Diadopsi ku Yesus

Urang Kristen sering ngumumkeun kalayan bungah: "Yesus nampi sadayana" sareng "hakim taya sahijieun". Sanaos jaminan ieu pasti leres, abdi tiasa ningali yén aranjeunna nunjukkeun rupa-rupa hartos anu béda. Hanjakalna, sawatara di antarana nyimpang tina wahyu Yesus salaku anu diumumkeun ka urang dina Perjangjian Anyar.

Dina bunderan Rahasia Komuni Internasional ungkapan anu sering dianggo: "Anjeun milik éta". Pernyataan sederhana ieu nyatakeun hiji aspék anu penting. Tapi éta ogé tiasa diinterprésikeun anu béda (sareng éta bakal). Kumaha persis na urang? Ngajawab patarosan anu sami sareng anu sami butuh ku perawatan, sabab dina iman urang kedah narékahan pikeun ngaluarkeun patarosan anu ditandingkeun ku kituna kita tetep akurat sareng setia kana wahyu Alkitabiah.

Tangtosna Yesus nyauran sadayana ka dirina sorangan, anjeunna nyerahkeun diri pikeun sadayana jalma anu ngahurungkeun anjeunna sareng masihan pangajaranana. Leres, anjeunna jangji sadayana jalma anu ngadengekeun anjeunna yén anjeunna bakal narik sadaya jalma pikeun dirina (Yohanes 12:32). Mémang, teu aya bukti yén anjeunna nampik saha waé, ngancik tina batur, atanapi nolak pendak sareng anu mendakan anjeunna. Sabalikna, anjeunna ogé nengetan jalma anu dianggap dikaluarkeun ku pimpinan iman dina waktuna, sareng sareng tuang sareng aranjeunna.

Khususna anu terang yén Alkitab terang kumaha ngalaporkeun yén Yesus ogé nyambut kusta, pincang, buta, buta sareng duka sareng komunikasi sareng aranjeunna. Anjeunna ngajaga kontak sareng (dina sababaraha kasus disangka beleaguered) jalma, lalaki sareng awéwé, sareng teu dipalire kapercayaan waktosna dina cara anjeunna ngurus aranjeunna. Anjeunna ogé urusan ka pelaku, kolektor pajeg Yahudi dina kaayaan kadaulatan Romawi komo nganggo panatik, anti Roma, aktivis pulitik.

Anjeunna ogé nyéépkeun waktosna sareng urang Parisi sareng Saduki, pamimpin anu dipimilik ku para kritikus paitna (sareng sawaréh ti anu parantos rame dina ngarencanakeunana). Rasul Yohanes nyarioskeun ka urang yén Yesus henteu sumping pikeun nangtoskeun tapi pikeun ngahémat sareng nebus jalma pikeun pangersa anu Maha Kawasa. Saur Isa: "[...] sing saha waé anu sumping ka kuring, kuring moal nyorong anjeunna" (Yohanes 6:37). Anjeunna ogé maréntahkeun murid-murid pikeun mikacinta musuhna (Lukas 6:27) ngahampura anu ngahina aranjeunna sareng ngaberkahan jalma anu kutuk (Lukas 6:28). Nalika anjeunna diukum, Yesus malah ngahampun palaku-Na (Lukas 23:34).

Sadaya conto ieu nunjukeun yén Yesus sumping pikeun kauntungan sadaya. Anjeunna aya di sisi dulur, anjeunna "kanggo" sadayana. Éta nangtung pikeun kurnia sareng panebusan Allah, anu ngawengku sadayana. Sésana bagian tina Perjangjian Anyar ngagambarkeun naon anu dipadarkeun  
urang tingali dina Injil dina kahirupan Yesus. Paul nunjukkeun yén Yesus sumping di bumi pikeun nyalametkeun dosa-dosa anu jahat, jalma-jalma dosa, anu "maot ku kalepatan sareng dosa" (Efesus 2: 1) pikeun ngagampangkeun.

Dangong sareng lampah Jurusalamet kasaksian ngeunaan kanyaah Allah pikeun sadaya jalma sareng kéngingkeun karep sareng ngaberkahan aranjeunna. Yesus sumping pikeun masihan kahirupan ieu sareng "seueur pisan" (Yohanes 10:10; Warta Injil Bumi). "Gusti aya dina Kristus sareng nyungkeun dunya ka dirina" (2 Korinta 5, 19). Yesus sumping salaku Penebus anu ditebus dina dosa sorangan sareng tina jahat tahanan séjén.

