Dupi anjeun tiasa mendakan Trinity dina Alkitab?

Jalma anu henteu nampi doktrin Trinitas nolak éta sabagian sabab kecap "Trinity" teu kapendak dina Kitab Suci. Tangtosna, henteu aya ayat anu nyatakeun, "Allah mangrupikeun tilu jalma" atanapi "Gusti mangrupikeun trinitas". Kalayan teges, éta sadayana atra sareng leres, tapi éta henteu ngabuktikeun nanaon. Aya seueur kecap sareng ungkapan anu Kristen ngagunakeun anu henteu kapendak dina Alkitab. Salaku conto, kecap "Alkitab" teu tiasa dipendakan dina Alkitab.

Langkung langkung seueur ngeunaan ieu: Lawan doktrin Trinitas nyatakeun yén pandangan Trinitas ngeunaan sifat Allah sareng hakekatna henteu tiasa dibuktikeun ku Alkitab. Kusabab buku-buku Alkitab henteu ditulis salaku mérekologi teologis, ieu tiasa leres dina permukaan. Teu aya pernyataan dina Kitab Suci anu ngucapkeun: "Allah mangrupikeun tilu jalma dina hiji lembaga, sareng didieu buktina ..."

Masih, Perjangjian Anyar nyangking Gusti (bapa), putrana (Isa Al Masih) sareng Roh Suci dina cara anu kuat nunjukkeun ka alam Trinitas Allah. Tulisan ieu dikutip di handap salaku ringkesan seueur babasan Alkitabiah anu nyangking tilu jalma ka Ketuhanan. Hiji petikan asalna tina Injil, sanés deui ti rasul Paulus sareng katilu ti rasul Peter. Kecap-kecap dina unggal bagian anu ngarujuk unggal tilu jalma aya dina miring pikeun ngantebkeun dampak trinatifna:

"Ku sabab kitu angkat sareng ngadamel murid sadaya bangsa: ngabaptis aranjeunna dina nami Bapa sareng Putra sareng Roh Suci" (Mateus 28,19).
Rahmat Gusti Yesus Kristus sareng urang kaasih sareng Gusti sareng ukuman Roh Suci janten sareng anjeun sadaya! " (2 Korinta 13,13).

"... pikeun urang asing anu dipilih ... anu dipilih ku Bapa Rama pikeun nyucikeun sareng disiram ku getih Yesus Kristus ku cara ngamurnikeun Roh" (1 Petrus 1,1: 2).

Ieu tilu petikan tina Kitab Suci, hiji ti biwir Yesus sareng dua sanésna tina rasul anu ngarah, sadaya anu unik ngahiji tilu jalma ka Ketuhanan. Tapi ieu mangrupikeun conto babasan anu sami. Diantara anu séjén nyaéta nyaéta:

Rum 14,17: 18-15,16; 1; 2,2 Korinta 5: 6,11-12,4; 6; 2-1,21; 22 Korinta 4,6: 2,18-22; Galatia 3,14; Efesus 19: 4,4-6; 1,6-8; 1-1,3; Kolose 5–2; 2,13. Tesalonika 14-3,4; 6. Tesalonika; Titus. Kami ajak anu maca maca sadayana petikan ieu sareng tengetan, sapertos Gusti (Bapa), putra (Yesus Kristus) sareng Roh Suci salaku instrumen kasalametan urang.
Kitab Suci sapertos kitu nunjukkeun yén kapercayaan Perjanjian Anyar nyaéta sacara tersirat Trinitas. Tangtosna, leres-leres bilih henteu salah sahiji ayat ieu langsung nyarioskeun yén "Gusti mangrupikeun Trinitas" atanapi anu "ieu mangrupikeun Doktrin Trinitarian". Tapi ieu henteu perlu. Sakumaha anu disebatkeun sateuacanna, buku Perjangjian Anyar henteu resmi, titik-demi-titik ngarujuk kana doktrin. Nanging, ieu sareng kitab-kitab sanés nyarios gampil sareng tanpa kapercayaan diri yén Allah gawé bareng (Bapa), putra (Yesus) sareng Roh Suci. Panulis nunjukkeun henteu aya rasa anéh lamun ngahiji jalma-jalma ketuhanan ieu dina kasalametan kasalametan salaku hiji. Dina bukuna Christian Theology, teolog Alister E. McGrath ngajadikeun titik ieu:

