Narurih sareng generosity

420 kamiskinan sareng kamurahan Dina surat kadua Paulus ka Korinta, anjeunna masihan akun anu saé kumaha kado kabungah anu hadé mangaruhan kahirupan para mukmin ku cara praktis. "Tapi kami ngumumkeun ka anjeun, dulur sadulur, rahmat Allah anu dipasihkeun dina komunitas Makedonia" (2 Cor 8,1). Paulus henteu ngan ukur ngadamel laporan alit - anjeunna hoyong duduluran Koréus pikeun ngaréspon ka rahmat Allah ku cara anu sami pikeun garéja di Tesalonika. Anjeunna hoyong masihan jawaban anu bener sareng subur ka kamurahanan Gusti. Paul nyatakeun yén urang Makedoni "kasiksa pisan" sareng "miskin pisan" - tapi aranjeunna ogé ngagaduhan "kabagjaan anu hebat" (V.2). Kabagjaan henteu sumping tina Injil kaséhatan sareng kamakmuran. Kabagjaan anu saé henteu sumping tina gaduh seueur artos sareng barang, tapi sanaos kanyataan yén aranjeunna ngagaduhan sakedik!

Réaksi dirina nunjukkeun hiji hal "ti dunya anu sanés", hal gaib, hal lengkep saluareun dunya alam egois egois, hiji hal anu teu tiasa dijelaskeun ku nilai-nilai dunya ieu: "Kusabab kabagjaan dirina hebat pisan nalika kabuktian sorangan ngalangkungan marabahaya pisan jeung, sanajan aranjeunna kirang pisan, aranjeunna parantos dipasihkeun seueur kesederhanaan » (V.2). Éta saé! Ngagabungkeun kamiskinan sareng kabagjaan sareng naon anu anjeun kéngingkeun? Masihan kalangkung! Ieu sanés persentase nya masihan. "Kusabab sakumaha teuas kuring tiasa mere kasaksian, aranjeunna malah rela masihan kakuatanna" (V.3). Aranjeunna masihan langkung ti éta "akal". Aranjeunna masihan pangorbanan. Nya, saolah-olah éta henteu cekap, "kami nyarios sareng pujukan yén aranjeunna tiasa ngabantosan berkah sareng komuni jasa pikeun para wali." (V.4). Dina kamiskinan, aranjeunna naroskeun ka Paulus pikeun kasempetan pikeun masihan langkung ti akal!

Maksudna kumaha kurnia Gusti damel di urang mukmin di Makedonia. Éta kasaksian kana kapercayaan hébatna ka Yesus Kristus. Éta mangrupikeun kasaksian ngeunaan kasukuran spiritual maranéhna pikeun jalma séjén - kasaksian yén Paulus hoyong bangsa Koréa terang sareng niru. Sareng éta ogé pikeun urang ayeuna lamun urang tiasa ngijinkeun Roh Suci damel bebas di urang.

Mimiti pikeun Pangéran

Naha urang Makedoni ngalakukeun hiji hal "luar dunya ieu"? Paulus nyarios: "... tapi aranjeunna masrahkeun diri, heula ka PANGERAN teras ka kami, numutkeun karunia Allah" (V.5). Aranjeunna dilakukeun dina jasa PANGERAN. Pangorbanan munggaran pisan pikeun Pangéran. Éta hiji karya rahmat, karya Allah dina kahirupan maranéhanana sareng aranjeunna mendakan yén aranjeunna resep ngalakukeun éta. Dina ngaréspon kana Roh Suci di antarana, aranjeunna terang, percanten sareng kalakuan ku cara ieu kusabab hirup teu diukur ku kaayaanana bahan-bahan.

Upami urang maca dina ieu bab, urang tiasa ningali yén Paulus hoyong Korinta ngalakukeun hal anu sami: «Maka urang ngarayu Titus yén, sakumaha anjeunna ngamimitian sateuacanna, anjeunna ayeuna ngalakukeun berkah ieu di antawisna. Nanging sakumaha anjeun beunghar dina sagala potongan, dina iman sareng kecap sareng pengetahuan sareng sadaya kasabaran sareng cinta anu kami parantos hudang ka anjeun, maka pasihkeun kalayan kauntungan ieu » (Vv. 6-7).

