Allah ...

372 mangrupikeun dewa Upami anjeun tiasa naroskeun ka Gusti patarosan; anu mana éta bakal jadi? Sugan aya "anu gedé": numutkeun takdir anjeun? Naha jalma-jalma kudu sangsara? Atanapi "leutik", nanging mendesak: Naon anu kajantenan anjing kuring anu kabur ti kuring nalika umur sapuluh? Kumaha upami kuring parantos nikah sareng kakasih budak leutik kuring? Naha Gusti ngadamel langit janten biru? Atanapi naha anjeun ngan ukur hoyong naros, "Saha anjeun?" atanapi "Naon anjeun?" atanapi "Naon anu anjeun pikahoyong?" Jawaban pikeun éta sigana bakal ngajawab kaseueuran patarosan anu sanés. Saha sareng naon Gusti sareng naon anu dipikahoyongna nyaéta patarosan dasar ngeunaan mahlukna, sifatna. Sadayana anu sanésna ditangtukeun ku éta: naha jagad raya siga kumaha; saha urang salaku manusa; naha hirup urang kumaha cara na sareng cara urang nyusunna. Tatarucingan asli anu ku sadayana dipikiran. Urang tiasa nampi jawaban kana éta, sahenteuna sawaréh. Urang tiasa ngawitan ngartos sifat Gusti. Mémang, luar biasa sakumaha kadéngéna, urang tiasa nyandak alam ketuhanan. Ku naon? Ngalangkungan wahyu diri Gusti.

Pamikir sadaya waktos parantos ngajantenkeun gambar Gusti anu paling rupa-rupa. Tapi Gusti ngungkabkeun dirina ka urang ngalangkungan ciptaan-Na, ngaliwatan pangandika-Na sareng liwat Putra-Na Isa Al Masih. Anjeunna nunjukkeun ka kami saha anjeunna, naon anjeunna, naon anu anjeunna lakukeun, bahkan, dugi ka sababaraha batas, naha anjeunna ngalakukeun éta. Anjeunna ogé nyaritakeun hubungan naon anu kedah urang gaduh sareng anjeunna sareng naon hubungan ieu bakal aya tungtungna. Prasyarat dasar pikeun sagala élmu ngeunaan Allah nyaéta sumanget anu nampi, rendah haté. Urang kedah hormat kana pangandika Gusti. Maka Gusti ngungkapkeun dirina ka urang (Yesaya 66: 2) sareng urang bakal diajar cinta ka Gusti sareng jalan-Na. "Saha anu mikanyaah ka kuring," saur Yesus, "bakalan netepkeun pangandika kuring; sareng bapak kuring bakal mikanyaah ka anjeunna, sareng kami bakal sumping ka anjeunna sareng cicing sareng anjeunna." (Yohanes 14:23). Gusti hoyong cicing sareng urang. Upami anjeunna ngalakukeun éta, urang bakal salawasna nampi jawaban anu langkung jelas pikeun patarosan urang.

1. Milarian anu Langgeng

Manusa sok merjuangkeun cahayana asal usulna, mahlukna sareng tujuanana dina kahirupan. Perjoangan ieu biasana nyababkeun anjeunna kana patarosan naha aya déwa sareng naon inti na. Ku ngalakukeun éta, jalma-jalma mendakan rupa-rupa gambar sareng ideu.

Jalur péngkolan deui ka Éden

Kahayang manusa kuno pikeun interpretasi mahluk kaciri dina rupa-rupa gedong ideu agama anu aya. Tina sababaraha arah, urang ngupayakeun ngadeukeutan asal usulna manusa sahingga dianggap pituduh hirup manusa. Hanjakalna, henteu mampuh manusa pikeun pinuh ngartos realitas spiritual ngan ukur nyababkeun kontropérsi sareng patarosan salajengna:

  • Pantéis ningali Gusti salaku sadaya kakuatan sareng hukum anu aya di tukangeun kosmos. Aranjeunna henteu percanten ka Dewa pribadi sareng napsirkeun anu saé sareng anu goréng salaku ketuhanan.
  • Polytheists percanten seueur mahluk ketuhanan. Masing-masing déwa ieu tiasa ngabantosan atanapi ngarugikeun, tapi teu aya anu ngagaduhan kakuatan mutlak. Maka sadayana kedah disembah. Seueur kapercayaan Wétan Tengah sareng Yunani-Romawi ogé sumanget sareng kultus karuhun seueur budaya kabilah anu atanapi anu musyrik.
  • Theists percanten ka Gusti pribadi salaku asal, ngadukung sareng pusat sagala hal. Upami ayana déwa-déwi sanésna dasarna dikaluarkeun, éta mangrupikeun masalah tauhid, sabab ditingalikeun dina bentuk murni dina iman ti patriark Ibrahim. Tilu agama dunya nuduhkeun Ibrahim: Yahudi, Kristen sareng Islam.

Naha aya déwa?

Unggal budaya dina sajarah parantos ngembangkeun raos anu langkung atanapi kirang kuat yén Gusti aya. Anu mamang anu nolak Gusti Allah sok ngalaman kasusah. Atheisme, nihilism, eksistensialisme - ieu sadayana mangrupikeun upaya pikeun narjamahkeun dunya tanpa panyipta anu mandiri, pribadi anu nangtoskeun naon anu saé sareng naon anu goréng. Pamustunganana, filsafat ieu sareng anu sami henteu masihan jawaban anu nyugemakeun. Dina hartos, aranjeunna ngaliwat masalah inti. Anu leres-leres urang hoyong terang nyaéta jinis mahluk anu diciptakeun ku Pencipta, naon anu badé dilakukeun sareng naon anu kedah kajantenan sahingga urang tiasa hirup sauyunan sareng Gusti.

2. Kumaha carana Gusti nyingkabkeun dirina ka urang?

Pasang diri sacara hipotésis dina tempat Gusti. Éta ngadamel sagala hal, kalebet manusa. Anjeun nyiptakeun manusa dina gambar anjeun nyalira (Kajadian 1: 1-26) sareng masihan anjeunna kamampuan pikeun hubungan khusus sareng anjeun. Naha anjeun henteu ogé bakal ngawartosan jalma ngeunaan diri anjeun? Nyarios naon anu anjeun pikahoyong ti anjeunna? Tunjukkeun anjeunna kumaha asup kana hubungan Allah anu anjeun pikahoyong? Saha waé anu nganggap yén Allah henteu kanyahoan presuppose yén Allah nyumput ti mahluk-Na pikeun sababaraha alesan. Tapi Gusti ngungkabkeun dirina ka urang: dina ciptaanna, dina sajarah, dina Alkitab sareng liwat Putra-Na Isa Al Masih. Hayu urang perhatoskeun naon anu ditingalikeun ku Gusti urang ngalangkungan kalakuan-na anu ngungkabkeun diri.

Kacipta nyingkabkeun Gusti

Naha urang tiasa ngagumkeun kosmos anu hébat sareng henteu hoyong ngaku yén Gusti aya, yén anjeunna nyepeng sagala kakuatan dina pananganna, yén anjeunna ngantepkeun katertiban sareng harmoni lumaku? Rum 1:20: "Kanggo mahluk Gusti anu teu katingali, éta kakuatan sareng déwa anu langgeng, parantos katingali tina padamelanna ti saprak jadian, upami aya anu ningali." Panempoan langit ngajadikeun Raja Daud heran yén Gusti nguruskeun hal anu teu pati penting sapertos manusa: "Nalika kuring ningali langit, karya ramo anjeun, bulan sareng bintang-bintang anu anjeun parantos siapkeun: naon ari manusa anu anjeun pikirkeun anjeunna, sareng anak manusa, anu anjeun jaga? " (Jabur 8: 4-5).

Kontroversi hébat antara Ayub anu ragu sareng Gusti ogé kasohor. Gusti nunjukkeun kaajaiban-Na, buktina kawenangan sareng hikmahna anu teu aya watesna. Pertemuan ieu ngeusian Ayub ku handap asor. Pidato-pidato Gusti tiasa dibaca dina buku Ayub dina bab ka 38 dugi ka 41. "Kuring ngakuan," ngaku Ayub, "yén anjeun tiasa ngalakukeun sadayana, sareng henteu aya anu anjeun tandeskeun hésé teuing pikeun anjeun ... Kusabab kitu kuring nyarios teu bijaksana, naon anu luhur teuing pikeun kuring sareng kuring henteu ngartos. .. Kuring ngan ukur nguping ti anjeun ngan ukur ku omong; tapi ayeuna panon kuring ningali anjeun " (Ayub 42: 2-3,5). Tina ciptaan urang henteu ngan ukur ningali yén Gusti aya, tapi urang ogé ningali sipat-sipat na tina mahluk éta. Hasilna nyaéta yén perencanaan di jagad raya ngécéskeun perencana, hukum alam ngesahkeun législatif, pelestarian sadaya mahluk presuppose hiji pendukung sareng ayana kahirupan fisik presupposes anu masihan kahirupan.

Rencana Allah pikeun manusa

Naon anu dihaja ku Allah nalika nyiptakeun sagala rupa sareng masihan kahirupan urang? Paul ngajelaskeun ka urang Athena: "... anjeunna ngadamel sakumna umat manusa tina hiji jalma sahingga aranjeunna hirup di sakumna bumi, sareng anjeunna netepkeun sabaraha lami aranjeunna kedah aya sareng dina wates naon anu aranjeunna kedah cicing sahingga aranjeunna kedah milari Gusti . naha aranjeunna tiasa ngaraosan sareng mendakan anjeunna; sareng saéstuna anjeunna henteu jauh ti masing-masing urang. Kusabab di anjeunna urang hirup, anyaman sareng; sakumaha ceuk sababaraha panyajak diantara anjeun: Kami ti generasi na. " (Rasul 17: 26-28). Atanapi ngan saukur, sakumaha Johannes nyerat, yén urang "cinta sabab anjeunna cinta urang heula" (1 Yohanes 4:19).

Sejarah nyatakeun Gusti

Jalma skeptis naros, "Upami aya Gusti, naha anjeunna henteu nunjukkeun dirina ka dunya?" Sareng "Upami anjeunna leres-leres kawasa, naha anjeunna ngantepkeun kajahatan?" Patanyaan anu mimiti nganggap yén Allah henteu pernah nunjukkeun dirina ka umat manusa. Sareng anu kadua, yén anjeunna heureuy kana kasusah manusa atanapi sahenteuna henteu ngalakukeun nanaon tentang éta. Dina sajarah sareng Alkitab aya sababaraha catetan sajarah, duanana anggapanana henteu tiasa dilaksanakeun. Saprak jaman kulawarga manusa anu munggaran, Gusti sering kontak langsung sareng jalma. Tapi seuseueurna jalma-jalma henteu hoyong terang nanaon tentang aranjeunna!

Yesaya nyerat: "Saéstuna, anjeun téh Gusti anu disumputkeun ..." (Yesaya 45:15). Seringna Allah "nyumput" nalika jalma nunjukkeun ka Anjeunna ku pipikiran sareng tindakanana yén aranjeunna hoyong aya hubunganana sareng anjeunna atanapi ku cara na. Yesaya teras nambihan: "Lah, panangan Gusti henteu pondok teuing janten anjeunna henteu tiasa ngabantosan, sareng nguping na henteu janten heuras sahingga anjeunna henteu tiasa nguping, tapi hutang anjeun misahkeun anjeun ti Gusti sareng nyumputkeun dosa-dosa anjeun nyanghareupan anjeun. supados anjeun moal nguping " (Yesaya 59: 1-2).

