Naon anu ceuk Matius 24 ngeunaan "akhir"

346 naon anu matthaeus 24 nyebatkeun ngeunaan tungtungna Kadé pikeun nyingkahan kasalahanana, Mateus 24 dina kontéks anu langkung ageung (Kontéks) tina bab-bab sateuacana. Anjeun panginten reuwas terang yén prasejarah Mateus 24 dimimitian paling akhir dina bab 16, ayat 21. Di dinya nyebatkeun ringkesna: "Ti saprak éta Yesus mimiti nunjukkeun ka murid-Na kumaha anjeunna kedah angkat ka Yerusalem sareng sangsara pisan ku kokolot sareng kapala pandita sareng ahli Torét, sareng dipaéhan sareng naék dina dinten katilu." Kalayan ieu, Yesus masihan petunjuk anu munggaran pikeun panon murid anu katingalina sapertos uji dasar kakuatan antara Yesus sareng aparat agama di Yerusalem. Di jalan ka Yérusalém (20,17: 19) anjeunna terus nyiapkeun aranjeunna pikeun konflik anu bakal datang ieu.

Dina waktu pengumuman munggaran penderitaan, Yesus nyandak tilu murid Peter, James sareng Yohanes dugi ka gunung anu luhur. Di dinya aranjeunna ngalaman kaseueuran (17,1-13). Ngan ukur kitu, murid-murid kedah naros ka diri sorangan naha ngadegna Karajaan Allah moal caket (17,10-12).

Yesus deui ngumumkeun ka murid-murid yén aranjeunna bakal calik dina dua belas tahta sareng nangtoskeun urang Israil "nalika Putra Manusa bakal calik dina tahta kamulyaan na" (19,28). Taya ragu, ieu deui nyarios patarosan ngeunaan "iraha" sareng "kumaha" ngeunaan Karajaan Allah. Obrolan Yesus ngeunaan karajaan ogé ngadorong ibu Yakobus sareng Yohanes naros ka Yesus masihan dua putra putra khusus dina karajaan (20,20-21).

Teras dugi ka asupna triumphal ka Yerusalem, di mana Yesus asup ka kota dina kalde (21,1-11). Hasilna, numutkeun Matthew, hiji ramalan Zakharia, anu ditingali hubungan sareng Al Masih, dilaksanakeun. Di sakumna kota éta sukuna, panginten naon anu bakal kajantenan upami Yesus sumping. Di Yerusalem anjeunna ngagulingkeun tabel panukar artos sareng nunjukkeun otoritas messianik-Na ngaliwatan perbuatan-perbuatan sareng mukjijat (21,12-27). "Saha manéhna?" jalma-jalma heran (21,10).

Teras di 21,43 Yesus ngajelaskeun ka kepala imam sareng sesepuh: "Ku sabab éta kuring parantoskeun: Karajaan Allah bakal dicandak tina anjeun sareng dipasihan ka hiji jalma anu ngasuh buahna." Para pendengar-Nya terang anjeunna ngobrol ngeunaan aranjeunna. Pernyataan ieu Yesus tiasa dicandak salaku indikasi yén anjeunna badé ngadegkeun kakaisaran mesianis na, tapi anu "panyiapan" agama kudu dikaluarkeun tina éta.

Naha kakaisaran diwangun?

Murid anu ngadangukeun ieu kedah terangkeun naon anu bakal datang. Naha Yesus hoyong langsung nyauran Mésias? Naha anjeunna badé ngalawan pamaréntah Romawi? Naha anjeunna badé nyandak karajaan Allah? Naha aya perang, sareng naon anu bakal kajadian ka Yerusalem sareng kuil?

Ayeuna urang dugi ka Mateus 22, ayat 15. Ieu tempat pamandangan dimimitian ku urang Farisi anu hoyong bubu Yésus sareng patarosan ngeunaan pajak. Kalayan waleranna aranjeunna hoyong nampilkeun anjeunna salaku pemberontak ngalawan otoritas Romawi. Tapi Yesus ngawaler bijaksana sareng rencanaana digagalkeun.

