Naon garéja?

Alkitab nyarios: Saha waé anu percaya ka Kristus janten bagian tina garéja atanapi komunitas.
Naon éta, garéja, jamaah? Kumaha carana diaturna? Naon gunana?

Yesus ngawangun garéja na

Saur Isa: Abdi badé ngawangun garéja abdi (Mateus 16,18). Garéja penting pikeun anjeunna - anjeunna dipikacinta pisan anu anjeunna masihan nyalira pikeun anjeunna (Efesus 5,25). Upami urang sapertos anjeunna, urang bakal resep ka Garéja sareng masihan diri ka dinya. Garéja atanapi jamaah ditarjamahkeun tina basa Yunani ekklesia, anu hartosna rapat. Dina Kis 19,39: 40 kecap dianggo dina pangumpulan jalma biasa. Pikeun orang Kristen, ekklesia parantos nyandak artina anu khusus: sadayana anu iman ka Yesus Kristus.

Dina titik dimana anjeunna mimiti nganggo kecap éta, Lukas nyerat: "Sareng aya kasieun hébat pikeun sakumna jamaah ..." (Kisah 5,11). Anjeunna henteu kedah ngajelaskeun naon hartosna kecap; pamaca na parantos terang. Éta ngarujuk ka sadayana urang Kristen, henteu ngan ukur jalma-jalma anu kumpul di tempat ieu dina waktos éta. "Garéja" nunjukkeun garéja, nandakeun sadaya murid Al Masih. Komunitas jalma, lain gedong.

Salajengna, garéja ogé ngarujuk kana majelis lokal urang Kristen. Paul nyerat "ka Garéja Allah di Korinta" (1 Korinta 1,2); anjeunna nyarioskeun "sadaya gereja Kristus" (Roma 4,16). Tapi anjeunna ogé nganggo kecap éta salaku nami koléktif pikeun komunitas sadaya anu percaya nalika anjeunna nyarios yén "Kristus resep ka garéja sareng masihan dirina pikeun" (Efesus 5,25).

Gareja aya dina sababaraha tingkat. Dina hiji tingkat nyaéta garéja universal, anu kalebet sadayana di dunya anu ngaku ka Yesus Kristus salaku Gusti sareng Jurusalamet. Dina tingkat anu béda aya komunitas lokal, komunitas-komunitas anu langkung sempit, sakumna kelompok masarakat anu patepang rutin. Dina tingkat panengah nyaéta déwi-déwi atanapi pangbagi, anu mangrupikeun golongan komunitas anu damel babarengan dina sajarah umum sareng basa kapercayaan.

Gereja lokal sakapeung kaasup sanés-sanés - anggota kulawarga anu henteu ngaku Yesus salaku Jurusalamet tapi tetep milu dina kahirupan garéja. Éta ogé tiasa ngalebetkeun jalma-jalma anu nganggap aranjeunna Kristen tapi anu ngalaan diri. Pangalaman nunjukkeun yén sababaraha di antarana saterusna ngaku yén aranjeunna henteu asli Kristen.

Naha urang peryogi garéja

Seueur jalma ngajelaskeun dirina salaku mukmin ka Kristus, tapi henteu hoyong ngiluan garéja mana waé. Ieu ogé kedah didadarkeun salaku sikep anu salah. Perjangjian Anyar nunjukkeun yén kasus normal nyaéta para mukmin kalebet jamaah (Ibrani 10,25).

Deui-deui Paul nyauran urang Kristen pikeun hiji-hiji na anu séjén, pikeun silih palayanan, pikeun ngahiji (Rum 12,10:15,7; 1; 12,25 Korinta 5,13; Galatia 4,32:2,3; Epesus 3,13; Pilipi 1: 5,13; Kolosa;Tatur). Saatos banding ieu ampir teu mungkin pikeun loner anu henteu hoyong caket sareng mukmin anu sanés.

Garéja tiasa masihan urang raos milik, perasaan ngahiji sacara Kristen. Éta tiasa masihan urang tingkat kaamanan spiritual minimum sahingga urang henteu musna ngalangkungan ideu anu anéh. Garéja tiasa masihan urang sosobatan, silaturahmi, dorongan. Éta tiasa ngajarkeun urang hal-hal anu urang moal diajar sorangan. Éta tiasa ngabantosan barudak urang, éta tiasa ngabantosan urang "ngawula ka Gusti" kalayan langkung épéktip, éta tiasa masihan urang kasempetan pikeun palayanan sosial tempat urang tumuh, sering ku cara anu teu disangka-sangka.

