Allah - hiji bubuka

138 dewa perkenalan

Pikeun urang salaku urang Kristen, kapercayaan anu paling dasar nyaéta yén Tuhan aya. Ku "Gusti" - tanpa tulisan, tanpa tambahan salajengna - urang hartosna Déwa Injil. Mangrupikeun sumanget anu saé sareng kuat anu nyiptakeun sagala rupa, anu paduli ngeunaan urang, anu paduli kana tindakan urang, anu ngalaksanakeun sareng dina kahirupan urang sareng nawiskeun ka kami kalanggengan kalayan kahadéanana. Gusti dina totalitasna moal tiasa dipikaharti ku manusa. Tapi urang tiasa ngamimitian: Urang tiasa ngumpulkeun blok pangetahuan ngeunaan Gusti anu ngamungkinkeun urang mikawanoh fitur utama gambarna sareng masihan kami titik awal anu saé pikeun terang saha Gusti sareng naon anu dilakukeun dina kahirupan urang. Hayu urang tingali sipat-sipat Gusti yén anu percaya anyar, salaku conto, panginten tiasa nguntungkeun.

Ayana

Seueur jalma - kalebet jalma-jalma anu parantos lami - hoyong bukti ayana Allah. Tapi teu aya buktosna Gusti anu bakal nyugemakeun sadayana. Éta panginten langkung saé nyarioskeun bukti kaayaan tibatan bukti. Buktina masihan urang pasti yén Gusti aya sareng sipat-Na sifatna saluyu sareng anu diucapkeun ku Alkitab ngeunaan anjeunna. Gusti "henteu ngantepkeun dirina tanpa aya saksi," Paul memproklamirkan ka kapir di Lusa (Kisah 14,17). Kasaksian diri - naon éta?

ciptaan : Jabur 19,1: 1,20 nyatakeun: "Langit nyarioskeun kamuliaan Gusti ..." Dina Rum nyatakeun:
Kusabab mahluk gusti alloh, nyaéta kakuatan sareng dewa-Na anu parantos katingal ti karya-karyana ti saprak nyiptakeun dunya ... »Penciptaan sorangan nyaritakeun hiji hal ngeunaan Allah.

Alesan alesan nunjukkeun yén aya anu ngajantenkeun Bumi, Matahari sareng Béntang sacara aya waé sakumaha aranjeunna. Numutkeun kaélmuan, kosmos dimimitian ku big bang; Alesan pikeun percaya yén aya anu nyababkeun bang. Éta hal anu - urang percanten - mangrupikeun Gusti.

Penjadwalan: Penciptaan nunjukkeun tanda-tanda tatanan, hukum-hukum fisik. Upami sababaraha sipat dasarna béda-béda, upami bumi henteu aya, manusa henteu tiasa aya. Upami bumi gaduh ukuran anu béda atanapi orbit anu béda, kaayaan di planét urang henteu kéngingkeun kahirupan manusa. Sababaraha nganggap ieu kabeneran kosmis; batur nganggap éta langkung munasabah pikeun ngajelaskeun yén sistem tata surya ieu dirancang ku panyipta calakan.

Kahirupan: Kahirupan dumasar kana unsur kimia réaksi anu rumit. Sababaraha nganggap kahirupan "diciptakeun kalayan cerdas"; batur nganggap éta kabeneran. Sababaraha yakin yén élmu bakal aya dina sababaraha titik ngabuktikeun asal usul kahirupan "tanpa Gusti". Kanggo seueur jalma, Nanging, ayana kahirupan mangrupikeun indikasi dewa panyipta.

Manusa anu: Manusa gaduh muhasabah diri. Anjeunna ngajajah alam semesta, mikirkeun hartos kahirupan, umumna sanggup milari hartos. Lapar fisik nunjukkeun ayana dahareun; Haus nunjukkeun yén aya hal anu tiasa ngareuhkeun haus éta. Naha rasa rohani urang pikeun hartos nunjukkeun yén hartos leres-leres aya sareng tiasa dipendakan? Seueur jalma ngaku mendakan hartos hubunganana sareng Gusti.