Urang Saduki ogé gaduh dalil sareng Yesus dina dinten anu sami (22,23-32). Aranjeunna henteu percanten kabangkitan sareng ogé naroskeun patarosan trik ngeunaan tujuh barayana anu nikah ka awéwé anu sami dina suksesi. Saha istri kedah anjeunna janten dina kebangkitan? Yesus ngawaler henteu langsung sareng nyarios yén aranjeunna henteu ngartos kitab-kitabna sorangan. Anjeunna bingung anjeunna ku nyarios yén moal aya perkawinan di Reich.

Teras, tungtungna, urang Parisi sareng Saduki nyarioskeun patarosan ngeunaan hukum anu pangluhurna dina hukum (22,36). Anjeunna parantos diwaler kalayan bijil ku nyalonkeun Imamat 3:19,18 sareng Ulangan 5. Sareng ditaroskeun ku patarosan trik: Saha putra anu kedahna Kristus? (22,42)? Lajeng aranjeunna kedah cicingeun; «Teu aya anu tiasa ngajawab hiji kecap, sareng teu aya anu wani naros ka anjeunna ti saprak éta dina» (22,46).

Bab 23 nunjukkeun polemik Yesus ngalawan para ahli Torét sareng urang Farisi. Nuju akhir bab, Yesus ngumumkeun yén anjeunna bakal ngintunkeun "nabi-nabi sareng sage sareng guru-guru" sareng ngaduga yén maranéhna bakal maéhan, nyalib, ngibingkeun sareng nganiaya aranjeunna. Anjeunna nempatkeun tanggung jawab pikeun sagala nabi dibunuh dina taktak na. Tegangan écés nambahan sareng murid-murid kedah terangkeun naon waé kononan ieu. Naha Yesus nyandak kakuatan sapertos Kristus?

Teras Yesus ka Yerusalem ngadoakeun sareng ngado'a yén imahna bakal "ditinggalkeun sepi". Ieu dituturkeun ku ucapan anu hairan: "Kanggo Kuring nyarios ka anjeun: ti ayeuna anjeun moal ningali kuring dugi ka anjeun nyarios: Puji ka jalmi anu datang dina nami TUHAN!" (23,38: 39.) Murid-murid kedah ngahudangkeun sareng naroskeun patarosan anu sieun ngeunaan hal anu disarioskeun ku Yesus. Naha anjeunna badé ngajelaskeun dirina?

Ramalan karusakan kuil

Saatos éta, Yesus angkat ka Bait Allah. Nalika anjeunna kaluar, murid-murid henteu hirup deui nunjuk ka wangunan bait. Kalayan Markus aranjeunna nyarios: "Master, tingali batu naon sareng wangunan naon!" (13,1). Lukas nyerat yén murid-murid nyarioskeun kagum kana "batu sareng permata éndahna" (21,5).

Pertimbangkeun naon anu pasti aya dina haté murid-murid. Pernyataan Yesus ngeunaan musnahna Yérusalém sareng konterna sareng otoritas agama matak wedi sareng bungah murid. Anjeun kedah panginten kunaon anjeunna nyarios tina karusakan Yahudi anu bakal datang sareng institusina. Naha kedahna Mesias sumping pikeun nguatkeun duanana? Tina kecap murid-murid ngeunaan kuil aya waé henteu langsung: kedah garéja anu kuat ieu dibahayakeun?

Yesus ngahirupkeun harepan aranjeunna sareng ngalangkungan inebodings sieun. Anjeunna ngabasmi pujian dirina tina bait: "Naha anjeun teu ningali ieu sagala? Satemenna, kuring pitutur ka anjeun, moal aya hiji batu anu tinggaleun dina batu anu sanés bakal ngejat » (24,2). Ieu kedah masihan kagét anu jero. Aranjeunna yakin yén Al Masih bakal nyalametkeun Yerusalem sareng kuil, henteu ngancurkeun éta. Nalika Yesus nyarioskeun hal-hal ieu, murid-murid kedah panginten ngeureunkeun aturan pagan sareng naékna kamulyaan Israil; duanana kaduga wangsit sababaraha kali dina kitab-kitab Ibrani. Aranjeunna terang yén kajadian ieu kedah lumangsung dina "waktos akhir", dina "waktos terakhir" (Daniel 8,17; 11,35 sareng 40; 12,4 sareng 9). Teras Mesias kedah muncul atanapi "sumping" pikeun ngadegkeun Karajaan Allah. Ieu hartosna yén Israil bakal naék pikeun ukuran nasional sareng janten tumbak karajaan.