Sacara umum tiasa nyarios: Kauntungan anu dipasihkeun ku hiji komunitas pikeun urang saimbang sareng komitmen anu urang investasi. Tapi sigana alesan anu paling penting pikeun jalma anu percaya pikeun ngiluan jamaah nyaéta: Garéja peryogi urang. Gusti parantos masihan kado anu béda pikeun masing-masing jalma anu percaya sareng hoyong urang damel babarengan »pikeun kapentingan sadayana» (1 Korinta 12,4: 7). Upami ngan ukur bagian tina tenaga kerja muncul di tempat damel, éta henteu heran yén Garéja henteu ngalakukeun sakumaha anu diharepkeun atanapi anu urang henteu sakumaha anu diharepkeun. Hanjakalna, kritik langkung gampang kanggo sababaraha ti ngabantosan.

Garéja butuh waktos urang, kaahlian, hadiah kami. Éta peryogi jalma-jalma saha waé anu tiasa ngandelkeun - éta peryogi komitmen urang. Yesus nyauran pikeun ngadamel pagawé (Mateus 9,38). Anjeunna hoyong masing-masing urang masihan bantuan sareng henteu ngan ukur maénkeun pemirsa pasip. Saha waé anu hoyong janten Kristen tanpa garéja henteu nganggo kakuatanana sabab urang kedah ngagunakeunana numutkeun kana Alkitab, nyaéta ngabantosan. Garéja mangrupikeun "komunitas gotong royong" sareng urang kedah silih bantosan pikeun terang yén dinten bakal datang (enya parantos sumping) yén urang peryogi pitulung pikeun diri urang sorangan.

Garéja / komunitas: gambar sareng simbol

Garéja ieu ditugaskeun ku sababaraha cara: umat Allah, kulawarga Gusti, panganten Kristus. Kami mangrupikeun wangunan, kuil, layon. Yesus masihan kami salaku domba, sakumaha sawah, janten kebon anggur. Masing-masing simbol ieu ngagambarkeun sisi gareja anu béda.

Seueur parabasa karajaan éta ti sungut Yesus nyarioskeun gareja. Gereja dimimitian kaluar kawas mustard siki sareng dewasa (Mateus 13,31: 32). Garéja ieu sapertos sawah dimana pepelakan ngabarengan gandum (Ayat 24-30). Éta sapertos net anu nangkep lauk anu saé ogé anu goréng (Ayat 47-50). Éta kawas kebon anggur dimana sababaraha damel panjang, sawareh mung kanggo waktu anu singget (Mateus 20,1: 16). Éta sapertos hamba anu parantos dititipkeun ku guruna ku anu ngawasa saha anu nyalabarkeunana ogé saé sareng sabagian parah (Mateus 25,14: 30). Yesus nyebut dirina angon sareng murid-muridna (Mateus 26,31); padamelan nya éta milarian domba anu leungit (Mateus 18,11: 14). Anjeunna ngajelaskeun mukminna sapertos domba anu kedah diurus sareng dirawat (Yohanes 21,15: 17). Paul sareng Peter ogé nganggo simbol ieu sareng nyarios yén pamimpin garéja kedah "tuang domba" (Kisah 20,28:1; 5,2 ​​Petrus).

Kami "gedong Gusti", nyerat Paulus dina 1 Korinta 3,9. Yayasanna nyaéta Kristus (Ayat11), dumasarkeun kana wangunan anu diwangun ku jalma. Peter nyebut urang "batu hirup, diwangun pikeun imah spiritual" (1 Petrus 2,5). Babarengan urang diwangun "ka tempat cicing pikeun Gusti dina Roh" (Efesus 2,22). Kami teh bait Allah, Bait Allah Roh Suci (1 Korinta 3,17:6,19;). Tuhan tiasa disembah di mana waé; tapi garéja gaduh ibadah salaku hartos utama.