Éta sadayana dimimitian ku Adam sareng Hawa. Gusti nyiptakeun aranjeunna sareng nempatkeun éta di kebon mekar. Terus anjeunna nyarios sareng anjeunna langsung. Anjeun terang anjeunna aya. Anjeunna nunjukkeun aranjeunna kumaha hubunganana sareng anjeunna. Anjeunna henteu ngantepkeun aranjeunna ka alat nyalira. Adam sareng Hawa kedah milih. Aranjeunna kedah milih naha nyembah ka Allah (simbolis: tuang tina tangkal kahirupan) atanapi nganggurkeun Allah (simbolisna: hoyong tuang tina tangkal pangetahuan anu saé sareng goréng). Anjeun milih tangkal anu salah (Kajadian 1 sareng 2). Nanging, sering teu dipopohokeun nyaéta Adam sareng Hawa terang yén aranjeunna henteu taat ka Allah. Aranjeunna ngarasa kaliru. Waktos salajengna Pencipta sumping nyarios sareng aranjeunna, aranjeunna nguping, "Gusti Allah leumpang di kebon nalika beurang parantos tiis. Sareng Adam sareng istrina nyumput handapeun tangkal ti payuneun PANGERAN Allah di kebon" (Kajadian 1: 3).

Janten saha anu nyumput? Sanés déwa! Tapi jalma-jalma sateuacan Gusti. Aranjeunna hoyong jarak, pisah antara dirina sareng anjeunna. Sareng kumaha éta tetep ti saprak éta. Alkitab pinuh ku conto-conto ti Allah anu masihan panulung ka umat manusa sareng umat manusa anu ngarobah éta panangan. Nuh, "da'wah kaadilan" (2 Petrus 2: 5), nyéépkeun abad pinuh pikeun ngingetkeun dunya ngeunaan hukuman Allah anu bakal datang. Dunya henteu nguping sareng tilelep ku banjir. Sodom anu dosa sareng Gomorah Gusti Allah ancur ku badai seuneu, haseup naék janten suar "sapertos haseup tina oven" (Kajadian 1: 19). Malah koréksi gaib ieu henteu ngajantenkeun dunya langkung saé. Kaseueuran Perjanjian Old ngajelaskeun kalakuan Gusti ka jalma-jalma Israél anu dipilih. Israél ogé henteu hoyong ngupingkeun Gusti ogé. "... tong ngantep Gusti nyarios sareng urang," gorowok jalma-jalma (Kajadian 2: 20).

Gusti ogé campur dina nasib kakawasaan anu hébat sapertos Mesir, Niniwe, Babyion sareng Persia. Anjeunna sering nyarios langsung ka penguasa pangluhurna. Tapi dunya salaku sakabeh tetep obdurate. Anu parna deui, seueur hamba-hamba Allah anu dibunuh kalayan kejem ku saha-saha anu aranjeunna hoyong pesen Gusti. Ibrani 1: 1-2 tungtungna nyaritakeun ka kami: "Saatos Allah nyarios ka bapa-bapa sababaraha kali sareng ku sababaraha cara ngalangkungan nabi-nabi, dina dinten-dinten akhir ieu anjeunna nyarios ka urang ngalangkungan Putra ..." Yesus Kristus sumping ka dunya pikeun ngahutbah injil kasalametan sareng karajaan Allah. Hasilna? "Anjeunna aya di dunya, sareng dunya didamel ku anjeunna; tapi dunya henteu mikawanoh anjeunna" (Yohanes 1:10). Patepungan sareng dunya ngabantosan anjeunna maot.

Yesus, Gusti anu janten jalmi, nyatakeun kaasih sareng kaasih Gusti pikeun ciptaan-Na: "Yerusalem, Yerusalem, anjeun maehan nabi-nabi sareng batu anu dikirim ka anjeun! Sakumaha sering kuring hoyong ngumpulkeun murangkalih anjeun sapertos hayam bikang ngumpulkeun anakna di handapeun jangjangna; sareng anjeun henteu hoyong! " (Mateus 23:37). Henteu, Gusti henteu ngajauhan. Anjeunna ngungkabkeun dirina dina sajarah. Tapi seuseueurna jalma parantos nutup panon ka anjeunna.

Kasaksian alkitabiah

Alkitab nunjukkeun ka urang Gusti ku cara ieu:

  • Pernyataan diri Gusti ngeunaan mahlukna
    Janten anjeunna ngungkabkeun nami-Na ka Musa dina Budalan 2:3: "Kuring bakal janten saha atuh." Musa ningali rungkun anu ngabakar anu henteu diduruk ku seuneu. Dina nami ieu anjeunna ngungkabkeun dirina janten mahluk sareng mahluk hirup nyalira. Aspék salajengna ngeunaan mahluk na diungkabkeun dina nami Injil na anu sanés. Gusti maréntahkeun ka urang Israil: "Ku sabab kitu anjeun bakal suci, sabab Kami suci" (Kajadian 3: 11). Gusti anu suci. Dina Yesaya 55: 8 Gusti ngawartosan jelas: "... pikiran kuring sanés pamikiran anjeun, sareng cara anjeun sanés jalan kuring ..." Gusti hirup sareng polah dina pesawat anu langkung luhur tibatan urang. Yesus Kristus mangrupikeun Gusti dina wujud manusa. Anjeunna ngajelaskeun dirina salaku "cahaya dunya" (Yohanes 8:12), salaku "Kuring" anu hirup sateuacan Ibrahim (Ayat 58), salaku "panto" (Yohanes 10: 9), salaku "angon anu saé" (Ayat 11) sareng salaku "jalan sareng bebeneran sareng kahirupan" (Yohanes 14:6).
  • Pernyataan Gusti ngeunaan karyana
    Ngalakukeun kagolong kana hakekat, atanapi langkung jelas na muncul tina éta. Pernyataan ngeunaan ngalakukeunana ngalengkepan pernyataan ngeunaan mahluk. Kuring ngadamel "cahaya ... sareng nyiptakeun gelap," saur Gusti nyalira dina Yesaya 45: 7; Kuring masihan "Damai ... sareng nyiptakeun musibah. Kami Gusti anu ngalakukeun sadayana ieu." Gusti nyiptakeun sagala rupa anu aya. Sareng anjeunna ngawasa naon anu diciptakeun. Gusti ogé ngaramal masa depan: "Kami Allah, sareng teu aya anu sanés deui, Gusti anu teu aya anu sapertosna. Ti mimiti kuring ngumumkeun naon anu bakal datang saatosna, sareng sateuacan éta anu henteu acan kajantenan. Kuring nyarios: Naon anu kuring mutuskeun mutuskeun kajadian, sareng sagala anu kuring badé lakukeun, kuring lakukeun " (Yesaya 46: 9-10). Gusti cinta dunya sareng ngutus Putra-Na pikeun nyalametkeunana. "Kanggo Gusti pisan mikanyaah dunya, yén anjeunna masihan Putra tunggal-Na, anu sadayana anu percanten ka Anjeunna moal leungit, tapi ngagaduhan hirup anu langgeng" (Yohanes 3:16). Gusti nyandak murangkalih kana kulawargana ngalangkungan Yesus. Dina Wahyu 21: 7 urang maca: "Anu ngéléhkeun bakal nampi sadayana, sareng kuring bakal janten Allahna, sareng anjeunna bakal janten putra abdi". Ngeunaan pikahareupeun, Yesus nyarios: "Tingali, kuring bakal datang, sareng hadiah kuring sareng abdi, kanggo masihan masing-masing sakumaha padamelanana" (Wahyu 22:12).
  • Pernyataan ku jalma ngeunaan alam Allah
    Gusti parantos hubungan sareng jalma-jalma anu parantos dipilih pikeun ngalaksanakeun kersa-Na. Seueur hamba-hamba ieu parantos ngantepkeun kami kana detil ngeunaan sipat Allah dina Alkitab. "... PANGERAN nyaéta Allah urang, Gusti nyalira," saur Musa (Kajadian 5: 6). Ngan aya hiji Gusti. Alkitab ngadukung tauhid. (Tingali bab katilu pikeun langkung jelasna). Tina seueur cariosan jabur ngeunaan Gusti di dieu ngan ukur kieu: "Kanggo saha Gusti upami sanés Gusti, atanapi batu upami sanés Gusti urang?" (Jabur 18: 32). Ngan Allah anu kedah disembah, sareng anjeunna nguatkeun jalma-jalma anu nyembah ka anjeunna. Aya seueur pisan wawasan ngeunaan sipat Allah dina Jabur. Salah sahiji ayat anu paling ngahibur dina Kitab Suci nyaéta 1 Yohanes 4:16: "Gusti cinta ..." Sawangan anu penting kana kaasih Gusti sareng kersa-Na pikeun manusa tiasa dipendakan dina 2 Pétrus 3: 9: "Gusti. . henteu hoyong saha waé anu leungit, tapi hoyong sadayana mendakan tobat. " Naon anu dipikahoyong ku Gusti pikeun urang, mahluk-Na, putrana? Yén urang bakal disalametkeun. Sareng Firman Allah henteu balik deui ka anjeunna kosong - éta bakal ngalaksanakeun naon anu badé dilakukeun (Yesaya 55:11). Nyaho yén tujuan Allah nyaéta sareng sanggup nyalametkeun urang kedah masihan urang asa hébat.
  • Alkitab ngandung pernyataan anu dilakukeun ku jalma-jalma ngeunaan naon anu dilakukeun ku Gusti Allah
    Allah "ngagantungkeun bumi di luhur teu aya sia-sia," saur Ayub 26: 7. Anjeunna ngarahkeun kakuatan anu nangtoskeun orbit sareng rotasi bumi. Dina pananganna aya kahirupan sareng pati pikeun pangeusi bumi: "Upami anjeun nyumputkeun raut anjeun, aranjeunna sieun; upami anjeun narik napas aranjeunna, aranjeunna maot sareng janten lebu deui. Anjeun ngaluarkeun napas anjeun, aranjeunna diciptakeun sareng anjeun nyiptakeun anu énggal bentuk bumi " (Jabur 104: 29-30). Sanaos kitu, Gusti, sanaos kawasa, salaku Maha Nyipta anu nyiptakeun manusa dina gambar-Na nyalira sareng masihan anjeunna ngawasa bumi (Kajadian 1: 1). Nalika anjeunna ningali yén kajahatan parantos nyebar di bumi, "anjeunna kuciwa kusabab anjeunna nyiptakeun manusa di bumi, sareng anjeunna duka dina haténa." (Kajadian 1: 6). Anjeunna ngaréspon kajahatan dunya ku ngirim banjir, anu ngahakan sadaya umat manusa kecuali Nuh sareng kulawargana (Kajadian 1: 7). Gusti engké nyebat patriark Ibrahim sareng ngadamel perjanjian sareng anjeunna anu ngalangkungan "sadaya generasi di bumi" kedah diberkahan (Kajadian 1: 12-1) rujukan ka Yesus Kristus, turunan Ibrahim. Nalika anjeunna ngawangun urang Israil, Gusti ku ajaib ngarahkeun aranjeunna ngalangkungan Laut Beureum sareng ngancurkeun tentara Mesir: "... kuda sareng lalaki anjeunna ngalungkeun ka laut" (Kajadian 2: 15). Israél ngarusak perjanjian na sareng Gusti sareng ngantepkeun kekerasan sareng ketidakadilan rusak. Maka, Gusti ngijinkeun bangsa éta diserang ku urang asing sareng akhirna ngarah kaluar ti Bumi Anu Dijanjikeun janten perbudakan (Hesekiel 22:23-31; 36:15-21). Tapi Gusti anu welas asih jangji bakal ngutus Jurusalamet ka dunya pikeun ngajantenkeun perjanjian anu saleresna pikeun jalma-jalma anu tobat tina dosa-dosa aranjeunna, urang Israél sareng sanés urang Israél (Yesaya 59: 20-21). Sareng akhirna Allah leres-leres ngutus Putra-Na Yesus Kristus. Yesus ngadéklarasikeun: "Kusabab ieu wasiat bapa kuring sing saha anu ningali Putra sareng percanten ka Anjeunna gaduh hirup langgeng; sareng kuring bakal ngangkat anjeunna dina dinten akhir" (Yohanes 6:40). Gusti ngayakinkeun: "... sing saha anu nyebut asma Pangeran bakal disalametkeun" (Roma 10:13).