Dasar doktrin Trinitas tiasa dipendakan dina pola kahyangan aktivitas ketuhanan anu Prajanjian Anyar dibuktikeun ka ... Aya hubungan anu caket antara Bapa, Putra sareng Roh Suci dina kitab suci Prajanjian. Ayat-ayat Perjanjian Anyar sababaraha kali nyambungkeun tilu unsur ieu salaku bagian tina langkung ageung. Jumlah total tina kakuatan Tuhan sareng kakuatan tiasa, sigana, ngan bakal ditepikeun ku ngalibetkeun sadayana tilu elemen ... (P. 248).

Kitab Suci Perjanjian Anyar sapertos anu ngabantosan yén doktrin Trinitas saleresna didamel dina kursus sajarah garéja sareng yén éta ngagambarkeun "pagan", sanés ideu Alkitab. Nalika urang ningal Kitab Suci kalayan pikiran anu kabuka ngeunaan naon anu disarioskeun ka urang ngeunaan mahluk anu urang nyebat Allah, éta jelas yén kami ditingalikeun janten Trinitas di alam.

Urang yakin tiasa nyebatkeun yén Trinitas salaku kabeneran ngeunaan hakekat dasarna Allah mangrupikeun kanyataan. Panginten teu acan jelas jelas dina jaman poék manusa, sanajan dina jaman Perjangjian Old. Tapi nitis Putraning Allah sareng sumping tina Roh Suci nyarioskeun yén Tuhan Trinitas. Wahyu ieu dipasihan ngalangkungan fakta beton salaku Putra sareng Roh Suci asup ka dunya urang dina titik-titik anu tangtu dina sajarah. Kanyataan wahyu Trinitas Allah dina jaman baheula ngan ukur dijelaskeun dina Firman Allah, anu urang sebut Perjangjian Anyar.

James R. White, saurang ahli apologi Kristen, nyerat dina bukuna The Lupakan Trinity:
"Trinitas ieu henteu ngan ukur diturunkeun dina kecap, tapi dina tindak ekstrim tina Trinity Allah dina kasalametan sorangan! Kami terang saha Al Masih tina naon anu Anjeunna dilakukeun pikeun nyandak urang ka diri urang sorangan! " (P. 167).

ku Paul Kroll


pdfDupi anjeun tiasa mendakan Trinity dina Alkitab?

 

lampiran (Petikan Alkitab)

Rom 14,17: 18:
Kusabab Karajaan Allah henteu tuang sareng nginum, tapi kaadilan sareng katentreman sareng kabagjaan dina Roh Suci. 18 Saha waé anu ngaladenan Kristus di dinya éta nikmat ka Gusti sareng dihargaan ku lalaki.

Rum 15,16:
ku kituna kuring tiasa janten hamba Kristus Yesus di antara bangsa-bangsa kapir, pikeun ngaladarkeun imam dina Injil Allah, supados bangsa-bangsa sanésna janten korban anu pikaresepeun ka Gusti, disucikeun ku Roh Suci.

1 Korinta 2,2: 5:
Kusabab kuring panginten leres henteu terang nanaon di antawis anjeun tapi Isa Al Masih anu disalib. 3 Sareng kuring lemah sareng anjeun, sareng kuring sieun tur gemet; 4 sareng kecap sareng hutbah kuring henteu sumping nganggo kecap-kecap anu rajin, tapi dina nunjukkeun sumanget sareng kakuatan, 5 supados iman anjeun henteu dumasar kana hikmah manusa tapi ku kakuatan Gusti.

1 Korinta 6:11:
Sareng sababaraha anu anjeun parantos. Tapi anjeun dikumbah bersih, anjeun disucikeun, ku anjeun dibenerkeun ku nami Gusti Yesus Kristus sareng roh Roh urang.

1 Korinta 12,4: 6:
Aya hadiah béda; tapi jadi jurig. 5 Sareng aya kantor anu béda; tapi éta gentleman. 6 Sareng aya béda kakuatan; tapi mangrupikeun Allah anu tiasa damel.