Tapi aya seueur deui carita ieu. A "langkung" anu henteu hartosna ditingal dina kontradiksi atanapi dina tegangan antawis hiji anu nembe bercahya. Anu bertentangan sareng pandangan sababaraha, henteu kedah nganggap yén aya posisi anu bertentangan dina manah ka jero ati Yesus, dina pamikiran na sareng takdirna. Teu aya anu kedah mikawanoh polah balancing internal tina naon waé anu percanten dina hiji arah teras ngabenerkeun anu sanés. Salah henteu kedah percanten yén Yesus nyobian ngarencanakeun dua aspék iman anu nunjuk dina arah anu béda, sapertos cinta sareng kaadilan atanapi rahmat sareng kasucian. Panginten urang tiasa mikiran posisi-konflik anu aya dina dosa urang, tapi aranjeunna henteu aya dina ati Yesus atanapi Ramana.

Kawas Bapa, Yesus nampi sadayana. Tapi anjeunna ngalakukeun ieu ku paménta khusus. Asih-na mangrupikeun trend-setting. Anjeunna ngajamin saha waé anu ngadengekeun anjeunna pikeun ngungkabkeun hiji hal anu biasana disumputkeun. Anjeunna dugi ka masihan kado khususna sareng ngawula sadayana ka arah anu arahkeun, berorientasi tujuan.

Wilujeng sumping ka sadayana kirang titik akhir ti mimiti titik pikeun hubungan anu terus-terusan. Hubungan éta nyaéta ngeunaan masihan sareng ngaladénan sareng nampi naon anu anjeunna nawiskeun ka urang. Anjeunna henteu nawiskeun kami tina naon anu teu aya tanggal atanapi ngalayanan kami ku cara tradisional (salaku urang langkung resep). Sabalikna, anjeunna ngan ukur nawiskeun ka urang anu pangsaéna anu parantos dipasihkeun. Sareng aya anu nyalira, sareng anu ku urang masihan jalan, kabeneran sareng kahirupan. Henteu aya deui sareng anu sanés-sanés.

Sikep Yesus sareng tindakan ngabagéakeun nya éta butuh réaksi anu tangtu pikeun masihan dirina sorangan. Kontras sareng sikep ieu, kalayan nganuhunkeun narima kado-Na, nyaéta yén anjeunna nolak, anu sakaligus nampik dirina. Ku cara narik sadaya jalma ka dirina, Isa ngaharepkeun réspon positif kana tawaran na. Sareng anjeunna nunjukkeun, yén respon anu positif butuh sikap anu pasti ka anjeunna.

Maka Yesus ngumumkeun ka murid-murid anu aya di Anjeunna Karajaan Allah caket. Sadayana berkahna parantos siap di anjeunna. Tapi anjeunna ogé geuwat nunjuk kana réaksi anu kabeneran iman nyata sapertos ieu kedah ngalebetkeun: "Do toance and believe in the Injil" the coming Kingdom heaven. Nolak tobat sareng percanten ka Yesus sareng karajaan anu paling seueur nolak dirina sareng berkah karajaan.

Kaarepkeun tobat butuh sikep anu hina. Yesus ngarepkeun persis yén nampi dirina nalika anjeunna nampi urang. Kusabab ngan ku hina urang tiasa nampi naon anu anjeunna nawiskeun. Perlu dicatet yén kado na anu dipasihkeun ka urang sateuacan aya réaksi sapertos kami. Kalebet tegesna, éta hadiah anu kami berejantenkeun anu micu réaksi.

Tobat sareng iman mangrupikeun réaksi anu ngiring nampi nampi kado Isa. Aranjeunna henteu prelu pikeun ieu, atanapi henteu masalah anu aranjeunna ngalakukeunana. Tawaranna kedah ditampi sareng henteu ditolak. Naon gunana panolakan sapertos kitu? Euweuh.