Kami "umat Allah", ngawartosan ka 1 Petrus 2,10. Kami anu kedah dilakukeun ku jalma-jalma Israél: "generasi pilihan, kaimaman karajaan, jalma suci, jalma-jalma harta banda" (Ayat 9; tingali Pangentasan 2: 19,6). Kami milik Allah sabab Kristus meuli urang ku getih-Na (Wahyu 5,9). Kami putrana Gusti, anjeunna bapa (Efesus 3,15). Salaku murangkalih, kami parantos dibéré warisan anu hadé, sareng kami diharepkeun mangga ngahargaan nama na.

Kitab Suci ogé nyauran urang Pangantenan Kristus - istilah anu aya dina sabaraha Kristus dipikacinta ka urang sareng naon parobahan anu hébat lumangsung dina urang sahingga urang tiasa gaduh hubungan anu caket sareng Putra Allah. Dina sababaraha pasemonna, Yesus ngajak jalma-jalma ka pesta kawinan; di dieu urang diajak janten pangantenan.

"Hayu urang gumbira sareng bagja sareng hormat ka anjeunna; pikeun perkawinan Anak Domba parantos sumping, sareng pangantén awéwéna parantos nyiapkeun " (Wahyu 19,7). Kumaha urang "nyiapkeun" diri urang? Ngalangkungan kado: "Sareng ieu dipasihkeun pikeun anjeunna nganggo baju anu éndah sareng murni" (Ayat 8). Kristus nyucikeun urang "ngalangkungan cai mandi dina kecap" (Efesus 5,26). Anjeunna nampilkeun Garéja ka dirina saatosna ngajantenkeun hal anu mulya sareng suci, suci sareng teu cacad (Ayat 27). Éta dianggo di urang.

gawe bareng

Simbol anu paling ngagambarkeun kumaha paroki kudu tingkah polah silih rérétan nyaéta awak. "Tapi anjeun awak Kristus," nyerat Paul, "sareng masing-masing mangrupikeun anggota" (1 Korinta 12,27). Jesus Christ "nyaéta sirah awak, nyaéta garéja" (Kolosa 1,18), sareng urang sadayana anggota badan. Nalika urang dihijikeun sareng Kristus, urang ogé ngahiji sareng anu sanés, sareng kami - dina hartos anu leres - saling komitmen. Teu aya anu tiasa nyarios, "Kuring henteu butuh anjeun" (1 Korinta 12,21), teu aya anu tiasa nyebatkeun yén anjeunna teu aya hubunganana sareng garéja (Ayat 18). Gusti ngadistribusikaeun kado urang sahingga urang tiasa damel babarengan pikeun silih nguntungkeun sareng supados urang tiasa ngabantosan sareng nampi bantosan dina damel babarengan. Kedah aya "henteu ngabagi" dina awak (Ayat 25). Paul sering polemik ngalawan sumanget pésta; jalma anu nyebatkeun pasea malah kudu dikaluarkeun tina komunitas (Rum 16,17; Titus 3,10-11). Gusti ngantepkeun garéja "tumuh dina sagala rupa bagéan" ku kanyataan yén "masing-masing anggota ngadukung anu séjén numutkeun ukuran kakuatanana" (Efesus 4,16). Hanjakalna, dunya Kristen dibagi jadi denominasi anu sering silih bantosan. Garéja teu acan sampurna kusabab teu aya anggotana anu sampurna. Nanging: Kristus hoyong hiji garéja tunggal (Yohanes 17,21). Ieu sanés hartosna ngahijikeun organisasi, tapi memang nyababkeun tujuan anu umum. Persatuan leres ngan ukur tiasa dipanggihan ku tarékah pikeun kantos caket sareng ka Kristus, ngajarkeun Injil Kristus, hirup ku prinsip-Na. Tujuanana pikeun nyebarkeun éta, sanés ka diri urang sorangan, tapi, kumaha anu dicandak béda-béda ogé boga kauntungan: Ngaliwatan pendekatan anu béda, pesen Kristus ngahontal langkung seueur jalma ku cara aranjeunna tiasa ngartos.

organisasi

Aya tilu bentuk organisasi garéja sareng konstitusi di dunya Kristen: hirarkis, demokratis sareng wakil. Aranjeunna disebut episkopal, congovernmental sareng presbyterial.

Masing-masing jinis dasarna gaduh jinisna, tapi dina prinsipna, model épisopal hartosna yén pangareping pangangon kagungan kakuatan pikeun nangtukeun prinsip-prinsip garéja sareng netepkeun pastor. Dina modél berjemaah, masarakatna sorangan nangtukeun dua faktor ieu: Dina sistem présérsial, kakawasaan kabagi antara denominasi sareng komunitas; sesepuh anu kapilih anu dibéré keterampilan.