Iraha éta bakal kajantenan?

Murid-murid - anu nganggap Yesus janten Al Masih - alami ngadesek terang naha "wanci akhir" ayeuna parantos sumping. Aya harepan anu luhur yén Yesus bakal lami nyarioskeun yén anjeunna Mésias (Yohanes 2,12: 18). Teu heran tuluy murid-murid ngadesek Guru ngajelaskeun kumaha jeung iraha "sumping".

Nalika Yesus calik di Gunung Zaitun, murid-murid anu gumbira sumping ka anjeunna sareng hoyong sababaraha inpormasi "insider" sacara pribadi. "Béjakeun ka kami," aranjeunna naros, "iraha ieu bakal kajadian? sareng naon anu bakal janten tanda tina datang anjeun sareng ahir dunya? » ?

Nalika murid-murid nyarios ngeunaan "datang", aranjeunna henteu ngagaduhan "detik" dina pikiran. Numutkeun ideu na, Al Masih kedah sumping sareng pas pisan ngadegkeun karajaan na di Yerusalem, sareng éta kedah "salamina". Aranjeunna henteu terang babasan janten "anu mimiti" sareng "kadua" sumping.

Titik anu penting pikeun dibahas dina Mateus 24,3: 24, sabab ayat éta mangrupikeun kasimpulan ti sadayana bab. Pertanyaan murid kedah diulang sareng sababaraha kecap konci dina miring: "Bejakeun kami," aranjeunna naros, "kapan bakal éta kajantenan? sareng naon anu bakal janten tanda tina datang anjeun sareng ahir dunya? » Aranjeunna hoyong terang iraha hal-hal anu diturunkeun ku Yesus ngeunaan Yerusalem bakal kajadian sabab ngahubungkeun aranjeunna sareng "tungtung dunya" (Leresna: akhir dunya, era) sareng «datang» na.

Tilu patarosan ti muridna

Tilu patarosan ti murid muncul. Mimiti, aranjeunna hoyong terang iraha "éta" parantos kajadian. "Maksudna" tiasa hartosna cilaka Yerusalem sareng kuil anu cilaka Yesus nembé nubuat. Kadua, aranjeunna hoyong terang "tanda" anu bakal ngumumkeun datangna; Yesus nyauran aranjeunna engké, sapertos anu bakal urang tingali, dina bab 24, ayat 30. Sareng katilu, murid-murid hoyong terang iraha "akhir". Yesus ngawartosan aranjeunna anu henteu sakuduna dituju terang ieu (24,36).

Upami urang nyalira sacara misah dina tilu patarosan ieu - sareng jawaban Yesus ka aranjeunna - urang bakal nyalametkeun diri tina sagala siri masalah sareng misinterpretasi anu aya hubunganana sareng Mateus 24. Yesus nyarios ka murid-muridna, Yerusalem sareng bait (anu "anu") saleresna bakal hancur salami waktosna. Tapi "tanda" aranjeunna dipenta bakal aya hubunganana sareng datangna, sanés karusakan kota. Sareng pikeun patarosan katilu anjeunna ngajawab yén teu aya anu terang kana jam na balikna sareng "akhir" wanci dunya.

Jadi tilu patarosan dina Mateus 24 sareng tilu waleran anu misah anu masihan Isa. Waleran ieu nyusahkeun kajadian anu janten unit dina patarosan murid-murid sareng motong sambungan temporalna. Wangsul Yesus sareng "akhir jaman dunya" meureun tetep aya di hareup, sanaos karusakan Yerusalem (70 M) jauh deui.

Sakumaha ceuk kuring, ieu sanés hartosna yén murid-murid ningali karusakan di Yerusalem kapisah tina "tungtung". Aranjeunna ampir henteu kantos ngalakukeun éta. Sareng aranjeunna ogé ngarepkeun kajadian anu badé énggal-énggal (Theologians ngagaduhan istilah téknis "ekspektasi langsung").