Kiwari Gusti otorisasi garéja-Na pikeun ngahutbah Injil Karajaan "di sakabeh dunya pikeun kasaksian sadaya jalma" (Mateus 24:14). Dina dinten Pentakosta saatos dihirupkeunana Yesus Kristus, Gusti ngutus Roh Suci pikeun ngahijikeun garéja kana awak Kristus sareng ngungkabkeun misteri-misteri Gusti ka urang Kristen (Rasul 2: 1-4).

Alkitab mangrupikeun buku ngeunaan hubungan Allah sareng umat manusa sareng anjeunna. Pesen anjeun ngundang urang pikeun ngajajah salalawasna, diajar langkung seueur perkawis Gusti, naon anjeunna, naon anu anjeunna lakukeun, naon anu dipikahoyongna, naon anu anjeunna rencanakeun. Tapi teu aya anu tiasa ngartos gambaran anu sampurna tina kanyataan Gusti.

Sakedik pundung ku henteu mampuh na pikeun ngeusian kasampurnaan Gusti, John nutup akunna ngeunaan kahirupan Yesus ku kecap: "Aya seueur hal-hal sanés anu dilakukeun ku Isa. Tapi upami hiji hal anu sanésna kedah ditulis, janten, Maksad abdi, dunya moal ngartos buku anu kedah ditulis " (Yohanes 21:25).

Pondokna, Alkitab nunjukkeun Gusti salaku

• keur sorangan

• henteu kaiket ku wates waktos

• henteu kaiket ku wates tata ruang

• maha kawasa

• maha weruh

• transendén (nangtung di luhur jagad raya)

• teu tetep (paduli kana alam semesta).

Tapi naon anu leres-leres Gusti?

Hiji profésor agama pernah nyobian masihan pamirsa na langkung seueur ideu ngeunaan Tuhan. Anjeunna naros ka murid-murid pikeun ngariung dina bunderan anu ageung sareng nutupkeun panon aranjeunna. "Ayeuna santai sareng kenalkeun diri ka Gusti," saurna. "Coba bayangkeun kumaha rupana, kumaha tahta karajaanna, sora na siga naon, naon anu terjadi di sakurilingna." Kalayan panonna ditutup, silih cekel, murid sina lungguh dina korsi sareng ngalamun gambar-gambar Gusti. "Ayeuna?" tanya profesor. "Naha anjeun ningali anjeunna? Masing-masing kedah gaduh gambar dina pikiran ayeuna. Tapi," sambung profésor, "éta sanés Gusti!" "Henteu!" anjeunna ripped kaluar tina pikiranana. "Éta sanés Gusti! Teu tiasa sapinuhna nangkep anjeunna ku akal urang! Teu aya anu tiasa nangkep Gusti lengkep, sabab Gusti Allah téh Gusti sareng urang ngan ukur mahluk fisik sareng terbatas." Sawangan anu jero pisan.

Naha hésé pisan pikeun nangtoskeun saha sareng naon Gusti? Halangan utama aya dina watesan anu disebatkeun ku profésor éta: Manusa damel sadayana pangalamanana ngalangkungan panca indera na, sareng pamahaman linguistik urang sadayana diluyukeun sareng ieu. Gusti, di sisi anu sanésna, langgeng. Anjeunna henteu aya watesna. Anjeunna henteu katingali. Nanging urang tiasa ngadamel pernyataan anu bermakna ngeunaan hiji Gusti sanaos urang diwatesan ku pancaindera fisik urang.

Realitas spiritual, basa manusa

Gusti nunjukkeun dirina sacara teu langsung dina nyiptakeun. Anjeunna sering diintervensi dina sajarah dunya. Firmanna, Alkitab, nyaritakeun langkung seueur perkawis anjeunna. Anjeunna ogé nyampak dina sababaraha cara ka sababaraha jalma dina Alkitab. Sanaos kitu, Gusti mangrupikeun roh, sadaya kasampurnaanana henteu tiasa disawang, dirampa atanapi diambeu. Alkitab masihan kami bebeneran ngeunaan konsép Gusti dina hal mahluk fisik anu tiasa ngartos dina dunya fisikna. Tapi kecap-kecap ieu henteu mampuh sampurna ngagambarkeun Allah.

Salaku conto, Alkitab nyebut Gusti "batu" sareng "istana" (Jabur 18: 3), "Shield" (Jabur 144: 2), "nyéépkeun seuneu" (Ibrani 12:29). Urang terang yén Gusti henteu sacara literal pakait sareng hal-hal fisik ieu. Éta mangrupikeun simbol anu, dumasar kana naon anu tiasa dititénan sareng dipikaharti ku manusa, ngadeukeutkeun urang kana aspek-aspek penting Gusti.

Injil bahkan nunjukkeun sipat manusa ka Gusti, anu ngungkabkeun aspék watek sareng hubunganana sareng manusa. Tempat ngajelaskeun Tuhan sareng awak (Pilipi 3:21); sirah jeung rambut (Wahyu 1:14); hiji rupa (Kajadian 1:32; Budalan 31:2; Wahyu 33:23); panon sareng ceuli (Ulangan 5:11; Jabur 12:34; Wahyu 16:1); irung (Kajadian 1:8; Budalan 21: 2); sungut (Mateus 4: 4; Wahyu 1:16); Biwir (Ayub 11: 5); sora (Jabur 68:34; Wahyu 1:15); Basa jeung napas (Yesaya 30: 27-28); Panangan, leungeun sareng ramo (Jabur 44: 3-4; 89:14; Ibrani 1: 3; 2 Babad 18:18; Budalan 2:31; Ulangan 18:5; Jabur 9: 10; Wahyu 8:4); Taktak (Yesaya 9: 5); dada (Wahyu 1:13); pindah (Budalan 2:33); Hips (Yehezkiel 1:27); Suku (Jabur 18:10; Wahyu 1:15).

Nalika nyarioskeun hubungan urang sareng Gusti, Alkitab sering nganggo basa anu dicandak tina kahirupan kulawarga manusa. Yesus ngajarkeun urang pikeun ngadoa: "Rama kami di Surga!" (Mateus 6:9). Gusti hoyong ngahibur umat-Na salaku indung ngahibur budakna (Yesaya 66:13). Yesus henteu isin nyebut jalma-jalma anu dipilih ku Gusti Allah dulurna (Ibrani 2:11); anjeunna lanceukna anu cikal, anu cikal (Roma 8:29). Dina Wahyu 21: 7 Gusti jangji: "Anu ngéléhkeun bakal nampi sadayana, sareng kuring bakal janten Allahna, sareng anjeunna bakal janten putra abdi." Leres, Gusti nyebat urang Kristen pikeun hubungan kulawarga sareng murangkalihna. Alkitab ngajelaskeun hubungan ieu dina pamahaman anu tiasa dicandak ku manusa. Anjeunna ngalukis gambar kanyataan spiritual anu pangluhurna anu tiasa disebat imajionis. Ieu henteu masihan urang lingkup pinuh ku kanyataan spiritual anu mulia ka hareup. Kabagjaan sareng kamulyaan hubungan pamungkas sareng Gusti salaku murangkalihna jauh langkung ageung tibatan kekecapan terbatas urang tiasa dikedalkeun. Janten 1 Yohanes 3: 2 nyarios ka urang: "Réréncangan anu dipikacinta, urang parantos janten putra-putra Gusti; tapi teu acan diungkabkeun naon anu bakal urang janten. Tapi urang terang yén nalika wangsit, urang bakal siga anjeunna, sabab urang bakal ningali anjeunna pikeun saha anjeunna. " Dina kiamat, nalika kasampurnaan kasalametan sareng karajaan Allah parantos sumping, urang tungtungna bakal kenal sareng Gusti "lengkep". "Kami ayeuna ningali gambar anu poék ngalangkungan eunteung," nyerat Paul, "tapi teras nyanghareup. Ayeuna kuring terang sapotong-sapotong; tapi teras kuring bakal ningali kumaha kuring dikenal" (1 Korinta 13:12).

"Saha anu ningali kuring ningali bapa"

Wahyu diri Allah, sakumaha anu parantos urang tingali, nyaéta ngalangkungan ciptaan, sajarah, sareng tulisan suci. Salaku tambahan, Gusti ngungkabkeun dirina ka manusa ngaliwatan kanyataan yén dirina nyalira janten manusa. Anjeunna janten sapertos urang sareng hirup, ngalayanan sareng ngajar di antara urang. Datangna Yesus mangrupikeun kalakuan pangwujudan Gusti anu pangageungna. "Sareng kecap janten daging (Yohanes 1:14). Yesus ngabébaskeun dirina tina kaistimewaan ketuhanan sareng janten manusa, sapinuhna manusa. Anjeunna maot pikeun dosa-dosa urang, dibangkitkeun tina maot, sareng ngatur Garéja-Na. Datangna Kristus janten kagét pikeun jalma-jalma jamanna. Kunaon Kusabab citra Allahna henteu cukup jauh, sakumaha anu bakal urang tingali dina dua bab salajengna. Sanaos kitu, Yesus nyarios ka murid-muridna: "Saha anu ningali kuring ningali Rama!" (Yohanes 14:9). Pondokna: Allah ngungkabkeun dirina di Yesus Kristus.

3. Teu aya déwa tapi kuring

Yahudi, Kristen, Islam. Katilu agama dunya nyebut Ibrahim salaku bapa. Ibrahim benten sareng anu seangkatan sareng anjeunna dina hiji cara anu penting: Anjeunna ngan ukur nyembah hiji Gusti - Gusti anu sajati. Monoteisme nyaéta kapercayaan yén ngan aya hiji Déwi nunjukkeun titik awal agama anu sajati.

Ibrahim Nyembah ka Dewa Sejati Ibrahim henteu dilahirkeun kana budaya tauhid. Mangabad-abad saenggeusna, Gusti Allah ngingetan urang Israil kuno: "Ayah anjeun cicing di sisi séjén Eufrates, Terah, Ibrahim sareng ramana Nahor, sareng ngabakti ka déwa-déwi anu sanés. Janten kuring nyandak ramana anjeun Ibrahim ti peuntas walungan sareng ngantepkeun anjeunna ngumbara di saluruh penjuru bumi. urang Kanaan sareng kalikeun Jenis Kelamin ... " (Yosua 24: 2-3).

Sateuacan ditelepon ku Gusti Allah, Ibrahim cicing di Ur; karuhunna sigana cicing di Haran. Seueur déwa anu disembah di kadua tempat. Salaku conto, di Ur, aya ziggurat ageung didedikasikan pikeun dewa bulan Sumerian Nanna. Kuil-kuil anu sanés di Ur ngalayanan kultus-kultus An, Enlil, Enki sareng NingaL. Allah Ibrahim béak tina dunya iman anu musyrik ieu: "Kaluar ti bumi bapak anjeun sareng ti dulur-dulur anjeun sareng ti bumi bapak anjeun ka nagara anu kuring hoyong nunjukkeun anjeun. Sareng kuring hoyong ngajantenkeun anjeun jalma hébat ... " (Kajadian 1: 12-1).

Ibrahim taat ka Allah teras angkat (Ayat 4). Dina hartos, hubungan Allah sareng Israél dimimitian dina waktos ieu: nalika anjeunna ngungkabkeun dirina ka Ibrahim. Gusti ngadamel perjanjian sareng Ibrahim. Anjeunna teras ngarobih perjangjian sareng putra Ibrahim Ishak sareng engké ogé sareng putra Ishak Yakub. Ibrahim, Ishak sareng Yakub nyembah ka hiji Gusti anu sajati. Ieu ogé ngajantenkeun aranjeunna béda ti dulur-dulur anu caket. Laban, incu Nahor, lanceukna Ibrahim, salaku conto, masih terang dewa-dewa rumah tangga (Idola) (Kajadian 1: 31-30).