Bangsa Koréa ngejegkeun kakayaan spiritualna. Aranjeunna kedah seueur masihan, tapi aranjeunna henteu masihan! Paulus hoyong aranjeunna unggul dina kamurahan sabab éta ungkapan cinta ilahi, sareng cinta mangrupikeun hal anu paling penting.

Sareng Paulus terang yén teu aya masalah teuing kumaha jalma masihan, éta henteu aya gunana pikeun jalma éta upami sikep duka tibatan béréhan (1 Cor 13,3). Janten anjeunna henteu badé nyingsieunan ka urang Koréus, mikeun aranjeunna dendam, tapi anjeunna hoyong masihan tekenan sakedik di margi perilaku bangsa Koréa henteu kéngingkeun harepan, sareng aranjeunna kedah disarioskeun. «Kuring teu ngucapkeun éta salaku pesenan; tapi kusabab anu sanés hayang pisan, kuring ogé pariksa cinta anjeun naha éta leres » (2 Cor 8,8).

Yesus, pacemaker urang

Pendeta nyata henteu kapendak dina perkawis anu dibangungkeun Koréa - éta diukur ku standar Yesus Kristus anu sampurna anu masihan nyawana pikeun sadayana. Paulus nyayogikeun sikep Yesus Kristus salaku buktina teologis ngeunaan kamurahan anu anjeunna hoyong tingali di garéja di Koréa: «Kusabab anjeun terang rahmat Gusti urang Yesus Kristus: sanaos anjeunna beunghar, anjeunna janten miskin demi anjeun, ku kituna anjeun tiasa ngalangkungan bakal ngajantenkeun kamiskinan-Na '» (V.9).

Kaayaan Paul nujul henteu kabeungharan fisik. Harta urang jauh leuwih ageung tibatan harta benda fisik. Anjeun di surga, ditangtayungan pikeun urang. Tapi bahkan ayeuna, upami urang ngantepkeun Roh Suci damel di jeroeun urang, urang parantos tiasa nampi rasa sakedik kana harta anu langgeng.

Ayeuna, jalma-jalma anu satia ka Allah bakal nungtut uji coba, bahkan kamiskinan - sareng sanés, kusabab Yesus hirup di urang, urang tiasa beunghar ku kamurahan. Urang tiasa unggul dina masihan. Urang tiasa langkung saé-minimum sabab ayeuna kabagjaan urang Kristus tiasa mudal ngabantosan batur.

Seueur anu tiasa disarioskeun ngeunaan conto Yesus, anu sering nyarioskeun perkawis kabiasaan anu bener. Dina bagian ieu Paul nyimpulkeun éta salaku "kamiskinan". Yesus siap ngajantenkeun dirina miskin pikeun urang. Upami urang ngiringan anjeunna, urang ogé disauran nyerah hal-hal ti dunya ieu, pikeun hirup nurut nilai-nilai anu sanés sareng ngawula ka anjeunna ku ngalayanan batur.

Kabagjaan sareng kamurahan

Paulus nuluykeun bandingna ka Korinta: «Sareng éta dina pendapat kuring; kusabab ieu mangpaat pikeun anjeun, anu anjeun ngamimitian taun ka tukang teu ukur nganggo lakukeun, tapi ogé daék. Ayeuna, ogé, laksanakeun ogé anu anjeun hoyongkeun pikeun ngalaksanakeun dumasar kana naon anu anjeun gaduh » (Vv. 10-11).

"Kusabab upami aya wasiat anu saé" - upami aya sikep kamurahan - "éta ditampi dumasar kana naon anu ngagaduhan, sanés naon anu henteu gaduh" (V.12). Paulus teu nyarios ka Korinta pikeun masihankeun salaku Macedonians. Masarakat Macedonita parantos masih masihan kasugihan; Paulus ngan saukur naroskeun ka Korinta pikeun ngabedakeun kamampuanna - tapi hal utama nyaéta yén anjeunna hoyong masihan béréhan janten hal sukarela.

