Karl Barth: NABI ti gareja

Ahli teologi Swiss Karl Barth parantos dingaranan ahli teologi anu paling luar biasa sareng konsistén dina Evaluasi dina jaman modéren. Paus Pius XII (1876–1958) nyebat Barth ahli teologi anu paling penting ti saprak Thomas Aquinas. Henteu janten masalah kumaha anjeun ningali ka anjeunna, Karl Barth ngagaduhan pangaruh anu jero ka pamimpin garéja Kristen modéren sareng sarjana tina seueur tradisi anu béda.

Mangtaun-taun magang sareng krisis iman

Barth lahir tanggal 10 Méi 1886, dina puncak pangaruh teologi liberal di Éropa. Anjeunna murid sareng murid Wilhelm Herrmann (1846–1922), eksponén anu ngarah tina teologi antropologis, anu dumasar kana pangalaman pribadi ka Gusti. Barth nyerat perkawis anjeunna: Herrmann nyaéta guru teologis nalika kuring masih murid. [1] Dina taun-taun awal ieu, Barth ogé nuturkeun ajaran tiil teologi Jerman Friedrich Schleiermacher (1768–1834), bapak teologi modéren. Kuring condong masihan anjeunna fide implicita [ambing] kiridit di luar dewan, nyeratna. [2]

1911–1921 Barth damel salaku pastor di komunitas Reformasi Safenwil di Swiss. Dina bulan Agustus 93, hiji manifesto dimana 1914 intelektual Jérman nyarios ka anu nguntungkeun perang Kaiser Wilhelm II tujuanana ngoyagkeun yayasan iman liberalna. Profésor teologi liberal anu dipikareueus ku Barth ogé diantara anu nandatangan. Kalayan éta muncul sajumlah dunya édegesis, étika, dogmatik sareng da'wah anu kuring kantos dugi ka panginten janten dasarna dipercaya ... turun kana dasar, saur anjeunna.

Barth yakin yén guruna parantos ngahianat iman Kristen. Ku ngarobih Injil kana hiji pernyataan, agama, ngeunaan pamahaman diri urang Kristen, jalma-jalma bakal kaleungitan paningali Allah anu nyanghareupan manusa dina kadaulatanana, nungtut akun anjeunna sareng ngalakukeun anjeunna salaku Gusti.

Eduard Thurneysen (1888–1974), pendeta désa tatangga sareng sobat dalit Barth ti jaman muridna, ngalaman krisis iman anu sami. Hiji dinten Thurneysen ngaharewos ka Barth: Anu diperyogikeun pikeun da'wah, ngajar sareng ngurus pastoral mangrupikeun yayasan teologis anu 'beda pisan'. [3]

Babarengan aranjeunna merjuangkeun milarian landasan énggal pikeun teologi Kristen. Nalika diajar teologis ABC deui, penting pikeun ngamimitian maca sareng narjamahkeun tulisan suci Perjanjian Old sareng Perjanjian Anyar deui sareng langkung kontématip ti sateuacan. Tingali: aranjeunna mimiti ngobrol sareng kami ... [4] Balik kana asal-usul Injil perlu. Perlu dimimitian deui ku orientasi batin anu énggal sareng pikeun mikawanoh Gusti Allah deui.

Romawi sareng Garéja Dogmatis

Koméntar groundbreaking Barth, The Letter to the Rom, mecenghul di 1919 sareng lengkep dirévisi pikeun édisi anyar dina 1922. Suratna anu dirévisi pikeun urang Roma ngaguratkeun sistem teologis anyar anu kandel, anu cukup, Gusti dina kamerdékaanna ti manusa, sareng ningali milik kuring. [5]

Dina serat Paulus sareng tulisan Alkitab sanésna, Barth mendakan dunya anyar. Dunya anu henteu aya deui pamikiran manusa anu leres ngeunaan Gusti, tapi Gusti anu leres panginten ngeunaan jalma. [6] Barth nyatakeun yén Tuhan mangrupikeun Anu Anu radikal, anu ngalangkungan pamahaman urang, anu tetep ngagulung ka urang, yén éta asing pikeun parasaan urang sareng ngan ukur tiasa dikenal ku Kristus. Ketuhanan anu leres dipaham ku Gusti Allah kalebet: kamanusaanana. [7] Téologi kedah janten doktrin Allah sareng manusa. [8]

Dina 1921 Barth janten profésor Teologi Reformasi di Göttingen, dimana anjeunna ngajar dugi ka 1925. Daérah inti na nyaéta dogmatik, anu anjeunna anggap salaku pantulan kana firman Allah salaku wahyu, St. Kitab Suci sareng Khutbah Kristen ... ngahartikeun khutbah Kristen anu saleresna. [9]

Dina 1925 anjeunna diangkat janten profésor dogmatis sareng exegesis Perjanjian Anyar di Münster sareng lima taun saatosna anjeunna diangkat janten profésor pikeun teologi sistematis di Bonn, anu dicekelna dugi ka 1935.