Narimaan syukur tina panebusan-Na, anu kantos diarepkeun ku Yesus, dinyatakeun dina sajumlah kecap-Na: "Putra Manusa parantos sumping sareng ngahémat kaleungitan" (Lukas 19:10; Warta Warta Alkitab). "Henteu séhat anu peryogi dokter, tapi anu gering" (Lukas 5, 31; ibid.). "Satemenna, kuring nyarioskeun ka anjeun, sing saha waé anu henteu nampi Karajaan Allah sapertos murangkalih teu bakal asup" (Markus 10:15). Urang kedah sapertos taneuh anu nampi cikal ti sower, anu "nampi kecap kalayan bungah" (Lukas 8:13). "Mimiti milari Karajaan Allah sareng kaadilan-Na [...]" (Mateus 6:33).

Narima kurnia Yesus sareng kenging kauntungan tina kauntungan nya hartosna ngakuan yén urang leungit sareng kedah dipanggihan, yén urang gering sareng meryogikeun dokter anu tiasa nyageurkeun urang, yén urang tiasa ngabagikeun ka anjeunna tanpa ngarep saling silih tukeur datang kosong-dibikeun ka Pangéran urang. Kusabab sapertos murangkalih, urang moal tiasa nganggap yén urang ngagaduhan hal anu diperyogikeun. Éta sababna Yesus nunjukkeun yén éta jalma anu "miskin rohani" anu nampi berkah Allah sareng karajaan langitna, sareng henteu anu nganggap diri janten beusi spiritual (Mateus 5:3).

Pengajaran Kristen parantos dicirikeun katampi ieu naon ka Gusti dina nawaran kamana-mana ka sadaya ciptaanna dina Kristus salaku sikep khususna. Éta mangrupikeun sikap anu disarengan sareng pangakuan yén urang henteu nyukupan diri, tapi kedah nampi kahirupan tina panangan sareng Pencipta urang. Sabalikna ti narima amanah ieu

Sikep nyaéta tina kareueus. Dina hubunganana sareng pangajaran Kristen, perasaan otonomi Alloh, amanah ka diri nyalira, dina nyukupan hiji nyalira, bahkan di sisi Allah, dibuktikeun kalayan kareueus. Kareueus sapertos kitu disinggung ku ideu peryogi hal-hal ngeunaan Gusti anu penting, sareng khususna pangapunten sareng rahmat-Na. Bangga teras nyababkeun kana panolakan diri anu leres-leres nampi hal anu teu pati dipikabutuh tina Nu Maha Kawasa, anu dianggap hiji tiasa diurus. Kami reueus tiasa ngalakukeun sagalana nyalira sareng pantes panen buah anu hasilna. Anjeunna negeskeun henteu ngabutuhkeun rahmat sareng rahmat Allah, tapi supaya tiasa nyiapkeun dirina tina kahirupan anu cocog sareng kabutuhan sorangan. Bangga gagal komitmen ka saha waé institusi mana wae, kalebet Gusti. Anjeunna nyatakeun kanyataan yén euweuh di urang anu kedah robih. Cara urang, éta saé sareng éndah. Kontras, hina diri sadar yén anjeun moal tiasa ngontrol hirup anjeun sorangan. Sabalikna, anjeunna ngan ukur henteu kudu ngabantosan pitulung, tapi ogé pikeun ngarobih, pembaharuan, restorasi sareng rekonsiliasi, anu ngan ukur Allah ukur tiasa masihan. Humility sadar kagagalan urang anu teu kaampurkeun sareng daya tahan anu ekstrem pikeun ngalaksanakeun inovasi dina diri urang sorangan. Urang peryogi rahmat alloh anu ngan ukurkeun, atanapi urang leungit. Kareueus urang kedah dibawa ka maot ku kituna urang tiasa nampi kahirupan ti Allah sorangan. Kaalaman kabuka pikeun nampi naon anu Yesus ngusulkeun ka urang sareng kamuruanan teu leupas.