Paul neraskeun sareng sababaraha pitunjuk dina Bab 9: "Kusabab kuring terang ngeunaan kahadean anjeun, anu kuring muji anjeun ti jalma ti Makedonia, nalika kuring nyarios: Achaia parantos siap taun ka tukang! Sareng conto anjeun paling lega » (V.2).

Sama sapertos Paul nganggo conto Macedonians pikeun ngadorong bangsa Koréa pikeun bérésan, anjeunna sateuacana ngagunakeun conto Koréa pikeun mere ilham ka Makedonia, katingalina kalayan suksés anu hébat. Makedonian éta béréhan pisan yén Paul sadar yén Koréa bisa ngalakukeun leuwih loba batan anu kantos dilakukeun. Tapi anjeunna kantos ningal ka Makédonia yén bangsa Koréa béréhan. Ayeuna anjeunna badé Korinta ngabéréskeun éta. Anjeunna hoyong ngawartosan deui. Anjeunna hoyong masihan tekenan, tapi anjeunna hoyong korban anu diserahkeun sacara sukarela.

«Tapi kuring ngutus barayana supados kami gumayuh ka anjeun moal dirusak di potongan ieu, sareng anjeun ogé siap, sakumaha anu parantos nyarios ku anjeun, sanés upami aranjeunna asalna ti Makedonia sareng mendakan anjeun henteu siap , urang, henteu ngomong: anjeun, bakal éra kalayan kapercayaan ieu. Janten ayeuna kuring parantos nganggap perluna ngabahas para saderek sateuacanna ka anjeun pikeun parantos berkah berkah anu anjeun parantos ngumumkeun ku éta siap janten kado berkah sareng henteu kasiksa » (Vv. 3-5).

Teras aya ayat anu kami parantos nguping sababaraha kali. "Dulur, sakumaha anjeunna gaduh dina pikiran, henteu kalayan horéam atanapi teu dipaksa; kusabab Gusti mikanyaah ka anu masihan girang » (V.7). Kabagjaan ieu henteu hartosna kaleuleuwihan atanapi seuri - éta hartosna urang resep bagikeun barang-barang ka batur kusabab Kristus aya dina diri urang. Masihan janten urang raoskeun. Kasmaran sareng rahmat nyambut damel di ati urang ku cara sapertos ngorbankeun kahirupan sacara laun janten kabagjaan anu langkung ageung pikeun urang.

Sing langkung gedé berkah

Dina bagian ieu Paul ogé nyarioskeun ngeunaan ganjaran. Upami urang masihan kalayan bébas sareng béréhan, maka Allah ogé bakal mikeun urang. Paulus henteu sieun pikeun ngingetkeun ka Korinta ngeunaan ieu: «Tapi Allah tiasa mastikeun yén sadaya rahmat anu ngalipur di antawisna, ku kituna anjeun salawasna paripurna pinuh dina sagala hal sareng masih beunghar pikeun unggal hasil anu saé» (V.8).

Paulus ngajanjikeun yén Gusti bakal loma pikeun urang. Kadang-kadang Allah masihan kami barang-barang material, tapi éta henteu titik anu dibahas ku Paulus. Anjeunna nyarioskeun perkawis rahmat - sanes anugerah pangampura (kami nampi kurnia anu saé ieu ku iman ka Kristus, henteu ngalangkungan karya kamurahan) - Paulus nyarioskeun seueur jinis sih-rahmat sanés anu tiasa dipasihkeun ku Gusti.

Upami Gusti masihan rahmat tambahan pikeun gereja-gereja di Makedonia, aranjeunna bakal ngagaduhan sakedik artos ti sateuacan - tapi langkung seueur kabungahan! Sakur jalma anu wijaksana, upami aranjeunna kedah milih, langkung tiang gaduh kamiskinan kalayan kabeungharan tibatan kabeungharan tanpa kabagjaan. Bungah mangrupikeun berkah anu langkung ageung, sareng Gusti maparin berkah anu langkung ageung. Sababaraha urang Kristen parantos nampi duanana - tapi aranjeunna ogé ngagaduhan tanggung jawab ngagunakeun duanana pikeun ngalayanan batur.