Moral: Naha leres sareng salah ngan ukur pendapat atanapi patarosan pendapat mayoritas, atanapi aya wewenang di luhur manusa anu nganggap bageur sareng goréng? Upami teu aya Tuhan, maka manusa henteu ngagaduhan dasar pikeun nyebut nanaon jahat, henteu aya alesan pikeun ngahukum rasisme, genocide, panyiksaan sareng kekejaman anu sami. Ayana jahat janten indikasi yen aya Tuhan. Upami éta henteu aya, kakawasaan murni kedah kakawasaan. Alesan nyarioskeun percanten ka Allah.

Ukuranana

Naon jinisna nyaéta Gusti? Langkung ageung tibatan urang tiasa ngabayangkeun! Upami anjeunna nyiptakeun jagat raya, anjeunna langkung ageung ti alam semesta - sareng henteu tunduk kana wates waktu, ruang sareng énergi, sabab parantos aya sateuacan waktos, rohangan, masalah sareng énergi.

2 Timoteus 1,9 nyarioskeun naon anu dilakukeun ku Gusti "sateuacanna". Waktos parantos dimimitian, sareng Gusti parantos tos aya sateuacanna. Éta gaduh ayana abadi anu teu tiasa diukur dina taun-taun. Éta langgeng, tina umur tanpa wates - sareng teu aya watesna ditambah sababaraha milyar masih henteu aya watesna. Matematika urang ngahontal watesna upami aranjeunna hoyong ngajelaskeun mahluk Tuhan.

Kusabab Allah nyiptakeun masalah, anjeunna sateuacan aya masalah sareng henteu janten bahan anu nyalira. Éta mangrupikeun roh - tapi teu "didamel" tina roh. Gusti henteu didamel pisan; sederhana sabab éta aya salaku sumanget. Anjeunna ngahartikeun mahluk, anjeunna ngahartikeun roh sareng anjeunna ngahartikeun masalah.

Wujud Gusti ngalangkungan masalah sareng dimensi sareng pasipatan masalah henteu dilarapkeun ka anjeunna. Éta henteu tiasa diukur dina batu sareng kilowatt. Suléman ngaku yén langit anu paling luhur moal percanten ka Allah (1 Raja 8,27). Éta ngeusi langit sareng bumi (Yeremia 23,24); éta ka mana waé, éta luar biasa. Henteu aya tempat di kosmos anu teu aya.
 
Kumaha kawasa Gusti? Upami anjeunna tiasa memicu bangsal, mendesain sistem tata surya anu tiasa nyiptakeun kodeu DNA, upami anjeunna "cekap" dina sadaya tingkat kakuatan ieu, maka kekerasanna kedah terbatas, maka anjeunna kedah terang. "Kusabab sareng Gusti moal aya anu mustahil," saur Lukas 1,37. Gusti tiasa ngalampahkeun naon anu dipikahoyong.

Kreativitas Allah nunjukkeun intelektual anu teu kahartos ku urang. Anjeunna ngontrol alam semesta sareng mastikeun eksistina na unggal detik (Ibrani 1,3). Éta hartosna anjeunna kedah terang naon anu lumangsung di jagat raya; intelijen na teu aya watesna - anjeunna maha élmu. Sagala anu anjeunna hoyong terang, mikawanoh, pangalaman, terang, mikawanoh, anjeunna ngalaman.

Kusabab Allah netepkeun leres sareng salah, Anjeunna mangrupikeun ku artina anu leres sareng gaduh kakuatan pikeun ngalakukeun leres-leres. «Kusabab Allah moal bisa digoda ka jahat» (Yakobus 1,13). Éta aya dina akibat anu pangluhurna sareng leres-leres (Jabur 11,7). Standar na leres, kaputusan na leres, sareng anjeunna nangtoskeun dunya anu adil kusabab anjeunna dasarna alus sareng pas.

Dina sagala aspek ieu, Gusti béda pisan ti urang anu ngagaduhan kecap anu khusus anu kami ukur nganggo hubungan sareng Gusti. Ngan ukur Gusti anu maha luarna, maha luarna, maha boga, langgeng. Kami urusan; anjeunna sumanget. Kami fana; anjeunna abadi. Urang sebut bédana ieu alam antara kami sareng Allah, bédana ieu, transcendence na. Anjeunna "ngirimkeun" kami, maksudna, anjeunna ngalangkungan urang, anjeunna henteu sapertos urang.