Pamustunganana, Isa ngabagéakeun dulur unggal nyerah pikeun aranjeunna. Nya wilujeng sumping janten orientasi tujuan. Éta nuju ka mana waé. Nasibna kedah nyakup naon anu peryogi citakan dirina. Isa nunjukkeun yén anjeunna parantos sumping kanggo nyembah ramana (Yohanes 4,23). Cara anu paling komprehensif pikeun nunjukkeun makna nyayogikeun sareng narima diri urang. Kalayan ibadah, dijantenkeun leres-leres yén Tuhan mangrupikeun anu pantes amanah sareng kasatiaan urang. Pasrah ka Yesus anu nyalira ngakibatkeun kanyaho leres ngeunaan Bapa sareng kersa ngantepkeun Roh Suci dina padamel Anjeunna. Éta ngakibatkeun ibadah tunggal ka Gusti ku kabiasaan Anak dina kaayaan Roh Suci, nyaéta ibadah ka Allah dina bebeneran sareng sumanget. Kusabab ku ngabikeun Diri pikeun urang, Yesus ngorbankeun nyalira salaku Gusti urang, Nabi urang, Imam sareng Raja. Kalayan ieu Anjeunna nembongkeun Rama sareng ngiringan Roh Suci ka urang. Anjeunna masihan jauh numutkeun saha anjeunna, sanes saha henteu, sareng henteu saluyu sareng pamendak atanapi ideu na.

Sareng hartosna yén cara Yesus butuh penghakiman. Ieu kumaha réaksi kana éta digolongkeun. Anjeunna ngakuan jalma anu ngahina anjeunna sareng firman-Na, ogé jalma anu nolak kanyataanana leres ngeunaan Allah sareng ibadah anu leres. Anjeunna ngabédakeun antara anu nampi sareng jalma anu henteu. Sanajan kitu, bedana ieu henteu hartosna yén sikep atanapi karep anjeunna bénten-bénten sagala cara ti anu urang parantos disorot di luhur. Janten teu aya alesan pikeun nganggap cinta na parantos ngirangan dumasar kana penilaian ieu atanapi parantos janten tibalik. Yesus henteu ngahukum jalma-jalma anu nampik wilujeng sumping-Na, undangan anjeun ngiringan Anjeunna. Tapi anjeunna ngingetkeun aranjeunna tina akibat tina panolakan sapertos kitu. Pikeun ditampi ku Yesus sareng ngalaman cinta-Na butuh réaksi anu tangtu, sanés atanapi henteu aya réaksi pisan.

Bédana anu diciptakeun ku Yesus antara rupa réaksi anu katampi, dibuktikeun dina seueur petikan Kitab Suci. Jadi perumpamaan éta nyarioskeun ngeunaan panen sareng si cikal (dimana cikal nangtung pikeun kecap-Na) hiji basa anu teu kagagalan. Aya opat jinis taneuh, sareng ngan hiji daérah anu nangtung pikeun katampi kalayan Yesus anu diarepkeun. Dina seueur kasus, anjeunna angkat kumaha anjeunna, kecap atanapi pangajaran na, Bapa Swarga sareng murid-muridna naha rela ditampi atanapi ditolak. Nalika seueur murid anu nyingkur ti anjeunna sareng tinggaleun anjeunna, Yesus naros upami dua belas anu ngiringan anjeunna hoyong laksanakeun anu sami. Tontonan Peter anu misuwur maca: "Gusti, dimana urang kedah angkat? Anjeun gaduh kecap hirup anu langgeng " (Yohanes 6,68).

Perkenalan dasar Yesus ku Yesus, anu anjeunna bawa ka jalma, dibayangkeun dina panggerona: "Tuturkeun kuring [...]!" (Markus 1,17). Jalma anu nuturkeun anjeunna béda sareng jalma anu henteu. Gusti ngabandingkeun jalma anu nuturkeun anjeunna sareng jalma anu nampi uleman ka kawinan sareng ngabéjaan aranjeunna kalayan anu nolak undangan na (Mateus 22,4: 9). Kaseudeuhan anu sami dibédakeun dina panolakan putra kolot éta pikeun hadir dina festival éta nalika lanceukna sepuh, sanaos bapakna ngadorong anjeunna sumping (Lk15,28).

