Sésana tiwas!

Kaseueuran urang terang cariosan: Yesus ngangkat Lasarus tina maot. Ieu mujijat anu luar biasa anu nunjukkeun yén Yesus boga kakuatan pikeun ngangkat urang tina maot ogé. Tapi carita ngandung seueur, sareng Johannes ngalebetkeun sababaraha detail anu tiasa gaduh makna anu langkung jero pikeun urang ayeuna. Kuring neneda upami kuring ngabagi sababaraha pamikiran kuring sareng anjeun, kuring henteu ngalakukeun kaadilan kana sajarah.

Marilah urang perhatosan cara Yohanes nyarioskeun ieu: Lasarus teu ngan ukur aya anu aya di Yudea - anjeunna dulurna Marta sareng Maria, Maria anu dipikacinta Yesus pisan anu anjeunna tuang minyak pérak adi dina suku-Na. Si sadulur ngagero Yesus: "Gusti, sumangga, saha anu anjeun bogoh sakit." (Yohanes 11,1: 3). Pikeun kuring, ieu héran sapertos ceurik kanggo tulung, tapi Isa henteu sumping.

Reureuh ngahaja

Naha anjeun sakapeung ngarasa sapertos Gusti ngareureuhkeun waleran na? Pasti kajadian ka Maryam sareng Marta, tapi reureuh henteu hartosna yén Yesus henteu resep ka urang. Rada, éta hartosna anjeunna ngagaduhan rencana anu sanés dina émutan anjeunna tiasa ningali anu urang teu ningali. Nalika éta tétéla, Lasarus parantos maot ku dugi ka utusan-utusan dugi ka Yesus, sanajan kitu, Isa nyarios yén panyakit ieu moal tungtungna maot. Naha anjeunna salah? Henteu, kumargi Yesus tiasa ningali saluareun maot sareng dina hal ieu anjeunna terang yén maotna moal janten tungtung carita. Anjeunna terang yén tujuanna nyaéta pikeun ngamulyakeun Gusti sareng putrana (V.4). Nanging, anjeunna ngadamel murid-murid nyangka yén Lasarus moal maot. Ieu mangrupikeun pelajaran ogé kanggo urang, kumargi urang henteu ngartos naon hartosna Yesus leres.

Dua dinten saatos, Yesus kaget murid-muridna sareng saran pikeun balik ka Yudea. Aranjeunna henteu ngartos naha Yesus hoyong uih deui ka zona bahaya, ku kituna Yesus ngawaler nganggo koméntar anu lucu pikeun leumpang dina cahaya sareng awal gelap (Vv. 9-10). Lajeng anjeunna nyarios ka aranjeunna yén anjeunna kedah angkat pikeun ngangkat Lasarus.

Murid-murid katingalina biasa pikeun sifat-sifat misterius tina sababaraha ucapan Yesus sareng mendakan jalan muter pikeun seueur inpormasi. Aranjeunna nunjuk yén harti literal henteu aya akal. Upami anjeunna bobo, anjeunna bakal hudang nyalira, janten naha urang kedah ngadamel kahirupan urang ku jalan ka ditu?

Yesus nyatakeun: "Lasarus maot" (V.14). Tapi anjeunna ogé ngadawuh: "Abdi bungah yén kuring teu acan aya". Naha? "Janten anjeun percaya" (V.15). Yesus bakal ngalakukeun mukjijat anu bakal langkung endah tibatan upami anjeunna ngan ukur nyegah nyegah jalma anu gering. Tapi keajaiban éta henteu ngan ukur hirupkeun deui Lazarus - éta ogé yén Yesus terang naon anu lumangsung kira-kira 30 kilométer jauh sareng naon anu bakal kajadian ka anjeunna dina waktos anu caket.

Anjeunna gaduh terang anu aranjeunna henteu tiasa ningal - sareng terang ieu nyatakeun maotna sorangan di Yudea - sareng kebangkitan na. Anjeunna dina kadali lengkep acara. Anjeunna tiasa dicegah néwak éta upami hoyong; anjeunna tiasa ngeureunkeun sidang dina hiji kecap, tapi henteu. Anjeunna mutuskeun pikeun ngalakukeun naon anu datang ka bumi.

Sing saha anu ngorbankeun anu paéh bakal maot ogé bakal masihan nyalira nyalira ka jalma sabab anjeunna ngagaduhan kakuatan kana maotna, bahkan pikeun maotna sorangan. Anjeunna sumping ka bumi ieu salaku fana fana sahingga anjeunna tiasa maot sareng anu katingali tragedi dina pangamatan dangkal saleresna pikeun kasalametan urang. Kuring henteu hoyong pura-pura yén unggal tragedi anu kajantenan leres-leres direncanakeun atanapi saé ku Gusti, tapi kuring yakin yén Tuhan sanggup ngalakukeun kahadéan tina hal-hal jahat sareng anjeunna ningali kanyataan anu urang teu tiasa.

Anjeunna katingali saluareun maot sareng ngontrol kajadian anu ayeuna langkung-langkung - tapi biasana henteu katingali ku urang sapertos anu ka murid-murid di Yohanes 11. Kami ngan ukur teu tiasa ningali gambar gedé sareng sakapeung urang titajong. Urang kudu percanten ka Gusti pikeun ngalakukeun hal-hal sakumaha jalanna panginten. Sakapeung urang tungtungna tiasa ningali kumaha hal-hal damel pikeun anu saé, tapi sering urang kedah nyandak kecap-Na pikeun éta.

