Éta henteu adil!

387 éta teu adil Yesus teu aya pedang, teu aya tumbak. Anjeunna teu gaduh tentara tukangeun anjeunna. Hijina pakarang na nyaéta sungutna, sareng naon anu ngagaduhan kasulitan dina pesen na. Anjeunna ngadamel jalma ambek pisan anu aranjeunna hoyong maéhan anjeunna. Pesan-Na dirasakeun henteu ngan ukur lepat, tapi bahaya. Éta subversive. Éta ngancam ngaruksak tatanan sosial Hémudisme. Tapi naon pesen anu tiasa janten penguasa agama ambek pisan anu aranjeunna maéhan bearer?

Pamikiran anu tiasa ngaganggu otoritas ageman tiasa dipendakan dina Mateus 9:13: "Kuring parantos nyauran para dosa sareng sanes jalma soleh". Yesus ngagaduhan warta anu saé pikeun jalma-jalma dosa, tapi seueur jalma anu nganggap yén dirina nyalira yén Yesus nginjil warta anu goréng. Yesus ngondang pelacur sareng kolektor pajeg ka Karajaan Allah, sareng jalma anu alus henteu resep éta. "Éta henteu adil," aranjeunna tiasa nyarios. «Kami parantos nyobian upaya sapertos kitu, naha aranjeunna tiasa sumping ka kakaisaran tanpa nyobian usaha? Lamun jalma-jalma dosa henteu kudu cicing di luar, éta henteu adil! »

Langkung ti adil

Sabalikna, Gusti langkung ti adil. Rahmat-Na langkung tebih ti naon waé anu urang tiasa earn. Gusti anu maha luhung, pinuh rahmat, pinuh rahmat, pinuh ku asih pikeun urang, sanajan urang henteu pantes. Pesen sapertos kitu ngaganggu otoritas agama sareng saha waé anu nyarios nyobian anjeun, beuki kéngingkeun anjeun; upami anjeun langkung hadé, anjeun bakal nampi upah anu langkung saé. Penguasa agama siga pesen sapertos kieu kusabab ngagampangkeun pikeun motivasi jalma pikeun usaha, lakukeun leres, hirup langsung. Tapi Isa nyarios: Henteu siga kitu.

Upami anjeun ngali pit anu jero pisan, upami anjeun sering sakali deui, upami anjeun mangrupikeun dosa anu jahat, anjeun henteu kedah jalan kaluar tina liangna pikeun disimpen. Gusti ngan ukur ngahampura anjeun demi Yesus. Anjeun teu kedah kéngingkeun, Allah ngan ukur. Anjeun kedah percanten pisan. Anu kedah anjeun laksanakeun nyaéta amanah ka Gusti, nyarioskeun kecap-kecap pikeun éta: hutang anjeun jutaan parantos dihampura.

Sababaraha urang mendakan pesen sapertos kieu anu goréng. "Tingali, kuring diusahakeun pisan supaya kaluar tina liang kubur," aranjeunna panginten, "sareng kuring ampir kaluar. Sareng anjeun nyarioskeun ka kuring yén éta ditarik langsung kaluar tina liang kubur tanpa kedah ngusahakeun sagala usaha? Éta henteu adil! »

Henteu, rahmat henteu "adil", éta anugerah, hadiah anu urang teu pantes. Allah tiasa béréhan saha waé anu anjeunna hoyong béréhan, sareng wartosna nyaéta yén anjeunna nawiskeun kamurahan ka sadayana. Éta wajar dina artosna aya pikeun sadayana, sanaos ieu artos anjeunna ngajantenkeun hutang anu ageung sareng sababaraha anu langkung alit dina batur - anu sami kanggo sadayana, sanaos syaratna béda.

Perumpamaan ngeunaan adil jeung teu adil

Perumpamaan para pagawé di kebon anggur aya di Mateus 20. Sababaraha nampi pisan anu aranjeunna akur, sedengkeun anu sanés nampi. Ayeuna lalaki anu kantos nyambut damel sadinten: "Ieu teu adil. Urang damel sadayana dinten sareng éta henteu adil mayar sami sareng anu damel kirang » (cf. v. 12). Tapi lalaki anu parantos damel sadayana dinten nampi persis naon anu aranjeunna sapuk sateuacan aranjeunna mimiti damel (V.4). Aranjeunna ukur grumbled sabab batur nampi langkung ti leres.