Gusti nyalametkeun Israél tina musyrik Mesir

Puluhan taun ka pengker, Jakob ngantepkeun dirina sorangan (ganti ngaran ka Israél) netep di Mesir sareng murangkalihna. Urang Israil cicing di Mesir sababaraha abad. Di Mesir ogé, aya anu nyatakeun musyrik. Léksikon Alkitab (Eltville 1990) nyerat: "Agama [Mesir] mangrupikeun konglomerat tina masing-masing agama nomos, anu seueur déwa dikenalkeun ti luar negeri Léngkah (Baal, Astarte, Bes anu ngageleger), henteu paduli ngeunaan kontradiksi antara pamendak anu béda-béda anu timbul ... Di bumi dewa ngempelkeun diri dina sato anu tiasa dikenal ku tanda-tanda anu tangtu (Hal 17-18).

Di Mesir barudak Israél beuki seueur tapi murag kana kasundaan urang Mesir. Gusti ngungkabkeun Dirina dina runtuyan tindakan anu nyababkeun urang Israél dibébaskeun ti Mesir. Teras anjeunna ngadamel perjanjian sareng bangsa Israil. Sakumaha acara-acara ieu nunjukkeun, panyingkepan diri Gusti pikeun manusa parantos tauhid. Anjeunna ngungkabkeun dirina ka Musa salaku Déwa Ibrahim, Ishak sareng Yakub. Ngaran anjeunna masihan dirina ("Kuring bakal" atanapi "Kami", Budalan 2:3) nunjukkeun yén déwa sanés henteu aya sapertos Gusti. Gusti nyaéta. Anjeun teu!

Kusabab Firaun henteu hoyong ngaleupaskeun urang Israil, Gusti ngahinakeun Mesir ku sapuluh bala. Seueur bala ieu langsung nunjukkeun kakuatanana para déwa Mesir. Salaku conto, salah sahiji déwa Mesir gaduh sirah bangkong. Wabah Gusti bangkong ngajadikeun kultus dewa ieu pikaseurieun.

Malah saatos ningali balukarna anu parah tina sapuluh bala, Firaun nolak ngantep urang Israil angkat. Teras Gusti ngancurkeun tentara Mesir di laut (Kajadian 2: 14). Kalakuan ieu nunjukkeun kakuatanana déwa Mesir di laut. Nyanyi lagu-lagu hasil (Budalan 2: 15-1), urang Israil muji ka Gusti Nu Maha Kawasa.

Gusti anu sajati kapendak sareng ical deui

Ti Mesir, Gusti ngantunkeun urang Israil ka Sinai, dimana aranjeunna ngégél perjanjian. Dina anu munggaran tina sapuluh paréntah, Gusti nekenkeun yén nyembah dumasarkeun ka anjeunna nyalira: "Anjeun moal ngagaduhan déwa sanés kajabi kuring" (Kajadian 2: 20). Dina paréntah anu kadua anjeunna nyaram gambar sareng musyrik (Ayat 4-5). Maling-malingan Musa ngingetan urang Israil supaya henteu tunduk kana penyembahan berhala (5. Mose 4:23-26; 7:5; 12:2-3; 29:15-20). Anjeunna terang yén urang Israil bakal kagoda nuturkeun déwa Kanaan nalika sumping ka tanah anu dijangjikeun.

Nami sholat Sh'ma (Ibrani, "Dengekeun!" Saatos kecap mimiti do'a ieu) nyatakeun komitmen urang Israil ka Gusti. Dimimitian sapertos kieu: "Dengekeun, Israél, Gusti téh Gusti urang, Gusti nyalira. Sareng anjeun bakal mikanyaah ka Pangéran Allah anjeun ku sadayana haté, sareng sadaya jiwa sareng sagala kakuatan" (Kajadian 5: 6-4). Nanging, Israél sababaraha kali janten korban déwa-déwi Kanaan, kalebet EI (nami standar anu ogé tiasa dilarapkeun ka Déwa anu sajati), Baal, Dagon, sareng Asthoreth (ngaran sanésna déwi Astarte atanapi Ishtar). Kultus Baal khususna ngagaduhan daya tarik anu ngagoda pikeun urang Israil. Nalika aranjeunna ngajajah bumi Kanaan, aranjeunna gumantung kana panén anu saé. Baala, dewa badai, disembah dina upacara kasuburan.

The International Standard Bible Encyclopedia: "Kusabab éta museur kana kasuburan taneuh sareng sasatoan, kultus kasuburan pasti ngagaduhan pangaruh anu pikaresepeun pikeun masarakat sapertos Israél kuno, anu ékonomi na biasana tani" (Jilid 4, kc. 101).

Nabi-nabi Allah ngingetan urang Israil supaya tobat tina murtadna. Élias naros ka jalma-jalma: "Sakumaha lami anjeun kenceng dina dua sisi? Upami Gusti éta Gusti, turutkeun anjeunna, tapi upami éta Baal, tuturkeun anjeunna" (1 Raja 18:21). Allah ngajawab doa Élia pikeun ngabuktikeun yén anjeunna ngan ukur Allah. Jalma-jalma sadar: "Gusti teh Gusti, Gusti teh Gusti!" (Ayat 39).

Gusti henteu ngan saukur ngungkabkeun dirina salaku dewa anu paling agung, tapi ngan ukur hiji-hijina Gusti: "Kami Gusti, sareng teu aya anu sanés, teu aya déwa anu di luar" (Yesaya 45:5). Sareng: "Teu aya déwa anu didamel sateuacan kuring, janten moal aya anu saatos kuring ogé. Abdi, abdi Gusti, sareng salian ti kuring henteu aya Jurusalamet" (Yesaya 43: 10-11).

Agama Yahudi - tegesna tauhid

Agama Yahudi dina jaman Yesus sanés henotéis (asumsina seueur déwa, tapi nganggap salah sahiji anu pangageungna) tetep monoiatric (ngan ukur ngamungkinkeun kultus hiji dewa, tapi nganggap batur aya), tapi ketat tauhid (percanten yén ngan aya hiji Tuhan). Numutkeun Kamus Teologis Perjanjian Anyar, urang Yahudi ngahiji dina hiji titik anu sanés nyaéta kapercayaanna ka hiji Gusti (Jilid 3, kc. 98).

Dugi ka ayeuna, nyatakeun Sy'ma mangrupikeun bagian anu teu kapisah tina agama Yahudi. Rabi Akiba (pupus salaku syahid dina abad ka-2 Masehi), anu cenah dieksekusi nalika ngadoa ka Sh'ma, cenah ngulang siksaan na dina panyiksaan na parantos dilakukeun.

Yesus kana tauhid

Nalika jurutulis naros ka Yesus naon paréntah anu pang hébatna, Yesus ngawalon ku cutatan Sh'ma: "Dengekeun, Israél, Gusti Allah urang, Gusti nyalira, sareng anjeun kedah cinta ka Gusti Allah anjeun sareng haté sanubari haté, kalayan sadaya jiwa anjeun, kalayan sagala pikiran anjeun sareng sadaya kakuatan " (Markus 12: 29-30). Jurutulis satuju: "Juragan, anjeun leres-leres nyarios leres! Anjeunna ngan ukur hiji, sareng henteu sanés sajabi ti anjeunna ..." (Ayat 32).

Dina bab salajengna urang bakal ningali yén datangna Yesus langkung jero sareng ngalegaan gambar gereja di Perjanjian Anyar pikeun Gusti. Yesus ngaku janten Putra Allah sareng dina waktos anu sasarengan sareng Rama. Yesus negeskeun tauhid. Kamus Teologis Perjanjian Anyar nekenkeun: "Ngalangkungan [Perjanjian Anyar] Christology, tauhid Kristen awal dikonsolidasi, henteu digoyang ... Numutkeun Injil, Yesus bahkan nguatkeun syahadat tauhid" (Jilid 3, kc. 102).

Bahkan musuh Al Masih nunjukkeun ka anjeunna: "Juragan, kami terang yén anjeun leres sareng henteu naroskeun ka saha waé; sabab anjeun henteu ngahargaan reputasi jalma, tapi anjeun ngajar jalan Allah leres" (Ayat 14). Sakumaha nunjukkeun Tulisan, Yesus mangrupikeun "Kristus Allah" (Lukas 9:20), "Al Masih, pilihan ti Allah" (Lukas 23:35). Anjeunna nyaéta "Domba Allah" (Yohanes 1:29) sareng "roti Allah" (Yohanes 6:33). Yesus, Kecap, nyaéta Allah (Yohanes 1:1). Mungkin pernyataan monoteistik anu paling jelas anu dicarioskeun ku Yesus aya dina Markus 10: 17-18. Nalika batur nyebatkeun anjeunna salaku "tuan anu saé", Yesus ngawaler: "Naon anu anjeun nyauran kuring saé? Teu aya anu saé tapi Gusti nyalira."

Naon da'wah garéja mimiti

Yesus masihan garéja na komisi pikeun ngahutbah injil sareng ngadamel murid pikeun sadaya jalma (Mateus 28: 18-20). Kusabab kitu, anjeunna henteu lami deui ngahutbah ka jalma-jalma anu kapangaruhan ku budaya musyrik. Nalika Paulus sareng Barnabas ngahutbah sareng damel kaajaiban di Listra, réaksi penduduk masih ngahianat pamikiran anu politeistik: "Tapi nalika jalma-jalma ningali naon anu dilakukeun ku Paulus, aranjeunna ngagedékeun sora aranjeunna sareng ngagorowok di Lycaon: Déwa-déwi parantos janten siga lalaki sareng sumping ka kami. Sareng aranjeunna namina Barnabas Zeus sareng Paulus Hermes ... " (Rasul 14: 11-12). Hermes sareng Zeus mangrupikeun dua déwa ti panteon Yunani. Boh pantun Yunani sareng Romawi dikenal di dunya Perjanjian Anyar, sareng kultus déwa Greco-Romawi berkembang. Paul sareng Barnabas ngawaler sumanget tauhid: "Kami ogé jalma fana sapertos anjeun sareng ngahutbah injil ka anjeun yén anjeun kedah ngalih ti déwa-déwi palsu ieu ka Gusti anu hirup, anu ngajantenkeun langit sareng bumi sareng laut sareng sagala rupa anu aya di aranjeunna" (Ayat 15). Sanaos kitu, aranjeunna boro-boro ngeureunkeun jalma tina berkorban pikeun aranjeunna.

Di Athena Paul mendakan altar tina seueur déwa anu béda - bahkan mezbah anu dibaktikeun "Kanggo Gusti anu teu dikenal" (Kisah 17:23). Anjeunna nganggo altar ieu salaku "kait" pikeun khutbahna ngeunaan tauhid ka urang Athena. Di Epesus, kultus Artemis (Diana) dipirig ku perdagangan idola anu hirup. Saatos Paulus ngawartakeun hiji-hijina Allah anu sajati, perdagangan éta surut. Tukang emas Demetrius, anu ngalaman karugian akibatna, humandeuar yén "Paul ieu nyolong seueur seueur jalma, ngarayu sareng nyarios: Anu dilakukeun ku panangan sanés déwa" (Kisah 19:26). Sakali deui hamba Allah ngawartakeun kabobolan berhala buatan manusa. Sapertos anu lami, Perjanjian Anyar nyatakeun ngan ukur hiji Gusti sajati. Déwa anu sanés henteu.

Teu aya déwa anu sanés

Paul nyarios ka urang Kristen di Korinta dina istilah anu teu pasti yén anjeunna terang "yén teu aya idola di dunya sareng teu aya déwa tapi anu na" (1 Korinta 8:4).