Dina 1932 anjeunna nyebarkeun bagian mimiti Church Dogmatics. Pagawéan anyar naék taun ka taun tina ceramahna.

Dogmatics gaduh opat bagian: Doktrin Kecap Allah (KD I), Doktrin Gusti (KD II), Doktrin Nyiptakeun (KD III) sareng Doktrin Rekonsiliasi (KD IV). Bagian masing-masing ngandung sababaraha jilid. Asalna, Barth ngarancang karya éta diwangun ku lima bagian. Anjeunna henteu tiasa ngarengsekeun bagian ngeunaan rekonsiliasi, sareng bagian ngeunaan kasalametan tetep henteu katulis saatos pupusna.

Thomas F. Torrance nyauran dogmatis Barth jauh pisan sumbangan anu paling asli sareng luar biasa pikeun teologi sistematis modéris. Anjeunna nganggap KD II, bagian 1 sareng 2, khususna doktrin ngeunaan mahluk Gusti dina tindakan sareng kalakuan Gusti dina mahlukna, janten puncak tina dogmatis Barth. Dina panon Torrance, KD IV mangrupikeun padamel anu paling kuat anu kantos ditulis dina doktrin panebusan sareng perdamaian.

Kristus: dipilih sareng dipilih

Barth tunduk kana doktrin Kristen kana kritik radikal sareng reinterpretasi dina lampu penjelmaan. Anjeunna nyerat: Tugas anyar kuring nyaéta mikirkeun sareng nganyatakeun sagala hal anu dicarioskeun sateuacanna [ku kuring] ku cara anu béda, nyaéta ayeuna salaku teologi rahmat Allah ka Yesus Kristus. [10] Barth milarian da'wah Kristen salaku kagiatan anu nyatakeun tindakan kuat Gusti sareng sanés tindakan sareng ucap-ucapan jalma.

Kristus aya di tengah dogmatis ti mimiti dugi ka akhir. Karl Barth mangrupikeun ahli teologi Kristen anu utamina paduli kana kaistimewaan sareng kamusatan Kristus sareng Injil na (Torrance). Barth: Upami anjeun sono ka diri di dieu, anjeun bakal sono kana diri sadayana. [11] Pendekatan sareng kaakiman ieu dina Kristus nyalametkeun anjeunna tina murag kana jebakan teologi alam, anu nyatakeun yén otoritas anu sah pikeun pesen sareng bentuk garéja.

Barth keukeuh yén Kristus mangrupikeun otoritas anu ngungkabkeun sareng ngadamaikeun anu ku Gusti Allah nyarios ka manusa; dina kecap Torrance, tempat dimana urang terang Rama. Gusti ngan ukur dikenal ku Gusti, Barth kantos nyarios. [12] Pernyataan ngeunaan Tuhan leres upami éta saluyu sareng Kristus; antara Gusti sareng manusa nangtung jalma Yesus Kristus, dirina sorangan Gusti sareng dirina nyalira, anu nganteur antara keduanya. Di Kristus Allah ngungkabkeun dirina ka manusa; tingali di anjeunna sareng anjeunna terang manusa Gusti.

Dina doktrin ngeunaan predestination na, Barth dimimitian ti pamilihan Kristus dina hartos dobel: Kristus salaku anu dipilih sareng dipilih dina waktos anu sami. Yesus sanés ngan ukur Gusti anu milih, tapi ogé jalma anu dipilih. [13] Maka pamilihan kedah dilakukeun sacara éksklusif sareng Kristus, dina pamilihanana urang - dipilih ku anjeunna - ngiringan. Dina cahya pamilihan umum - numutkeun ka Barth - sadaya pamilihan ngan tiasa didadarkeun salaku rahmat gratis.

Sateuacan sareng saatos Perang Dunya II

Mangtaun-taun Barth di Bonn pas sareng naékna sareng rebutan kakawasaan Adolf Hitler. Gerakan garéja anu ditangtukeun ku Sosialis Nasional, urang Kristen Jérman, milari legitimasi ka Führer salaku juru salamet anu diutus ku Gusti Allah.

