Touch Allah

047 keuna gusti

Teu aya anu némpél kuring salami lima taun. Teu aya sasaha. Sanés jiwa. Sanés pamajikan kuring. Sanés anak kuring. Sanés réréncangan abdi. Teu aya anu noél kuring. Anjeun ningali kuring. Aranjeunna ngobrol sareng kuring, kuring ngaraos cinta dina sora aranjeunna. Kuring ningali prihatin dina panonna. Tapi kuring henteu ngaraos dirampa. Abdi naroskeun naon anu biasa pikeun anjeun sadayana. Sasalaman. Rangkulan manah. Tepuk dina taktak pikeun narik perhatian kuring. Ngambung kana lambey. Momen sapertos kitu teu aya deui di dunya kuring. Teu aya anu nabrak kuring. Naon anu kuring bakal pasihkeun upami aya anu ngagulkeun kuring, upami kuring bieu parantos ngahasilkeun kamajuan dina riungan, upami taktak kuring nyikat anu sanés. Tapi éta henteu kajantenan ti lima. Kumaha carana tiasa sanés? Abdi henteu kénging di jalan. Malah rabi tetep ngajauhan kuring. Abdi henteu diidinan lebet sinagog. Abdi malah henteu wilujeng sumping di bumi kuring sorangan.

Sataun, nalika panén, kuring ngagaduhan kesan yén kuring henteu tiasa ngeupeul arit ku kakuatan anu sanés. Ramo kuring siga anu henteu. Dina waktu anu singget kuring masih kénéh tiasa nyekel arit, tapi boro-boro ngaraos. Nuju akhir jam operasi utama, kuring henteu ngaraos nanaon pisan. Leungeun anu ngurilingan arit panginten tiasa janten milik batur - kuring henteu ngagaduhan perasaan pisan. Kuring henteu nyaritakeun pamajikan kuring, tapi kuring terang anjeunna curiga. Kumaha éta tiasa sanés? Kuring neundeun panangan kana awak kuring sepanjang waktos, sapertos manuk anu tatu. Dina hiji sore, kuring nyelupkeun leungeun kana kolam cai pikeun nyeuseuh raray. Cai janten beureum. Ramo kuring getihan, parah pisan. Kuring bahkan henteu terang yén kuring dinyenyeri. Kumaha kuring motong diri kuring? Péso? Naha panangan kuring nyikat agul logam seukeut? Paling dipikaresep, tapi kuring henteu ngaraos nanaon. Éta kana baju anjeun ogé, pamajikan kuring ngahuleng laun. Anjeunna nangtung di tukangeun kuring. Sateuacan melong manehna, kuring neuteup noda beureum getih dina jubah kuring. Lila-lila kuring nangtung di luhur kolam renang sareng neuteup leungeun kuring. Kumaha waé kuring terang hirup abdi parantos robih salamina. Naha kuring badé angkat ka pendeta sareng anjeun? Anjeunna naros. Henteu, kuring ngahuleng. Abdi angkat nyalira. Kuring ngalieuk sareng ningali cai panonna. Putri umur tilu taun urang nangtung di gigireunna. Kuring ngaréngkol, neuteup kana rarayna, sareng teu nganggo kecap dina pipina. Naon anu kuring tiasa nyarios? Kuring nangtung sareng ningali pamajikan kuring deui. Anjeunna némpél taktak kuring sareng kuring némpél leungeun na ku leungeun anu saé. Éta bakal janten sentuhan terakhir urang.