Monotheism tangtosna boh Perjanjian Old sareng Perjanjian Anyar. Ibrahim, bapak pangagem, nyauran Gusti kaluar tina komunitas musyrik. Gusti ngungkabkeun dirina ka Musa sareng Israél sareng ngadegkeun perjanjian lami dina ibadah nyalira waé. Anjeunna ngutus nabi-nabi pikeun nekenkeun pesen tauhid. Sareng pamustunganana, Yesus nyalira ogé negeskeun tauhid. Garéja Perjanjian Anyar anu didirikeun anjeunna terus-terusan merangan kayakinan anu henteu ngagambarkeun tauhid murni. Saprak jaman Perjanjian Anyar, garéja sacara konsisten ngawartakeun naon anu diturunkeun ku Gusti Allah ti baheula: Ngan hiji nyaéta Allah, "Gusti nyalira".

4. Gusti ngungkabkeun dina Yesus Kristus

Alkitab ngajarkeun: "Ngan aya hiji Tuhan". Sanés dua, tilu, atanapi sarébu. Mung aya Gusti. Agama Nasrani mangrupikeun agama tauhid, sakumaha anu urang tingali dina bab katilu. Éta sababna datangna Kristus nyababkeun kacau dina waktos éta.

"Gangguan ka urang Yahudi ..."

Ngaliwatan Yesus Kristus, ngalangkungan "kaagungan kamuliaan sareng rupa-rupa mahlukna", Gusti ngungkabkeun dirina ka manusa (Ibrani 1:3). Yesus nyauran Allah Rama-Na (Mateus 10: 32-33; Lukas 23:34; Yohanes 10:15) sareng nyarios: "Saha anu ningali kuring ningali Rama!" (Yohanes 14:9). Anjeunna ngadamel klaim kandel: "Kuring sareng bapa hiji" (Yohanes 10:30). Saatos dihirupkeunana, Thomas nyarios ka anjeunna ku "Gusti Gusti sareng Gusti abdi!" (Yohanes 20:28). Yesus Kristus mangrupikeun Gusti.

Agama Yahudi teu tiasa nampi ieu. "Gusti téh Gusti urang, Gusti nyalira" (Ulangan 5: 6); kalimat ieu ti Sh'ma parantos lami ngawangun pondasi iman Yahudi. Tapi di dieu datang saurang lalaki anu ngarti pisan kana tulisan suci sareng kakuatan anu ajaib anu ngaku janten Putra Allah. Sababaraha pamimpin Yahudi ngakuan anjeunna salaku guru anu sumping ti Gusti Allah (Yohanes 3:2).

Tapi putra Gusti? Kumaha carana anu hiji, ngan ukur Gusti anu janten bapak sareng putra dina waktos anu sami? "Éta sababna urang Yahudi milarian langkung seueur pikeun maéhan anjeunna," saur Yohanes 5:18, "sabab anjeunna henteu ngan ukur ngalanggar Sabat, tapi ogé nyatakeun yén Gusti Allah nyaéta Bapana." Akhirna, urang Yahudi ngahukum anjeunna maot kusabab anjeunna parantos ngahujat dina panonna: "Maka Imam Agung naros deui ka anjeunna sareng nyarios ka anjeunna: Naha anjeun Al Masih, Putra Anu Maha Suci? Tapi Isa nyarios, Ieu Kami; sareng anjeun bakal ningali Putra Manusa linggih di belah katuhu Kakawasaan sareng sumping sareng méga langit. Teras imam besar nyarek baju na sareng nyarios, Naon saksi-saksi sanes anu urang butuhkeun? Anjeun nguping pitenahna. Naon kaputusan anjeun? Tapi aranjeunna sadayana ngutuk anjeunna yén anjeunna dihukum pati " (Markus 14: 61-64).

"... sareng kabodoan pikeun urang Yunani"

Tapi sanajan urang Yunani jaman Yesus teu tiasa nampi klaim anu dicarioskeun ku Isa. Teu aya nanaon, éta kayakinan aranjeunna, tiasa ngajembatankeun antara anu abadi-teu tiasa robih sareng bahan-bahan heureuy. Sareng urang Yunani nyindiran pernyataan jero John anu handap ieu: "Dina awalna aya kecap, sareng kecap éta sareng Gusti, sareng Gusti mangrupikeun kecap ... Sareng kecap janten daging sareng cicing diantara urang, sareng urang ningali kamulyaan-Na , kamuliaan salaku hiji-hijina Putra Rama, pinuh rahmat sareng bebeneran " (Yohanes 1: 1, 14). Éta henteu cekap henteu dipercaya pikeun jalma-jalma kafir. Henteu ngan ukur Gusti janten manusa sareng maot, anjeunna dibangkitkeun tina maot sareng meunangkeun deui kamulyanana (Yohanes 17:5). Rosul Paulus nyerat ka Epesus yén Allah "ngahirupkeun Kristus ti nu maraot sareng ngadegkeun anjeunna di belah katuhu na di sawarga" (Efesus 1:20).

Paulus jelas-jelas nyarioskeun kagorengan anu disababkeun ku Yesus Kristus di urang Yahudi sareng Yunani: "Kusabab dunya, dikurilingan ku hikmah Gusti, henteu mikawanoh Gusti ku jalan hikmahna, éta nyenangkeun Gusti, ku kabodoan da'wah, pikeun nyalametkeun anu percanten ka anjeunna. . Pikeun urang Yahudi nungtut tanda sareng urang Yunani nyungkeun hikmah, tapi kami nyebarkeun Kristus anu disalib, mangrupikeun kalepatan ka urang Yahudi sareng kabodoan ka urang Yunani " (1 Korinta 1: 21-23). Ngan jalma-jalma anu disebat tiasa ngartos sareng nganut berita anu hadé ngeunaan Injil, saur Paul; "Kanggo anu ... anu disebat, urang Yahudi sareng Yunani, urang nyebarkeun Al Masih salaku kakawasaan Gusti sareng hikmah Allah. Kusabab kabodoan Gusti langkung wijaksana tibatan manusa, sareng kalemahan Gusti langkung kuat tibatan manusa." (Ayat 24-25). Sareng dina Rum 1:16 Paul ngagorowok: "... Kuring henteu éra ku Injil; sabab éta kakawasaan Allah anu nyalametkeun sadaya anu percanten, urang Yahudi mimitina ogé urang Yunani."

"Kuring panto"

Salami hirupna di bumi, Yesus, Gusti anu ngajelma, ngabubarkeun seueur lami, anu dipikacinta - tapi palsu - ideu ngeunaan naon Gusti, kumaha Gusti hirup sareng naon anu dipikahoyong. Anjeunna nyorot bebeneran yén Perjanjian Old anu ngan ukur dibayangkeun. Sareng anjeunna ngumumkeun, nembé
kasalametan mungkin pikeun anjeunna.

"Kami jalan, bebeneran sareng kahirupan", anjeunna nyatakeun, "moal aya anu datang ka Rama kajaba ku kuring" (Yohanes 14:6). Sareng: "Kami tangkal anggur, anjeun dahan-dahan. Saha anu cicing di kuring sareng kuring di anjeunna, mawa seueur hiber; sabab upami teu aya kuring anjeun moal tiasa nanaon. Saha anu henteu cicing di kuring bakal dibuang sapertos dahan sareng layu, sareng anjeun kumpulkeun sareng tuang kana seuneu sareng aranjeunna kedah diduruk " (Yohanes 15: 5-6). Sateuacanna anjeunna nyarios: "Kami panto; upami aya anu lebet ngalangkungan kuring, anjeunna bakal disalametkeun ..." (Yohanes 10:9).

Yesus nyaéta déwa

Yesus henteu ngaleuleuwihkeun kautamaan tauhid anu nyarios tina Ulangan 5: 6 sareng anu dikumandangkeun sapanjang Perjanjian Old. Sabalikna, kumaha anjeunna henteu ngaleungitkeun hukum, tapi ngalegaan éta (Mateus 5: 17, 21-22, 27-28), anjeunna ayeuna ngalegaan konsép "hiji" Gusti ku cara anu lengkep. Anjeunna ngajelaskeun: Ngan aya hiji-hijina Gusti, tapi kecap éta parantos aya sareng Gusti pikeun salamina (Yohanes 1: 1-2). Kecap janten daging - sapinuhna manusa sareng dina waktos anu sami pinuh ku Gusti - sareng tina karana nyalira nolak sadaya kaistiméwaan ilahi. Yesus, "anu dina bentuk ketuhanan, henteu nganggap éta perampokan janten sami sareng Gusti, tapi ngosongkeun dirina sareng nganggap bentuk hamba, janten siga lalaki sareng anjeunna
Penampilan diaku salaku manusa. Anjeunna ngarendahkeun diri sareng nurut kana maot, enya nepi ka maot dina kayu salib " (Pilipi 2: 6-8).

Yesus sapinuhna manusa sareng Gusti lengkep. Anjeunna maréntahkeun sadaya kakuatan sareng kawenangan Gusti, tapi tunduk kana watesan ayana manusa pikeun kapentingan urang. Dina waktos penjelmaan ieu anjeunna, putra, tetep "hiji" sareng bapak. "Saha anu ningali kuring ningali bapa!" saur Yesus (Yohanes 14:9). "Kuring henteu tiasa ngalakukeun nanaon da kuring sorangan. Sakumaha kuring nguping, kuring nangtoskeun, sareng putusan kuring adil; sabab kuring henteu milarian kersa kuring, tapi wasiat anjeunna anu ngutus kuring" (Yohanes 5:30). Cenah anjeunna henteu ngalakukeun nanaon tentang dirina, tapi nyarios sapertos bapakna anu parantos ngajar anjeunna (Yohanes 8:28).

Sakeudeung sateuacan disalibkeunana anjeunna ngajelaskeun ka murid-muridna: "Kuring kaluar ti Bapa sareng sumping ka dunya; kuring ninggalkeun dunya deui sareng badé ka Bapa" (Yohanes 16:28). Yesus sumping ka bumi pikeun maot pikeun dosa-dosa urang. Anjeunna sumping pikeun ngamimitian garéja. Anjeunna sumping pikeun ngamimitian da'wah injil di dunya. Sareng anjeunna ogé sumping pikeun nyingkabkeun Gusti ka jalma. Khususna, anjeunna ngajantenkeun jalma-jalma sadar kana hubungan Rama-Putra anu aya dina Ketuhanan.

Injil Yohanes, salaku conto, umumna nyukcruk kumaha Yesus nyingkabkeun Rama ka umat manusa. Paguneman Paska Yesus khususna pikaresepeun dina hal ieu (Yohanes 13: 17). Naon wawasan anu luar biasa kana sipat Allah! Wahyu Yesus salajengna ngeunaan hubungan anu dikersakeun ku Allah antara Gusti sareng manusa bahkan langkung pikaheraneun. Manusa tiasa nyandak alam ketuhanan! Yesus nyarios ka murid-muridna: "Anjeunna anu ngagaduhan paréntah sareng ngajaga aranjeunna nyaéta anu mikanyaah ka kuring. Nanging sing saha anu mikanyaah ka abdi bakal dipikacinta ku Rama kuring, sareng kuring bakal mikanyaah anjeunna sareng ngungkabkeun dirina ka anjeunna." (Yohanes 14:21). Gusti hoyong ngahijikeun manusa sareng dirina nyalira ngalangkungan hubungan cinta - rasa cinta anu aya diantara Bapa sareng Putra. Gusti nyingkabkeun dirina ka jalma-jalma anu cinta ieu jalan. Yesus neraskeun: "Saha anu mikanyaah ka kuring bakal tetep kana papatah kuring; sareng bapak kuring bakal mikanyaah ka anjeunna, sareng kami bakal sumping ka anjeunna sareng cicing sareng anjeunna. Tapi saha waé anu henteu bogoh ka kuring moal ngajaga kecap kuring. Sareng kecap, naon anjeun nguping sanés pangandika abdi, tapi anu ti Rama anu ngutus kuring
Ngagaduhan " (Ayat 23-24).