Peringatan anu gancang diserahkeun ka jalma anu henteu ngan ukur nurut kana Yesus, tapi nolak saurna insofar sabab ogé nyegah batur milu, sareng kadang cicingeun nyiapkeun taneuh pikeun palaksanaanana (Lukas 11,46; Mateus 3,7; 23,27-29). Peringatan ieu kuat pisan sabab nyatakeun naon anu henteu dilakukeun dumasar kana peringatan sareng henteu naon anu mugia bakal kajantenan. Peringatan anu dipasihan ka anu urang paduli sareng sanes ka urang anu henteu kami pigawe. Asih sareng nampi anu sami ditepikeun duanana ka jalma anu nampi Yesus sareng ka jalma anu nampik anjeunna. Tapi cinta sapertos kitu ogé moal ikhlas lamun henteu ngabales réaksi anu béda sareng akibat anu aya hubunganna.

Yesus ngabagéakeun sadayana sareng nyauran duanana supaya kabuka pikeun Anjeunna sareng siap - aturan Karajaan Allah. Sanaos jaringan parantos nyebar sareng siki nyebar ka mana-mana, katampi diri, percanten ka anjeunna sareng panerusna butuh réaksi anu tangtu. Yesus ngabandingkeun aranjeunna sareng persetujuan anak. Anjeunna nyauran kapercayaan sapertos katampi atanapi amanah anu disimpen di anjeunna. Ieu kalebet tobat pikeun nempatkeun kapercayaan pamungkas ka batur atanapi anu sanés. Kapercayaan ieu nyata-nyata nyembah ka Allah ku Putra ngalangkungan Roh Suci. Hadiah bakal dipasihkeun ka sadaya jelema tanpa ditangganan. Henteu aya préparasi anu bakal ngabantuan ahli waris. Ditarima tina kado sacara henteu resmi ieu kitu, dihubungkeun sareng usaha dina bagean anu dituju. Ieu ngabutuhkeun ngantosan lengkep hirupna sareng nyerah ka Yesus, Bapa sareng Roh Suci sareng anjeunna. Usaha éta henteu mayar Gusti pikeun naon waé anu anjeunna condong nyerah diri pikeun urang. Ieu mangrupikeun upaya anu nyaéta ngabebaskeun panangan sareng ati pikeun nampi Anjeunna salaku Gusti sareng Jurusalamet urang. Naon anu kami tampa haratis dihijikeun kana usaha dina bagean urang ku kituna urang tiasa milu ngiringan; sabab ngancikna lami, ego korup diwajibkeun nampi kahirupan anu anyar ti anjeunna.

Naon anu diperyogikeun pikeun urang nampi kurnia saratna Gusti anu dinyatakeun dina sadayana Kitab Suci. Dina Perjanjian Lama disebatkeun yén urang peryogi kadua haté anyar sareng sumanget anu énggal, anu ku Allah sorangan bakal masihan kami hiji dinten. Perjangjian Anyar nyarioskeun ka urang yén urang kudu lahir deui rohani, butuh mahluk anyar, ngeureunkeun hirup diri tina diri, sareng hirup hirup dibawah pamaréntahan Kristus anu peryogi pembaharuan spiritual - karek diciptakeun saatosna Ngadamel Kristus anu Adam Anyar. Pentakosta teu ukur ngarujuk kana ngirimkeun Roh Suci pikeun diturunkeun ka Anjeunna, tapi ogé kanyataan yén urang nampi Roh Suci-Na, Roh Yesus, Roh Hirup, kedah nampi Anjeunna dina diri urang sareng dicumponan ku anjeunna.
 
Perumpamaan Yesus ngajelaskeun yén réaksi anjeunna ngarep-arep bakal nampi kado anu dipasihkeun ku anjeunna bakal ngalibetkeun upaya pikeun urang. Terus diingetkeun perumpamaan mutiara permata atanapi ngagalean sawah anu nyumput harta. Réspondén anu leres kedah nyerah sadaya anu dipilampah pikeun nampi anu dipendakan (Mateus 13,44:46;). Tapi jalma anu masihan prioritas ka batur - janten tanah, bumi, atanapi kulawarga - henteu ngabagi Yesus sareng berkah-Na (Lukas 9,59; Lukas 14,18-20).

