Sareng awak naon anu paéhna tiasa diliwatan?

388 sareng awak naon anu maot bakal dihirupkeun? Éta harepan pikeun sadaya urang Kristen yén jalma-jalma anu iman bakal dihirupkeun deui kana kahirupan abadi dina penampilan Kristus. Henteu héran, nalika rasul Paulus nguping yén sababaraha anggota Garéja Korinta parantos nampik kabangkitan, anjeunna sacara kuat nolak kakurangan pamahaman na dina Surat ka-1 na ka Korinta, bab 15. Mimiti, Paul ngulang deui pesen Injil anu aranjeunna ogé ngaku: Al Masih parantos gugah. Paul nginget kumaha layon Yesus anu disalibkeun disimpen dina kubur sareng diangkat sacara pribadi pikeun kamulyaan tilu dinten saatosna (Ayat 3-4). Anjeunna teras ngajelaskeun yén Kristus diangkat tina maot kana kahirupan salaku tipayun urang - pikeun ngabimbing urang dina jalan ka kabangkitan urang ka hareup dina penampilanna (Ayat 4,20-23).

Kristus geus risen

Pikeun mastikeun yén kebangkitan Al Masih leres-leres leres, Paulus ngandelkeun langkung ti 500 saksi ka anu Yesus némbongan saatos dihirupkeun deui. Kaseueuran saksi masih hirup nalika nyerat seratna (Ayat 5-7). Kristus ogé parantos némbongan ka rasul sareng ka Paul sacara pribadi (Ayat 8). Kanyataan yén seueur pisan jalma anu ningali Yesus dina daging saatos dikubur hartosna yén anjeunna parantos diangkat dina daging, sanaos Paul henteu sacara éksplisit mairan ngeunaan éta dina bab 15.

Tapi anjeunna henteu terang ka urang Korinta terang yén éta bakal omong kosong sareng akibat anu teu masuk akal pikeun iman Kristen upami dihirupkeun deui jalma-jalma anu percanten bakal diragukeun - sabab aranjeunna yakin yén Kristus naék tina kuburan. Logisna, henteu percanten kana kabangkitan jalma-jalma anu maot hartosna lain ngan ukur nolak yén Al Masih nyalira parantos gugah. Tapi upami Kristus henteu dihirupkeun deui, jalma-jalma anu iman moal gaduh harepan. Tapi yén Al Masih gugah masihan anu percaya pasti yén aranjeunna ogé bakal dihirupkeun deui, nyerat Paulus ka Korinta.

Pesen Paul ngeunaan kabangkitan jalma-jalma anu percanten dipuseurkeun ka Kristus. Anjeunna ngajelaskeun yén kakuatan panyalametan Gusti ngalangkungan Al Masih dina hirupna, pupusna sareng naékkeun hirup nyandak kahareupna jalma-jalma anu iman - sahingga meunangna akhir ti Gusti ngalangkungan maot. (Ayat 22-26, 54-57).

Paulus parantos ngawartosan berita hadé ieu terus-terusan - yén Al Masih parantos dihirupkeun deui sareng anu percaya ogé bakal dihirupkeun nalika anjeunna muncul. Dina surat anu saacanna Paulus nyerat: "Kanggo upami urang yakin yén Yesus pupus sareng gugah, Gusti ogé bakal nganteurkeun jalma-jalma anu bobo sareng anjeunna ngalangkungan Yesus" (1 Tesalonika 4,14). Jangji ieu, saur Paulus, saluyu sareng "pangandika Gusti" (Ayat 15).

Garéja parantos ngandelkeun harepan sareng janji ieu Yesus dina kitab suci sareng parantos ngajarkeun kapercayaan kana kiamat ti mimiti. Dina Syahadat Nicene taun 381 Maséhi nyatakeun: "Kami ngantosan kabangkitan almarhum sareng kahirupan dunya anu bakal datang." Sareng dina Syahadat Para Rasul sakitar taun 750 Masehi ditegeskeun: "Kuring yakin kana ... kabangkitan jalma-jalma anu maot sareng anu langgeng."

Sual awak anyar nalika dihirupkeun deui

Dina 1 Korinta 15 Paul direspon khusus pikeun kafir sareng salah paham urang Korinta ngeunaan kiamat jasmani: "Tapi aya anu tiasa naros: Kumaha jalma-jalma anu maot bakal dihirupkeun sareng awak naon anu bakal sumping?" (Ayat 35). Anu jadi patarosan di dieu nyaéta kumaha kiamat bakal kajantenan - sareng awak naon, upami aya, anu dihirupkeun bakal nampi hirup anyar. Bangsa Korinta salah yakin yén Paulus nyarioskeun awak anu fana, dosa anu sami anu dipibanda dina kahirupan ieu.

Naha aranjeunna meryogikeun awak nalika dihirupkeun deui, aranjeunna naroskeun ka diri sorangan, khususna awak anu korup sapertos kieu? Naha aranjeunna henteu parantos ngahontal tujuan panebusan spiritual sareng spiritual sareng henteu aranjeunna langkung resep ngaleupaskeun diri tina awakna? Ahli teologi Gordon D. Fee nyarios: "Korinta yakin yén ngalangkungan kurnia Roh Suci sareng khususna ku ayana létah-létah aranjeunna parantos lebet kana spiritual," sawarga "anu dijanjikeun. Ngan awak anu kedah dicabut nalika maot masih misahkeun aranjeunna tina spiritualitas pamungkasna. "