Hayu urang tingali kumaha patarosan ieu diurus dina Mateus 24. Anu mimiti, urang mendakan yén Yesus tétéla henteu gaduh minat hususna dina nyarioskeun perkawis "akhir". Nya éta murid-murid anu ngebor, anu naroskeun patarosan, sareng Isa ngarespon kana aranjeunna sareng ngadamel sababaraha penjelasan.

Kami ogé ngakuan yén patarosan murid-murid ngeunaan "akhir" paling dipikaresep dumasar kana kamurutan - yén kajadian-kajadian bakal lami pisan, sareng dina waktos anu sami. Teu heran, aranjeunna ngarepkeun Yesus bakal sumping salaku Mesias dina waktos anu caket pisan, ku akal yén éta tiasa kajantenan dina sababaraha dinten atanapi minggu. Tapi, aranjeunna hoyong anu jelas "tanda" pikeun datangna pikeun konfirmasi. Kalayan inisiatif atanapi rahasia ieu, aranjeunna hoyong nempatkeun diri dina posisi anu nguntungkeun nalika Yesus nyandak léngkahna.

Dina kontéks ieu, urang kedah ningali koméntar Yesus ti Mateus 24. Diskusi dimimitian ku murid. Aranjeunna yakin yén Yesus parantos nyiapkeun kakuatan sareng hoyong terang "iraha". Anjeun hoyong tanda préparasi. Dina ngalakukeun éta, aranjeunna leres-leres ngartos misi Yesus.

Tungtungna: henteu acan

Daripada ngajawab patarosan murid-murid langsung sapertos anu dipikahoyong, Yesus ngagunakeun kasempetan pikeun ngajar aranjeunna tilu ajaran penting. 

Pangajaran kahiji:
Skénario anu dipénta aranjeunna jauh langkung rumit tibatan murid naif anu dipikirkeun. 

Pangajaran kadua:
Nalika Yesus bakal "sumping" - atanapi sapertos urang bakal nyarios: "uih deui" - henteu pikeun aranjeunna terang. 

Pangajaran anu katilu:
Murid-murid kedah "nonton", nuhun, tapi jaga panonna langkung seueur hubungan sareng Allah sareng kirang dina acara lokal atanapi dunya. Nganggap prinsip-prinsip ieu sareng diskusi sateuacana, éta ayeuna ditingalikeun kumaha omongan Yesus sareng murid-muridna. Anu mimiti, anjeunna ngingetkeun dirina supaya teu dibohongan ku kajadian anu sigana siga kajadian ahir-jaman tapi henteu (24, 4-8). Anu parah sareng bencana «parantos kajadian», tapi akhirna teu acan aya » (Ayat 6).

Maka Yesus ngumumkeun kasusah, kekacauan sareng maot ka murid-murid (24,9-13). Sakumaha kasieun pisan kana aranjeunna! "Naon perkawis ieu kasusah jeung maot?" anjeun kedah panginten. Pengikut Mésias kedah kéngingkeun kameunangan sareng henteu, janten henteu dibunuh sareng dirusak, panginten.

Maka Yesus mimiti nyarioskeun ngeunaan proklamasi Injil ka saluruh dunya. Teras tungtungna kedah sumping (24,14). Ieu oge kedah disaruakeun ku murid. Aranjeunna panginten panginten yén Al Masih bakal "sumping" heula, maka anjeunna bakal ngadegkeun karajaan na, teras harita bakal kecap PANGERAN kaluar ka dunya (Yesaya 2,1: 4).

Salajengna, Yesus sigana bakal ngahurungkeun sareng ngobrol deui ngeunaan karusakan kuil. Kudu aya "kanikmatan sepi di tempat suci" sareng "teras ngungsi ka pagunungan anu aya di Yudea" (Mateus 24,15: 16). Teror anu teu kapendak disauran ngalahirkeun urang Yahudi. "Kusabab éta bakal janten kasulitan anu henteu kantos ti mimiti dunya dugi ka ayeuna moal bakal deui," saur Yesus (24,21). Anu matak dahsyat yén teu aya anu bakal tetep hirup upami dinten ieu teu disingget.