Paulus teras petik tina Perjanjian Old: "Anjeunna nyebarkeun sareng masihan ka miskin" (V.9). Naon kado anu anjeunna ngobrolkeun? "Nya kabeneran salamina". Kurnia kaadilan langkung seueur tinimbang aranjeunna. Kurnia anu katingali salaku soleh dina pandangan Allah - ieu mangrupikeun hadiah anu salamina.

Gusti ngabales haté anu loma

"Tapi anjeunna anu masihan biji kana anu nyebar sareng roti kanggo tuangeun, anjeunna ogé bakal masihan anjeun unggulan sareng ngalikeun sareng ngantepkeun anjeunna sina ngahasilkeun kabébasan anjeun" (V.10). Ieu ungkapan anu terakhir ngeunaan panén kaadilan nunjukeun yen Paulus nganggo imajinasi. Anjeunna henteu jangji siki anu saé, tapi anjeunna nyarioskeun yén Allah ngabales jalma anu loma. Anjeunna masihan aranjeunna yén maranéhna tiasa masihan deui.

Anjeunna bakal masihan langkung seueur ka jalmi anu ngagunakeun kado Gusti pikeun ngalayanan. Sakapeung anjeunna uih sami, gandum kanggo sisikian, artos artos, tapi henteu salawasna. Sakapeung anjeunna ngaberkahan urang kalayan kabagjaan anu teu tiasa uih deui salaku pangorbanan. Anjeunna teras masihan anu pangsaéna.

Paulus nyarios yén Korinta bakal gaduh sadayana anu diperyogikeun. Pikeun tujuan naon? Sangkan aranjeunna «beunghar ku unggal damel anu saé». Saur anjeunna sami dina ayat 12: "Kusabab jasa tina koleksi ieu henteu ngan saukur kakurangan kakirangan para wali, éta ogé tiasa dianggo dina kanyataan yén seueur syukur ka Gusti." Hadiah kado ku Gusti kalayan syarat, urang tiasa nyarios. Kami kedah nganggoana, ulah nyumputkeun kana pacilingan.

Jalma anu beunghar kedah janten beunghar dina usaha anu saé. "Parentah jalma-jalma beunghar di dunya ieu supaya aranjeunna henteu reueus, atanapi ngarepkeun harta anu henteu yakin, tapi pikeun Allah, anu nawiskeun urang sadayana pikeun ngaraosan; yén aranjeunna ngalakukeun hadé, beunghar ku karya anu saé, sapertos masihan, bantosan » (1 Tim 6,17: 18).

Kahirupan nyata

Naon pahala perilaku anu henteu biasa, pikeun jalma anu henteu napel kabeungharan salaku hal anu dipikagaduh tapi anu sacara sukarela mikeun diri? "Ku cara ieu aranjeunna ngumpulkeun harta salaku alesan anu saé pikeun masa depan supados tiasa nyandak kahirupan nyata" (V.19). Upami urang percanten ka Allah, urang bakal ngorbankeun kahirupan anu leres.

Babaturan, iman henteu gampang hirup. Perjangjian anyar henteu ngajangjikeun urang hirup anu séhat. Ieu nawiskeun salamina langkung ti 1 juta: 1 kauntungan pikeun investasi urang - tapi tiasa ngalebetkeun sababaraha korban anu signifikan dina kahirupan samentawis ieu.

Sareng aya ogé ganjaran anu hébat dina kahirupan ieu ogé. Allah masihan rahmat anu sugih dina jalanna (sareng dina kawijaksanaan na wates) kumaha anjeunna terang éta anu pangsaéna pikeun urang. Dina uji coba sareng berkah urang, urang tiasa dipercantenkeun kahirupan ka Anjeunna. Urang tiasa ngandelkeun sagala hal ka Anjeunna, sareng upami urang, kahirupan urang bakal janten kasaksian iman.

Gusti sayang pisan ka urang anu ngutus Putra-Na pikeun tiwas pikeun urang sanajan urang anu dosa sareng musuh. Kusabab Allah parantos nunjukkeun kaasih sapertos kitu, urang tiasa percanten ka Anjeunna pikeun ngurus kami, pikeun jangka panjang anu hadé, ayeuna urang ogé barudak sareng réréncanganna. Urang henteu kedah hariwang ngadamel artos "kami".