Yesus sareng murid-murid na angkat ka Betania sareng diajar yén Lasarus parantos naék dina kuburan opat dinten. Kecap pamakaman parantos dikirimkeun sareng duka duka panjang - sareng tungtungna dokter parantos dugi! Saur Marta, panginten sareng sakedik putus sareng cilaka: "Gusti, upami anjeun parantos didieu, adi kuring moal maot" (V.21). Urang nelepon anjeun sababaraha dinten ka pengker sareng upami anjeun kantos sumping maka Lasarus bakal tetep hirup. Tapi Marta gaduh rahayu harepan - sakedik terang: "Tapi bahkan ayeuna kuring terang: Naon anu anjeun nyuhunkeun ti Allah yén kami masihan anjeun ka Gusti" (V.22). Panginten anjeunna ngira yén nyungkeun jadianana bakal janten sakedik teuing, tapi anjeunna nunjukkeun hiji hal. "Lasarus bakal hirup deui," saur Yesus sareng Marta ngawaler: "Kuring terang pisan yén anjeunna bakal dibangkitkeun" (tapi kuring ngarepkeun hiji hal sakedik deui). Saur Isa, "Ieu saé, tapi naha anjeun terang yén kuring kebangkitan sareng hirup? Upami anjeun percanten ka abdi, aranjeunna moal maot. Naha anjeun kitu? » Marta teras nyarios dina salah sahiji pernyataan iman anu paling saé dina sadayana Alkitab: "Leres, kuring percanten yén. Anjeun mangrupikeun Putra Allah" (V.27).

Hirup sareng kebangkitan ngan ukur tiasa dipanggihan dina Kristus - tapi naha urang tiasa percanten ayeuna anu dicarioskeun ku Yesus? Naha urang leres-leres percaya yén "saha waé anu cicing di dinya sareng percaya ka kuring, moal bakal maot?" Abdi ngaharepkeun urang sadayana tiasa ngartos hal ieu, tapi kuring terang pasti dina jadian ieu urang bakal hirup anu moal pernah mungkas.

Dina jaman ieu urang sadayana maot, sapertos Lazarus sareng Yesus bakal "kedah ngangkat kami." Urang maot, tapi pikeun urang anu sanés akhir carita, sapertos henteu akhir carita Lasarus. Marta indit pikeun nyandak Maria sareng Maria sumping ka Yesus nangis. Yesus ogé ceurik. Naha anjeunna nangis nalika anjeunna terang Lazén bakal hirup deui? Naha John nyerat ieu nalika John terang yén kabagjaan "caket sakit"? Kuring henteu terang - Abdi henteu terang naha kunaon kuring nangis, bahkan dina kaayaan anu senang.

Tapi kuring pikir pernyataan éta yén éta oké pikeun ceurik di pamakaman, sanaos urang terang yén jalma éta bakal digedékeun pikeun kahirupan anu abadi. Yesus jangji yén urang moal pernah maot, sareng maot tetep aya.

Anjeunna tetep musuh, pupusna di dunya ieu masih aya hiji hal anu henteu bakal kalanggengan. Sanaos kabagjaan abadi mangrupikeun "sakitar di pojok", urang kadang-kadang ngalaman waktos kasedih jero, bahkan upami Yesus mikacinta urang. Nalika urang ceurik, Isa ceurik sareng kami. Anjeunna tiasa ningali kasedihan urang dina jaman ieu, sapertos anjeunna tiasa ningali kabagjaan di masa depan.

"Angkat batu ngajauhan," saur Yesus, sareng Mary ngagentos anjeunna: "Moal bakal bau busuk kumargi parantos maot dina opat dinten."

Naha aya kahirupan anjeun anu bau, hal anu urang henteu hoyong yén Yesus ngalaan "ku ngagulingkeun batu?" Aya panginten anu sapertos kitu dina kahirupan saréréa, hal anu urang langkung resep nyumput, tapi kadang-kadang Yesus ngagaduhan rencana anu sanés kumargi anjeunna terang ngeunaan hal-hal anu urang henteu terang sareng urang kedah percanten ka anjeunna. Janten aranjeunna ngagugulung batu sareng Yesus ngadoa teras ngagorowok: "Lasarus, kaluar!" "Sareng almarhum kaluar," ngalaporkeun Johannes - tapi anjeunna henteu leres-leres maot. Anjeunna dihijikeun sareng kaén kuburan sapertos anu maot, nanging anjeunna angkat. "Leupaskeun hubunganana," saur Isa, "sareng ngantepkeun anjeunna angkat!" (Vv. 43-44).

Telepon Yesus ogé nuju anu maot rohani ayeuna sareng sawaréh aya anu ngupingkeun sora na kaluar tina kuburan - aranjeunna kaluar tina bau, aranjeunna kaluar tina pola pikir egois anu ngabalukarkeun pati. Sareng naon anu anjeun peryogikeun? Anjeun peryogi batur pikeun ngabantosan anjeun tuang anjeun, nyingkirkeun cara pamikiran kuno anu gampang pikeun urang. Éta mangrupikeun salah sahiji tugas garéja. Urang ngabantosan jalma pikeun ngagulung batu, sanaos bahas, sareng urang ngabantosan jalma anu ngabales sauran Yesus.

Naha anjeun ngupingkeun sauran Yesus pikeun sumping ka anjeunna? Waktosna medal tina "kuburan" anjeun Naha anjeun kenal yén Yesus nyauran? Waktuna pikeun ngabantosan aranjeunna ngalungkeun batu. Ieu mangrupikeun hal-hal pikeun dipikirkeun.

ku Joseph Tkach


pdfSésana tiwas!