Bari kecap Yesus ogé gaduh sudut pandang global, anjeunna utamina nyarioskeun kajadian di Yudéa sareng Yerusalem. "Kusabab bakal aya kasusah hébat nagara sareng murka pikeun jalma ieu," saur Lukas, anu ngajelaskeun kontéks naon saur Yesus (Lukas 21,23, Elberfeld Alkitab, tekenan ti éditor). Bait Allah, Yerusalem sareng Yudea mangrupikeun fokus tina peringatan Yesus, sanes sadayana dunya. Peringatan apokaliptik anu diucapkeun ku Yesus utamina ngarujuk ka urang Yahudi di Yerusalem sareng Yudea. Kajadian ti AD 66-70. parantos mastikeun yén.

Kabur - dina Sabat?

Ku sabab éta teu heran yén Yesus nyarios: «Tapi nyarioskeun yén penerbangan anjeun henteu dilakukeun dina usum usum atanapi dina Sabat» (Mateus 24,20). Sababaraha heran: Naha Yesus nyebut Sabat nalika Sabat henteu deui ngariung dina Garéja? Kusabab Kristen henteu deui hariwang ngeunaan Sabat, naha didieu sacara khusus disebatkeun halangan? Urang Yahudi percaya yén iinditan dina Sabat dilarang. Éta katingalina malah gaduh ukuran jarak maksimum anu tiasa katutup dina dinten éta, nyaéta "Walk Walk" (Kisah 1,12). Pikeun Lukas, ieu pakait sareng jarak antara Gunung Olive sareng pusat kota (Numutkeun lampiran di Kitab Suci Luther éta 2000 kubik, sakitar 1 kilométer). Tapi Yesus saurna kedah ngungsi jauh ka pagunungan. A "leumpang Sabat" moal nyandak aranjeunna tina zona bahaya. Yesus terang yén pamirsa na percaya yén dina Sabat maranéhna henteu kedah nyandak rute ngewa panjang.

Ieu ngajelaskeun naha anjeunna naros ka murid naroskeun yén penerbanganna teu digolongkeun dina Sabat. Pamundut ieu kedah ditingali dina kontéks pamahamanna tina hukum Musa dina waktos éta. Urang tiasa nyimpulkeun alesan Yesus ku cara kieu: Kuring terang yén anjeun henteu percanten kana perjalanan anu panjang dina Sabat, sareng anjeun moal ngalakukeunana sabab percanten yén hukum butuh. Janten upami hal anu bakal datang ka Yerusalem tumiba dina Sabat, anjeun moal kabur ka aranjeunna sareng anjeun bakal mendakan maot. Janten kuring mamatahan anjeun pikeun neneda yén anjeun henteu kedah ngungsi dina Sabat. Kusabab upami aranjeunna mutuskeun pikeun ngungsi, éta iinditan perjalanan anu umumna dikaluarkeun di dunya Yahudi mangrupikeun halangan anu hésé.

Sakumaha ceuk kuring, urang tiasa nyaritakeun bagian ieu peringatan Yesus kana karusakan Yerusalem anu kajantenan taun 70. Nasrani Yahudi di Yerusalem anu tetep ngajaga Hukum Musa (Kisangan 21,17: 26) bakal kapangaruhan sareng kedah ngungsi. Aranjeunna bakal janten konflik kalbu sareng hukum Sabat upami kaayaan diperyogikeun kabur dina dinten éta.

Masih teu "tanda"

Samentara éta, Isa dituluykeun dina biantarana, anu ditujukeun pikeun ngajawab tilu patarosan murid-murid ngeunaan "iraha" datangna. Kami perhatikeun dugi ka anjeunna parantos ngajelaskeun ka aranjeunna prinsipna nalika anjeunna moal sumping. Éta misahkeun bencana anu bakal nyerang ka Yerusalem tina "tanda" sareng anu bakal datang "tungtungna". Dina titik ieu murid-murid parantos percanten yén cilaka Yerusalem sareng Yudea mangrupikeun "tanda" anu aranjeunna milarian. Tapi aranjeunna salah, sareng Isa nunjuk kaluar kasalahanna. Saur anjeunna: «Upami aya anu ngucapkeun ka anjeun: Lah, ieu Kristus! atanapi didinya !, anjeun henteu kedah percanten deui » (Mateus 24,23). Henteu percanten? Naon anu kudu dipikirkeun ku murid ieu? Anjeun kedah naroskeun ka diri anjeun: Kami nyuhunkeun jawaban sakumaha nalika anjeunna bakal nyetél karajaan na, urang ngajantenkeun anjeunna nyauran kami tanda kitu, sareng anjeunna ngan ukur nyarios nalika tungtungna moal sumping sareng namina nami éta katingali sapertos tanda tapi henteu.

