Antipasti

Dina agama kafir, misteri téh rahasia anu dibuka ngan ukur pikeun jalma-jalma anu dikenalkeun kana sistem ibadahna. Rahasia ieu konon masihan aranjeunna kakuatan sareng kamampuan pikeun mangaruhan batur sareng aranjeunna henteu kedah diungkabkeun ka anu sanés. Aranjeunna pastina henteu dinyatakeun sacara umum. Pangetahuan anu kuat sapertos bahaya sareng kedah dirusiahkeun sadayana.

Sabalikna nyaéta kasus injil. Dina injil, éta mangrupikeun misteri anu hébat anu dilakukeun ku Allah dina sareng ngalangkungan sajarah manusa anu jelas sareng bebas diungkabkeun ka sadayana, sanés dirusiahkeun.

Dina basa Inggris kami, misteri nyaéta salembar teka-teki anu kedah dipendakan. Nanging, dina Alkitab, misteri mangrupikeun hal anu leres, tapi yén pikiran manusa moal tiasa ngartos dugi ka Gusti Allah nyingkabkeunana.

Paul ngajelaskeun salaku misteri sagala hal-hal anu halimun dina jaman sateuacan Masehi, tapi éta sacara lengkep diturunkeun ka Al Masih - misteri iman (1 Tim. 3,16), rusiah pengerasan Israél (Rom 11,25), misteri rencana Gusti pikeun umat manusa (1 Kor. 2,7), anu sami sareng misteri kersa Gusti (Epe. 1,9) sareng misteri kiamat (1 Kor. 15,51).

Nalika Paul sacara terang-terangan ngumumkeun misteri éta, anjeunna ngalakukeun dua hal. Mimiti, anjeunna nyatakeun yén naon anu dibahas dina perjanjian lawas janten kanyataan dina perjanjian anyar. Kadua, anjeunna ngabantah ide ngeunaan misteri anu disumputkeun, nyatakeun yén misteri Kristen mangrupikeun misteri anu diungkabkeun, diumumkeun, diproklamasikeun ka sadayana, sareng dipercaya ku para wali.

Dina Kolosa 1,21: 26-1,22 anjeunna nyerat: Ogé pikeun anjeun anu pernah muhrim sareng mumusuhan dina kalakuan jahat, 1,23:1,24 anjeunna ayeuna parantos badami ku pupusna awakna anu fana, sahingga anjeunna tiasa ngajantenkeun anjeun suci sareng tanpa cacad sareng tanpa cacat sateuacanna. Pakasaban; 1,25 Upami anjeun ngan ukur tetep iman, mantep sareng pageuh, sareng henteu nyimpang tina harepan Injil, anu parantos anjeun ngupingkeun sareng anu parantos diwartakeun ka sadaya mahluk handapeun langit. Abdi, Paul, parantos janten pelayanana. 1,26 Ayeuna kuring bungah dina sangsara anu kuring sangsara pikeun anjeun, sareng dina daging kuring, kuring mayar naon anu masih kakurangan dina kasangsaraan Kristus pikeun awakna, nyaéta garéja. Abdi janten anjeun palayan ku jabatan anu dipasihan ku Gusti ka abdi, anu matak kuring ngawartakeun pangandika-Na ka anjeun, nyaéta, misteri anu parantos disumputkeun ti jaman sareng generasi, tapi ayeuna parantos diwartakeun ka umat-Na. .

Gusti nyauran sareng masihan tugas ka urang pikeun anjeunna. Tugas urang nyaéta ngajantenkeun karajaan Gusti anu teu katingali katingali ku kahirupan Kristen anu satia sareng masihan kasaksian. Injil Al Masih mangrupikeun injil karajaan Allah, warta kabeneran, perdamaian sareng kabagjaan dina Roh Suci ngalangkungan ukhuwah sareng muridna sareng Gusti sareng Juru Salamet urang anu hirup. Teu kedah dirusiahkeun. Éta kedah dibagi sareng sadayana sareng diproklamasikeun ka sadayana.

Paul neraskeun: ... ka anu ku Allah hoyong dicarioskeun naon kakayaan anu mulia tina misteri ieu di antara jalma-jalma kapir, nyaéta Kristus di anjeun, anu miharep kamulyaan. 1,28 Kami naroskeun sareng ngadorong sadaya jalma sareng ngajar sadayana jalma dina sagala hikmah, sahingga urang tiasa nyiptakeun unggal jalma sampurna dina Kristus. 1,29 Pikeun ieu kuring ogé narékahan sareng merjuangkeun kakuatan anjeunna anu damel di kuring pisan (Kol. 1,27-29).

Injil mangrupikeun pesen ngeunaan kaasih Kristus sareng kumaha Anjeunna nyalira ngabébaskeun urang tina kalepatan sareng ngarobih urang kana gambar Kristus. Sakumaha Paulus nyerat ka garéja di Pilipi: Kawarganagaraan urang aya di sawarga; ti mana urang ngarepkeun Jurusalamet, Gusti Yesus Kristus, 3,21 anu bakal ngarobih awak kosong urang, sahingga anjeunna tiasa janten sapertos awakna anu dimulyakeun numutkeun kakawasaan anu anjeunna tiasa naklukkeun sagala hal (Pil. 3,20: 21).

Injil memang mangrupikeun hal anu kedah dirayakeun. Dosa sareng maot moal tiasa misahkeun urang ti Gusti. Urang kedahna dirobih. Awak urang anu dimulyakeun moal buruk, moal peryogi deui tuangeun, moal lami-lami atanapi kariput. Urang bakal diangkat sapertos Kristus dina awak roh anu kuat. Langkung ti éta ngan ukur henteu acan dipikaterang. Sakumaha John nyerat: Anu dipihormat, urang parantos janten putra-putra Gusti; tapi teu acan diungkabkeun naon anu bakal urang janten. Tapi urang terang yén nalika wangsit, urang bakal sapertos kitu; sabab urang bakal ningali anjeunna sakumaha ayana (1 Yohanes 3,2).

ku Joseph Tkach


pdfAntipasti