Kumaha saur anjeun ngeunaan non-mukmin?

483 kumaha fikmin mu'min mikirkeun ngeunaan anu teu percaya

Kuring némbalan ka anjeun ku patarosan anu penting: kumaha saur anjeun jalma-jalma anu henteu iman? Jigana ieu patarosan anu urang sadayana kedah renung! Chuck Colson, pangadeg di USA of the Prison Fellowship sareng program Breakpoint Radio, sakali ngajawab patarosan ieu ku analogi: Upami jalma buta ngaléngkahkeun suku anjeun atanapi tuang kopi panas kana kaos anjeun, naha anjeun gélo ka anjeunna? Anjeunna nyalira ngawaler yén éta panginten sanés sanés urang, tepatna kusabab jalma buta henteu tiasa ningali naon anu aya di payuneunna. 

Punten émut yén jalma anu teu acan nimbali iman ka Kristus henteu tiasa ningali kabeneran sateuacanna. Kusabab ragrag, aranjeunna buta spiritual (2 Korinta 4,3: 4). Tapi dina waktos anu tepat, Roh Suci ngabuka panon spiritualna ku aranjeunna ningali (Efesus 1,18). Garéja Garéja nyebut kagiatan ieu mujijat pencerahan. Upami éta kajantenan, éta tiasa pikeun urang percanten; bisa percanten kana naon anu ayeuna aranjeunna ningal ku panon sorangan.

Sanaos sawaréh jalma, sanaos panon, milih henteu percanten, éta mangrupikeun kapercayaan kuring kalolobaanana bakal ngaréspon positif kana saur Allah anu jelas dina kahirupan maranéhanana. Kuring neneda yén aranjeunna bakal ngalaksanakeun ieu enggal-langkung dugi engké supaya aranjeunna tiasa ngalaman katenangan sareng kabagjaan ku terang Gusti sareng nyaritakeun batur ngeunaan Allah parantos dina waktos ayeuna.

Kami yakin yén urang sadar yén non-mukmin ngagaduhan ideu anu salah ngeunaan Allah. Sababaraha gagasan ieu mangrupikeun hasil tina conto anu goréng ti urang Kristen. Batur timbul tina pendapat anu teu asup akal sareng spekulatif ngeunaan Gusti anu parantos uninga salami. Salah paham ieu ngabatalkeun lolong spiritual. Kumaha cara urang ngaréaksikeun kana kaayaan teu percaya-nya? Hanjakalna, seueur urang Kristen ngaréaksikeun konstruksi témbok pelindung atanapi tampikan kuat. Ku ngadamel témbok ieu, aranjeunna mopohokeun kanyataan yén non-iman mangrupikeun pentingna ka Allah salaku anu mukmin. Aranjeunna mopohokeun yén Putra Allah sumping ka bumi henteu ngan ukur pikeun jalma-jalma percaya.

Nalika Yesus ngamimitian ngalayanan di bumi, teu aya urang Kristen - kalolobaan jalma henteu percanten, komo urang Yahudi dina waktos éta. Tapi nganuhunkeun, Yesus mangrupikeun balad pikeun jalma-jalma dosa - ngajengkeun pikeun anu teu percanten. Anu jelas pikeun anjeunna yén "séhat teu kedah dokter, ngan anu gering" (Mateus 9,12). Yesus komitmen nyalira pikeun milari jalma-jalma anu leungiteun supados aranjeunna tiasa nampi anjeunna sareng kasalametan anu ditawarkeun ku aranjeunna. Anjeunna nyéépkeun bagian anu ageung sareng jalma-jalma anu dianggap jalma sanés janten henteu pantes sareng henteu teratur. Pamimpin agama urang Yahudi janten dicap Yesus salaku "a wolverine and drinker anggur, babaturan kolektor pajeg sareng jelema dosa" (Lukas 7,34).