Budaya kuna anu sanés percanten ka déwa sareng déwi anu silih tanding, anu milis sorangan, anu henteu tiasa dipercaya. Alkitab, di sisi sanésna, ngungkabkeun hiji Tuhan anu gaduh kontrol anu lengkep, anu henteu ngabutuhkeun nanaon ti saha waé, sareng anu janten ukur ngabantosan batur. Anjeunna leres-leres stabil, paripolah na namung dipercaya. Ieu hartosna Alkitab nalika nyebutna Gusti "suci": moral anu sampurna.

Anu ngajantenkeun hirup hirup langkung gampang. Anjeun henteu kedah nyobian mangga sapuluh atanapi dua puluh dewa anu béda; ngan aya hiji. Pencipta sagala hal anu masih maréntah pikeun sadayana sareng anjeunna bakal janten hakim pikeun sadaya jalma. Kapungkur, ayeuna sareng masa depan urang sadayana ditangtukeun ku hiji gusti, All-Wise, Nu Maha Kawasa, anu Abadi.

Nya

Upami urang ngan ukur terang ka Tuhan yén anjeunna gaduh kakuatan anu teu terbatas ka urang, sigana urang bakal nurut ka anjeunna tina kasieun, kalayan dengkul bengkok sareng manah anu hina. Tapi Allah parantos nyarioskeun sisi sanés hakekatna pikeun urang: Gusti anu luar biasa hebat ogé hebat pisan welas asih sareng bageur.

Saurang murid naros ka Yesus: "Gusti, nunjukkeun ka Kami Bapa ..." (Yohanes 14,8). Anjeunna hoyong terang sapertos Gusti. Anjeunna terang carita ngeunaan rungkun anu ngaduruk, pilar seuneu sareng méga dina Sinai, tahta anu henteu anéh anu katingali ku Yéhkiel, kuis anu didenge Nabi Elia (Pangentasan 2: 3,4; 13,21:1; 19,12 Raja-raja 1; Ezekiel). Gusti tiasa muncul dina sagala matérialisasi ieu, tapi naon Anjeunna leres pisan? Kumaha urang ngabayangkeun anjeunna?

"Saha waé anu ningali kuring ningali Bapa," saur Yesus (Yohanes 14,9). Upami urang hoyong terang sapertos kumaha Gusti, urang kedah ningali ka Yesus. Urang tiasa kéngingkeun élmu ngeunaan Allah ti alam; langkung terang ngeunaan Gusti ti kumaha anjeunna ngungkabkeun dirina dina Perjanjian Old; tapi seuseueurna pangetahuan ngeunaan Allah asalna tina kumaha anjeunna ngungkabkeun dirina di Yesus.

Yesus nembongkeun urang sisi anu paling penting pikeun sifat Allah. Anjeunna Immanuel, hartosna "Gusti sareng urang" (Mateus 1,23). Anjeunna hirup tanpa dosa, tanpa egois. Karep nyangga anjeunna. Anjeunna karasaeun cinta sareng kabagjaan, kuciwa sareng amarah. Anjeunna paduli ngeunaan saha waé. Anjeunna nyauran kaadilan sareng ngahampura dosa. Anjeunna ngalayanan batur, kalebet penderitaan sareng maot.

Éta Gusti. Anjeunna parantos ngajelaskeun dirina ka Musa sapertos kieu: "Gusti, Gusti, Gusti, welas asih sareng rahmat sareng sabar sareng tina rahmat sareng kasatiaan, anu ngajaga rébuan sih sareng ngahampura kajahatan, kaleresan sareng dosa, tapi anjeunna teu ngantunkeun saurang jalma anu henteu ngahukum ..." (Pangentasan 2, 34-6).

