Allah, anakna

103 dewa putra

Gusti, Putra, mangrupikeun jalma kadua Ketuhanan, diciptakeun ku Bapa jaman baheula. Anjeunna mangrupikeun kecap sareng pasemon ti Bapa ngalangkungan anjeunna sareng Allah nyiptakeun sagala hal pikeun Anjeunna. Hal ieu dikirim ti Rama salaku Yesus Kristus, Gusti, anu kaungkap dina daging pikeun nyandak kami kasalametan. Anjeunna ditampi ku Roh Suci sareng lahir tina Virgin Mary, anjeunna sadaya Gusti Allah sareng sadaya manusa, ngahijikeun dua sifat pikeun hiji jalma. Anjeunna, Putraning Gusti sareng Gustina Sagala, pantes ngahormatan sareng ibadah. Salaku juru salami umat manusa anu wangsit, manéhna maot pikeun dosa-dosa urang, digedékeun tina awakna sareng angkat ka surga, dimana anjeunna janten panengah antara manusa sareng Allah. Anjeunna bakal sumping deui ka kamulyaan pikeun mrentah ka sadaya nagara di Karajaan Allah salaku raja raja. (Yohanes 1,1.10.14; Kolosas 1,15-16; Ibrani 1,3; Yohanes 3,16; Titus 2,13; Mateus 1,20; Kisah 10,36; 1 Korinta 15,3-4; Ibrani 1,8; Wahyu 19,16)

Saha lalaki ieu?

Pertanyaan ngeunaan identitas anu urang hubungan sareng di dieu ditaroskeun ku Yesus nyalira ka murid-muridna: "Saha jalma-jalma nyatakeun yén Putra Manusa?" Pikeun urang éta masih relevan ayeuna: Saha lalaki ieu? Naon kakuatan pengacara anjeunna? Naha urang kudu percaya ka Anjeunna? Yesus Kristus aya di tengah-tengah iman Kristen. Urang kedah ngartos jenis jalma.

Sadaya manusa - sareng seueur deui

Yesus dilahirkeun ku cara normal, ningkat normalna, lapar sareng haus sareng sayah, tuang sareng nginum sareng angon. Anjeunna katingali normal, nyarios basa sapopoé, leumpang normal. Anjeunna ngagaduhan raos: karunya, amarah, kaheranan, sedih, kasieun (Mateus 9,36:7,9; Lukas 11,38: 26,37; Yohanes; Mateus). Anjeunna ngado'a ka Gusti sakumaha jalma-jalma parantos kitu. Anjeunna nyauran anjeunna saurang manusa, sareng anjeunna ditampi salaku lalaki. Anjeunna manusa.

Tapi anjeunna sapertos jalma anu luar biasa anu saatos naek na, sababaraha anu nampik janten manusa (2 Yohanes 7). Aranjeunna panginten Yesus sapertos suci sahingga henteu tiasa percanten yén anjeunna ngagaduhan hubunganana sareng daging, sareng kokotor, kesang, fungsi pencernaan, imperfections daging. Panginten anjeunna ngan ukur némbongan salaku manusa, sapertos malaikat kadang-kadang muncul salaku manusa, tanpa sabenerna janten manusa.

Kontras, Perjangjian Anyar ngajelaskeun: Yesus mangrupikeun manusa dina harti anu pinuh. Johannes negeskeun:
"Sareng Firman janten daging ..." (Yohanes 1,14). Anjeunna "tampil" sanés ngan ukur daging sareng henteu "pakéan" ngan sareng daging. Anjeunna janten daging. Yesus Kristus "sumping kana daging" (1 Yohanes 4,2). Kami terang éta, saur Johannes, kusabab kami ningal anjeunna sareng kusabab kami nyabak anjeunna (1 Yohanes 1,1: 2).