Saha anu sumping ka Gusti Allah ku iman ka Yesus Kristus sareng satia masrahkeun hirupna ka Gusti, Gusti hirup di anjeunna. Peter ngahutbah: "tobat sareng masing-masing dibaptis nganggo nami Yesus Kristus pikeun pangampunan dosa-dosa anjeun, sareng anjeun bakal nampi kurnia Roh Suci" (Kisah 2:38). Roh Suci oge Gusti, sakumaha anu bakal urang tingali dina bab salajengna. Paul terang yén Gusti cicing di anjeunna: "Kuring disalib sareng Kristus. Kuring hirup, tapi ayeuna sanés kuring, tapi Kristus hirup di kuring. Pikeun naon anu kuring ayeuna hirup dina daging, kuring hirup iman ka Putra Allah, anu kuring. "dipikacinta sareng masihan dirina kanggo kuring" (Galata 2:20).

Kahirupan Allah ka manusa sapertos "lahir anyar," sakumaha anu dijelaskeun ku Yesus dina Yohanes 3: 3. Kalayan lahir spiritual ieu, urang ngamimitian kahirupan anu anyar di Gusti Allah, janten warga para wali sareng réréncangan gusti (Efesus 2:19). Paul nyerat yén Gusti "nyalametkeun urang tina kakawasaan gelap" sareng "mindahkeun kami ka karajaan Putra-Na anu dipikacinta, anu dimana urang ngagaduhan panebusan, nyaéta pangampunan dosa" (Kolosa 1: 13-14). Urang Kristen mangrupikeun warga karajaan Allah. "Anu dipihormat, urang parantos janten putrana Gusti" (1 Yohanes 3:2). Dina Yesus Kristus, Gusti parantos diturunkeun. "Kanggo di anjeunna sapinuhna kailahian cicing dina awak" (Kolose 2: 9). Naon hartosna wahyu ieu pikeun urang? Urang tiasa janten bagian tina alam ketuhanan!

Peter nyimpulkeun kacindekan: «Sagala anu ngalayanan kahirupan sareng kataqwaan parantos dipasihan kakuatan ketuhanan ku urang ku élmuna anjeunna anu nyauran urang ngalangkungan kamuliaan sareng kakuatanana. Ngalangkungan aranjeunna janji-janji anu paling dipikacinta sareng pangageungna dipasihkeun ka kami, sahingga ngalangkungan aranjeunna anjeun tiasa ngabagi alam ketuhanan, anu anjeun kabur tina hawa nafsu anu jahat di dunya " (2 Petrus 1: 3-4)

Kristus - wahyu sampurna Allah

Kumaha cara Gusti ngungkabkeun dirina khususon ka Yesus Kristus? Dina sagala hal anu dipikirkeun sareng dilakukeun, Isa ngungkabkeun karakter Allah. Yesus pupus sareng dihirupkeun tina maot supados manusa tiasa disalametkeun sareng didamaikeun sareng Allah sareng kéngingkeun hirup langgeng. Rum 5: 10-11 nyarioskeun ka urang: "Kanggo upami urang parantos rukun deui sareng Gusti Allah ku pupusna Putra-Na, nalika urang masih musuh, langkung-langkung urang bakal disalametkeun salami hirupna ayeuna nalika urang badé. éta, tapi kami ogé reueus ka Allah ngalangkungan Henn Yesus Kristus urang, anu ngalangkunganana urang ayeuna parantos nampi karukunan. "

Yesus ngungkabkeun rencana Allah pikeun ngadegkeun komunitas spiritual etnik lintas-bangsa sareng nasional anu anyar - Garéja (Efesus 2: 14-22). Yesus ngungkabkeun Gusti salaku Rama sadayana lahir deui di Al Masih. Yesus ngungkabkeun nasib anu mulya anu dijangjikeun ku Gusti pikeun umat-Na. Ayana Roh Allah dina diri urang parantos masihan kami rasa kamuliaan anu bakal datang. Sumanget mangrupikeun "ikrar warisan urang" (Efesus 1:14).

Yesus ogé nyaksian ayana Rama sareng Putra salaku hiji Gusti sahingga kanyataan yén elemen penting anu béda dikedalkeun dina hiji, Déwa anu langgeng. Panulis Perjanjian Anyar sababaraha kali nganggo nami Perjanjian Old ngeunaan Gusti pikeun Kristus. Ku ngalakukeun éta, aranjeunna nyaksian henteu ngan ukur kumaha Kristus, tapi ogé kumaha Gusti, sabab Yesus mangrupikeun wahyu Rama, sareng anjeunna sareng Rama mangrupikeun hiji. Urang diajar langkung seueur perkawis Gusti nalika urang nalungtik kumaha Kristus.

5. Hiji dina tilu sareng tilu dina hiji

Sakumaha anu parantos urang tingali, Alkitab ngagambarkeun doktrin hiji Gusti sacara teu kompromi. Penjelmaan sareng padamelan Yesus parantos masihan kami pandangan anu langkung jero kana "kumaha" kasatuan Allah. Perjanjian Anyar nyaksian yén Yesus Kristus nyaéta Allah sareng Rama anu Allah. Tapi, sakumaha anu bakal urang tingali, éta ogé ngagambarkeun Roh Suci salaku Gusti - sakumaha ilahi, langgeng. Éta hartosna: Alkitab ngungkabkeun Allah anu aya salalawasna salaku Rama, Putra sareng Roh Suci. Kusabab kitu urang Kristen kedah dibaptis "dina nami Rama sareng Putra sareng Roh Suci" (Mateus 28:19).

Salami mangabad-abad, rupa-rupa modél panjelasan parantos muncul anu tiasa ngajantenkeun fakta-fakta Alkitab ieu langkung kahartos dina pandangan heula. Tapi urang kedah ati-ati henteu nampi pernyataan anu "ngalangkungan panto tukang" ngalawan ajaran Alkitab. Kusabab sababaraha katerangan tiasa nyederhanakeun hal-hal dugi ka masihan gambar Allah anu langkung nyata sareng jelas. Tapi anu pangpayunna sareng éta gumantung kana naha hiji pernyataan anu saluyu sareng Injil, sareng sanés naha éta mandiri sareng koheren. Alkitab nunjukkeun yén aya hiji - sareng ngan hiji - Gusti sareng masih nampilkeun urang dina waktos anu sami Rama, Putra sareng Roh Suci, sadayana aya salamina sareng ngalaksanakeun sagala rupa sabab ngan Gusti anu tiasa ngalaksanakeunana.

"Hiji dina tilu", "tilu dina hiji", ieu mangrupikeun ideu anu saluyu sareng logika manusa. Éta bakal kawilang gampang dibayangkeun, salaku conto, Déwa anu "sadayana sepotong" tanpa "beulah" janten Rama, Putra sareng Roh Suci. Tapi éta sanés Déwi Injil. Gambar sanés anu sanés nyaéta "kulawarga déwa", anu diwangun ku langkung ti hiji anggota. Tapi Déwa Injil béda pisan sareng naon waé anu urang tiasa ngembangkeun ku pamikiran urang nyalira sareng tanpa aya wangsit.

Gusti ngungkabkeun seueur hal ngeunaan dirina sareng kami percanten, sanaos kami henteu tiasa ngajelaskeun sadayana. Salaku conto, urang moal tiasa ngajelaskeun kalayan memuaskan kumaha Gusti tiasa tanpa wiwitan. Ideu sapertos kitu ngalangkungan cakrawala urang anu kawates. Kami moal tiasa ngajelaskeunana, tapi kami terang yén leres yén Gusti henteu gaduh wiwitan. Alkitab ogé ngungkabkeun yén Allah ngan ukur hiji, tapi ogé Rama, Putra sareng Roh Suci.

Roh Suci mangrupikeun Gusti Allah

Kisah 5: 3-4 nyebat Roh Suci "Gusti": "Tapi Pétrus nyarios, Ananias, naha Iblis ngeusi haté anjeun, yén anjeun ngabohong ka Roh Suci sareng nyimpen artos kanggo lapangan? Upami anjeun henteu ngagaduhan sawah nalika anjeun kagungan éta? Sareng naha anjeun henteu kénéh tiasa ngalaksanakeun naon anu anjeun pikahoyong nalika dijual? Naha anjeun mutuskeun ngalakukeun ieu dina haté anjeun? Anjeun henteu ngabohong ka jalma, tapi ka Gusti. " Kabohongan Ananias sateuacan Roh Suci éta, numutkeun ka Pétrus, bohong sateuacan Gusti.

Perjanjian Anyar ngahubungkeun sipat ka Roh Suci anu ngan ukur Allah anu tiasa gaduh. Salaku conto, Roh Suci anu Maha Uninga. "Tapi Gusti ngungkabkeunana ka urang ku sumanget-Na; pikeun roh maluruh sagala hal, kalebet jero-jerona Gusti Allah." (1 Korinta 2:10).

Salajengna, Roh Suci aya dimana-mana, henteu kaiket kana wates ruang. "Atanapi anjeun henteu terang yén awak anjeun mangrupikeun tempat suci Roh Suci, anu aya dina diri anjeun sareng anu anjeun gaduh ti Gusti, sareng anjeun henteu milik diri anjeun?" (1 Korinta 6:19). Roh Suci cicing di sadaya jalma anu percaya, maka éta henteu kakates dina hiji tempat. Roh Suci ngabarukeun urang Kristen. "Kacuali jalma lahir tina cai sareng Roh, anjeunna moal tiasa lebet ka Karajaan Allah. Anu lahir tina daging mangrupikeun daging; sareng anu lahir tina Roh nyaéta roh ... Angin ngahiliwir Dimana waé anjeunna hoyong, sareng anjeun tiasa ngupingkeun sora na; tapi anjeun henteu terang ti mana asalna atanapi dimana kamana. Kitu ogé sareng saha waé anu lahir tina Roh " (Yohanes 3: 5-6, 8). Anjeunna ngaramal masa depan. "Tapi Roh jelas-jelas nyarios yén dina dinten-dinten akhir sababaraha bakal murag tina iman sareng nangkél sumanget anu ngagoda sareng doktrin diabolis." (1 Timoteus 4: 1). Dina rumus baptisan Roh Suci disimpen dina tingkat anu sami sareng Rama sareng Putra: Anu Kristen kedah dibaptis "dina nami Rama sareng Putra sareng Roh Suci" (Mateus 28:19). Pikiran tiasa nyiptakeun tina nanaon (Jabur 104: 30). Ngan Allah anu ngagaduhan kado kreatif sapertos kitu. Ibrani 9:14 masihan épitrét "abadi" ka Roh. Ngan Gusti anu langgeng.

Yesus jangji ka rasul yén saatos angkatna anjeunna bakal janten "penghibur" Pikeun ngirim (bantosan), saha anu bakal tetep sareng aranjeunna "salamina", sumanget bebeneran, anu dunya moal tiasa nampi sabab henteu ningali anjeunna sareng henteu terang anjeunna. Anjeun terang anjeunna sabab anjeunna tetep aya sareng anjeun sareng janten di anjeun " (Yohanes 14: 16-17). Yesus jelas-jelas nunjukkeun «Panglipur ieu salaku Roh Suci:" Tapi Panglipur, Roh Suci, anu bakal dikirim ku Rama ku nami abdi, bakal ngajarkeun ka anjeun sadayana sareng ngingetan naon-naon anu kuring parantos béjakeun ka anjeun " (Ayat 26). Panglipur nunjukkeun dunya dosa-dosa na sareng nungtun urang kana sagala bebeneran; sagala kalakuan anu ngan ukur Gusti anu tiasa ngalakukeun. Paul negeskeun hal ieu: "Kami ogé nyarioskeun hal éta, sanés ku kecap, anu diajarkeun ku hikmah manusa, tapi dina , diajarkeun ku Roh, nafsirkeun spiritual ku spiritual " (1 Korinta 2:13, Elberfeld Alkitab).

