadilan dina sekuler-politik sareng kaadilan di daérah-keagamaan.

Luther ngangkat ceurik protés guludug ngalawan ritualisme gubernur dina waktuna. Lima ratus taun ka hareup, éta pantes ningali anjeunna cara pikeun sasama-jalmi Kristen anu kaliru ningali anjeunna: salaku pastor anu gairah anu biasana aya dina sisi jalma anu tertindas; salaku hiji utusan pikeun anu paling luhur pikeun hal anu paling penting - karapihan sareng Allah (Rom 5,1); salaku anu salamet kana ati sanubari disiksa dina patarosan anu aya hubunganana sareng Gusti.

Luther tiasa kasar, kasar sapertos patani. Amarah ka aranjeunna anu, anjeunna panginten, nolak pesen panyeratannana tiasa pikasieuneun. Anjeunna parantos dituduh anti Semitism, sareng henteu tanpa alesan. Tapi ku sadaya kasalahan Luther kedah ditimbangkeun: pesen Kristen sentral - kasalametan ngalangkungan iman - dina bahaya kapunahan di Kulon dina waktos éta. Gusti ngintunkeun lalaki anu tiasa nyalametkeun iman tina kamampuanan aksésori manusa sareng ngajantenkeun deui pikaresepeun. Kémisaris sareng réformasi Melanchthon nyarios dina pamakamanna ka Luther yén anjeunna parantos janten dokter anu getol dina yuswa gering, alat pikeun pembaharuan Garéja.

Damai sareng dewa

Éta mangrupikeun seni Kristen nyalira, Luther nyerat, yén kuring nyingkur tina dosa kuring sareng teu hoyong terang nanaon tentang éta, sareng nganut kana kabeneran Kristus, yén kuring terang ogé yén Kristus hartosna takwa, kaberhasilan, polositas sareng kasucian Pastikeun kuring terang yén awak ieu kuring. Kuring cicing, paeh sareng ngajalankeun diditu sabab anjeunna maot pikeun urang sareng naros deui pikeun kami. Kuring teu satia, tapi Kristus satia. Abdi dibaptis dina nami anjeunna ...

Saatos perjuangan spiritual anu hésé sareng seueur krisis hirup anu parah, tungtungna Luther mendakan kabeneran Gusti, kabeneran anu asalna ti Allah ngalangkungan iman (Pil. 3,9). Kusabab éta prosa nyanyian lagu harepan, kabagjaan, kapercayaan dina mikiran Tuhan anu Maha Kawasa, anu Maha Kawasa, anu, sanaos sadayana, nangtung ku jalma anu dosa dosa pikeun hasil na dina Kristus. Sanaos anjeunna mangrupikeun pendosa numutkeun hukum ngeunaan kaadilan hukum, Luther nyerat yén upami anjeunna henteu kéngingkeun, anjeunna moal maot sabab Kristus hirup, anu duanana, kabébasan manusa sareng hirup sawarga anu langgeng. Dina éta kaadilan sareng hirup éta, Luther, anjeunna terang henteu langkung dosa, henteu aya karep, teu hariwang maot.

Serangan Luther ngagentos ka jalma-jalma dosa pikeun ngaku iman anu leres sareng teu aya kana bubu cahya rahmat anu ngejangan sareng éndah. Iman mangrupikeun hal anu Gusti damel di urang. Anjeunna ngarobih urang sareng urang bakal lahir deui ku Allah. Vitalitas anu teu kabédakeun sareng kakuatan anu henteu kabayang dina manah anjeunna. Anjeunna ngan ukur tiasa ngadamel kahadéan. Anjeunna henteu kantos ngantosan sareng naroskeun upami aya anu saé kedah dilakukeun; tapi sateuacan ditaroskeun, anjeunna parantos ngalaksanakeun kalakuan ieu sareng neraskeun ngalakukeun éta.

Luther nempatkeun saratna, percantenan anu paling luhur dina kakawasaan pangampura Gusti: Kekristianan teu aya nanaon tapi ngalaksanakeun ayana rarasaan yén hiji jalma teu ngagaduhan dosa - sanaos salah dosa - tapi dosa-dosa sorangan dibungkeun Kristus. Nyarioskeun éta sadayana. Tina kapercayaan anu seueur, Luther nyerang lembaga anu pangkuatna dina waktosna, papacy, sareng nyababkeun Eropa ngadangukeun. Pasti, dina pangakuan kabuka perjuanganna sareng Iblis, Luther tetep manusa ti Abad Pertengahan. Sakumaha anu ceuk Heiko A. Oberman dina Luther - Man antara Allah sareng Iblis: Analisis kajiwaan bakal ngarampok Luther tina sesana kasempetan pikeun ngajar di universitas ayeuna.

