Allah: Tilu dewa?

Naha doktrin Trinitas nyebatkeun yén aya tilu déwa?

Sababaraha anu salah nganggap yén Trinity Doctrine [the Trinitas Doctrine] ngajarkeun yén tilu dewa aya nalika nganggo istilah "jalma". Saurna kieu: Upami Allah, Bapa, leres-leres mangrupikeun "jalmi", maka Anjeunna mangrupikeun Allah dina dirina (kusabab éta sifat-sifat ketuhanan). Anjeunna bakal ngitung salaku "hiji" Gusti. Sarua ogé tiasa disarioskeun ngeunaan Putra sareng Roh Suci. Janten aya tilu dewa anu misah.

Ieu mangrupikeun tanggapan umum ngeunaan pamikiran Trinitas. Mémang, doktrin Trinitas pasti moal nungtut yén boh Bapa, Anak atanapi Roh Suci masing-masing ngeusian alam anu sampurna. Urang teu tiasa ngalieurkeun tritheisme sareng Trinitas. Naon anu Trinitas nyarioskeun ngeunaan Allah nyaéta yén Allah mangrupikeun hiji sifat na, tapi tilu tina bédana internal tina sipat éta. Sarjana Kristen Emery Bancroft ngagaduhan dina bukuna Christian Theology ("Teologi Kristen"), pp 87-88, saperti kieu:

" Bapana sakumaha sapertos henteu Gusti; sabab Allah henteu ngan ukur Bapa, tapi ogé Putra sareng Roh Suci. Istilah bapa nandaan bedana pribadi ieu kana sifat ilahi, numutkeun Allah aya hubunganana sareng Putra sareng ngalangkungan Putra sareng Roh Suci kana Garéja.

Anak teh sakumaha sapertos henteu Gusti; pikeun Gusti mah ngan ukur putra, tapi ogé bapa sareng sumanget suci. Anak lalaki nandaan bedana ieu ka alam ilahi numutkeun mana hubunganana sareng Gusti Bapa sareng dikirim ku Bapa pikeun nebus dunya, sareng anjeunna ngirimkeun Roh Suci sareng Bapa.

Roh Suci sakumaha sapertos henteu Gusti; pikeun Allah mah ngan ukur Roh Suci, tapi ogé bapa sareng putra. Roh Suci nandaan bédana ieu dina sipat ilahi, numutkeun anu aya hubunganana sareng Bapa sareng Anak, sareng dikirim ku aranjeunna pikeun ngalaksanakeun pagawéan pikeun ngarobih kafir sareng nyucikeun Injil. "

Nalika nyobian ngartos Trinity doktrin, urang kedah ati-ati ngeunaan kumaha urang ngagunakeun sareng ngartos kecap "Gusti". Salaku conto, naon waé Perjangjian Anyar ngeunaan kersatuan Gusti, éta ogé ngajadikeun bédana antara Yesus Kristus sareng Allah Rama. Dina titik ieu, rumus Bancroft di luhur mangrupikeun mantuan. Kanggo tepatna, urang kedah nyarios ngeunaan "Gusti Rama", "Allah Putra" sareng "Allah Roh Suci" nalika urang nyebutkeun kana hypostasis atanapi "jalma" tina Ketuhanan.

Pasti sah pikeun ngobrol ngeunaan "keterbatasan", ngagunakeun analogi atanapi cobi ngajelaskeun hakekatna Allah dina sababaraha cara anu sanés. Masalah ieu ogé kahartos ku sarjana Kristen. Dina tulisanna The Point of the Trinitarian Theology ("The Point of the Trinitarian Theology", 1988, Toronto Journal of Theology), saur Roger Haight, saurang dosen di School School Theology, ngeunaan watesan ieu. Anjeunna sacara terbuka ngaku sababaraha masalah dina teologi Trinity, tapi anjeunna ogé ngajelaskeun kumaha Trinitas mangrupikeun katerangan anu kuat pikeun hakekatna Gusti - dugi ka urang kawates manusa tiasa ngartos hakekat ieu.