Numutkeun Paulus, Yesus parantos janten "sapertos jalma" (Pilipus 2,7), "dilakukeun dina hukum" (Gal. 4,4), "dina bentuk daging dosa" (Roma 8,3). Panulis surat ka Ibrani boga bantosan yén anjeunna anu sumping pikeun nebus jalma kedah janten manusa dasarna: «Kusabab barudak ayeuna daging sareng getih, anjeunna nampi sami-sami ... Ku sabab kitu, anjeunna kedah janten sami dina sagala anu dilakukeun dina sadulur-saderekna » (Ibrani 2,14: 17).

Kasalametan urang gumantung kana naha Isa leres - sareng nyaéta - manusa. Peran na salaku pendeposit urang, Imam Agung urang, gumantung kana naha anjeunna parantos leres-leres ngalaman manusa (Ibrani 4,15). Malah saatos kabangkitan na, Yesus gaduh daging sareng tulang (Yohanes 20,27:24,39; Lukas). Malah dina kamulyaan sawarga, anjeunna tetep manusa (1 Timotius 2,5).

Lakukeun sapertos Gusti

"Saha anjeunna?" Naros ka urang Parisi nalika nyaksian Yesus ngahampura dosa. "Saha anu tiasa ngahampura dosa sapertos Alloh waé?" (Lukas 5,21.) Dosa téh nyinggung ka Allah; kumaha tiasa nyarios manusa pikeun nyarios sareng dosa anjeun dipupus, dipadamkeun? Éta nyalahkeun, ceuk maranehna. Yesus terang naon anu aranjeunna panginten ngeunaan éta sareng tetep ngahampura dosa. Anjeunna malah nyarios yén anjeunna nyalira teu dosa (Yohanes 8,46). Anjeunna ngadamel sababaraha klaim endah:

  • Saur Isa nyarios yén anjeunna bakal calik di sisi katuhu Allah di surga - lain anu ngaku yén imam Yahudi parantos disalahgungkeun (Mateus 26,63: 65).
  • Anjeunna ngaku anjeunna Putra Allah - ieu ogé fitnah, sabab dina budaya éta sacara praktis hartosna janten Gusti (Yohanes 5,18; 19,7).
  • Yesus ngaku janten sampurna pisan dina perjanjian sareng Allah anu ngan ukur ngalaksanakeun anu dipikahoyong ku Gusti (Yohanes 5,19).
  • Anjeunna ngaku salah sahiji sareng ramana (Yohanes 10,30), anu ogé imam-jelema Yahudi ogé dianggap fitnah (Yohanes 10,33).
  • Anjeunna ngaku janten dewa saperti anu sadaya anu ningali anjeunna ningali bapakna (Yohanes 14,9; 1,18).
  • Anjeunna ngaku tiasa ngirim Roh Suci (Yohanes 16,7).
  • Anjeunna ngaku tiasa ngirim malaikat (Mateus 13,41).
  • Anjeunna terang yen Gusti pareng hakim di dunya sareng dina waktos anu sami ngaku yén Gusti parantos parantos masihan kaadilan
    übergeben (Yohanes 5,22).
  • Anjeunna ngaku yén tiasa ngangkat tina mayit, kalebet nyalira (Yohanes 5,21; 6,40; 10,18).
  • Anjeunna nyatakeun yén kahirupan dulur sadayana gumantung kana hubungan sareng anjeunna, Yesus (Mateus 7,22: 23).
  • Saur anjeunna yén kecap Musa henteu cekap (Mateus 5,21: 48).
  • Anjeunna ngajelaskeun dirina salaku PANGERAN dina Sabat - tina hukum anu dipasihkeun ku Gusti! (Mateus 12,8.)

Upami anjeunna ngan ukur manusa, éta ajaran anu matak hina, dosa. Tapi Yesus nyadangkeun kecap-Na nganggo karya-karya anu endah pisan. «Percanten ka kuring yen kuring di bapa sareng bapa di kuring; upami henteu, percanten ka kuring kusabab damel » (Yohanes 14,11). Ajaib moal ngajantenkeun saha waé, tapi éta tiasa "bukti" kuat.

