Allah the Potter

193 dewa anu pikukuh Émut nalika Gusti nampik perhatian Yérémia pikeun piring panci pot (Yer. 18,2-6)? Gusti nganggo gambar tina potter sareng liat pikeun ngajarkeun pelajaran anu nganggur. Pesen anu sami anu nganggo gambar potter sareng lempung tiasa dipendakan dina Yesaya 45,9 sareng 64,7 sareng Roma 9,20-21.

Salah sahiji cangkir karesep kuring, anu kuring sering nginum tea di kantor, ngiringan gambar kulawarga kuring. Nalika kuring ningal anjeunna, anjeunna ngingetkeun kuring ngeunaan carita teacup anu diomongkeun. Carita anu dicaritakeun ku teacup dina jalma anu munggaran sareng ngécéskeun kumaha janten naon anu diciptakeun panyipta.

Abdi henteu pati resep langsung. Tadina mah ngan ukur gencatan taneuh tina liat anu dikabarkan. Tapi aya anu nempatkeun kuring dina piringan sareng ngamimitian ngagulung disc anu gancang ku kuring ngaraos pusing. Nalika kuring kéngingkeun, kéngingkeun, diperas sareng ngoyak kuring. Kuring ngajerit: "Eureun!" Tapi kuring ngagaduhan jawaban: "Henteu acan!".

Tungtungna anjeunna ngeureunkeun jandéla sareng nempatkeun kuring dina oven. Éta meunang langkung panas sareng panas dugi kuring ngagorowok: "Eureun!" Deui kuring nampi jawaban "Henteu acan!" Tungtungna anjeunna nyandak kuring kaluar tina oven sareng ngamimitian ngintun cet ka kuring. Haseup ngadamel kuring gering sareng kuring ngagorowok: "Eureun!" Sareng sakali deui jawabanana nyaéta: "Teu acan!".

Teras anjeunna ngajak kuring ka luar oven sareng saatos kuring niiskeun, anjeunna nempatkeun kuring dina méja di hareupeun eunteung. Abdi reuwas! Potter parantos ngajantenkeun hal anu éndah tina lumpuh tina taneuh liat. Urang sadaya lumpuh liat, sanés? Kalayan nempatkeun kami dina roda potter bumi, master potter urang nyiptakeun ciptaan anyar anu kedahna numutkeun kersa kitu!

Nalika anjeunna nyarioskeun kasusah tina kahirupan ieu, anu sigana urang sering karepna, Paul nyerat: «Kusabab éta urang henteu ban; tapi upami jalma luar urang ogé terputus, batinna diperbutkeun ti dinten ka poé. Kusabab kasusah urang, anu temporal sareng cahaya, nyiptakeun kamulyaan anu langgeng sareng sadayana kamulyaan massa, urang anu teu katingali ku anu katingali, tapi dina halimunan. Kusabab naon anu katingali mangrupikeun temporal; tapi anu teu kawih nyaéta langgeng » (2 Korinta 4,16: 17).

Harepan urang ayana dina hal anu aya di luareun jeun dunya ieu. Kami percanten kana Firman Allah, anggapna kasusah urang ayeuna janten terang sareng pas wektuna dibandingkeun sareng anu disimpangkeun ku Gusti. Tapi cobaan ieu bagian tina cara Kristen. Dina Roma 8,17: 18 urang maca: "Tapi upami urang barudak, urang ogé ahli waris, nyaéta ahli waris Allah sareng ahli waris Kristus, lamun urang sangsara sareng anjeunna, ku kituna urang tiasa diluhur kalayan kamulyaan. Kusabab kuring yakin yén waktos ieu sangsara henteu kaétang kamulyaan anu bakal diungkabkeun ka urang. »

Urang bagikeun penderita Kristus dina sababaraha cara. Sababaraha, tangtosna, syahid pikeun kapercayaanana. Nanging, kaseueuran urang ngaraos kaserang Kristus dina cara anu sanés. Babaturan tiasa ngahianat ka urang. Jalma sering salah kami, aranjeunna henteu ngahargaan kami, aranjeunna henteu bogoh ka urang atanapi malah nyiksa urang. Masih, nalika urang ngiringan Al Masih, urang ngahampura kumaha Anjeunna panginten. Anjeunna berkorban nyalira nalika kami janten musuh-musuhna (Rom. 5,10). Éta sababna anjeunna nyauran urang ngadamel usaha khusus pikeun ngaladikeun jalma anu nyiksa ka urang, henteu ngahargaan urang, henteu ngartos urang atanapi henteu resep ka urang.

Carita "kusabab rahmat Allah" urang disebut "korban hirup" (Rom. 12,1). Allah aktif di urang liwat Roh Suci pikeun ngarobih urang kana gambar Kristus (2 Korinta 3,18), hiji hal anu langkung saé langkung hadé tibatan rumpun liat anu dikumbah!

Gusti aktip dina unggal-unggal urang, dina sagala kajadian sareng tantangan anu datang sareng kahirupan urang. Tapi saluareun kasusah sareng cobaan urang anu dihadapi, naha ngalibetkeun kasehatan atanapi kauangan atanapi rugi ku hiji anu dipikacinta, Gusti Allah sareng urang. Éta nyampurnakeun urang, ngarobih urang, ngawujud sareng bentuk urang. Gusti moal nilar atanapi kantun urang. Anjeunna sareng urang sareng sadaya perjuangan.

ku Joseph Tkach


pdfAllah the Potter