Hiji hurup anu ngarobah

Rasul Paulus nyerat serat ka garéja di Roma sakitar 2000 taun ka pengker. Hurupna ngan ukur sababaraha kaca, panjangna tina 10.000 kecap, tapi pangaruhna lumayan. Sahenteuna tilu kali dina sajarah Garéja Kristen, surat ieu ngabalukarkeun kaributan anu salamina ngarobih Garéja kanggo langkung saé.

Ieu dina awal abad ka-15 nalika hiji rahasia Augustinian ngaranna Martin Luther usaha nenangkeun haté ngalangkungan naon anu disebut anjeunna hirup tanpa nyalahkeun. Nanging sanaos anjeunna ngiringan sagala ritual sareng paréntah anu katetepan tina aturan pandhita-na, Luther tetep ngarasa terasing tina Allah. Teras, salaku dosen universitas anu ngajarkeun surat ka bangsa Romawi, Luther mendakan diri ngagambar kana panjelasan Paulus di Rum 1,17: Demi [dina Injil] ngungkabkeun kabeneran sateuacan Gusti, anu asalna tina iman kana iman; sakumaha anu ditulis: soleh bakal hirup ku iman. Kabeneran petikan kuat ieu nimbulkeun manah Luther. Anjeunna nyerat:

Aya kuring mimiti ngartos, yén kabeneran Allah mangrupikeun hiji jalma anu sasarengan ngalangkungan kurniaan Allah, nyaéta hakikat pasif anu ku Gusti anu welas asih nyarioskeun ka urang ngaliwatan iman. Dina titik ieu, kuring ngarasa yén kuring parantos dilahirkeun deui sareng parantos ngasupan surga nyalira nembé panto kabuka. Jigana anjeun terang naon anu kajantenan salajengna. Luther teu tiasa cicingeun ngeunaan ngarobih ieu manéh anu murni sareng saderhana. Hasilna nyaéta Reformasi Protestan.

Karusuhan sanésna anu disababkeun ku surat ka bangsa Romawi lumangsung di Inggris sakitar 1730. Garéja Inggris kalangkung dina waktos susah. London mangrupikeun panyalahgunaan alkohol sareng hirup gampang. Korupsi nyebar, bahkan di garéja-ekor. Pendeta Anglikan ngora anu satia ngaranna John Wesley ngajarkeun tobat, tapi usahanaana teu saeutik pangaruh. Teras, saatos keuna ku kapercayaan sakelompok Kristen Jérman dina énggal Atlantik badai, Wesley ditarik ka hiji ruangan pasamoan para sadulur Moravian. Wesley ngadadarkeun éta ku cara kieu: Atang pisan kuring teras-terasan angkat ka hiji perusahaan di Aldersgate Street, dimana aya anu maca kecap prejurit Luther kana surat ka bangsa Romawi. Kira-kira saparapat dugi ka salapan, sakumaha anjeunna ngajelaskeun métamorfosis Gusti parantos dina haté ngalangkungan iman ka Kristus, kuring ngarasa yén haté kuring panasaran. Kuring ngarasa yén kuring percanten kasalametan ka Kristus, Kristus waé. Sareng kuring yakin yén anjeunna parantos ngaleungitkeun dosa kuring, komo dosa-dosa kuring, sareng ngabébaskeun kuring tina hukum dosa sareng maot.

Sakali deui, surat ka bangsa Romawi mangrupikeun pitulung pikeun nyandak Garéja deui iman bari ngamimitian kebangkitan evangelical. Kaributan anu sanés, teu lami pisan, nuju kami ka Éropa di 1916. Di tengah getih ku Perang Dunya I, pastor pastor ngora sadar yén pamikiran optimis na, liberal tina dunya Kristen anu moral jeung ngadeukeutan kasampurnaan spiritual anu ngoyagkeun sadaya panangan imajinatif di payun beulah kulon. Karl Barth sadar yén pesen Injil butuh perspektif anu énggal sareng realistis nalika kaayaan krisis anu hébat. Dina koméntar na Letter to Romawi, diterbitkeun di Jerman dina 1, Barth prihatin yén sora aslina Paul bakal kaleungitan sareng dikubur ku beasiswa sareng kritik dina sababaraha abad.

Dina perkawis perkawis Roma 1, Barth nyarioskeun yén Injil sanés mangrupikeun hal anu sanés, tapi kecap anu asal tina sagala hal, kecap anu sok anyar, pesen ti Allah anu ngabutuhkeun sareng ngabutuhkeun iman sareng éta , upami dibaca leres, bakal ngahasilkeun kapercayaan yén presupposes. Injilna, saur Barth, peryogi partisipasi sareng gawé babarengan. Ku cara kieu, Barth nunjukeun yén Firman Alloh relevan sareng dunya anu butut sareng nguciwakeun ku perang global. Sakali deui hurup ka Romawi mangrupikeun béntang anu bersinar anu nunjukkeun jalan kaluar tina kandang poék anu rusak rusak. Koméntar Barth dina Huruut ka urang Romawi diterangkeun nalika bom diturunkeun ku lapang ku filsuf sareng teolog. Sakali deui, Garéja disulap ku surat ka bangsa Romawi, anu ngagaduhan anu maca satia.

Luther ngarobih pesen ieu. Éta ngarobih Wesley. Éta ngarobih Barth. Sareng masih robih seueur jalma ayeuna. Ngaliwatan éta Roh Suci ngarobos pamiarsana sareng iman sareng kapastian. Upami anjeun henteu terang kana kapastian ieu, kuring ngadesek anjeun maca sareng percanten kana Surat ka Romawi.

ku Joseph Tkach


pdfHiji hurup anu ngarobah