Bapa, Putra sareng Roh Suci: hiji Gusti

Nalika urang sadar yén ngan aya hiji Gusti sareng yén Roh Suci mangrupikeun Gusti, kumargi Rama nyaéta Gusti sareng Putra nyaéta Allah, henteu hésé pikeun urang ngartos petikan sapertos Kisah Para Rasul 13: 2: "Tapi sakumaha ka aranjeunna Gusti ngabdi sareng puasa, saurna Roh Suci: Pisahkeun kuring ti Barnabas sareng Saul kana padamelan anu ku kuring disebatna. "Numutkeun Lukas Roh Suci nyarios:" Pisahkeun kuring ti Barnabas sareng Saul kana padamelan anu ku kuring disebat aranjeunna "Lukas ningali padamelan Gusti langsung dina padamelan Roh Suci.

Upami urang nyandak wahyu alkitabiah sifat Allah ku kecap, éta saé pisan. Nalika Roh Suci nyarios, ngirim, mere ilham, nungtun, nyucikeun, ngawasa, atanapi masihan hadiah, Gusti anu ngalaksanakeunana. Tapi kumargi Gusti mangrupikeun hiji sareng sanés tilu mahluk anu misah, Roh Suci sanés Gusti anu misah anu bertindak sacara mandiri.

Gusti ngagaduhan kersa, kersa Rama, anu sami sareng kersa Putra sareng Roh Suci. Ieu sanés perkawis dua atanapi tilu mahluk ilahi anu mutuskeun pikeun dirina pikeun hirup harmoni anu sampurna. Sabalikna, éta téh déwa
sareng wasiat. Putra nganyatakeun kahoyong Rama. Sasuai, éta sifat sareng padamelan Roh Suci pikeun ngalaksanakeun kersa Rama di bumi.

Numutkeun ka Paul, "Lord is ... the Spirit" sareng anjeunna nyerat ngeunaan "Lord who is the Spirit" (2 Korinta 3: 17-18). Dina ayat 6 malah nyebatkeun, "Roh anu ngahirupkeun", sareng éta mangrupikeun hal anu ngan ukur Gusti anu tiasa. Urang ngan ukur terang ka Rama kusabab Roh ngamungkinkeun urang pikeun yakin yén Isa téh Putra Allah. Yesus sareng Rama cicing di urang, tapi ngan ukur sabab Ruh cicing di urang (Yohanes 14: 16-17, 23; Roma 8: 9-11). Kusabab Allah hiji, Rama sareng Putra ogé aya di urang nalika Ruh aya di urang.

Dina 1 Korinta 12: 4-11, Paul nyaruakeun Roh, Gusti, sareng Gusti. Aya "hiji Gusti anu damel di unggal jalma", anjeunna nyerat dina ayat 6. Tapi sababaraha ayat salajengna éta nyarios: "Sadaya ieu dilakukeun ku hiji roh anu sami", nyaéta "sakumaha anu dipikahoyong [sumanget]". Kumaha carana pipikiran hoyong naon? Ku janten Gusti. Sareng kumargi ngan aya hiji Gusti, kersa Bapa ogé kersa Putra sareng Roh Suci.

Nyembah ka Allah hartosna nyembah ka Rama, Putra sareng Roh Suci, sabab aranjeunna hiji-hijina Gusti. Ku ngalakukeun éta, urang kedah henteu nekenkeun Roh Suci sareng nyembah salaku mahluk mandiri. Sanés ka Roh Suci sapertos kitu, tapi ka Gusti, Rama, Putra sareng Anu Suci
Upami aya sumanget dina hiji, ibadah urang kedahna. Gusti dina urang (Roh Suci) ngagerakkeun urang nyembah ka Gusti. Panglipur (sapertos putra) henteu nyarios "nyalira" (Yohanes 16:13), tapi nyarioskeun naon anu dibéjakeun ku Bapa ka anjeunna. Anjeunna henteu ngarujuk urang nyalira, tapi ka Rama ngalangkungan Putra. Atanapi urang henteu ngadoa ka Roh Suci sapertos kitu - éta Roh dina diri urang anu ngabantosan urang ngadoa komo ngadu'a pikeun urang (Roma 8:26).

Upami Gusti nyalira henteu aya di urang, urang moal pernah janten Allah. Upami Gusti nyalira henteu aya di urang, urang moal janten Allah atanapi Putra (ngadeteksi. Kusabab kitu urang ngagaduhan kasalametan ka Gusti nyalira, sanés ka urang. Buah anu urang hasilkeun mangrupikeun buah tina buah Roh-Allah, sanés urang. Sanaos kitu, upami urang hoyong, urang nampi kaistiméwaan hébat pikeun tiasa kolaborasi dina padamelan Gusti.

Rama anu nyiptakeun sareng sumber sagala hal. Putra mangrupikeun Penebus, Jurusalamet, organ éksékutip anu ngalangkungan Gusti nyiptakeun sagala rupa. Roh Suci mangrupikeun Panglipur sareng Pembela. Roh Suci nyaeta Gusti dina urang, anu ngantunkeun urang ka Rama ngalangkungan Putra. Ngalangkungan Putra urang dimurnikeun sareng disalametkeun sahingga urang tiasa sosobatan sareng anjeunna sareng Rama. Roh Suci mangaruhan haté sareng pikiran urang sareng ngarah urang percaya ka Yesus Kristus, anu mangrupakeun jalan sareng gerbang. Roh masihan kami kado, kurniaan Gusti, di antawisna iman, pangharepan sareng kaasih henteu saeutik.

Sadaya ieu mangrupikeun padamelan ti hiji Gusti anu ngungkabkeun dirina ka urang salaku Rama, Putra sareng Roh Suci. Anjeunna sanés déwa sanés nyaéta Déwa Perjanjian Old, tapi langkung seueur anu diungkabkeun ngeunaan anjeunna dina Perjanjian Anyar: Anjeunna ngutus Putra-Na salaku lalaki pikeun maot pikeun dosa-dosa urang sareng diangkat jadi kamulyaan, sareng anjeunna ngutus urang Roh-Na Panglipur - anu kedah cicing di urang, nungtun urang kana sagala bebeneran, masihan hadiah sareng saluyu sareng gambar Kristus.

Nalika urang ngadoa, tujuan urang nyaéta supaya Allah ngajawab do'a urang; tapi Gusti kedah ngantunkeun urang kana tujuan ieu, sareng anjeunna bahkan jalur anu ngarah ka tujuan ieu. Kalayan kecap séjén, ka Gusti (ka Rama) urang ngadoa; Gusti dina urang (Roh Suci) anu ngagerakkeun urang solat; sareng Gusti oge jalanna (Putra) anu urang ngarah kana tujuan éta.

Bapa ngamimitian rencana kasalametan. Putra ngawujudkeun sareng ngalaksanakeun rencana rekonsiliasi sareng kasalametan pikeun umat manusa. Roh Suci nyandak berkah - kurnia - kasalametan, anu teras ngahasilkeun kahontal jalma-jalma anu leres. Sadaya ieu mangrupikeun padamelan tina hiji Gusti, Déwi Injil.

Paul nutup serat anu kadua ka Korinta kalayan berkah: "Rahmat Gusti urang Yesus Kristus sareng kaasih Gusti sareng kaagamaan Roh Suci sareng anjeun sadayana!" (2 Korinta 13:13). Paul fokus kana kaasih Gusti, anu dipasihkeun ka urang ku anugerah anu dipasihkeun ku Gusti Yesus Kristus, sareng kamanunggalan sareng persatuan sareng Gusti sareng anu sanésna anu dipasihkeun ku Roh Suci.

Sabaraha "jalma" anu aya di Gusti Allah?

Seueur jalma gaduh ideu samar ngeunaan naon anu dicarioskeun ku Alkitab ngeunaan kaésaan Allah. Kaseueuran tong mikir jero. Sababaraha ngabayangkeun tilu mahluk mandiri; sababaraha mahluk kalayan tilu sirah; batur saha anu sacara bébas tiasa ngajantenkeun Rama, Putra, sareng Roh Suci. Ieu ngan ukur pilihan leutik tina gambar populér.

Seueur anu nyobian nyimpulkeun ajaran Alkitab ngeunaan Gusti dina istilah "Trinity", "Trinity" atanapi "Trinity." Nanging, nalika ditaros langkung caket naon anu disebatkeun Alkitab ngeunaan éta, aranjeunna biasana kedah gagal masihan penjelasan. ti seueur jalma Trinity nangtung dina suku liat, hiji alesan penting pikeun kurangna kajelasan nyaéta panggunaan istilah "jalma".

Kecap "jalma" anu dipaké dina kaseueuran definisi Jérman ngeunaan Trinity nunjukkeun tilu mahluk. Conto: "Anu hiji Gusti aya dina tilu jalmi ... anu hiji sipat ilahi ... Ieu tilu jalmi téh (nyata) beda-beda " (Rahner / Vorgrimler, IQ of a Theological Dictionary, Freiburg 1961, kc. 79). Patali sareng Gusti, hartos umum tina kecap "jalma" ngalantarankeun gambar anu miring: nyaéta kesan yén Allah terbatas sareng yén trinitas na hasil tina kanyataan yén anjeunna diwangun ku tilu mahluk mandiri. Éta sanés masalahna.

Istilah Jérman "jalma" asalna tina persona Latin. Dina basa Latin para teolog, persona dianggo salaku sebutan kanggo bapa, putra sareng Roh Suci, tapi dina pengertian anu béda tibatan kecap Jérman "person" anu dianggo ayeuna. Harti dasar persona nyaéta "topéng". Dina hartos kiasan, éta ngajelaskeun peran dina sandiwara. Dina waktos éta, palaku némbongan dina lakonan dina sababaraha peran, sareng pikeun unggal peran anjeunna nganggo topéng khusus. Tapi bahkan istilah ieu, sanaos henteu ngijinkeun gambar palsu tina tilu mahluk, masih lemah sareng nyasabkeun hubungan sareng Gusti. Nyasabkeun kusabab Rama, Putra sareng Roh Suci langkung ti ngan ukur kalungguhan anu diserat ku Gusti, sareng kusabab palaku ngan ukur tiasa maénkeun hiji peran dina hiji waktos, sedengkeun Gusti salawasna Rama, Putra sareng Roh Suci dina waktos anu sami. Bisa jadi ahli teologi Latin hartosna hal anu pas nalika anjeunna nganggo kecap persona. Tapi teu dipikaresep yén jalma awam bakal ngartos kana leres. Malah dinten ayeuna kecap "jalma", ngarujuk ka Gusti Allah, gampang ngarah jalma biasa kana jalur anu salah upami henteu dibarengan ku katerangan yén urang kedah ngabayangkeun hal anu béda pisan dina "jalma" dina déwa tibatan dina "jalma" dina indera manusa anu Maha Suci.

Saha waé anu nyarioskeun hiji Gusti dina tilu jalmi dina basa urang henteu tiasa ngabantosan tapi ngabayangkeun tilu mahluk-mahluk Gusti anu mandiri hiji-hiji. Kalayan kecap séjén, anjeunna moal ngabédakeun istilah "jalma" sareng "mahluk". Tapi éta sanés kumaha Gusti diturunkeun dina Alkitab. Ngan aya hiji déwa, sanés tilu. Alkitab ngungkabkeun yén Rama, Putra sareng Roh Suci, damel antara anu sanésna, kedah dipikaharti salaku modél tunggal anu langgeng pikeun hiji-hiji Gusti anu sajati dina Injil.