Dina April 1933 Garéja Evangelis Jérman didirikeun sareng tujuan pikeun promosikeun etos Jérman ngeunaan ras, getih sareng taneuh, jalma sareng nagara (Barth) salaku dasar kadua sareng sumber wahyu pikeun garéja. Garéja Confessing mecenghul salaku pamindahan, nolak ideologi nasionalis sareng masarakat ieu. Barth mangrupikeun inohong anu unggul.

Dina Méi 1934 anjeunna nyebarkeun Déklarasi Teologi Barmer anu kawéntar, anu utamina asalna ti Barth sareng ngagambarkeun teologi anu aya hubunganana sareng Kristus. Dina genep tulisan, deklarasi éta nyorong garéja pikeun ngadeukeutkeun dirina sacara éksklusif pikeun wahyu Al-Masih sareng sanés kakuatan manusa sareng otoritas. Di luar hiji kecap Allah teu aya sumber sanés pikeun da'wah garéja.

Dina bulan Nopémber 1934, Barth kaleungitan lisénsi pikeun ngajar di Bonn saatos nolak pikeun nandatanganan sumpah kasatiaan tanpa sarat pikeun Adolf Hitler. Sacara resmi ngaleungitkeun jabatanana dina Juni 1935, anjeunna langsung ditawarkeun jabatan di Switzerland salaku profésor teologi di Basel, jabatan anu dicekelna dugi ka pangsiun di 1962.

Dina 1946, saatos perang, Barth diajak deui ka Bonn, dimana anjeunna ngayakeun serangkaian ceramah anu diterbitkeun dina taun salajengna salaku Dogmatics. Dumasar kana Syahadat Para Rasul, buku ieu ngabahas topik-topik anu dikembangkeun ku Barth dina Dogmatics Church na anu ageung.

Dina 1962 Barth ngadatangan Amérika Serikat sareng kuliah di Princeton Theological Seminary sareng Universitas Chicago. Nalika dipenta pikeun nyandak hartos teologis tina jutaan kecap tina Dogmatics Garéja kana rumus pondok, anjeunna nyarios panginten sakedap teras nyarios:
Yesus cinta kuring, éta pasti. Kusabab tulisan nunjukkeun na. Naha cutatan éta otentik atanapi henteu: Ieu kumaha Barth sering ngajawab patarosan. Éta nyarioskeun kayakinan dasarna yén dina inti tina injil aya pesen saderhana anu nunjuk ka Al Masih salaku Jurusalamet urang, anu mikanyaah ka urang sareng cinta ilahi anu sampurna.

Barth ngartos dogmatis revolusioner na sanés kecap terakhir dina teologi, tapi salaku pembukaan debat gabungan énggal. [14] Anjeunna saderhana henteu mikeun karyana nilai anu langgeng: Di tempat anu gancang dina sawarga anjeunna bakal tiasa nempatkeun Church Dogmatics ... janten kertas runtah. [15] Dina ceramah terakhir na anjeunna nyimpulkeun yén wawasan teologisna bakal ngakibatkeun mikir deui ka hareup, sabab gareja diperyogikeun pikeun ngamimitian ti mimiti unggal dinten, unggal jam.

Tanggal 12 Désémber 1968, Karl Barth, yuswa 82 taun, pupus di Basel.

ku Paul Kroll


pdfKarl Barth: NABI ti gareja

Literatur
Karl Barth, Kamanusaan Allah. Biel 1956
Karl Barth, Dogmatis Garéja. Vol. I / 1. Zollikon, Zurich 1952 ditto, Vol. II
Karl Barth, Surat pikeun Urang Romawi. Vérsi ka-1. Zurich 1985 (salaku bagian tina Barth Edisi lengkep)
 
Karl Barth, Dogmatis dina Demolisi. Munich 1947
Eberhard Busch, kurikulum hasil karya Karl Barth. Munich 1978
Thomas F. Torrance, Karl Barth: Biblikan sareng Evangelis Teologis. T. & T. Clark 1991

Rujukan:
 1 Busch, kc. 56
 2 Busch, kc. 52
 3 Surat kanggo urang Roma, Kata Pengantar, hal IX
 4 Busch, kc. 120
 5 Busch, hal. 131-132
 6 Busch, kc. 114
 7 Busch, kc. 439
 8 Busch, kc. 440
 9 Busch, kc. 168
10 Busch, kc. 223
11 Busch, kc. 393
12 rungkun, passim
13 Busch, kc. 315
14 Busch, kc. 506
15 Busch, kc. 507