Pikeun ningalikeun yén anjeunna ngagaduhan wewenang ngahampura dosa, Yesus nyageurkeun lumpuh (Lukas 5, 17-26). Kaajaiban-Na ngabuktikeun yén naon anu disarioskeun ngeunaan dirina nyalira leres. Anjeunna kagungan langkung seueur kakuatan manusa kusabab anjeunna langkung ti manusa. Klaim ngeunaan diri - dina unggal pitenah séjén - dumasar kana kabeneran dina Yesus. Anjeunna tiasa nyarios sapertos Allah sareng kalakuan sapertos Allah sabab anjeunna Allah dina daging.

Gambar na nyalira

Yesus jelas terang identitasna. Jam dua belas anjeunna ngagaduhan hubungan khusus sareng Bapa Surga (Lukas 2,49). Nalika anjeunna dibaptis, anjeunna nguping hiji sora ti langit nyarios: Anjeun mangrupikeun putra karasih (Lukas 3,22). Anjeunna terang anjeunna gaduh misi pikeun ngalengkepan (Lukas 4,43; 9,22; 13,33; 22,37).

Pikeun kecap Petrus "Anjeun Kristus, Allah anu jumeneng Putra!" Waler Yesus: «Rahayu anjeun, Simon, putra Yunus; sabab daging sareng getih parantos teu acan ngabahyakeun ieu ka anjeun, tapi Rama kuring di surga » (Mateus 16, 16-17). Yesus éta putra Allah. Anjeunna Al Masih, Al Masih - diurutan ku Gusti dina misi anu khusus.

Nalika anjeunna nyauran dua belas murid, hiji kanggo unggal suku Israél, anjeunna henteu ngitung diri diantara dua belas. Anjeunna luhureun aranjeunna kusabab anjeunna langkung luhur Israil. Anjeunna mangrupikeun panyipta sareng pembina Israil anu énggal. Dina sakramén, anjeunna ngungkabkeun dirina salaku dasar tina perjanjian anyar, hubungan anyar sareng Allah. Anjeunna ningali dirina salaku pokus naon anu dilakukeun ku Gusti di dunya.

Yesus wani-wani ngabantosan tradisi, ngalawan hukum, ngalawan bait, ngalawan otoritas agama. Anjeunna ngajak murid-muridna ngantunkeun sadayana sareng nuturkeun anjeunna, pikeun nempatkeun anjeunna anu munggaran dina kahirupan maranéhna, tetep anjeunna satia pisan. Anjeunna nyarios sareng wewenang Allah - sareng dina waktos anu sanésna nyarios sareng otoritasna nyalira.

Yesus percaya yén nubuatan Perjanjian Lawas ditepikeun dina Anjeunna. Anjeunna mangrupikeun hamba anu sangsara anu kedah maot pikeun nebus jalma tina dosa-dosa na (Yesaya 53,4: 5-12 sareng 26,24; Mateus 9,12:22,37; Markas 24:46; Lukas;,). Anjeunna pangéran karapihan anu sakuduna ngalih ka Yérusalèm dina kalde (Zakharia 9,9-10; Mateus 21,1-9). Anjeunna Putra Manusa anu kedahkeun sagala kakuatan sareng kekerasan (Daniel 7,13: 14-26,64; Mateus).

Hirup sateuacana

Yesus ngaku parantos hirup sateuacan Nabi Ibrahim sareng nyatakeun "jaman ayeuna" ku cara klasik: "Satemenna, saleresna, kuring nyarioskeun ka anjeun: sateuacan Abraham janten, sim kuring" (Yohanes 8,58). Kitu deui imam-imam Yahudi percaya yén Yesus ngonsumsi hal-hal ketuhanan sareng badé ngalungkeun anjeunna (V.59). Frasa "Kuring" disada sapertos Késip 2:3,14, dimana Gusti ngungkabkeun namina ka Musa: "Ieu kumaha anjeun kedah nyarios ka putra Israil: [The] 'Kuring' dikirim kuring ka anjeun" (Tarjamahan Elberfeld). Isa nyandak nami ieu pikeun anjeunna di dieu.

