Kristus, tungtung hukum

Unggal-unggal kuring maca surat Rasul Paulus, kuring ningali yén anjeunna wani nyatakeun kabeneran naon anu dilaksanakeun ku Gusti ngaliwatan kalahiran, hirup, maot, kabangkitan sareng naékna Yesus. Dina seueur serat anu sanés, Paul nyéépkeun waktos anu saé pikeun nyéépkeun deui ka jalma ka jalma anu teu tiasa dipercaya Yesus sabab harepan ieu dumasar kana hukum. Perlu dicatet yén hukum anu masihan Gusti pikeun Israél samentawis. Hal ieu ukur ditetepkeun pikeun samentawis sareng kedah tetep efektif dugi ka Kristus sumping.

Pikeun Israél, hukum Torét mangrupikeun guru anu ngajarkeun aranjeunna ngeunaan dosa sareng kaadilan sareng peryogi penyelamat. Éta ngajurung aranjeunna dugi Kristus jangji sumping, anu ku Anjeunna bakal ngaberkahan sadaya bangsa. Tapi hukum henteu tiasa masihan kaadilan atanapi kasalametan Israél. Éta ngan ukur bisa nyaritakeun yén aranjeunna kaliru peryogi panyalametkeun.

Pikeun Garéja Kristen, hukumna, sapertos sakumna Perjangjian Old, ngajarkeun urang saha Gusti. Ogé ngajarkeun urang kumaha Allah nyiptakeun jalma-jalma ti mana Pamantenan anu bakal datang pikeun ngaleungitkeun dosa-na - henteu ngan ukur ti umat Allah Israil, tapi dosa-dosa saalam dunya.

Hukumna henteu pernah ditujukeun salaku gaganti hubungan sareng Gusti, tapi mangrupikeun hartos pikeun mingpin urang Israil ka panebusna. Dina Galatia 3,19, Paul nyerat: "Maka kumaha hukumna? Éta parantos ditambah pikeun dosa dugi ka turunan anu dijantenkeun nyaéta jangji. ”

Dina basa sanésna, Allah ngagaduhan titik awal sareng titik tungtung hukum, sareng titik tungtung éta maot sareng kebangkitan Al Masih sareng Panebus Yesus Kristus.
Paulus neraskeun dina ayat 21-26: "Kumaha? Maka hukum Toret ngalawan janji-janji Allah? Éta jauh! Kusabab ukur upami aya undang-undang anu tiasa nyangking hirup hirupna bakal kaadilan bener-bener asalna tina hukum hukum. Tapi Kitab Suci parantos ngalebetkeun sadayana dina dosa sahingga jangji anu ngalangkungan iman ka Yesus Kristus bakal dipasihan ka anu iman. Nanging sateuacan iman sumping, urang dijaga di handapeun hukum sareng ditutup iman anu bakal diturunkeun. Janten hukumna janten disiplin urang pikeun Kristus supados urang diyakinkeun ku iman. Tapi saatos iman sumping, urang henteu deui dina disiplin. Kusabab anjeun sadayana putra Gusti ngalangkungan iman ka Allah dina Kristus Yesus. "

Sateuacan Allah muka panonna kana pangertian ieu, Paul teu acan ningali mana pimpinan hukum - ka arah anu maha asih, welas asih, sareng pangampura anu bakal ngabebaskeun urang tina dosa anu diturunkeun hukum. Sabalikna, anjeunna ningali hukum salaku tungtung dirina sorangan, sareng lekasan sareng agama anu kasar, kosong, sareng ngancurkeun.

"Sareng aya papanggihan yén paréntah nyangking maot kuring anu masih dipasihkeun pikeun kahirupan," Anjeunna nyerat dina Rum 7,10:24, sareng dina ayat anjeunna naroskeun patarosan: "Kuring henteu resep manusa! Saha anu bakal nyalametkeun kuring tina awak fana ieu? ”Jawaban anjeunna mendakan yén kasalametan ngan ukur asalna ku rahmat Allah sareng ngan tiasa dialaman ku iman ka Yesus Kristus.

Dina ieu sadayana urang ningali yén jalan kaadilan henteu ngalangkungan hukum, anu henteu tiasa ngaleungitkeun kasalahan urang. Hiji-hijina jalan kaadilan nyaéta ku iman ka Yesus, dimana sagala dosa urang dihampura, sareng di mana urang didamel deui Allah anu satia anu mikanyaah ka urang tanpa syarat sareng moal ngantepkeun kami.

ku Joseph Tkach


pdfKristus, tungtung hukum