Advent jeung Christmas

Sapanjang sajarah, jalma-jalma parantos ngagunakeun tanda sareng simbul pikeun nyarioskeun jalma anu mikiran ngeunaan hiji hal, tapi pikeun nyumput éta ti luar. Conto ti abad ka-1 nyaéta tanda lauk anu dianggo ku urang Kristen (ichthys), sareng saha aranjeunna cicingeun nunjukkeun kantétanna ka Kristus. Kusabab seueur dianiaya atanapi malah dibunuh, aranjeunna ngayakeun kumpulana dina catacombs sareng lokasi rahasia anu sanés. Pikeun ditandaan jalan di dinya, tanda lauk ditarik dina témbok. Hal ieu nyababkeun teu curiga sabab Nasrani sanes jalma anu munggaran nganggo simbol lauk - pagan anu parantos ngagunakeun éta minangka simbol pikeun déwa sareng déwi.

Mangtaun-taun saatos Musa ngenalkeun hukum (kaasup Sabat) Gusti masihan gambar anyar pikeun sadayana jalma - yén kalahiran putrana najis, Yesus. Injil Lukas ngalaporkeun:

Sareng anu ngagaduhan tanda: Anjeun bakal mendakan anak dibungkus popok sareng bohong dina ranjang orok. Sareng langsung aya rombongan sarwa sawarga sareng malaikat, anu muji ka Gusti sareng nyarios: Maha Suci Allah di bumi anu pangluhurna sareng perdamaian di bumi ku jalma-jalma wasiat alus-Na (Lukas 2,12-14).

Kalahiran Yesus mangrupikeun tanda anu kuat, langgeng ngeunaan sagala rupa anu ngalaksanakeun Kristus: nitisna, hirupna, pupusna, kebangkitan sareng naékna kana kasalametan sadayana umat manusa. Sapertos sadayana tanda, éta nunjukkeun arah; éta nembongkeun deui (sareng ngingetan janji-janji sareng perbuatan Allah jaman baheula) sareng teraskeun (pikeun nunjukkeun naon anu bakal dilakukeun ku Yesus ngaliwatan Roh Suci). Akun Lukas diteruskeun ku bagian tina Injil anu sering diémutan saatos Natal salami Epiphany:

Sareng tingali, aya hiji jalma di Yérusalém anu nami Simeon; sareng jalmi ieu satia sareng bageur sareng ngantosan kanyamanan urang Israil, sareng Roh Suci sareng anjeunna. Sareng hiji kecap anu parantos dipasihkeun ku Roh Suci yén anjeunna henteu ningali maot, sabab anjeunna kantos ningali Kristus Kristus. Sareng anjeunna dugi ka Bait Allah ku instigasi sumanget. Sareng sepuhna ngajantenkeun murangkalih Yesus ka Bait Allah pikeun lakukeun ku anjeunna sakumaha adatna numutkeun hukum, Anjeunna nyandak ramo sareng muji ka Gusti sareng nyarios, Gusti, ayeuna abdi badé angkat kalayan damai. sakumaha anjeun nyarios; pikeun panon kuring ningali Juruwilujeng anjeun, anu anjeun parantos disiapkeun payuneun sadayana jalma, terang pikeun nyaangan kapir sareng harga umat anjeun Israil. Sareng bapak sareng ibuna kagum ku naon saurna. Sareng Simeon ngaberkahan aranjeunna sareng saur Maryam, indungna: Lah, anjeunna siap turun sareng nangtung pikeun seueur di Israil sareng salaku tanda anu dibantah - sareng pedang ogé bakal nembus jiwa anjeun - ku seueur haté bakal mikir anu kaungkap (Lukas 2,25-35).

Salaku urang Kristen, kaseueuran urang henteu gumantung kana tanda sareng simbol pikeun ngajaga rahasia rapat-rapat urang. Alih deui berkah sareng doa urang aya sareng jalma anu kedah hirup dina kaayaan anu parah. Naon waé kaayaan éta, sadaya urang Kristen terang yén Yesus bangkit tina maot sareng Bapa Swarga ngagambar sadayana jalma dina Yesus sareng ngalangkungan Roh Suci. Ku sabab kitu urang gaduh seueur anu ngagungkeun - sareng kedah dilakukeun dina usum Advent sareng usum Natal.

ku Joseph Tkach


pdfAdvent jeung Christmas