Yesus negeskeun yén "sateuacan dunya ieu" anjeunna parantos ngabagi kamulyaan sareng Bapa (Yohanes 17,5). Johannes nyarios yén urang aya nalika awal waktos: sapertos kecap (Yohanes 1,1). Sareng di Johannes ogé anjeun tiasa maca yén "sagala hal" dilakukeun ku kecap (Yohanes 1,3). Bapana nyaéta anu parancang, kecap panyipta, anu ngalaksanakeun rencana anu direncanakeun. Sadayana dilakukeun ku sareng anjeunna (Kolose 1,16:1; 8,6 Korinta). Ibrani 1,2 nyarioskeun yén Allah "ngadamel jagat" liwat Putra.

Dina basa Ibrani, sapertos Colosas, éta nyarios yén putra "mawa" jagat, yén éta "aya" dina anjeunna (Ibrani 1,3; Kolosi 1,17). Kadua nyarioskeun ka urang yén anjeunna "gambar ka Gusti anu teu kawih" (Kolose 1,15), «gambar hirupna» (Ibrani 1,3).

Saha jesus Anjeunna hiji dewa anu janten daging. Anjeunna anu pencipta sadaya hal, pangeran kahirupan (Kisah 3,15). Anjeunna katingalna sapertos Gusti, gaduh kamulyaan sapertos Gusti, gaduh kakuatan sapertos ngan Gusti anu gaduh. Teu heran murid-murid sumping kana kacindekan yen anjeunna ilahi, Allah anu aya dina daging.

Pantes ibadah

Konsepsi Yesus lumangsung dina cara gaib (Mateus 1,20; Lukas 1,35). Anjeunna hirup tanpa kantos dosa (Ibrani 4,15). Anjeunna sampurna, tanpa cacad (Ibrani 7,26; 9,14). Anjeunna henteu ngalakukeun dosa (1 Pt 2,22); teu aya dosa dina anjeunna (1 Yohanes 3,5); anjeunna henteu terang ngeunaan dosa naon (2 Korinta 5,21). Entong kumaha kuatna godaan éta, Yesus sok gaduh kahayang anu langkung kuat pikeun nurut ka Allah. Misi na ngalaksanakeun kersa Pangéran (Ibrani 10,7).

Jalma-jalma nyembah Yesus dina sababaraha kasempetan (Mateus 14,33; 28,9 sareng 17; Yohanes 9,38). Malaikat teu tiasa disembah (Wahyu 19,10), tapi Yesus ngijinkeun éta. Sumuhun, para malaikat ogé nyembah Putra Allah (Ibrani 1,6). Sababaraha doa langsung direspon ka Yesus (Kisah 7,59-60; 2 Korinta 12,8; Wahyu 22,20).

Perjangjian Anyar nganggo pujian anu luhur pikeun Yesus Kristus, sareng rumus anu biasana ditangtayungan pikeun Gusti: «Maha Suci ka anjeunna tina kalanggengan ka kalanggengan! Amin » (2 Timoteus 4,18;
2. Petrus 3,18:1,6; Wahyu).
Anjeunna kagungan gelar panguasa anu pangluhurna anu tiasa dilélér (Efesus 1,20: 21). Upami urang nyauran anjeunna Gusti, éta henteu seueur.

Dina Wahyu Gusti Allah sareng Anak Domba dibéré pujian anu sami, anu nunjukkeun kesamaan: "Pikeun anu calik dina tahta sareng Anak Domba janten pujian sareng ngahormatan sarta pujian sareng kekerasan ti kalanggengan dugi ka kalanggengan!" (Wahyu 5,13). Putra kedah diajenan ogé ka bapa (Yohanes 5,23). Gusti sareng Yesus sami disebat Alfa sareng Omega, awal sareng akhir sadaya hal (Wahyu 1,8 & 17; 21,6; 22,13).

