Saha Allah?

Dimana Alkitab nyebatkeun "Gusti", éta sanés hartosna mahluk tunggal dina hartos "jalma kolot kalayan janggotan sareng topi anu mancung" anu disebat Gusti. Dina Alkitab urang ngakuan Gusti, anu nyiptakeun urang, salaku kahijian tilu jalma anu béda atanapi "béda", nyaéta, Rama, Putra sareng Roh Suci. Bapa sanés putra sareng putra sanés bapa. Roh Suci sanés Bapa atanapi Putra. Sanaos aranjeunna ngagaduhan kapribadian anu béda, aranjeunna ngagaduhan motif, maksud sareng cinta anu sami, sareng ngagaduhan hakekat sareng mahluk anu sami (Kajadian 1:1; Mateus 26:28, Lukas 19: 3,21-22).

trinitas

Ketiga-tiga jalmi anu sarimbag sareng akrab pisan ka unggal anu kitu yen upami urang terang ka hiji jalma Gusti, urang ogé terang jalma anu sanés. Éta sababna naha Yesus ngungkabkeun yén Allah mangrupikeun hiji sareng urang kedah tetep émut nalika urang nyarios yén aya ngan hiji Allah (Markus 12,29). Pikeun mikiran yén tilu jalma ilahi nanaon kurang tina hiji bakal ngahianat kaatuan sareng sauyunan Allah! Allah mangrupikeun kanyaah sareng tegesna yén Allah mangrupikeun hubungan anu caket (1 Yohanes 4,16). Kusabab bebeneran ieu ngeunaan Allah, Gusti kadang disebat "Trinity" atanapi "Trinity God". Trinity jeung trinity duanana hartosna "tilu di kahijian". Nalika urang ngucapkeun kecap "Gusti" urang sok diajak ngobrol tilu jalma anu béda dina kahijian - Bapa, Putra sareng Roh Suci (Mateus 3,16: 17-28,19;). Sarua sareng kumaha urang ngartos istilah "kulawarga" sareng "tim". "Tim" atanapi "kulawarga" kalayan jalma anu béda tapi sami. Ieu henteu hartosna aya tilu déwa, sabab Gusti ngan ukur hiji Tuhan, tapi tilu jalma anu béda dina hiji mahluk Gusti (1 Korinta 12,4: 6-2; 13 Korinta 14).

kukut

Allah Trinitas seneng hubungan anu sampurna saling sareng aranjeunna mutuskeun kaputusan supados henteu ngajaga hubungan éta ka dirina. Éta alus teuing pikeun éta! Trianging Allah hoyong ngalebetkeun batur dina hubungan cinta ku kituna batur bakal mikaresep kahirupan ieu dina salamina salamina salaku hadiah gratis. Maksud ngeunaan triat Allah pikeun ngabagi kahirupan hirupna anu bungah ka batur mangrupikeun alesan keur sadaya ciptaan, sareng khususna pikeun nyiptakeun umat manusa (Jabur 8, Ibrani 2,5-8). Ieu hartosna Perjangjian Anyar ku kecap "angkat" atanapi "nyoko" (Galatia 4,4-7; Efesus 1,3-6; Rum 8,15-17.23). Allah Triune dimaksudkeun pikeun nyertakeun sadaya ciptaan dina unggal aspék kahirupan Allah! Adopsi mangrupikeun alesan mimiti Gusti Allah sareng hiji-hijina alesan kanggo nyiptakeun! Bayangkeun warta saé Gusti salaku rencana "A", dimana "A" nangtung pikeun "nyoko"!

nitis

Kusabab Gusti Allah Tritunggal aya sateuacan aya anu disebat ciptaan, éta mimitina kedah nyiptakeun mahluk pikeun ngadopsi éta. Tapi patarosan na timbul: Kumaha ciptana sareng umat manusa asup kana hubungan Allah Tritunggal kaasup upami tiluan Gusti nyalira henteu nyandak ciptaan kana hubungan ieu? Barina ogé, upami anjeun sanés Gusti anjeun moal tiasa janten Gusti sagala cara! Hal anu diciptakeun moal tiasa janten anu henteu diciptakeun. Ku sababaraha cara Allah solehah bakal janten sareng tetep janten mahluk (bari sésana ka Gusti dina waktos anu sami) upami Gusti hoyong hoyong urang salamina kana hubungan umumna sareng tetep urang di dinya. Ieu mangrupikeun nitis Yesus, dewa-manusa. Gusti, Putra janten manusa - ieu hartosna henteu leres kusabab upaya urang sorangan pikeun ngajantenkeun hubungan sareng Gusti. Gusti anu triat, dina rahmat-Na, kalebet sadaya panyiptaan Yesus, Putraning Allah, dina hubungan na. Hiji-hijina jalan pikeun nyiptakeun ciptaan kana hubungan triune Allah nyaéta pikeun Pangéran pikeun ngahémutan diri ka Yesus sareng nampi ciptaan melalui hiji kalakuan anu sukarela. Ieu kalakuan tina triune Allah pikeun bébas ngiringan kami dina hubungan maranéhanana ngalangkungan Yesus disebut "rahmat" (Efesus 1,2: 2,4; 7: 2-3,18; Petrus).