2 Korinta 1,21: 22:
Tapi Allah anu nyababkeun kami teguh sareng anjeun dina Kristus sareng ngadamel kami 22 sareng disegel sareng masihan roh dina ati urang salaku jangji.

Galata 4,6:
Kusabab anjeun ayeuna murangkalih, Gusti parantos ngutus roh putrana ka haté urang, anu ngajerit: Abba, sayang rama!

Efesus 2,18: 22:
Kusabab ku Anjeunna urang sadaya nampi aksés ka Rama dina hiji pikiran. 19 Janten anjeun henteu deui tamu sareng urang asing, tapi sasama-jalmi sanés sareng umat suci sareng sahabat Allah, 20 diwangun dina taneuh para rasul sareng nabi-nabi, sabab Isa Al-Masih mangrupikeun tunjangan, 21 dimana sakabeh struktur diintegrasikeun kana kuil suci ka PANGERAN. 22 Ku Mantenna anjeun ogé bakal diwangun kana tempat cicing Allah dina Roh.

Efesus 3,14: 19:
Ku sabab kitu kuring nekuk ku tuur di payuneun bapa, 15 anu leres bapa luhureun sagala anu hartosna murangkalih di sawarga sareng di bumi, 16 anu anjeun masihan kakuatan saatos kamulyaan na janten kuat ku sumangetna dina diri batin , 17 anu Al Masih hirup dina haté anjeun ku iman sareng anu anjeun bosok sareng didirikeun asih. 18 Janten anjeun tiasa ngartos kalayan sadaya umat suci naon lebar sareng panjang sareng jangkungna sareng jerona, 19 ogé mikawanoh cinta Kristus, anu ngalangkepan sadaya pengetahuan, ku kituna anjeun tiasa ngeusi ka sadaya kasampurnaan Gusti.

Efesus 4,4: 6:
hiji awak sareng sumanget, sanajan anjeun disebut, ngarepkeun pikeun sora anjeun; 5 hiji PANGERAN, hiji iman, hiji Baptisan; 6 Allah sareng Rama sadaya anu di luhur sadaya jalma sareng ngalangkungan sadayana sareng di sadayana.
 
Kolosal 1,6-8:
[kana [Injil] anu sumping ka anjeun, sakumaha ieu ngahasilkeun buah di sadaya dunya, sareng ogé tumbuh sareng anjeun ti saprak anjeun ngupingana sareng ngakuan rahmat Allah dina kabeneran. 7 Ieu sakumaha anjeun diajar tina Epafras, sasama abdi anu dipikacinta, anu abdi anu satia Kristus anu satia pikeun anjeun, 8 anu ogé nyarioskeun ka kami ngeunaan roh anjeun.

1. Thess 1,3-5:
sareng pikir teu henteuna di payuneun Gusti Allah Rama urang ngerjakeun iman sareng damel anjeun ku asih sareng kasabaran anjeun ngaharepkeun Gusti Yesus Kristus. 4 Dulur-dulur, dipikacinta ku Allah, kami terang yén anjeun dipilih; 5 sabab wartos Injil urang sumping ka anjeun henteu ngan ukur dina Firman, tapi ogé dina kakuatan sareng dina Roh Suci sareng kapastian hébat. Anjeun terang kumaha kami kalakuan diantara anjeun demi anjeun.

2. Thess 2,13-14:
Nanging urang kedah teras-terasan syukur ka Gusti pikeun anjeun, para sadulur anu dikasihan ku Pangéran, yén Gusti Allah anu munggaran milih anjeun anu kaberkahan dina kasucian ku Roh sareng iman ka bebeneran, 14 anu anjeunna ogé nyauran anjeun pikeun ngalangkungan Injil urang, ku kituna anjeun Katingalina kamulyaan Gusti Yesus Kristus.

Titus 3,4: 6:
Nanging nalika kahadean sareng cinta umat manusa anu Juru Salamet urang muncul, 5 anjeunna disimpen urang - henteu pikeun kaadilan anu urang parantos dilakukeun, tapi saatosna rahmat - ngalangkungan mandi rebabth sareng pembaharuan dina Roh Suci, 6 anu anjeunna tuang pisan ku kami liwat Yesus Kristus, Juru Salamet urang,