Ayat-ayat Perjanjian Old ngeunaan Tuhan sering dicandak dina Perjangjian Anyar sareng diterapkeun ka Yesus Kristus. Salah sahiji anu paling ngajentulkeun nyaéta petikan ieu ngeunaan ibadah: «Kusabab éta Allah nyalira anjeunna sareng masihan nami anu luhur sadaya nami anu aya dina nami Yesus

ngabengkokkeun sadaya dengkul anu aya di langit sareng di bumi sareng handapeun bumi, sareng sadaya basa pikeun ngaku yén Yesus Kristus mangrupikeun Gusti, pikeun kamulyaan Allah Rama » (Pilipus 2,9-11, cutatan tina Yesaya 45,23). Yesus dipasihan ngahargaan sareng hormat éta, numutkeun Yésaya, kedah dipasihan ka Gusti.

Yesaya nyarios aya ngan ukur hiji Juru Salamet - Gusti (Yesaya 43:11; 45,21). Paul jelas terang yén Gusti Juru Salamet, tapi ogé yén Isa Juru Salamet (Tit1,3; 2,10 sareng 13). Ayeuna aya Juru Salamet atanapi dua? Kristen awal nyimpulkeun yén Bapa nyaéta Gusti sareng Isa mangrupikeun Gusti, tapi ngan ukur aya hiji Allah sahingga ngan ukur hiji Juru Salamet. Bapa sareng putra dasarna salah (Gusti), tapi bénten jalma-jalma.

Sababaraha ayat-ayat Perjanjian Anyar sanésna ogé nyebatkeun Gusti Yesus. Yohanes 1,1: "Allah mangrupikeun Firman." Ayat 18: «Teu aya anu kantos ningali ka Gusti; pribumi, anu Gusti sareng aya dina pangkuan bapak, parantos nyatakeun ka Kami. » Yesus mangrupikeun jalmi anu ngémutan urang ka Bapa. Saatos kabangkitanna, Thomas kenal Gusti Yesus salaku Gusti: "Thomas ngawaler sareng saurna: Gusti abdi sareng Gusti abdi!" (Yohanes 20,28).

Paulus nyarios yén karuhun anu saé kusabab aranjeunna, "Kristus sumping saatos daging anu ka luhur Gusti sadayana, dipuji salawasna. Amin » (Roma 9,5). Dina surat ka urang Ibrani, Allah sorangan nyauran putra "Gusti": "Gusti, tahta anjeun salamina ..." (Ibrani 1,8).

"Kanggo anjeunna [Kristus]," saur Paulus, "sadaya kasampurnaan ketuhanan aya dina jalma" (Kolose 2,9). Yesus Kristus sadayana Gusti sareng gaduh "awak" ayeuna. Anjeunna mangrupikeun pasaruaan Tuhan - Allah diangkat. Upami Yesus ngan ukur manusa, éta salah pikeun nempatkeun kapercayaan ka urang. Tapi kumargi anjeunna ilahi, urang kedah percanten ka Anjeunna. Anjeunna teu tiasa dipercaya kusabab anjeunna téh Gusti.

Kanggo urang, ketuhanan Yesus penting pisan, sabab ngan ukur yén ilahi anjeunna tiasa leres ngabuktikeun Gusti ka urang (Yohanes 1,18; 14,9). Ngan ukur hiji jalma anu tiasa ngahampura dosa-dosa urang, nebus urang, ngarujuk deui diri ka Gusti. Ngan hiji jalmi anu tiasa janten tujuan iman urang, Gusti, anu urang ngagaduhan kasatiaan anu terbatas, Jurusalamet, anu urang nyembah dina lagu sareng doa.