Panen sukur

Hayu urang balik ka 2 Korinta 9 sareng perhatikeun naon anu ngajar Paulus ka Korinta ngeunaan kamahmatan finansial sareng material. "Janten anjeun bakal beunghar dina sagala hal, pasihan dina sagala kesederhanaan anu dianggo ngalangkungan urang syukur ka Gusti. Kusabab jasa tina koleksi ieu henteu ngan saukur ngarobih kakurangan umat suci, tapi ogé exuberantly ngajadikeun seueur syukur ka Gusti » (Vv. 11-12).

Paul ngingetkeun ka Korinta yén kamurahannana sanés ngan ukur upaya kamanusaan - éta gaduh hasil teologis. Jalma bakal ngahatur nuhun Gusti kusabab ieu kusabab aranjeunna terang yén Gusti dianggo jalan sareng jalma-jalma. Allah nempatkeun ka anu masihan anu masihan haté na. Ieu kumaha pagawean Allah rengse. "Kanggo jasa anu satia ieu aranjeunna muji Gusti pikeun anjeun ta'at kana Injil Kristus sareng pikeun kesederhanaan ukum anjeun sareng aranjeunna sareng sadayana" (V.13). Aya sababaraha titik kasohor dina titik ieu. Anu kahiji, urang Koréa bisa ngabuktikeun diri tina tindakna. Aranjeunna nunjukkeun dina tindakan maranéhanana yén kapercayaan aranjeunna nyata. Kadua, kamakmuran henteu ngan ukur ngahargaan, tapi ogé syukur ka Gusti. Ieu mangrupikeun ibadah. Katilu, katampi tina injil rahmat ogé butuh sababaraha patuh, sareng taqwa ngalangkungan ngabagi sumber fisik.

Ngalamar pikeun manéh

Paul nyerat ngeunaan masihan bérés anu aya hubunganana sareng usaha pikeun meringankeun kalaparan. Tapi prinsip anu sami diterapkeun pikeun koleksi kauangan anu aya di garéja ayeuna pikeun ngadukung Injil sareng pelayanan Garéja. Kami terus ngadukung padamelan penting. Éta ngamungkinkeun pagawé anu ngahutbah manéh pikeun milari Injil pikeun pangsaéna.

Gusti tetep ganjaran kamurahan. Éta tetep janji harta di surga sareng kabagjaan langgeng. Injil masih ngadamel tungtutan pikeun kauangan. Dangong urang ka artos masih ngagambarkeun kapercayaan urang dina naon anu dilakukeun ku Gusti ayeuna sareng salamina. Masarakat bakal tetep ngucapkeun sukur sareng muji ka Gusti pikeun kurban anu urang damel ayeuna.

Kami nampi berkah tina artos anu urang pasihkeun ka garéja - sumbangan ngabantosan kami pikeun nyéwa panyewaan pikeun ruangan rapat, pikeun perawatan pastoral, pikeun publikasi. Tapi sumbangan urang ogé ngabantuan batur pikeun nyayogikeun literatur pikeun batur, pikeun nyayogikeun tempat anu tiasa kenal sareng masarakat anu iman anu mikacinta jalma dosa; mayar sakelompok mukmin anu nyiptakeun sareng ngajaga iklim dimana sémah anyar tiasa diajarkeun ngeunaan kasalametan.

Anjeun terang jalma ieu Henteu (acan), tapi aranjeunna bakal nganuhunkeun ka anjeun - atanapi sahenteuna ngahatur nuhun ka Gusti pikeun kurban hirup anjeun. Éta memang hiji karya penting. Hal anu paling penting anu urang tiasa lakukeun dina kahirupan ieu saatos nampi Kristus salaku Panebus urang nyaéta ngabantosan Karajaan Allah tumuwuh, ngajantenkeun bédana kalayan ngamungkinkeun Gusti tiasa damel dina kahirupan urang.

Abdi hoyong nyimpulkeun sareng cariosan Paulus dina ayat 14-15: «Sareng dina doa anjeun pikeun anjeun aranjeunna panjang pisan pikeun anjeun sabab tina rahmat anu Maha Agung sareng anjeun. Tapi hatur nuhun ka Gusti kana kado-Na anu teu jelas! »

ku Joseph Tkach


pdfNarurih sareng generosity