Perjanjian Anyar henteu resep gereja atanapi struktur garéja khusus. Éta nyarioskeun para pembina (Uskup), sesepuh sareng pangangon (Pendeta), sanaos judul resmi ieu sigana rada ditukeurkeun. Peter maréntahkeun ka kokolot pikeun ngalaksanakeun angon sareng pangawas: "Pakan domba ... jaga aranjeunna" (1 Petrus 5,1-2). Dina istilah anu sami, Paulus masihan sesepuh parentah anu sami (Kisah 20,17:28 sareng).

Komunitas Yerusalem dipimpin ku grup sesepuh; paroki ka Pilipi uskup (Kisah 15,1: 2-1,1; Filipi). Paulus ngantunkeun Titus di Creta sahingga anjeunna kedah nyebarkeun sesepuh di dinya; anjeunna nyerat hiji ayat ngeunaan sesepuh sareng sababaraha ngeunaan uskup saolah-olah istilahna sinonim pikeun pamimpin komunitas (Titus 1,5: 9). Dina surat ka Ibrani (13,7, Quantity and Elberfeld Bible) pamingpin masarakat ngan saukur disebut "pamimpin". Dina titik ieu Luther narjamahkeun "Führer" salaku "guru", istilah anu ogé sering muncul (1 Korinta 12,29:3,1; Yakobus). Tata basa Epesus 4,11 nunjukkeun yén "tukang angon" sareng "guru" kalebet kategori anu sami. Salah sahiji kualifikasi utama menteri di masarakat kedahna nyaéta aranjeunna "... tiasa ngajar batur" (2Tim2,2).

Salaku pangbagi umum, éta kedah dicatet: pamimpin masarakat ditunjuk. Aya gelar organisasi komunitas anu tangtu, sanaos nami resmi pasti pentingna sekunder. Anggota kasebut diwajibkeun nunjukkeun hormat sareng patuh ka para pejabat (1 Tes. 5,12:1; 5,17 Timoteus 13,17; Ibrani).

Upami anak sulung mendakan anu lepat, gareja henteu kedah nurut; sanajan kitu, garéja biasana diperkirakeun ngadukung para sesepuh. Naon padamelan ngalakukeun? Anjeun kapala masarakat (1 Timotius 5,17). Aranjeunna ngasongkeun sapi, dipimpin ku conto sareng pangajaran. Anjeun jagaeun sato (Kisah 20,28). Aranjeunna henteu kedah maréntahkeun diktator, tapi ngawula (1 Petrus 5,23), "supados para wali tiasa siap pikeun padamelan. Ngaliwatan ieu awak Kristus kedah diwangun » (Epesus 4,12) Kumaha para sesepuh ditangtukeun? Kami nampi inpormasi dina sababaraha kasus: Paul ngaleupaskeun sesepuh (Kisah 14,23) nganggap Timotius nunjuk uskup (1 Timotius 3,1: 7), sareng nguatkeun Titus pikeun nunjuk sesepuh (Titus 1,5). Dina naon waé, aya hirarki dina kasus ieu. Kami henteu mendakan conto-conto komunitas anu milih sesepuhna téa.

deacons

Nanging, dina Kisah 6,1: 6 urang tingali kumaha anu disebut jalma-jalma miskin dipilih ku jamaah. Jalma-jalma ieu dipilih pikeun nyebarkeun katuangan ka anu dibutuhkeun, sareng para rasul teras nempatkeun aranjeunna di kantor ieu. Ieu ngawenangkeun para rasul pikeun musatkeun dina kamampuan spiritual sareng padamelan fisik ogé dilakukeun (Ayat 2). Béda ieu antara garéja spiritual sareng fisik ogé tiasa dipendakan dina 1 Peter 4,10: 11.

Pejabat pikeun padamelan manual sering disebut diakon, tina basa Yunani diakoneo, pikeun ngabdi. Sacara prinsip, sadaya anggota sareng pamimpin kedah "ngawula", tapi aya wakil anu béda pikeun ngalaksanakeun tugas dina hartos heureut. Diakon awéwé ogé disebatkeun sahenteuna di hiji tempat (Roma 16,1).