Urusan Yesus sareng jalma ngajelaskeun yén ngiringan anjeunna sareng ngabagi sadaya berkah-Nya butuh tugas tina sagala hal anu urang tiasa langkung berharga ti Pangéran sareng Karajaan-Na. Ieu kalebet panyabutan kana ngungudag kabeungharan material sareng anu gaduhna. Pimpinan beunghar henteu nuturkeun Yesus sabab henteu tiasa misahkeun dirina tina barangna. Akibatna, anjeunna henteu tiasa nampi barang anu ditawarkeun ku Gusti (Lukas 18, 18-23). Bahkan awéwé anu dituduh jinah disauran pikeun ngarobah hirupna dasarna. Saatos dihampura, anjeunna henteu kedah ngalakukeun dosa (Yohanes 8,11). Mikir lalaki éta ka balong Betesda. Anjeunna kedah siap ninggalkeun tempatna di dinya ogé ogé geringna anu gering. "Bangun, angkat tikang sareng angkat!" (Yohanes 5,8, Injil Warta Alkitab).

Yesus ngabagéakeun sadayana sareng nampi aranjeunna, tapi réaksi ka anjeunna henteu aya saurang ogé sapertos anjeunna sateuacanna. Gusti moal dipikacinta cinta upami anjeunna ngan saukur ngantunkeun aranjeunna nalika anjeunna mendakan aranjeunna dina patepungan kahiji. Anjeunna mikanyaah pisan ka urang yén anjeunna ngan saukur ngantunkeun kami disuatan ku empati murni atanapi ekspresi karunya kana nasib urang. Henteu, kasmaranna nyageurkeun, ngarobih sareng robih cara hirup.

Pondokna, Perjangjian Anyar sacara terus-terusan nyatakeun yén ngarespon kana panawaran saratna pikeun nyalira, kalebet sadayana anu dipilampah pikeun urang, dibéré réncang sareng nolak diri urang sorangan (péngkolan ti diri urang sorangan). Ieu kalebet naékkeun sombong kami, nyéépkeun kapercayaan diri urang, takwa, hadiah sareng kamampuan, kalebet pemberdayaan diri tina kahirupan urang. Dina hal ieu, Yesus kagét nyatakeun yén nalika nuturkeun Kristus, urang kudu "istirahat ku bapa sareng ibu". Tapi saluareun éta, nuturkeun anjeunna hartosna yén urang ogé kedah istirahat sareng kahirupan urang sorangan - kalayan anggapan salah yén urang tiasa nyiptakeun diri urang pikeun kahirupan urang (Lukas 14, 26-27, Warta Warta Alkitab). Nalika urang ngiringan sareng Yesus, urang liren pikeun nyalira (Rom 14: 7-8) margi urang sanés sanés (1 Korinta 6,18). Dina rasa ieu urang "hamba Kristus" (Efesus 6,6). Hirup urang lengkep dina tangan-Na, éta mangrupikeun buktina sareng pituduh. Kami naon anu aya hubunganana sareng anjeunna. Sareng sabab urang hiji sareng Kristus, "kanyataanna, kuring henteu hirup deui, tapi Kristus hirup di kuring" (Galata 2,20).

Mémang, Isa nampi sadayana sareng nampi anjeunna. Anjeunna pupus pikeun sadayana. Sareng anjeunna aya hubunganana sareng sadayana - tapi sadayana ieu salaku Pangéran sareng Kami. Sambutan sareng nampi diri urang mangrupikeun tawaran, undangan anu butuh réaksi, kénging nampi. Sareng ieu karep nampi anu teu pasti terikat pikeun nampi persis naon anjeunna, salaku saha anjeunna siap nampi - henteu langkung seueur sareng teu langkung. Ieu ngandung harti yén réaksi kami kalebet tobat - detasemen tina sagala anu nyegah urang tina nampi naon anu anjeunna nawiskeun sareng naon anu nangtung dina jalan persatuan urang sareng anjeunna sareng kabagjaan hirup di karajaan. Réaksi sapertos ngalibatkeun usaha - tapi usaha anu saé ogé. Kusabab pikeun leungitna diri urang kolot urang nampi diri anu anyar. Urang nyiptakeun rohangan pikeun Yesus sareng nampi hirup-ngarobah, kurnia anu masihan kahirupan kosong-dibikeun. Yesus nampi kami dimana waé kami nangtung pikeun ngiringan kami ka Rama-Na dina Roh Suci ayeuna sareng pikeun kalanggengan sapertos Anjeunna anu séhat, rohani barudak lahir deui.

Saha anu hoyong milu dina hal anu kurang?

ti Dr. Gary Deddo


pdfDiadopsi ku Yesus