Saestina manusa, leres-leres Gusti

Sakumaha anu katingali tina rujukan anu dicutat, "gambar Yesus" Alkitab nyebarkeun sapanjang Prajanjian Anyar dina batu mozék. Gambarna koheren, tapi henteu dipendakan di hiji tempat. Garéja asli kedah diwangun ku blok blok anu tos aya. Anjeunna narik kasimpulan ieu tina wahyu Alkitabiah:

  • Yesus, putra Allah, nyaéta ilahi.
  • Putra Allah leres-leres janten manusa, tapi Rama henteu.
  • Putra Allah sareng Bapa béda, henteu sami
  • Aya hiji dewa.
  • Anak sareng bapa dua jalma dina hiji Gusti.

Déwan Nicaea (Masehi 325) ngadegkeun ketuhanan Yesus, Putra Allah, sareng identitasna sareng Bapa (Nicene Syahadat). Déwan Chalcedon (451 M) nambahan yén anjeunna ogé manusa:

"[Maka ngiringan bapa-bapa suci, urang sadayana ngajar ku sadayana yén Gusti urang Yesus Kristus mangrupikeun hiji sareng putra anu sami ngaku; sami sampurna dina dewa sareng sami dina kamanusaan, sami saé sareng Gusti sareng saé manusa ... Samentawis jaman anu dilahirkeun ti Bapa numutkeun Katuhanan ... ti Maryam, Virgin sareng Ibu Tuhan (theotokos) [lahir], anjeunna hiji sareng anu sami, Al Masih, Putra, Pribumi, teu kacampuran dina dua sifat ... Kabinékaan niti henteu hartosna dihapus pikeun ngahijikeun ngahijikeun; rada, keunikan unggal dua sipat éta dilestarikan sareng nyambung ka hiji jalma ... »

Bagéan anu terakhir dipasihan sabab sababaraha jalma nyatakeun yén sifat-sifatna Gusti nyorong sifat manusa ka Yesus dina latar tukang dugi ka Yesus henteu leres-leres manusa. Batur nyatakeun yén dua sifat éta ngahiji pikeun ngabentuk katilu, nyaéta yén Yesus henteu ilahi sareng manusa ogé. Henteu, bukti alkitab nunjukkeun yén Yesus éta sadayana manusa sareng sadaya Allah. Sareng Garéja ogé ngajarkeun éta ogé.

Kumaha carana ieu?

Kasalametan urang gumantung kana kanyataan yén Yesus aya sareng duanana manusa sareng Gusti. Tapi kumaha Putra suci Allah janten manusa anu nyandak wujud daging dosa?

Pertanyaanana timbul sabab kusabab manusa sapertos anu urang tingali ayeuna asa teu korup. Ieu sanes kumaha Gusti nyiptakeunana. Yesus nunjukkeun ka urang kumaha manusa tiasa sareng anu kedah kabeneran. Anu mimiti, anjeunna nunjukkeun ka kami hiji jalma anu gumantung pisan ka bapa. Éta kumaha kumaha kedahna sareng umat manusa.

Anjeunna ogé nunjukkeun urang naon anu sanggup ku Gusti. Anjeunna tiasa janten bagian tina kreasi na. Anjeunna tiasa sasak sela antara anu teu diciptakeun sareng anu diciptakeun, antara anu suci sareng anu dosa. Urang panginten mustahil; mungkin pikeun Gusti. Yesus ogé nunjukkeun ka urang naon umat manusa bakal aya dina ciptaan anyar. Upami anjeunna uih sareng urang diangkat, urang bakal katingali sapertos anjeunna (1 Yohanes 3,2). Urang bakal boga hiji awak, sapertos awakna anu dituju (1 Korinta 15,42: 49).

Yesus mangrupikeun jalan satapak urang, anjeunna nunjukkeun yén jalan ka Gusti ngalangkungan Yesus. Kusabab anjeunna manusa, anjeunna ngarasa sareng kalemahan urang; sabab anjeunna Gusti Allah, anjeunna sacara efektif tiasa ngadeg pikeun urang di katuhu Allah. Kalayan Yesus salaku Juru Salamet urang, urang tiasa yakin yén kasalametan urang aman.

Michael Morrison


pdfAllah, anakna