Lasarus sareng jalma beunghar - carita teu percaya

277 lazarus sareng jelema beunghar minangka carita iman

Naha anjeun kantos nguping yén jalma anu maot salaku kafir teu tiasa deui dihontal ku Gusti? Ieu mangrupikeun ajaran anu kejam sareng cilaka, pikeun buktina anu mana waé ayat tunggal anu aya dina pasemon ngeunaan jalma sugih sareng Lasarus miskin anu kedah dilayanan. Nanging, sapertos sadayana petikan anu sanés dina Alkitab, parabél ieu ngagaduhan kontéks anu spesifik sareng ngan tiasa kahartos leres dina kontéks ieu. Sok goréng dasarkeun doktrin dina ayat tunggal - sareng sanés-sanés deui upami dina carita anu pesen utami leres pisan. Yesus ngabahas perumpamaan ngeunaan jalma beunghar sareng miskin Lazarus kusabab dua alesan: mimiti, pikeun nampik panolakan pamimpin Israil anu percaya ka anjeunna, sareng anu kadua, pikeun ngucemkeun kapercayaan nyebar yén kabeungharan mangrupikeun petunjuk muhibah Allah. sedengkeun kamiskinan mangrupikeun bukti hasil disfavour na.

Perumpamaan ngeunaan jalma anu beunghar sareng miskin Lazim mangrupikeun tukang dina séri lima batur yén Isa nyarios sakelompok urang Parisi sareng ahli Torét anu, rewog sareng sugema sapertos aranjeunna, parantos nyandak inisiatif yén Yesus ogé miara jalma-jalma dosa sarta ngagaduhan tuangeun sareng aranjeunna (Lukas 15,1: 16,14 sareng). Sateuacan éta, anjeunna parantos nyarioskeun pasemon ngeunaan domba anu leungit, anu saéna kaleungitan, sareng éta putra leungitna. Dina ngalakukeun kitu, Yesus hoyong ngajelaskeun pikeun kolektor pajeg sareng pendosa, ogé ambek-ambek ka Parisi sareng guru agama anu ngira yén teu ngagaduhan alesan pikeun tobat, yén sareng Allah di surga aya deui kabagjaan dina hiji jalma dosa anu ngamimitian hirup anyar tibatan leuwih salapan puluh salapan batur anu henteu peryogi éta (Lukas 15,7 Warta Injil Bumi). Tapi éta henteu sadayana.

Duit lawan dewa

Kalayan pasemon ngeunaan administrator anu teu jujur, Isa sumping ka carita kaopat (Lukas 16,1-14). Pesen utamana nyaéta: Upami anjeun resep artos sapertos urang Farisi, anjeun moal bogoh ka Allah. Ngahurungkeun sacara khusus ka urang Parisi, Isa nyarios: Anjeun mangrupikeun anu menerkeun diri ka lalaki; tapi Gusti terang kalbu; sabab naon anu luhur di antara manusa mangrupikeun kasiksa di payuneun Gusti (V.15).

Hukum sareng nabi nyarioskeun - janten cariosan Yesus - yén Karajaan Allah parantos lumebet sareng sadaya anu nyurung kana kekerasan (Vv. 16-17). Pesenna nyaéta: Kusabab anjeun ngahargaan pisan naon anu dihargai jalma sareng henteu anu disukai ku Allah, anjeun nampik saurna - sahingga kasempetan - pikeun milari jalanna kana Karajaan Yesus ngalangkungan Yesus. Dina rasa kiasan, ayat 18 ngungkabkeun yén pamimpin iman Yahudi parantos nyaurkeun hukum sareng para nabi anu ngarujuk ka Yesus sahingga ogé ménggalkeun ti Allah (cf. Yeremia 3,6). Teras dina ayat 19, dipasang dina opat parabél saméméhna, carita jalma sugih sareng Lasarus miskin dimimitian, sakumaha anu dicarioskeun ku Yesus.

Carita teu percaya

Aya tilu tokoh utama dina carita: nyaéta jalma beunghar (anu nangtung pikeun urang Parisius rewog), tukang baramaen miskin (ngagambarkeun kelas sosial hina ku urang Parisi) sareng tungtungna Abraham (anu kuir dina Yahudi ngalambangkeun langkung seueur kanyamanan sareng katenangan di akhirat).

Carita nyarioskeun pupusna baramaen. Tapi Yesus kaget para pamiarsa kalayan kecap: ... anjeunna dibawa ku malaikat di pangkuan Abraham (V.22). Ieu persis sabalikna ti naon harepan urang Parisi ti lalaki sapertos Lazarus, nyaéta yén jalma sapertos anjeunna miskin sareng gering sabab dikutuk ku Gusti Allah sareng akibatna henteu aya anu sanés tapi panyiksaan aranjeunna saatosna apan bakal diperkirakeun. Tapi Yesus ngajar aranjeunna langkung saé. Sudut pandang anjeun ngan ukur salah. Aranjeunna teu terang nanaon tentang karajaan ramana sareng salah henteu ngan ukur dina watesan pengadilan pamiarsa, tapi ogé dina putusan-Na ngeunaan aranjeunna.

Maka Yesus nyangking héran: Nalika éta jalma beunghar pupus sareng dikubur, anjeunna - sareng henteu baramaén - bakal kakeunaan siksa naraka. Kitu anjeunna nginget sareng ningali Abraham di kajauhan sareng Lasarus nyalira dina linggihna. Sareng anjeunna ngajerit: Rama Abraham, kasauran ka kuring sareng kéngingkeun Lasarus pikeun nyelepkeun ujung ramo di cai sareng pikeun niiskeun basa kuring; kusabab kuring menderita nyerieun api ieu (Vv. 23-24).