Injil ngumumkeun bebeneran ka urang; Yesus, Putra Allah, janten jalmi anu cicing di antawis urang, maot sareng naek; anjeunna ngalakukeun ieu pikeun sadaya jalma. Kitab Suci nyarioskeun ka urang yén Gusti mikanyaah "dunya." (Yohanes 3,16) Ieu ukur tiasa hartosna yén kalolobaan jalma henteu percanten. Gusti anu sami nyebut urang mukmin pikeun mikacinta sadaya jalma sapertos Yesus. Jang ngalampahkeun ieu, urang peryogi wawasan ningali aranjeunna dina Kristus sakumaha henteu parantos percanten - salaku jalma anu janten anjeunna, kanggo saha Yesus pupus sareng wungu. Hanjakalna, sesah pisan pikeun seueur urang Kristen. Tétéla aya cukup urang Kristen pikeun ngahukum batur. Tapi, Putra Allah ngumumkeun yén Anjeunna henteu sumping pikeun ngahukum dunya, tapi pikeun ngahémat éta (Yohanes 3,17). Sedih, sababaraha urang Kristen hoyong pisan ngahukum jalma-jalma anu teu percanten yén aranjeunna henteu pisan-pisan teu ningali kumaha Gusti Bapa ningali aranjeunna - salaku barudak anu dipikacinta. Pikeun jalma ieu, anjeunna ngirim putrana anu maot pikeun aranjeunna, sanaos aranjeunna najan anjeunna moal bisa (acan) mikawanoh atanapi bogoh. Urang tiasa ningali aranjeunna salaku sanés-sanés, tapi Allah ningali aranjeunna salaku mukmin hareup. Sateuacanna Roh Suci ngabuka panon hiji anu teu percanten, aranjeunna ditutup kalayan buta tina teu percaya - disaruakeun ku konsép anu teologis pikeun idéntitas sareng cinta Allah. Anu bener dina kaayaan ieu yén urang kedah nyaah ka aranjeunna tibatan nyingkahan atanapi nolak aranjeunna. Urang kedah ngado'a yén nalika Roh Suci nguatkeun aranjeunna, aranjeunna bakal ngartos kana warta anu hadé ngeunaan sih-rahmat anu didamai tina Allah sareng nampi bebeneran kalayan iman. Jalma-jalma ieu tiasa asup kana kahirupan anyar dina bimbingan sareng aturan Gusti sareng Roh Suci tiasa ngamungkinkeun aranjeunna ngalaman karapihan anu dipasihkeun ka aranjeunna salaku anakna Gusti.

Nalika urang mikir ngeunaan henteu-mukmin, hayu urang émut paréntah Yesus: "Kasana cinta," saur anjeunna "Kumaha kuring bogoh ka anjeun" (Yohanes 15,12). Sareng kumaha Yesus bogoh ka urang? Ku ngantepkeun urang bagikeun dina kahirupan sareng kanyaah. Anjeunna henteu ngawangun tembok pikeun misahkeun urang mukmin ti anu teu percaya. Injil nyarioskeun ka urang yén Yesus dipikacinta sareng nampi kolektor pajeg, tukang bobo, kasurupan jalma, sareng kusta. Anjeunna ogé dipikacinta awéwé kalayan repute goréng, prajurit anu ngejek sareng ngéléhkeun anjeunna, sareng penjahat salib di sisina. Nalika Yesus ngagantung dina salib sareng mikir sadaya jalma ieu, anjeunna ngado'a: «Bapa, hapunten aranjeunna; sabab henteu terang naon anu aranjeunna lakukeun! » (Lukas 23,34). Yesus mikanyaah sareng nampi ka sadayana supados sadayana, salaku Juru Salamet sareng Gusti aranjeunna, nampi nampi pangampura sareng hirup dina komuni sareng Bapa sawarga na tina Roh Suci.

Yesus masihan urang bagikeun cinta-Na pikeun anu teu percaya. Ku cara kitu, urang ningal aranjeunna salaku jalma milik Allah, anu Anjeunna ciptakeun sareng bakal ngabebaskeun, sanaos kanyataan yén aranjeunna henteu acan terang saha anu mikacinta aranjeunna. Upami urang ngajaga pandangan ieu, sikap sareng perilaku urang ka arah anu teu percanten bakal parobihan. Kami bakal nampi anjeunna kalayan leungeun kabuka salaku anggota kulawarga yatim sareng terasing anu masih acan kenal sareng bapa nyata aranjeunna; salaku ilaing sareng sadulur anu henteu sadar yén aranjeunna aya hubunganana sareng Kristus. Urang bakal milarian pendakuhan anu teu percanten sareng cinta ka Gusti supaya aranjeunna ogé nampi rahmat allah dina kahirupan maranéhanana.

ku Joseph Tkach


pdfKumaha cara urang nyayogikeun non-mukmin?