Nanging, Yesus terus nyarios ka murid nalika anjeunna henteu bakal sumping, moal némbongan. «Maka upami aranjeunna nyarios ka anjeun: Lah, anjeunna aya di gurun !, ulah angkat; lah, anjeunna nuju ka jero imah!, ulah percanten » (24,26). Anjeunna hoyong ngajelaskeun yén murid-murid henteu kedah kasasar, sanés ku kajadian dunya atanapi ku jalma anu panginten aranjeunna terang tanda tungtungna parantos sumping. Panginten anjeunna malah hoyong nyarioskeun yén ragrag Yerusalem sareng kuil henteu acan ngumumkeun "akhir".

Ayeuna ayat 29. Di dieu Yesus mimiti tungtungna nyaritakeun ka murid-murid ngeunaan hiji hal "tanda" na datangna, nyaéta, anjeunna ngajawab patarosan kadua na. Srengenge sareng bulan parantos sakedik kedah dilemis, sareng «béntang» (meureun komét atanapi meteorit) konon murag tina langit. Sakabéh sistem surya nyaéta ngocok.

Tungtungna, Isa nyauran murid-murid sapertos "tandatangan" anu aranjeunna nunggu. Anjeunna nyarioskeun: «Sareng tanda Putra Manusa bakal muncul di langit. Sareng sadaya jinis kelamin di bumi bakal aya tangisan sareng bakal ningali Putra Manusa datang dina méga langit kalayan kakuatan sareng kamulyaan anu hébat » (24,30). Teras Yesus naros ka murid-murid ngalenyepan pasemon ti tangkal anjir (24,32-34). Pas dahanna janten lembut sareng daunna kumalayang, anjeun terang yén usum panas ngadeukeutan. «Ogé ogé: upami anjeun ningal sadayana ieu, uninga yén anjeunna ngadeukeutan ka panto» (24,33).

Sadayana éta

«Sadaya éta» - naon éta? Naha ngan ukur perang, lini sareng kalaparan di ditu di dieu? Henteu Ieu ngan ukur mimiti buburuh. Aya seueur kasusah deui sateuacan "akhir". Naha "sadayana ieu" dipungkas ku munculna nabi palsu sareng da'wah Injil? Deui, henteu. Naha "sadayana ieu" kacumponan ku kabutuhan di Yérusalém sareng karuksakan candi? Henteu Janten naon anu anjeun kedah lebetkeun dina "sadayana ieu"?

Sateuacan urang némbalan, sakedik gencar, antisipasi hiji hal garéja anu murtad kedah diajar sareng perkawis Injil sinoptik nyaritakeun. Tumiba di Yerusalem dina taun 70, karusakan kuil sareng pupusna imam sareng juru bicara Yahudi (sareng oge sababaraha rasul) kedah atos pencét garéja. Ampir anu pasti yén Garéja percaya yén Yesus bakal wangsul saatos saatos kajadian ieu. Tapi anjeunna tetep jauh, sareng éta kedah nyinggung sababaraha urang Kristen.

Ayeuna, tangtosna, Injil nunjukkeun yén langkung seueur anu kedah dipilampah atanapi sateuacan dipulangkeun Yesus ti ngan karusakan Yerusalem sareng kuil. Ti henteuna Yesus saatos turunna Yérusalèm, Garéja teu tiasa nyimpulkeun yén anjeunna parantos kasasar. Katiluna synoptics ngulang pangajaran pikeun gareja: dugi ka ningali "tanda" Putra Manusa anu muncul di langit, ulah ngadangukeun jalma anu nyebatkeun anjeunna parantos sumping atanapi enggal bakal sumping.