Allah anu nangtung luhureun ciptaan ogé ngagaduhan kabébasan pikeun nyiptakeun dina ciptaan. Ieu kabeneran, hirupna sareng urang. Sanaos anjeunna langkung ageung ti alam semesta sareng hadir ka mana waé di jagat raya, anjeunna mangrupikeun "bareng urang" dina cara anu "bareng" kafir. Gusti anu maha kawasa teras caket sareng urang. Éta caket sareng jauh dina waktos anu sami (Yeremia 23,23).

Ngaliwatan Yesus anjeunna lebet sajarah manusa, ruang sareng waktos. Anjeunna sacara kadagingan, anjeunna nunjukkeun ka urang naon anu hirup dina daging saé leresna kedahna, sareng anjeunna nunjukkeun ka urang yén Gusti hoyong angkat kahirupan urang saluareun daging. Hirup abadi ditawarkeun ka urang, hirup saluareun wates fisik anu ayeuna urang terang. Roh-roh anu disayogikeun ka urang: Sumanget Gusti sumping dina urang, hirup di urang sareng ngajantenkeun kita umat Allah (Rum 8,11:1; 3,2 Yohanes). Gusti salawasna sareng urang, damel di rohangan sareng waktos ngabantosan urang.

Gusti anu agung sareng perkasa ogé Gusti anu maha maha asih sareng maha suci; Hakim anu sampurna mung dina waktos anu sami sareng Jurusalamet anu welas asih sareng sabar. Gusti anu murka dina dosa ogé nawiskeun kasalametan tina dosa. Anjeunna hébat dina rahmat, hébat dina kahadean. Ieu henteu bénten sareng hiji jalma anu tiasa nyiptakeun kodeu DNA, warna katumbiri, katurunan anu handap tina kembang dandelion. Upami Gusti henteu weléh welas sareng asih, urang moal pasti aya.

Gusti ngajelaskeun hubungan na sareng urang ngalangkungan rupa-rupa gambar linguistik. Upamana anjeunna yén bapak, urang téh barudakna; anjeunna salaki sareng kami, salaku koléktif, garwa; anjeunna raja sareng urang umat-Na; anjeunna angon sareng urang domba. Naon gambar linguistik anu umum nyaéta nyaéta Allah masihan dirina salaku jalma anu tanggung jawab anu ngajagi umat-Na sareng nyugemakeun kabutuhanna.

Gusti terang kumaha urang leutik. Anjeunna terang anjeunna tiasa ngusir kami ku jepret ramo, kalayan salah nyababkeun kakuatan kosmis. Dina Yesus, kumaha oge, Allah nunjukkeun ka kami sabaraha anjeunna mikacinta urang sareng kumaha anjeunna paduli sareng urang. Yesus henteu hina ogé sangsara upami ngabantosan urang. Anjeunna terang yén nyeri anu urang ngaliwat margi anjeunna ngalaman anjeunna nyalira. Anjeunna terang kasangsaraan anu jahat anu dibawa sareng anu ngagaduhan kana dirina, nunjukkeun yén urang tiasa percanten ka Allah.

Allah gaduh rencana pikeun urang sabab Anjeunna nyiptakeun urang dina gambar-Na (Nomer 1:1,27). Anjeunna naroskeun urang adaptasi sareng anjeunna - dina kahadean, henteu kakawasaan. Dina Yesus Gusti Allah masihan urang conto anu urang tiasa sareng kedah dicontohi: conto hinaan, jasa henteu mandiri, cinta sareng welas asih, iman sareng harepan.

"Gusti cinta," nyerat Johannes (1 Yohanes 4,8). Anjeunna parantos nunjukkeun kaasih-Na pikeun urang ku ngintunkeun Yesus maot pikeun dosa-dosa urang, supados halangan di antara urang sareng Gusti Allah tiasa tumiba sareng urang pamustunganana tiasa hirup sareng anjeunna dina kabagjaan abadi. Asih allah sanés mangrupikeun pamikiran - éta akta anu ngabantosan urang dina kabutuhan anu paling jero.

Kami langkung jéntré ngeunaan Allah tina panyaliban Yesus ti kebangkitan-Na. Yesus nunjukkeun ka urang yén InsyaAllah ngaraos kaserang, malah nyeri anu disababkeun ku jalma-jalma anu ngabantosan. Asihna nyauran, ngadorong. Anjeunna henteu maksa urang ngalakukeun wasiat na.