The evangelist hébat

Nanging, Dina muka dirina, dina ngaleungitkeun perjuangan batin na, katingali ku panon dunya, Master Martin nuju payuneun waktosna. Anjeunna henteu ngagaduhan perkawis sacara umum ngabantosan gering-Na sareng sasarengan sareng nyatakeun tamba. Usaha pikeun ngarobih dirina ka jero, sakapeung teu édisi, analisa diri dina tulisan-tulisanna nyayogikeun rasa raos raos anu radiates kana abad ka-21. Anjeunna nyarioskeun kabagjaan jero anu ngeusi manah nalika jalma ngupingkeun pesen Kristen sareng nampi kanyamanan Injil; Anjeunna teras mikacinta Kristus sapertos anjeunna henteu kantos ngalakukeun éta ngan saukur kusabab hukum-hukum atanapi anu tiasa dianggo. Ati percaya yén kabeneran Kristus téh tuluy-Na sareng dosa-na henteu deui ka Anjeunna tapi tina Kristus; yén sadaya dosa dimakan ku kaadilan Kristus.

Naon anu tiasa ditingali salaku warisan Luther (kecap anu sering dianggo dina sungut ayeuna)? Dina ngalaksanakeun misi hébat na pikeun ngadepkeun Kristen sareng kasalametan ngalangkungan rahmat, Luther ngadamel tilu sumbangan teologis dasar. Anjeunna ngajarkeun. Anjeunna ngajarkeun primér ngagerentesna kana karep sorangan pikeun kakuatan penindasan. Anjeunna mangrupikeun Thomas Jefferson Kristen. Di nagara-nagara Éropa kalér Inggris, Perancis sareng Walanda, idéal najis dina taneuh anu subur; dina abad ka handap aranjeunna janten benteng hak asasi manusa sareng kabébasan individu.

Dina taun 1522 anjeunna nyebarkeun tarjamahan Perjangjian Anyar (The Newe Testament Deutzsch) dumasar kana téks Yunani Erasmus. Ieu nyiptakeun conto pikeun nagara-nagara sanés - moal aya deui basa Latin, tapi Injil dina basa ibu! Ieu masihan bacaan Alkitab sareng sadayana kamekaran intelektual Kulon - bahkan literatur Jerman - dorongan anu kuat. Sikep Reformasi kana Sola Scriptura (Kitab Suci waé) ngamajukeun sistem pendidikan sacara saé - saatosna, anjeun kedah diajar maca pikeun ngajar téks suci.

Sakit Luther tapi nyeri panangsaan sareng panaliti jiwa, anu anjeunna laksanakeun sacara umum, ngadorong pangakuan, hiji kabukaan anyar dina debating patarosan sénsitip anu dipangaruhan sanés ngan ukur penginjil sapertos John Wesley, tapi ogé panulis, sejarawan sareng psikolog abad ka-handap.

Ngaleungitkeun leuweung sareng teken

Luther mangrupikeun manusa, teuing manusa. Kadang-kadang anjeunna ngirangan pertahanan anu paling genting Nya ngala ngalawan urang Yahudi, patani, Turks sareng Rottengeister tetep ngantunkeun rambut anjeun. Luther nembé bajoang, panaratas nganggo kampak melengkung, batur anu ngarumput sareng ngaberesihan. Neuleum bageur lamun palebon diberesihkeun; tapi ngaleungitkeun leuweung sareng teken, sareng nyiapkeun sawah, teu aya anu hoyong ngalakukeun éta, anjeunna nyerat dina surat ti napsirkeun, leresanna pikeun tarjamahan épisode Alkitab.

Sareng sadaya sisi poékna: Luther mangrupikeun tokoh konci tina Reformasi, salah sahiji titik péngkolan anu hébat dina sajarah, pikeun percanten Protestan kana titik balik saatos kajadian-abad kahiji. Upami ieu hal, upami urang kedah nangtoskeun kapribadian dumasar kana waktuna sareng pangaruhna saluareun waktosna, maka urang Kristen tiasa sombong yén Martin Luther nangtung salaku tokoh sajarah dina tingkat panon sareng Otto von Bismarck.

ku Neil Earle


pdfMartin Luther