Taya anu terang ngeunaan jam éta

Ayeuna urang sumping ka pesen inti anu Yesus badé nyarios dina dialog Mateus 24. Kecap-Na dina Mateus 24 kurang nabi, langkung sipatna ajaran ngeunaan kahirupan Kristen. Mateus 24 mangrupikeun peringatan Yesus ka murid-murid: Salawasna siap sacara rohani, kusabab teu terang sareng tiasa terang iraha kuring bakal uih deui. Perumpamaan di Mateus 25 ngagambarkeun pesen dasar anu sami. Narima ieu - yén waktos teu dipikanyaho sareng tetep - ngahapus seueur salah paham sekitar Mateus 24 dina hiji stroke. Bab kasebut nyatakeun yén Yesus henteu hoyong ngadamel wangsit ngeunaan waktos pasti "akhir" atanapi uih deui. Ari "nitenan" hartosna: kudu ngahudangkeun sacara méntal, teras-siap disiapkeun. Sareng henteu: ngalacak kajadian dunya. Nubuat "nalika" henteu dipasihkeun.

Sakumaha anu tiasa katingali tina sajarah engké, Yérusalém mangrupikeun mangrupikeun fokus dina sababaraha kajadian sareng kameklik. Dina 1099, contona, perang salib urang Kristen ngurilingan kota sareng ngabantai sadaya warga. Dina Perang Dunya Kadua, Jenderal Inggris Umum Allenby nguasaan kota sareng nyemprotna ti Kakaisaran Turki. Sareng ayeuna, sakumaha urang terang, Yerusalem sareng Yudea maénkeun peran anu penting dina konflik Yahudi-Arab.

Kasimpulan: Nalika dipenta ku murid-murid ngeunaan "kapan" tina tungtungna, Isa masihan jawaban: "Anjeun moal tiasa terang kitu." Pernyataan anu éta sareng katingalina hese dicerna. Saatos kebangkitan anjeunna, murid-murid masih ditolak anjeunna sareng patarosan ngeunaan: "Gusti, naha anjeun bakal netepkeun deui karajaan Israil dina waktos ayeuna?" (Kisah 1,6). Sareng Yesus deui ngajawab: "Henteu hak anjeun terang waktos atanapi jam yén Bapa parantos ditangtukeun dina kakawasaan ..." (Ayat 7).

Sanaos ngajar Yesus jelas, urang Kristen parantos ngulang kalepatan para rasul dina unggal waktos. Spésifikasi deui sareng deui perkawis waktos "akhir" akumulasi, sakali-kali deui Yesus sumping anu diprediksi langsung. Tapi sajarahna ngajantenkeun Yesus leres sareng salah pikeun unggal juggler. Cukup ngan saukur: urang henteu tiasa terang iraha "kiamat" bakal sumping.

Lalajo

Naon anu kedah urang laksanakeun nalika ngantosan urang balik deui? Yesus ngajawab murid-murid, sareng jawabanna ogé dilarapkeun ka urang. Anjeunna nyebatkeun: “Awas jaga; ku sabab anjeun henteu terang dinten kumaha Gusti anjeun datang ... Janten anjeun ogé siap! Kusabab Putra Manusa sumping dina sajam nalika anjeun henteu hartosna » (Mateus 24,42: 44). Kudu waspada dina raos "ningali kajadian dunya" teu hartosna didieu. "Ningali" ngarujuk kana hubungan Kristen sareng Gusti. Anjeunna kedah salawasna siap-siap nyanghareupan panyipta na.

Dina sesa Bab 24 sareng Bab 25, Yesus teras ngajelaskeun naon anu dimaksud ku "pengawal". Dina pasemon ngeunaan hamba anu satia sareng jahat, anjeunna nyorong murid-murid nyingkahan dosa duniawi sareng teu kasasar ku daya tarik dosa (24,45-51). Moral? Isa nyarioskeun yén tuan hamba jahat bakal "sumping dina hiji dinten nalika anjeunna henteu ngaharepkeun éta sareng dina sajam anu anjeunna henteu terang" (24,50).