Millard Erickson, saurang teolog anu tiasa dipihormat pisan sareng dosen teologi, ogé ngaku watesan ieu. Dina bukuna God in Three Persons ("God in Three Persons") dina kaca 258 anjeunna ngarujuk kana pangakuan "jahil" ku ulama anu sanés sareng ka dirina sorangan:

"[Stephen] Davis parantos naliti penjelasan kontemporer ayeuna [ngeunaan Trinity] sareng mendakan yén aranjeunna henteu ngahontal naon anu diklaim dicapai, anjeunna jujur ​​dina sadar yén anjeunna ngarasa anjeunna nuju kaayaan rahasia , Anjeunna panginten langkung jujur ​​ti éta tibatan seueur urang anu, nalika susah dipencet, kedah ngaku yén urang leres-leres henteu terang kumaha Tuhan mangrupikeun hiji sareng kumaha anjeunna tilu. "

Naha urang bener-bener ngarti kumaha Gusti tiasa janten hiji sareng tilu dina waktos anu sami? Tangtosna henteu. Kami henteu gaduh kanyaho nyata ngeunaan Allah sakumaha anjeunna. Henteu ngan ukur pangalaman urang anu dibatesan, tapi ogé basa kami. Pamakéan kecap "jalma" tibatan hypostasis ti Allah mangrupikeun kompromi. Urang peryogi kecap anu nekenkeun hakekat pribadi Gusti urang sareng kumaha bae ngandung konsep bedana. Hanjakalna, kecap "jalma" ogé ngalebetkeun ideu anu kapisah nalika dilarapkeun kana jalma manusa. Pengikut Trinitas ngarti yén Allah sanes jinis jalma anu ngagaduhan kelompok jalma. Tapi naon jalma-jalma tina "jenis ketuhanan?" Kami henteu némbalan. Kami nganggo kecap "jalma" pikeun unggal hypostasis Allah sabab éta mangrupikeun kecap pribadi, sareng langkung luhureun sabab Allah mangrupikeun mahluk pribadi dina urusan-Na.

Upami aya anu nampik teologi Trinity, anjeunna atanapi henteu gaduh panjelasan anu ngajentrekeun persatuan Allah - anu sarat pikeun Alkitab. Éta naha Kristen ngarumuskeun ieu ajaran. Aranjeunna nampi kaleresan yen Gusti mangrupikeun salah. Tapi aranjeunna ogé hoyong ngajelaskeun yén Isa Al Masih ogé dijéntrékeun dina Kitab Suci dina hal ketuhanan. Ngan sakumaha ieu ogé berlaku pikeun Roh Suci. Doktrin Trinitas dikembangkeun nganggo tujuan ngajelaskeun, sakumaha kecap sareng pikiran manusa ngijinkeun, kumaha Gusti tiasa sami sareng tilu sakaligus.

Penjelasan sanés ngeunaan sipat Tuhan parantos dilakukeun salami abad. Arianisme mangrupikeun conto. Téori ieu nyatakeun yén putra mangrupikeun mahluk anu diciptakeun ku supaya kersatuan Gusti tiasa dilestarikan. Hanjakalna, kacindekan Arius sacara dasarna cacad kusabab putra henteu tiasa diciptakeun sareng tetep janten Gusti. Sagala téori anu parantos diterangkeun pikeun ngajelaskeun hakekatna Gusti ngeunaan ka wahyu Putra sareng Roh Suci parantos kabuktosan sanés ngan ukur cacad tapi janten cacad parah. Kusabab éta doktrin Trinity salaku panjelasan ngeunaan sifat Allah, anu ngajaga kabeneran kasaksian Alkitab, parantos déwasa mangabad-abad.

ku Paul Kroll


pdfAllah: Tilu dewa?