Naon saurna kebon anggur? «Naha kuring teu boga kakuatan pikeun ngalakukeun naon anu kuring karep sareng naon kuring? Naha anjeun katingali pikasieuneun kusabab kuring seueur? » (V.15). Bendara kebon anggur nyarios yén anjeunna bakal masihan upah poéan anu saé pikeun pagelaran poéan anu adil, teras anjeunna henteu, sareng pagawé ngangluh. Naha? Kusabab aranjeunna ngabandingkeun diri ka batur sareng kirang disukai. Aranjeunna ngagaduhan harepan sareng kuciwa dina éta.

Tapi tuan di pakebonan ceuk salah sahiji di antarana: «Kuring henteu salah anjeun. Upami anjeun pikir éta henteu adil, masalahna aya dina harepan anjeun, sanés naon anu anjeun tampi leres-leres. Upami kuring henteu mayar pisan kanggo anu anu sumping engké, anjeun bakal parantos wareg ku anu ku anu dipasihkeun ku anjeun. Masalahna mangrupikeun ekspektasi anjeun, sanés naon anu kuring laksanakeun. Anjeun ngaku yén kuring goréng pisan kusabab kuring saé sanés pikeun batur » (cf. v. 13-15).

Kumaha anjeun bakal meta pikeun éta? Naon anu anjeun pikir upami pangatur Anjeun masihan kolega énggal pikeun bonus tapi henteu lami, karyawan anu satia? Éta bakal henteu saé pikeun moral, nya? Tapi Yesus henteu nyarios perkawis paningkatan gaji di dieu - anjeunna ngobrolkeun ngeunaan Karajaan Allah dina pasemon ieu (V.1). Perumpamaan ieu ngagambarkeun hiji hal anu kajantenan dina karya Yesus: Gusti masihan kasalametan ka jalma anu henteu nyieun usaha anu hébat, sareng panguasa agama nyarios: «Ieu teu adil. Anjeun teu kedah janten béréhan ka aranjeunna. Kami ngadamel usaha sareng aranjeunna boro henteu nanaon. » Sareng Yesus ngawaler: "Kuring mawa warta anu hadé ka jalma-jalma dosa, sanés nu soleh." Ajaran na kaancam bakal ngarusak motif normal pikeun alus.

Naon hubunganna sareng urang?

Urang meureun hoyong percanten yén saatos damel sadaya dinten sareng nanggung beban sareng panas siang, urang pantes ganjaran anu saé. Kami henteu. Henteu janten masalah sabaraha lami anjeun parantos garéja atanapi sabaraha kurban anu anjeun dilakukeun; éta teu dibandingkeun sareng naon anu Allah pasihan. Paulus ngadamel langkung seueur usaha ti sadayana urang; anjeunna seueur damel korban kanggo Injil ti urang ngartos, tapi anjeunna ngitung éta salaku rugi pikeun Kristus. Henteu aya nanaon.

Waktu kami nyéépkeun gareja henteu kanggo Gusti. Karya anu kami laksanakeun teu aya nanaon anu ngalawan anjeunna tiasa ngalakukeun. Malah dina bentuk luhur, sapertos parabél anu sanésna, urang téh teu aya gunana (Luk 17, 10,). Yesus mésér kahirupan urang sadayana; anjeunna gaduh ngaku adil ka unggal pamikiran sareng perbuatan. Teu aya cara anu urang tiasa masihan anjeunna saluareun éta - sanajan urang ngalakukeun sagala anu diparéntahkeun.

Dina kanyataanana urang téh sapertos pagawé anu ngan ukur digawé sajam sareng nampi gajih sadinten. Urang bieu dimimitian sareng mayar sakumaha lamun urang parantos leres-leres ngalakukeun hal anu mangpaat. Éta adil? Panginten urang moal kedah naroskeun patarosan pisan. Upami putusan aya di urang, urang henteu kedah milarian pendapat anu kadua!

Naha urang katingali diri urang salaku jalma anu tos lami damel? Naha urang pikir urang hasil langkung ti urang nampi? Atanapi naha urang ningal diri salaku jalma anu nampi kurnia anu teu pantes, euweuh urusan sabaraha lami urang damel? Éta mangrupikeun katuangan panginten.

ku Joseph Tkach


pdfÉta henteu adil!