A pangajaran anu sami disampaikan dina pasemon ngeunaan parawan wijaksana sareng bodoh (25,1-25). Sababaraha parawan anu henteu acan siap, teu "hudang" lamun panganten lalaki sumping. Anjeun kaasup ti kakaisaran. Moral? Yesus ngucap: “Waspada! Kusabab anjeun henteu terang dinten atanapi jam » (25,13). Dina perumpamaan para wali anu dipercayaan ka Yesus, Yesus nyarioskeun nyalira nyalira salaku jalma anu nuju dina lalampahan (25,14-30). Anjeunna panginten badé mikiran cicing di sawarga sateuacan uih deui. Abdi-abdi ayeuna kedah ngaturkeun dipercayakeun ka panapi anu amanah.

Tungtungna, dina pasemon domba sareng domba, Yesus nyarioskeun tugas pastoral anu dipasihkeun ka murid-murid salami henteuna-aya. Di dieu anjeunna ngarahkeun perhatian dirina tina "iraha" datangna tina akibat anu datang ieu gaduh kahirupan anu langgeng. Datangna sareng kebangkitan cenah janten dinten Kiamat. Dinten anu Yesus domba (panerusna leresna) ti embé (angon jahat) misahkeun.

Dina perumpamaan éta, Yesus damel sareng simbul dumasar kana kabutuhan fisik murid. Aranjeunna masihan anjeunna nalika anjeunna lapar, masihan ka inuman nalika anjeunna haus, nyandak anjeunna di nalika anjeunna janten urang asing, ngasah anjeunna nalika anjeunna taranjang. Murid-murid kaget sareng nyarios aranjeunna henteu kantos ningali anjeunna sapertos teu butuh.

Tapi Yesus hoyong netelakeun kabecikan pangangon. «Saé, kuring nyarioskeun ka anjeun: Naon anu anjeun laksanakeun ka salah sahiji adi kuring anu paling saeutik, anjeun damel ka kuring» (25,40). Saha lanceukna yesus Salah sahiji panerusna anu leres. Janten Yesus paréntah ka murid-murid janten juru bageur sareng pangangon domba-Na.

Ieu kumaha wacana panjang dimana Yesus ngajawab tilu patarosan murid-murid ditungtungan: Iraha Yerusalem sareng kuil dirusak? Naon anu bakal "tanda" tina datangnana? Iraha "akhir jaman dunya" kajantenan?

singgetan

Murid-murid kagét ngadangu yén wangunan bait éta kudu dirusak. Aranjeunna naros iraha ieu kedah kajadian sareng iraha "akhir" sareng Yesus "parantos" kedah kajantenan. Sakumaha ceuk kuring, dina sagala kamungkinan aranjeunna ngarepkeun Yesus naek ka tahta Mesias sareng hayu Karajaan Allah dimulai ku sadaya kakuatan sareng kamulyaan na. Yesus ngingetkeun ngalawan ieu cara mikir. Bakal aya tunda sateuacan "akhir". Yerusalem sareng kuil bakal kaancur, tapi kahirupan garéja bakal teraskeun. Penganiayaan urang Kristen sareng kasusah pikasieuneun bakal datang ka Yudéa. Murid-murid kagétna. Aranjeunna panginten yén murid-murid Mantenna bakal ngahontal kameunangan langsung, yén Tanah Janji bakal dijajah, yén ibadah leres bakal disimpen deui. Sareng ayeuna ieu ramalan ngeunaan karusakan kuil sareng panganiayaan para satia. Tapi aya pelajaran anu pikasieuneun anu sanés. Hiji-hijina "tanda" yén murid-murid anu datang Yesus bakal ningali dirina nyalira. Ieu "tanda" henteu gaduh fungsi pelindung kumargi kasép. Sadaya ieu nyababkeun pesen inti Yesus anu teu aya anu tiasa ngaduga kapan "akirna" bakal sumping atanapi iraha Yesus bakal mulang.

Yesus ngajantenkeun pikahariwaan murid-murid palsu sareng diturunkeun ajaran spiritual ti aranjeunna. Dina kecap-kecap tina DA Carson: "Pertanyaan murid-murid dijawab, sareng pamaca didorong ningali payuneun Gusti sareng hirup kalayan tanggung jawab, satia, manusiawi sareng gagah salami Master jauh (24,45-25,46) » (ibid., p. 495). 

ku Paul Kroll


pdfNaon Mateus 24 nyarios ngeunaan "akhir"