Pendeta henteu keuna ka kuring. Anjeunna neuteup leungeun kuring, anu ayeuna dibungkus ku lap. Anjeunna neuteup raheut kuring, anu ayeuna poék ku kanyeri. Abdi henteu nyalahkeun anjeunna pikeun naon anu anjeunna nyarios ka kuring. Anjeunna nembé nuturkeun paréntahna. Anjeunna nutupan sungutna, ngulurkeun leungeun, korma maju. Anjeun najis, ceuk kuring. Kalayan pernyataan tunggal éta, kuring kaleungitan kulawarga, kebon, masa depan, babaturan. Pamajikan kuring sumping ka kuring di gerbang kota sareng sakarung baju, roti sareng koin. Anjeunna henteu nyarios nanaon. Sababaraha réréncangan parantos ngariung. Dina panonna kuring kuring ningali anu munggaran anu kuring tingali dina sadaya panon ti saprak éta: karunya kasieunan. Nalika kuring ngaléngkah aranjeunna mundur. Horor aranjeunna dina panyawat kuring langkung ageung tibatan perhatosan haté kuring - janten, sapertos batur anu kuring pernah ningali ti saprak éta, aranjeunna mundur. Sakumaha seueur kuring ngusir jalma-jalma anu ningali kuring. Lima taun kusta parantos cacad panangan abdi. Ramo anu leungit, sapertos bagian tina ceuli sareng irung kuring. Dina paningali kuring, bapa-bapa ngarebut budakna. Ibu-ibu nutupan rai. Barudak nunjuk ka kuring sareng neuteup kuring. Karusut dina awak kuring teu tiasa nyumputkeun tatu kuring. Sareng syal dina raray abdi henteu tiasa nyumputkeun amarah dina panon kuring ogé. Abdi henteu nyobian nyumputkeunana. Sabaraha wengi kuring ngempelkeun tinju anu lumpuh ngalawan langit anu jempé? Naon anu kuring lakukeun pikeun pantes kieu? Tapi teu aya jawaban. Sababaraha pikir kuring parantos dosa. Batur pikir kolot kuring dosa. Kuring ngan ukur terang yén kuring parantos cekap sadayana, bobo di koloni, bau bau. Kuring bosen ku bel laknat anu kuring kedah anggo beuheung kuring pikeun ngingetkeun jalma-jalma ngeunaan ayana kuring. Saolah-olah kuring kedah. Hiji titingalian cekap sareng ngagorowok dimimitian: Gesang! Goréng! Goréng!

Sababaraha minggu ka pengker kuring wani leumpang di jalan ka kampung kuring. Kuring teu boga niat asup ka kampung. Kuring ngan ukur hoyong ningali deui di kebon kuring. Tingali deui ka bumi kuring ti kajauhan. Sareng meureun kabeneran ningali raray pamajikan kuring. Abdi henteu ningali aranjeunna. Tapi kuring ningali sababaraha murangkalih anu ulin di padang rumput hejo. Kuring nyumput di tukangeun tangkal sareng ningali aranjeunna ngorondang teras ucul-ucul. Beungeutanana raoseun pisan sareng seuri na tular teuing anu sakedap, ngan sakedap, kuring henteu janten jalma kusta deui. Abdi patani. Abdi pun bapa. Abdi lalaki Katépaan kabagjaan aranjeunna, kuring kaluar tina tukangeun tangkal, ngulur deui tonggong, narik napas panjang ... sareng aranjeunna ningali kuring. Aranjeunna ningali kuring sateuacan kuring tiasa mundur. Sareng aranjeunna ngajerit, lumpat. Tapi hiji hal katinggaleun anu sanés. Hiji lirén sareng ningali ka arah kuring. Abdi henteu tiasa nyarios pasti, tapi kuring pikir, hehehehe, leres-leres pikir éta putri abdi. Saur anjeunna milarian bapakna.