Hiji déwa: tilu hypostases

Upami urang hoyong nganyatakeun bebeneran Alkitab yén Gusti éta "hiji" sareng "tilu" dina waktos anu sami, urang kedah milarian istilah anu henteu masihan kesan yén aya tilu déwa atanapi tilu dewa mandiri. Kitab Suci nyebat teu aya kompromi kana kaésaan Allah. Masalahna nyaéta: Dina sadaya kecap anu nuduhkeun hal-hal anu diciptakeun, bagian-bagian tina hartos anu tiasa nyasabkeun resonat tina basa anu teu sopan. Kaseueuran kecap, kalebet kecap "jalmi," condong ngaitkeun sifat Allah sareng urutan anu diciptakeun. Di sisi anu sanésna, sadaya kecap urang ngagaduhan sababaraha hubungan sareng urutan anu diciptakeun. Maka penting pikeun netelakeun persis naon anu urang hartosna sareng naon anu urang henteu hartosna nalika urang nyarioskeun Gusti dina istilah manusa. Hiji kecap anu ngabantosan - gambaran kecap anu dianggo ku urang Kristen anu nganggo basa Yunani pikeun néwak persatuan sareng trinitas Allah aya dina Ibrani 1: 3. Petikan ieu instruksional ku sababaraha cara. Anu dibaca: "Anjeunna [Putra] mangrupikeun cerminan kamuliaan [Gusti] na sareng rupa mahlukna sareng nahan sagala hal ku kecap anu kuat ..." Tina frase "pantulan [atanapi emanasi] kamuliaan na" we tiasa ngajantenkeun sababaraha wawasan disimpulkeun: Putra sanés papisah sareng bapak. Putra henteu kirang ketuhanan ti Rama. Sareng Putra-Na langgeng, sapertos Rama. Kalayan kecap séjén, putra pakait sareng ramana salaku pantulan atanapi radiasi anu aya hubunganana sareng kamuliaan: tanpa sumber anu caang teu aya radiasi, tanpa radiasi teu aya sumber anu hérang. Nanging urang kedah ngabédakeun kamuliaan Gusti sareng emanasi kamulyaan éta. Aranjeunna béda, tapi henteu misah. Sarua pédah mangrupikeun kalimat "kasaruaan [atanapi sidik, cap, gambar] mahluk na". Bapana sapinuhna sareng lengkep dikedalkeun dina putra.
Hayu urang ayeuna giliran kecap Yunani anu aya di tukangeun "intisari" dina téks aslina. Éta hypostasis. Éta diwangun ku hypo = "under" sareng stasis = "stand" sareng ngagaduhan hartos dasar tina "stand under something". Anu dimaksud ku ieu nyaéta naon - sakumaha anu bakal urang sebutkeun - nangtung "tukangeun" hiji hal, contona naon anu ngajantenkeunana. Hypostasis tiasa dihartikeun "sesuatu tanpa anu sanés moal tiasa". Éta tiasa didadarkeun salaku "alesan janten", "alesan janten".

Gusti pribadi

"Hipostasis" (Jamak: "hypostases") mangrupikeun kecap anu saé pikeun nandaan Rama, Putra sareng Roh Suci. Mangrupikeun istilah alkitabiah sareng nyayogikeun pisah konseptual anu langkung seukeut antara alam Gusti sareng tatanan anu diciptakeun. Nanging, "Jalma" ogé cocog, anu handapeunana (indispensable) sarat yén kecap henteu dipikaharti dina akal manusa-pribadi.

Salah sahiji alesan kunaon "jalma" - anu dipikaharti leres - ogé cocog nyaéta Gusti Allah hubungan sareng urang ku cara pribadi. Maka éta bakal lepat nyarios yén éta téh teu pribadi. Kami henteu nyembah batu atanapi pepelakan, bahkan kakuatan impersonal "di tukangeun kosmos", tapi "jalma hirup". Gusti pribadi, tapi sanés jalma dina hartos yén urang "jalma. "Kusabab kuring Gusti sareng sanés manusa sareng anu suci diantara anjeun" (Hosea 11: 9). Gusti anu nyiptakeun - sareng sanés bagian tina anu diciptakeun. Jalma-jalma gaduh awal hirup, ngagaduhan awak, tumuh, bénten béda-béda, yuswa sareng akhirna maot. Gusti anu luhur sadaya ieu, sareng anjeunna sacara pribadi hubunganana sareng jalma.

Gusti ngalangkungan sajauh-jauhna ngalangkungan sagala rupa anu basa tiasa baranahan; nanging anjeunna pribadi sareng bogoh pisan ka urang. Anjeunna parantos ngungkabkeun seueur perkawis dirina, tapi anjeunna henteu cicingeun ngeunaan sagala rupa anu ngalangkungan wates élmu manusa. Salaku mahluk anu terbatas, urang moal tiasa ngartos anu teu aya watesna. Urang tiasa terang Gusti dina kerangka wahyu na, tapi urang moal tiasa terang anjeunna pinuh sabab urang aya wates sareng anjeunna henteu aya watesna. Naon anu parantos diturunkeun ku Gusti ka urang ngeunaan dirina nyata. Éta leres. Éta penting.

Gusti nyauran urang: "Tapi tumuh dina rahmat sareng kanyaho Gusti sareng Jurusalamet urang Yesus Kristus" (2 Petrus 3:18). Yesus nyarios: "Tapi ieu kahirupan anu langgeng anu aranjeunna terang anjeun, saha anjeun hiji-hijina Allah anu sajati sareng anu anjeun parantos ngutus, Isa Al Masih" (Yohanes 17:3). Langkung seueur urang terang Gusti, beuki jelas urang kumaha leutikna sareng sabaraha ageungna.

6. Patalina manusa sareng Gusti

Salaku pangantar kana brosur ieu, kami parantos nyobian ngarumuskeun patarosan dasar anu panginten manusa panginten - martabat. Naon anu bakal urang tanyakeun upami urang bébas naroskeun patarosan sapertos kitu? Patarosan groping kami "Saha anjeun?" ngajawab panyipta sareng penguasa kosmos ku: "Kuring bakal janten saha kuring bakal janten" (Budalan 2:3) atanapi "Kuring saha kuring" (Jumlah tarjamahan.). Gusti ngajelaskeun dirina ka urang dina nyiptakeun (Jabur 19: 2). Saprak waktu anjeunna ngadamel urang, anjeunna parantos meta sareng sareng pikeun urang manusa. Kadang-kadang sapertos guludug sareng kilat, sapertos badai, sapertos gempa sareng seuneu, kadang-kadang sapertos "desakan anu sepi sareng lembut" (Budalan 2:20; 18 Raja 1: 19-11). Anjeunna malah seuri (Jabur 2: 4). Dina catetan alkitabiah, Gusti nyarioskeun perkawis dirina sareng ngajelaskeun kesan na ka jalma-jalma anu anjeunna adu langsung. Gusti ngungkabkeun dirina nyalira ku Yesus Kristus sareng ngalangkungan Roh Suci.

Ayeuna urang henteu ngan ukur hoyong terang saha ari Gusti. Kami ogé hoyong terang naon anu diciptakeunna pikeun urang. Kami hoyong terang naon rencana na pikeun kami. Kami hoyong terang naon anu bakal aya pikeun urang. Naon hubungan urang sareng Gusti? Nu "kedah" urang gaduh? Sareng anu mana anu bakal urang pikahareupeun? Gusti nyiptakeun urang dina gambar-Na nyalira (Kajadian 1: 1-26). Sareng pikeun pikahareupeun urang, Alkitab nyingkabkeun - kadang jelas pisan - hal anu jauh leuwih luhur tibatan anu urang ayeuna salaku mahluk terbatas anu tiasa diimpikeun.

Dimana urang ayeuna

Ibrani 2: 6-11 nyarios ka urang yén urang ayeuna rada "langkung handap" tibatan para malaikat. Tapi Gusti "makuta kami ku pujian sareng kahormatan" sareng ngajantenkeun sagala ciptaan tunduk ka urang. Pikeun kapayunna "anjeunna henteu ngaluarkeun naon-naon anu henteu tunduk ka anjeunna. Tapi kami henteu acan ningali yén sadayana tunduk ka anjeunna." Gusti parantos nyiapkeun masa depan anu langgeng sareng mulia pikeun urang. Tapi aya anu masih ngahalangan. Kami dina kaayaan kaliru; dosa urang ngaluarkeun kami ti Gusti (Yesaya 59: 1-2). Dosa parantos nyiptakeun halangan anu teu tiasa diungkulan antara Gusti sareng urang, halangan anu urang moal tiasa ngungkulan sorangan.

Pokokna, kumaha ogé, istirahat parantos diubaran. Yesus ngaraosan pupus pikeun urang (Ibrani 2:9). Anjeunna mayar hukuman pati anu ditanggung ku dosa-dosa urang pikeun ngakibatkeun "seueur putra ka kamuliaan." (Ayat 10). Numutkeun Wahyu 21: 7, Gusti hoyong urang sareng anjeunna dina hubungan bapak-anak. Kusabab anjeunna mikanyaah ka urang sareng parantos ngalakukeun sagala rupa pikeun urang - sareng salaku panulis kasalametan urang anjeunna masih ngalakukeun - Yesus henteu isin nyebut urang gambar (Ibrani 2: 10-11).

Naon anu diperyogikeun ku urang ayeuna

Kisah 2:38 nyauran urang pikeun tobat tina dosa-dosa urang sareng dibaptis, dimakamkeun sacara kiasan. Gusti masihan Roh Suci ka jalma anu percanten yén Yesus Kristus mangrupikeun Jurusalamet, Gusti sareng Raja aranjeunna (Galata 3: 2-5). Nalika urang tobat - parantos ngancik tina cara egois, dosa dunya anu biasa urang jalan - urang ngalangkungan hubungan anu anyar sareng anjeunna dina iman. Kami dilahirkeun deui (Yohanes 3: 3), kahirupan anyar dina Kristus parantos dipasihkeun ka urang ku liwat Roh Suci, dirobih ku Roh ku rahmat sareng rahmat Allah sareng ngalangkungan padamelan Kristus. Teras salajengna? Teras urang tuwuh "dina rahmat sareng kanyaho Gusti sareng Jurusalamet urang Yesus Kristus" (2 Petrus 3:18) dugi ka akhir umur. Kami ditakdir pikeun ilubiung dina kebangkitan anu munggaran, sareng saatos éta urang bakal "sasarengan sareng Gusti sepanjang waktos" (1 Tesalonika 4: 13-17).

Warisan urang anu teu kaukur

Gusti parantos "ngalahirkeun urang deui ... kana harepan anu hirup ngalangkungan Isa Al Masih tina maot, kana warisan anu teu kalis sareng teu beresih sareng najis", warisan anu "ku kakawasaan Gusti ... bakal dijantenkeun dinten-dinten akhir " (1 Petrus 1: 3-5) Dina kiamat urang janten abadi (1 Korinta 15:54) sareng ngahontal "awak rohani" (Ayat 44). "Sareng sakumaha urang ngagaduhan gambar duniawi [man-Adam]," saur ayat 49, "maka bakal ogé urang ngagaduhan gambar anu sawarga." Salaku "anak kiamat" urang moal deui maot (Lukas 20:36).

Naha aya anu langkung mulia tibatan anu diucapkeun Alkitab ngeunaan Gusti sareng hubungan urang sareng anjeunna ka payunna? Urang bakal "sapertos anjeunna [Yesus]; sabab urang bakal ningali anjeunna sapertos anjeunna" (1 Yohanes 3:2). Wahyu 21: 3 jangji pikeun jaman langit anyar sareng bumi anyar: "Lah, Kemah Allah sareng jalma-jalma! Sareng anjeunna bakal cicing sareng aranjeunna, sareng aranjeunna bakal janten umat-Na, sareng Anjeunna nyalira, Gusti sareng aranjeunna, bakal janten déwa aranjeunna ... "

Kami janten hiji sareng Gusti - dina kasucian, kaasih, kasampurnaan, bener sareng sumanget. Salaku murangkalih-Na abadi, urang bakal ngawangun kulawarga Allah dina hartos lengkep. Urang bakal bagikeun ka anjeunna komuni anu sampurna dina kabagjaan abadi. Naon anu hébat sareng mereun
Gusti parantos nyiapkeun pesen pangharepan sareng kasalametan abadi pikeun sadayana anu percanten ka Anjeunna!

Brosur tina WKG