Korinta gagal ngartos yén badan kiamat mangrupikeun jinis anu langkung luhur sareng bénten tibatan awak fisik ayeuna. Aranjeunna peryogi awak "rohani" anu énggal ieu pikeun kahirupan sareng Gusti di Karajaan Sawarga. Paul ngadugikeun conto tina tatanén pikeun ngagambarkeun kamulyaan awak langit anu langkung ageung dibandingkeun awak fisik bumi urang: Anjeunna nyarioskeun bedana antara siki sareng pepelakan anu tumuh tina na. Sikina tiasa "maot" atanapi binasa, tapi awak - pepelakan anu muncul tina éta - langkung ageung kamuliaan. "Sareng naon anu anjeun tandur sanés awak anu badé dijantenkeun, tapi ngan ukur sisikian, tina gandum atanapi anu sanés," tulis Paul (Ayat 37). Kami henteu tiasa ngaduga kumaha awakna kabangkitan sapertos dibandingkeun sareng fitur awak fisik urang ayeuna, tapi urang terang yén awak énggal bakal langkung, langkung mulya - sapertos ek dibandingkeun sareng binih na, acorn.

Urang tiasa yakin yén awak kabangkitan dina kamulyaan sareng tak terhingga na bakal ngajantenkeun hirup langgeng urang langkung megah tibatan kahirupan fisik urang ayeuna. Paulus nyerat, ”Kitu ogé kabangkitan jalma-jalma maot. Éta bakal disébarkeun ruksak sareng bakal dihirupkeun deui janten teu rusak. Ieu sown dina lowness sareng diangkat dina kamulyaan. Éta bakal diabur dina kamiskinan sareng bakal naék deui kakuatan » (Ayat 42-43).

Awak kabangkitan moal janten salinan atanapi réproduksi tepat awak fisik urang, saur Paul. Ogé, awak anu urang nampi nalika dihirupkeunana moal diwangun ku atom anu sami sareng awak fisik dina kahirupan bumi urang, anu busuk atanapi ancur nalika maot. (Salain ti éta - awak mana anu bakal urang tampi: awak urang dina yuswa 2, 20, 45 atanapi 75 taun?) Awak langit bakal nangtung tina awak duniawi dina kualitas sareng kamuliaan na - sapertos kukupu anu saé anu ngajadikeun kepompong , samemehna tempat cicing tina ulat leutik.

Awak alam sareng awak spiritual

Henteu aya gunana spekulasi ngeunaan kumaha jisim awak jadian urang sareng kahirupan abadi. Tapi urang tiasa ngadamel sababaraha pernyataan umum ngeunaan bédana anu hébat dina dua awak éta.

Awak urang ayeuna mangrupikeun awak jasmani sareng tunduk kana korupsi, maot sareng dosa. Awak jadian bakal hartosna kahirupan dina dimensi anu sanés - kahirupan abadi, abadi. Paul nyarios: "Éta dipelak awak alami sareng diangkat awak rohani" - sanés "awak spiritual", tapi awak spiritual anu tiasa ngalakukeun kaadilan pikeun kahirupan anu bakal datang. Awak anyar anu percaya dina kabangkitan bakal "spiritual" - henteu penting, tapi spiritual dina hartian yén diciptakeun ku Gusti janten sapertos awak Kristus anu dimulyakeun, dirobih sareng "diluyukeun sareng kahirupan Roh Suci salamina." ». Awak anyar bakal lengkep nyata; jalma-jalma anu iman moal janten roh anu hancur atanapi hantu. Paul ngabandingkeun Adam sareng Yesus pikeun nyorot bédana antara awak urang ayeuna sareng awak kabangkitan urang. «Sakumaha kadunyaan, kitu ogé anu kadonyan; sareng sapertos anu sawarga, kitu ogé anu sawarga » (Ayat 48). Jalma anu aya dina Kristus nalika anjeunna nembongan bakal ngagaduhan awak jadian sareng kahirupan dina wujud sareng mahluk Yesus, sanés wujud sareng mahluk Adam. "Sareng sakumaha urang parantos gaduh gambar duniawi, maka urang ogé bakal ngagaduhan gambar anu sawarga" (Ayat 49). Gusti, saur Paulus, "bakal ngarobih awak kosong kami, janten janten sapertos awakna anu dimulyakeun" (Filipi 3,21).

Meunangna maot

Ieu ngandung harti yén awak kabangkitan urang moal didamel tina daging sareng getih anu gampang binasa sapertos awak anu ayeuna urang terang - henteu gumantung deui kana dahareun, oksigén sareng cai pikeun hirup. Paul nyatakeun sacara teges: "Kuring nyarios ieu, dulur-dulur sareng saderek, yén daging sareng getih moal tiasa nampi Karajaan Allah; ogé moal binasa bakal ngawariskeun karusakan » (1 Korinta 15,50).

Dina panampian Gusti, awak fana urang bakal dirobih janten badan abadi - kana kahirupan abadi sareng henteu deui maot sareng korupsi. Sareng ieu kecap Paulus ka Korinta: "Lah, kuring nyaritakeun hiji rusiah: urang moal sadayana bobo, tapi urang sadayana bakal dirobih; sareng ujug-ujug, dina sakedap, dina waktos tarompét pamungkas [kiasan pikeun datangna Kristus]. Kusabab tarompét bakal disada sareng maot bakal naék rusak sareng urang bakal dirobih » (Ayat 51-52).

Kebangkitan awak urang kana kahirupan abadi mangrupikeun alesan pikeun kabagjaan sareng nutrisi harepan urang Kristen. Paulus nyarios: "Tapi nalika anu gampang binasa ieu narik korupsi, sareng naon anu matak narik kaabadian, maka kecap anu ditulis:" Maot ditelan ku kameunangan "bakal kacumponan. (Ayat 54).

ku Paul Kroll