Katingali éta ngajurung kuring nyandak léngkah anu kuring laksanakeun dinten ayeuna. Tangtosna, éta gagabah. Tangtosna éta picilakaeun. Tapi naon anu kuring kedah éléh? Anjeunna nyebut dirina putra Allah. Boh anjeunna bakal ngadangukeun keluhan kuring sareng maéhan kuring, atanapi anjeunna bakal ngajawab pénta kuring sareng nyageurkeun kuring. Ieu pamikiran kuring. Kuring datang ka anjeunna salaku lalaki anu nangtang. Sanés kapercayaan anu mindahkeun kuring, tapi ambek pisan. Gusti nempatkeun kasangsaraan ieu dina awak kuring sareng Anjeunna bakal ngubaranana atanapi mungkas kahirupan abdi.
Tapi teras kuring ningali anjeunna, sareng nalika kuring ningali anjeunna kuring robih. Anu tiasa kuring ucapkeun nyaéta énjing-énjing di Yudea kadang-kadang seger pisan sareng matahari terbit anu mulia anu anjeun bahkan henteu mikirkeun panas dinten anu katukang sareng kanyeri kapungkur. Nalika kuring ningali rarayna, éta siga ningali énjing di Yudea. Sateuacan anjeunna nyarios nanaon, kuring terang anjeunna ngaraos raoseun ka kuring. Kumaha waé kuring terang yén anjeunna bencong sareng panyakit ieu sapertos kuring - henteu, bahkan langkung ti kuring. Amarah kuring ngancik kana kapercayaan, amarah kuring janten harepan.

Nyumput di tukangeun batu, kuring ningali anjeunna turun gunung. Riungan ageung nuturkeun anjeunna. Kuring ngantosan dugi ka anjeunna ngan sababaraha léngkah jauh ti kuring, teras kaluar. Juragan! Anjeunna lirén sareng ningali ka arah kuring, sapertos anu sanés anu sanés. Sieun ngarebut riungan. Éta sadayana nutupan rai ku panangan. Barudak nyumput di tukangeun kolotna. "Najis!" Aya anu ngagorowok. Abdi henteu tiasa ambek ka aranjeunna pikeun éta. Abdi leumpang pati. Tapi kuring boro-boro ngupingna. Kuring boro ningali manehna. Kuring kantos ningali anjeunna panik sarebu kali. Nanging, kuring henteu kantos ningali karepna. Sadayana mundur deui kecuali anjeunna. Anjeunna sumping ka kuring. Abdi henteu ngalih.

Kuring ngan ukur nyarios, Gusti, anjeun tiasa nyageurkeun kuring upami anjeun hoyong. Upami anjeunna parantos nyageurkeun kuring ku hiji kecap, kuring bakal bungah. Tapi anjeunna henteu ngan ukur nyarios sareng kuring. Éta henteu cekap pikeun anjeunna. Anjeunna ngadeukeutan ka kuring. Anjeunna némpél kuring. "Abdi hoyong!" Kecap na sakumaha asih sakumaha kabaran na. Janten séhat! Kakuatan ngalir ngaliwatan awak kuring kawas cai ngaliwatan sawah garing. Dina instan anu sami kuring ngaraos haneuteun dimana aya rasa heureuy. Abdi ngaraos kakuatan dina awak kuring anu langsing. Kuring ngalempengkeun tonggong sareng angkat sirah. Ayeuna kuring nuju nyanghareupan anjeunna, ningali kana rupa, panon kana panon. Anjeunna seuri. Anjeunna nungkup sirah kuring dina pananganna sareng narik kuring caket pisan yén kuring tiasa ngaraos napas haneutna sareng ningali cimata dina panonna. Pastikeun yén anjeun henteu nyaritakeun naon-naon, tapi angkat ka imam, piwarang mastikeun yén panyembuhanana sareng jantenkeun pangurbanan anu ditetepkeun ku Musa. Abdi hoyong anu tanggung jawab terang yén kuring nganggap serius hukum. Abdi nuju angkat ka imam ayeuna. Kuring bakal nunjukkeun diri ka anjeunna sareng nangkeup anjeunna. Kuring bakal nunjukkeun diri ka pamajikan sareng ngarangkul anjeunna. Kuring bakal nyandak putri abdi dina panangan. Sareng kuring moal hilap saha waé anu wani noél kuring. Anjeunna tiasa nyéhatkeun kuring dina hiji kecap. Tapi anjeunna henteu ngan ukur hoyong nyageurkeun kuring. Anjeunna hoyong ngahargaan kuring, masihan kuring nilai, nyandak kuring sosobatan sareng anjeunna. Bayangkeun henteu pantes keuna manusa tapi pantes keuna ku Gusti.

Max lucado (Nalika Gusti ngarobih kahirupan anjeun!)