Pikeun minuhan hukum

363 matuh hukumna «Éta kurnia leres-leres murni anjeun disimpen. Anjeun nyalira henteu tiasa ngalakukeun nanaon tapi nampi kalayan yakin naon anu masihan Gusti. Anjeun teu acan hasilna ku ngalakukeun nanaon; sabab Gusti henteu hoyong ka saha waé tiasa ngandelkeun prestasi sorangan » (Efesus 2,8-9 GN).

Paul nulis: "Asih teu ngarugikeun ka batur; janten ayeuna cinta ngeunaan minuhan hukum » (Roma 13,10 Zurich Alkitab). Éta pikaresepeun yén ku alam urang condong giliran pernyataan ieu. Urang hususna hoyong terang dimana urang aya hubungan. Kami hoyong tiasa ningali jelas kumaha kami nangtung sareng anu sanés. Gagasan yén hukum mangrupikeun cara pikeun ngalaksanakeun kanyaah langkung gampang diukur, langkung gampang kanggo diatasi tibatan ide yén cinta nyaéta jalan pikeun minuhan hukum.

Masalah sareng pola pikir ieu nyaéta yén hiji jalma tiasa nedunan hukum tanpa dipikacinta. Tapi anjeun moal tiasa cinta tanpa minuhan hukum. Hukumna nyarioskeun kumaha jalma anu dipikanyaah bakal kalakuanana. Bédana antara hukum sareng cinta nyaéta cinta anu dianggo ti jero, hiji jalma dirobih ti jero; hukumna, di sisi sanésna, ngan ukur mangaruhan di luar, kalakuan luar.

Ieu sabab kanyaah sareng hukum gaduh prinsip anu ngabédakeun pisan. Jalma anu dibimbing ku cinta henteu kedah diajarkeun kumaha kalakuan asih, tapi jalma anu dipandu ku hukum butuhna. Kami sieun yén tanpa prinsip nungtun anu kuat sapertos undang-undang, anu ngabutuhkeun urang kalakuan anu leres, urang moal kalakuanana sasuai. Tapi, cinta sajati henteu tunduk kana kaayaan, éta moal tiasa dipaksa atanapi dipaksa. Éta dirumuskeun sacara bébas sareng ditampi sacara bébas, upami henteu cinta. Éta bakal ditampi anu ramah atanapi pangakuan, tapi henteu kanyaah, sabab cinta teu aya kaayaan. Narima sareng pangakuan biasana dipasang kana kaayaan sareng sering disaruakeun ku kanyaah.

Ieu alesan kunaon urang katelah cinta janten gampang dikaluarkeun nalika jalma-jalma anu dipikacinta teu nyumponan ekspektasi sareng tungtutan urang. Cinta sapertos ieu leres-leres ngan ukur pangakuan anu urang pasihan atanapi tahan gumantung kana kalakuan. Seueur urang parantos dirawat ku cara ieu ku kolot, guru, sareng atasan, sareng urang sering ngubaran barudak urang sareng teu aya pikiran anu leungit.

Panginten éta naha urang karasaeun janten teu pikaresepeun ku ideu anu iman ka Kristus parantos nyaur hukum. Kami badé ngukur batur ku hiji hal. Tapi upami aranjeunna disimpen ku rahmat ku percanten naon anu aranjeunna leres, urang henteu kedah peryogi skala. Upami Gusti mikanyaah aranjeunna sanaos dosa, kumaha urang tiasa nangtoskeun aranjeunna sakedik sareng nahan cinta ti aranjeunna upami aranjeunna henteu ngalakukeun nurutkeun pamendak urang?

Nya, wartos anu saé téh nyaéta yén sadaya urang disalametkeun ku rahmat ngalangkungan iman. Kami tiasa nganuhunkeun pisan pikeun éta, sabab taya sahijieun tapi Yesus parantos ngahontal ukuran kasalametan. Alih syukur ka Gusti pikeun cinta teu saratna di mana anjeunna ngahirupkeun sareng ngarobih urang ka alam Al Masih!

ku Joseph Tkack


pdfPikeun minuhan hukum