Rencana Allah anu katilu janten manusa pikeun urang diadopsi hartosna yén Yesus bakal sumping pikeun urang sanaos urang henteu pernah ngalakukeun dosa! Allah Triune nyiptakeun urang pikeun ngadopsi! Gusti henteu nyiptakeun urang pikeun ngabébaskeun urang tina dosa, nalika Gusti mémang nyalametkeun urang tina dosa. Isa Al Masih teu rencanana «B» atanapi anu saatoskeun ka Gusti. Éta henteu ngan moyok anu dipaké pikeun nutupan masalah dosa urang. Kaleresan anu narik ati nyaéta Isa nyaéta Gusti anu pangheulana sareng ONLY panginten ngiringan hubungan sareng Gusti Allah. Yesus mangrupikeun rencana "A", anu dimimitian sateuacan nyiptakeun dunya (Efesus 1,5: 6-13,8; Wahyu). Yesus sumping pikeun ngalibetkeun kami dina hubungan Allah Triune, sakumaha anu parencanaan ku Gusti Allah ti mimiti, sareng teu aya nanaon, komo dosa urang, tiasa nyegah rencana ieu! Kami sadaya disimpen dina Yesus (1 Timoteus 4,9: 10) sabab Gusti aya niat pikeun nyiapkeun rencana angkatna! Tuhan Triune netepkeun rencana ieu urang angkat ka Yesus sateuacan urang diciptakeun, sareng kami mangrupikeun putra angkat Allah ayeuna! (Galatia 4,4-7; Efesus 1,3-6; Rum 8,15-17.23).

Rusiah sareng petunjuk

Rencanana ieu tina triune Gusti pikeun ngadopsi sadaya ciptaan kana hubungan sareng dirina ngalangkungan Yesus pernah aya rusiah anu teu aya anu terang (Kolose 1,24: 29). Tapi, saatos Yesus naek ka kahyangan, anjeunna ngutus Roh Suci Kaleresan pikeun ngungkabkeun citakan sareng citakan ieu dina kahirupan Allah (Yohanes 16: 5-15). Liwat paréntah Roh Suci, anu parantos tuang dina sagala umat manusa (Kisah 2,17) sareng ku urang anu iman anu percaya sareng ngajénan kabeneran ieu (Efesus 1,11: 14), misteri ieu dipikanyaho di sakumna dunya (Kolose 1,3-6)! Upami kabeneran ieu dirahsiakeun, urang moal tiasa nampi sareng ngalaman kabébasan. Sabalikna, kami percanten bohong sareng ngalaman sagala jinis masalah hubungan négatip (Rum 3, 9-20, Rum 5,12: 19!). Ngan nalika urang diajar kabeneran ngeunaan diri urang Yesus, urang mimiti sadar kumaha dosa éta ningali Yesus anu salah dina ngahiji sareng sadaya jalma di sakuliah dunya. (Yohanes 14,20:1; 5,14 Korinta 16: 4,6; Efesus!). Gusti hoyong sadayana terang saha anjeunna saha-saha saha Kami dina Anjeunna (1 Timoteus 2,1: 8). Ieu mangrupikeun warta anu hadé tina kurnia-Na dina Yesus (Kisah 20:24).

singgetan

Dibikeun teologi ieu, dipusatkeun ka jalma Yesus, henteu tugas urang pikeun "ngahemat" jalma. Kami hoyong ngabantosan aranjeunna mikawanoh saha Isa sareng saha aranjeunna parantos aya dina anjeunna - anak angkat Gusti! Intina, urang hoyong anjeun terang yén anjeun parantos kagungan ka Gusti Yesus (sareng ieu bakal nyorong aranjeunna percaya yén aranjeunna laku leres sareng disimpen!)

ku Tim Brassell


pdfSaha Allah?