Saha nangtukeun lampah kami?

Kaseueuran urang resep pandangan anu di kontrol kahirupan urang. Kami henteu hoyong saha waé anu ngagaduhan anu nyatakeun di imah urang, kulawarga, atanapi kauangan, sanajan langkung saé yén aya batur nyalahkeun upami aya hal anu salah. Nalika urang nganggap yén urang leungit kontrol dina kaayaan tinangtu, urang ngarasa teu pikaresepeun sareng kasieun.

Kuring anggap nalika maca sababaraha tarjamahan Alkitab sareng buku-buku anu tangtu anu urang kedah aya dina bimbingan Roh Suci, yén urang ngarasa teu karasa. Kuring terang yén Tuhan, dina rasa anu kalebihan, ngagaduhan ngawasa unggal-unggal ciptaan-Na. Anjeunna boga kakawasaan pikeun ngalakukeun nanaon jeung naon waé anu dipikahoyong. Tapi naha anjeunna "ngontrol" kuring?

Upami anjeunna ngalakukeun, kumaha éta jalanna? Penalaran kuring janten sapertos kieu: Kusabab kuring nampi Yesus salaku Panebus sareng masihan hirup abdi ka Allah, kuring parantos dikadalikeun ku Roh Suci sareng teu parantos dosa. Tapi saprak kuring masih dosa, kuring henteu tiasa janten dina kontrol na. Sareng, upami kuring henteu dina kontrol na, maka kuring kedah ngagaduhan masalah sikep. Tapi kuring henteu daék nyerah kendali hirup kuring. Janten kuring ngagaduhan masalah sikep. Éta hurung pisan sareng bunderan jahat anu ditétélakeun ku Paul di Römer.
 
Ngan sababaraha (Inggris) terjemahan ngagunakeun kecap kontrol. Batur anu sanés nganggo frasa anu nyarupaan tur anu dipandu atanapi parobihan sareng pikiran. Sababaraha pangarang nyarioskeun ngeunaan Roh Suci dina hal kontrol. Kusabab kuring henteu kipas tina tarima anu teu cocog, kuring hayang meunang dasar ieu. Abdi naros ka asistén panalungtikan kuring (salaki kuring) hoyong milarian kecap Yunani kanggo kuring. Dina Roma 8, ayat 5 dugi ka 9, kecap Yunani pikeun dikawasa henteu dianggo deui! Kecap Yunani mangrupikeun "kata sarka" ("Saatos daging") sareng kecap pneuma ("Saatos pikiran") sareng teu gaduh fungsi kontrol. Sabalikna, aranjeunna ngagambarkeun dua kelompok jalma, jalma anu museurkeun kana daging sareng henteu pasrah ka Gusti, sareng jalma anu museurkeun kana Roh sareng cobi mangga nurut sareng nurut ka Gusti. Ogé kecap Yunani dina ayat sanésna anu kuring ragu henteu hartosna "ngontrol" ogé.

Roh Suci henteu ngontrol urang; anjeunna henteu pernah nganggo kekerasan. Anjeunna nungtun urang kalayan lembut nalika urang pasrah ka anjeunna. Roh Suci nyarios dina sora anu tenang. Kitu sadayana pikeun urang ngabales.
 
Kami dina roh nalika sumanget Gusti cicing di urang (Roma 8,9). Ieu hartosna urang hirup numutkeun roh, leumpang sareng éta, ngurus hal-hal Allah, nyerah kana karana dina kahirupan urang sareng dipandu ku Mantenna.

Urang gaduh pilihan anu sami sareng Adam sareng Hawa anu urang tiasa milih hirup atanapi urang tiasa milih maot. Gusti henteu hoyong ngadalikeun urang. Anjeunna henteu hoyong mesin atanapi robot. Anjeunna hoyong urang milih hirup dina Kristus sareng ngantepkeun sumanget urang pikeun ngalangkungan kahirupan. Ieu pasti langkung saé kumargi upami urang ngarusak sareng ngalakukeun sagala rupa, urang moal tiasa nyalahkeun Gusti. Upami urang gaduh pilihan, urang teu gaduh urang nyalira tapi urang sorangan nyalahkeun.

nurutkeun Tammy Tkach


pdfSaha nangtukeun lampah kami?