Paul nyauran Timotius sababaraha sipat anu kedah diical (1 Timoteus 3,8: 12) tanpa nétélakeun naon kalebet pelayananna. Hasilna, bénten-bénten anu bénten masihan tugas-tugas diacon anu béda-béda, mimitian ti pangunjung aula dugi ka akuntansi kauangan. Anu penting pikeun posisi kapamimpinan sanés nami, sanés strukturna, atanapi cara aranjeunna dieusian. Harti sareng tujuanana penting: pikeun ngabantosan umat Gusti dina waktosna "dugi ka pinuh ku pinuh ku Kristus" (Efesus 4,13).

Rasa komunitas

Kristus ngawangun garéja-Na, masihan hadiah sareng hidayah ka umatna, sareng masihan kami damel. Salah sahiji tujuan utama komunitas gereja nyaéta ibadah, ibadah. Gusti parantos nimbalan ka kami "yén anjeun kedah nyebarkeun manpaatna anu saha anu nyauran anjeun tina poék kana cahaya anu luar biasa" (1 Petrus 2,9). Gusti milari jalma pikeun nyembah ka Mantenna (Yohanes 4,23) anu mikanyaah anjeunna langkung seueur tina nanaon (Mateus 4,10). Naon bae anu ku urang lakukeun, naha salaku individu atanapi salaku komunitas, kedahna dilakukeun kanggo anjeunna (1 Korinta 10,31). Urang kedah "sok nyungkeun puji ka Gusti" (Ibrani 13,15).

Kami diparéntahkeun: "Silih ajak silih ku mazmur sareng kidung-kidung sareng lagu spiritual" (Efesus 5,19). Nalika urang ngariung salaku garéja, urang nyanyi puji Gusti, ngado'a ka Anjeunna, sareng ngadangu kecap-kecap. Ieu mangrupikeun bentuk ibadah. Kitu ogé tina makan malam, ogé Baptisan, kitu ogé taat.

Tujuan sanésna garéja nyaéta ngajar. Éta mangrupikeun inti tina paréntah: "Ngajarkeun aranjeunna pikeun ngajaga sagala anu Kuring maréntahkeun ka anjeun" (Mateus 28,20). Pimpinan garéja kedah ngajar, sareng masing-masing anggota kedah ngajar anu sanés (Kolose 3,16). Urang kedah silih sorang (1 Korinta 14,31:1; 5,11 Tes 10,25; Ibrani). Grup leutik mangrupikeun kerangka idéal pikeun silih ngadukung sareng pangajaran ieu.

Jalma anu milari kado ti Roh nyarios Paulus kedah narékahan pikeun ngawangun gareja (1 Korinta 14,12). Tujuanana nyaéta nyaéta: ngawangun, ngamayakeun, nguatkeun, kanyamanan (Ayat 3). Sagala kajadian anu aya dina jamaah kudu konstruk pikeun masarakat (Ayat 26). Urang kedah janten murid, jalma anu terang sareng nerapkeun firman Allah. Umat ​​Kristen awal muji sabab "tetep" "dina ajaran rasul sareng di komunitas sareng ngabagi roti sareng solat" (Kisah 2,42).

Rasa utama katilu di garéja nyaéta "palayanan sosial". "Janten hayu urang damel anu saé pikeun sadayana, tapi kaseueuran pikeun anu iman," tungtutan Paul (Galata 6,10). Anu jadi perhatian utama urang nyaéta kulawarga, teras komunitas teras saalam dunya. Perintah pangluhurna kadua nyaéta: bogoh ka tatangga anjeun (Mateus 22,39). Dunya urang ngagaduhan seueur kabutuhan jasmani sareng urang kedah henteu maliré. Tapi pangpentingna peryogi Injil, sareng urang ogé henteu kedah malirkeun éta ogé. Salaku bagian tina "sosial" jasa sosial urang, gareja kedah nyebarkeun kabar baik kasalametan ngalangkungan Yesus Kristus. Teu aya organisasi sanés anu damel ieu - éta tugas garéja. Unggal padamel diperyogikeun pikeun ieu - sababaraha di "payuneun", anu sanés dina "panggung". Sababaraha pepelakan, anu sanés pupuk, anu sanésna panén; upami urang damel sasarengan, Kristus bakal numuwuhkeun garéja (Efesus 4,16).

ku Michael Morrison