Tapi dasarna Abraham nyatakeun ieu ka handap pikeun jalma anu beunghar: Anjeun parantos mikasihan kabeungharan sapanjang hirup anjeun sareng henteu nyéépkeun waktos pikeun jalma sapertos Lasarus. Tapi kuring ngagaduhan waktos kanggo jalma sapertos anjeunna, sareng anjeunna ayeuna mah sareng abdi sareng anjeun ngagaduhan nanaon. - Teras aya ayat anu sering dicandak tina konteks: Sareng langkung, aya jurang anu hébat antara kami sareng anjeun anu teu saurang ogé anu badé angkat di dieu ka anjeun tiasa kéngingkeun sareng teu aya anu ti ditu di dieu pikeun kami (Lukas 16,26).

Di ditu di dieu

Naha anjeun kantos panginten naha aya anu hoyong angkat ti dieu ka anjeun dina tempat anu kahiji? Éta écés naha kunaon aya anu kedah ditarik ka urang ti dinya, tapi daék nyandak rute sabalikna teu aya akal - atanapi naha éta? Abraham ngarobih jelema anu beunghar ku cara nyarios ka anjeunna sareng putrana; teras saur anjeunna bahkan henteu anu ogé anu hoyong sumping ka anjeunna tiasa ngalakukeun sabab éta ngabagi pisan. Wahyu anu didasarkeun dina carita ieu mangrupikeun aya anu ngalahkeun kabagi ieu pikeun dosa.

Sasak na ngabagi

Allah masihan putrana jauh pikeun sadaya jalma anu dosa, henteu ngan ukur pikeun jalma sapertos Lasarus, tapi ogé pikeun jalma sapertos jalma sugih (Yohanes 3,16: 17). Kakaisaran disebutkeun dina perumpamaan, anu nangtung sacara simbolik pikeun urang Parisi sareng ahli Torét anu ngahukum Yesus, nampik Putra Allah. Anjeunna mendakan naon anu kantos dijantenkeun tujuan na ngudag: kesejahteraan pribadi ngorbankeun batur.

Yesus nutup carita ieu kalayan pamundut ti jelema anu beunghar supaya aya batur kedah ngingetkeun barayana supaya aranjeunna moal ngalaman hal anu sami sareng anjeunna. Abraham ngawaler anjeunna, Aranjeunna gaduh Musa sareng nabi; aranjeunna kedah ngadangukeun aranjeunna (V.29). Yesus saméméhna parantos ngarujuk ieu ogé (tingali vv. 16-17) yén hukum sareng nabi-nabi kasaksian pikeun anjeunna - kasaksian yén anjeunna sareng barayana moal nampi (tingali Yohanes 5,45-47 sareng Lukas 24,44-47).

Henteu, Bapa Abraham, jalmi anu beunghar ngawaler yén upami aya jalma anu maot maot ka aranjeunna, aranjeunna bakal ngalakukeun taksi (Lukas 16,30). Anjeunna ngawaler Abraham: Upami anjeun henteu ngupingkeun Musa sareng nabi-nabi, anjeun moal ngayakinkeun lamun aya jalma bangkit tina maot (V.31).

Sareng aranjeunna henteu yakin: urang Parisi, guru agama sareng imam anu parantos konspirasi supaya Yesus disalibkeun sumping ka Pilatus saatos pupus sareng naroskeun anjeunna naon bohong kebangkitan éta sadayana. (Mateus 27,62: 66), sareng aranjeunna diudag sareng nganiaya sareng maéhan jalma anu ngaku.

Yesus teu nyarioskeun perumpamaan ieu supados nunjukkeun langit sareng naraka sa-jéntré salaku jéntré. Sabalikna, anjeunna nolak pamimpin agama dina waktos anu ditutup kana iman sareng ngalawan jalma-jalma beunghar anu sasarengan sareng egois sepanjang waktos. Dina raraga netelakeun, anjeunna nganggo gambar-gambar basa Yahudi biasa pikeun ngagambarkeun akhirat (ngagunakeun naraka ditangtayungan pikeun anu jahat sareng anu soleh dina rahim Abraham). Kalayan perumpamaan ieu, anjeunna henteu masihan koméntar kana teges atanapi akurasi simbolisme Yahudi ngeunaan akhirat, tapi ngan saukur nganggo bahasa visual pikeun ngagambarkeun carita na.

Fokus utami anjeunna pasti moal nyugemakeun rasa panasaran urang kumaha bakal aya di surga sareng naraka. Malahan, éta mangrupikeun perhatian yén rahasia Allah diturunkeun ka urang (Rum 16,25; Epesus 1,9 jsb), rahasia ti baheula (Efesus 3,4: 5): yén Gusti anu aya dina anjeunna, Yesus Kristus, putra kadagingan Rama nu Maha Kawasa, didamel deui sareng dunya ti mimiti (2 Korinta 5,19).
 
Janten upami urang utamina ngarengsekeun kamungkinan-bagianana di akhirat, ieu ngan ukur tiasa ngajauhkeun kami jauh tina élmu anu sami sareng anu katutup pikeun jalma anu beunghar dina carita éta: urang kedah sareng panginten percanten ka jalma anu balik ti anu maot.

ku J. Michael Feazell


pdfLasarus jeung lalaki beunghar