Asih Allah pikeun urang, anu paling jelas dinyatakeun dina Yesus Kristus, conto kami: «Ieu cinta: henteu urang dipikacinta ka Allah, tapi anu dipikacinta anjeunna sareng ngutus putrana janten rekonsiliasi pikeun dosa-dosa urang. Kekasih, upami Gusti dipikacinta jadi urang, urang ogé kedah silih cinta » (1 Yohanes 4: 10-11). Upami urang hirup dina cinta, hirup langgeng bakal janten kabagjaan sanés ngan ukur pikeun urang tapi ogé pikeun jalma-jalma di sakuriling urang.

Upami urang ngiringan Yesus dina kahirupan, urang bakal ngiringan Anjeunna dina maot sareng kabangkitan. Allah anu sami anu ngangkat Yesus ti anu maot ogé bakal ngangkat urang luhur sareng masihan kami hirup anu langgeng (Roma 8,11). Tapi upami urang henteu diajar cinta, urang moal nikmati hirup anu langgeng. Éta sababna naha Gusti ngajarkeun urang cinta, dina laju anu tiasa urang tetepkeun, ngalangkungan conto idéal anu Anjeunna parantos aya di payuneun urang, ngarobih haté ngalangkungan Roh Suci anu dianggo dina urang. Kakuatan anu ngadominasi réaktor nuklir panonpoé digawé sacara asih dina haté urang, wé pikeun kami, ngéléhkeun sayang urang, ngéléhkeun kasatiaan urang.

Gusti masihan urang hartos dina kahirupan, orientasi dina kahirupan, ngarep pikeun hirup langgeng. Urang tiasa percanten ka anjeunna, sanaos urang kedah sangsara pikeun ngalakukeun kahadéan. Kakawasaan-Na aya di tukangeun kahadéan Gusti; cinta-Na dipandu ku hikmahna. Sadaya kakuatan alam semesta anu paréntahna sareng anjeunna ngagunakeunana pikeun anu saé pikeun urang. Tapi urang terang yén pikeun jalma anu cinta ka Gusti, sagala hal ngalayanan anu pangsaéna ... » (Roma 8,28).

Antwort

Kumaha cara urang ngawalon Gusti, hebat pisan sareng bageur, dahsyat sareng welas asih? Urang ngabales ku manja: hormat pikeun kamulyaan na, pujian pikeun karyana, hormat pikeun kasucianana, hormat kakuatan-na, kuciwa kana kasampurnaan, kintunan ka otoritas anu urang milari kabeneran sareng kaarianana.
Kami ngarespon kana rahmat-Na ku syukur; kana kurnia-Na ku kasatiaan; dina na
Kahadéan ka cinta urang. Kami muji anjeunna, kami muja anjeunna, kami nyerah ka anjeunna sareng kahoyong yén urang kedah langkung seueur masihan. Sakumaha anjeunna parantos nunjukkeun kaasih-Na, urang ngantep anjeunna ngarobih urang supados urang bogoh ka jalma-jalma anu aya di sakuriling urang. Kami nganggo sadayana anu urang gaduh, sadayana
 
naon urang, sagala anu dipasihkeun pikeun ngabdi ka batur, nuturkeun conto Yésus.
Ieu Gusti anu urang doa, terang yén anjeunna nguping unggal kecap, yén anjeunna terang unggal pamikiran, yén anjeunna terang naon anu urang butuhkeun, yén anjeunna paduli kana parasaan urang, yén anjeunna hoyong hirup sareng urang salilana, yén anjeunna kagungan kakawasaan pikeun masihan urang unggal kahayang sareng hikmah ulah ngalakukeun éta. Dina Yesus Kristus, Allah parantos kabuktosan satia. Gusti aya anu ngaladenan, henteu egois. Kakuatanana sok digunakeun dina kanyaah. Gusti kami mangrupikeun kakuatan anu paling luhur sareng nu paling luhur diasih. Urang tiasa leres-leres percanten ka anjeunna dina sagala hal.

ku Michael Morrison


pdfAllah - hiji bubuka