Dilahirkeun paeh

306 lahir maot Iman Kristen ngumumkeun pesen yén dina waktosna Putra Allah janten daging di tempat anu parantos ditangtoskeun sareng cicing diantara urang manusa. Yesus ngagaduhan kapribadian anu luar biasa anu bahkan aya anu mempertanyakan dirina manusa. Alkitab nekenkeun deui sareng deui yén Gusti dina daging - lahir ti awéwé - saleresna mah manusa, nyaéta, sajaba ti dosa urang, anjeunna sapertos urang dina unggal hal (Yohanes 1,14:4,4; Galatia 2,7: 2,17; Pilipi; Ibrani). Anjeunna saleresna manusa. Penjelmaan Yesus Kristus biasana dirayakeun nalika Natal, sanajan éta saéstuna dimimitian ku kakandungan Maryam, numutkeun pananggalan tradisional tanggal 25 Maret, pésta Pangumuman (Baheulana disebut ogé pésta penjelmaan atanapi Penjelmaan Gusti).

Kristus disalib

Sakumaha pentingna konsepsi sareng kalahiran Yesus pikeun iman urang, aranjeunna henteu aya dina tempat anu pangpayunna dina pesen iman anu urang bawa ka dunya. Nalika Paulus ngahutbah di Korinta, anjeunna masihan pesen anu jauh langkung provokatif: yén Kristus disalib (1 Korinta 1,23).

Dunya Yunani-Romawi terang seueur carita déwa anu lahir, tapi teu aya anu kantos nguping ngeunaan anu disalib. Éta pikasieuneun - sapertos kasalametan anu ngajangjikeun pikeun jalma upami aranjeunna ngan ukur percaya kana penjahat anu dieksekusi. Tapi kumaha carana tiasa ditebus ku penjahat?

Tapi éta justru intina - Putra Allah ngalaman pupus anu ngerakeun dina kayu salib sapertos penjahat sareng teras kéngingkeun kamuliaan liwat kabangkitan. Peter ngajelaskeun ka Sanhedrin: "Allah karuhun urang ngangkat Yesus ... Gusti ngagungkeun anjeunna ku panangan katuhu pikeun janten Pangeran sareng Jurusalamet, pikeun masihan Israél tobat sareng pangampunan dosa" (Kisah 5,30: 31). Yesus diangkat ti nu maraot sareng ka luhur sahingga dosa urang bakal ditebus.

Nanging, Pétrus henteu gagal ngabahas bagian anu ngareureuwas tina carita: "... saha anjeun ngagantung dina kai sareng tiwas." Istilah "kayu" pasti ngingetkeun pamimpin agama Yahudi ngeunaan kecap-kecap dina Ul 5:21,23: "... jalma anu digantung dikutuk ku Gusti Allah."

Aduh! Naha Pétrus kedah nyarios ieu? Anjeunna henteu nyobian nyingkahan gawir sosial politik, tapi sacara sadar kalebet aspek ieu. Talatahna sanés ngan ukur Yesus pupus, tapi ku cara anu teu pantes ieu. Henteu ngan ukur bagian tina pesen ieu, tapi ogé pesen utama na. Nalika Paulus ngahutbah di Korinta, anjeunna hoyong perhatian utama da'wahna dipikahartos henteu ngan ukur pupusna Kristus sapertos kitu, tapi ogé maotna dina kayu salib (1 Korinta 1,23).

Di Galatia, anjeunna jelas-leres nganggo ungkapan anu jelas pisan: "... pikeun anu Yesus Kristus dicét payuneun panonna salaku anu disalib" (Galata 3,1). Naha Paulus kedah nekenkeun pati anu pikasieuneun sapertos anu ditingali ku Kitab Suci salaku tanda pasti laknat Allah?

Naha éta diperyogikeun?

Naha Yesus ngalaman maot parah sapertos kitu? Panginten Paul parantos ngungkulan patarosan ieu panjang-panjang. Anjeunna parantos ningali Al Masih anu gugah sareng terang yén Gusti parantos ngutus Al Masih dina jalma ieu. Tapi naha Gusti kedah ngantep jalma anu diurapi éta maot kana maot anu ku Kitab Suci dikutuk? (Bahkan umat Islam henteu percanten yén Yesus disalib. Dina panonna anjeunna nabi, sareng Gusti boro-boro bakal ngantep hal sapertos kitu kajantenan ku aranjeunna. Aranjeunna ngajawab yén batur disalib tibatan Yesus parantos.)

Sareng leresna, Isa ogé ngado'a di Taman Getsemani supados aya jalan anu sanés pikeun anjeunna, tapi teu aya. Herodes sareng Pilatus ngan ukur ngalakukeun naon anu "ditetepkeun ku Gusti yén éta kedah kajantenan" - nyaéta, yén anjeunna bakal maot dina cara anu dilaknat ieu (Rasul 4,28; Zurich Bible).

Kunaon Kusabab Yesus pupus pikeun urang - pikeun dosa urang - sareng aya kutukan pikeun urang kusabab dosa urang. Komo kasalahan-kasalahan leutik urang, dina kaalusanana dipayuneun Gusti, disalib. Sadaya manusa tunduk kana kutukan sabab éta dosa tina dosa. Tapi warta anu saé, Injil, ngajangjikeun: "Al Masih parantos ngaleupaskeun urang tina laknat hukum, kumargi anjeunna janten laknat pikeun urang" (Galata 3,13). Yesus disalibkeun pikeun masing-masing urang. Anjeunna nampi nyeri sareng éra anu leres-leres urang pantes tahan.

Analogi séjén

Nanging, ieu sanés hiji-hijina analogi anu nunjukkeun Alkitab ka urang, sareng Paul ngan ukur nyarioskeun sudut pandang ieu dina salah sahiji seratna. Langkung sering anjeunna ngan saukur nyarios yén Yesus "pupus pikeun urang". Dina pandangan heula, kalimat anu dipilih di dieu katingalina sapertos tukeur saderhana: Urang pantes maot, Yesus nawiskeun maot pikeun urang sacara sukarela, sahingga urang luput tina ieu.

Nanging, éta henteu saderhana éta. Pikeun hiji hal, urang manusa masih kénéh maot. Sareng tina sudut pandang anu béda, urang maot sareng Kristus (Roma 6,3: 5). Ku analogi ieu, pupusna Yesus sami-sami ngagantikeun urang (anjeunna pupus di tempat urang) ogé partisipatif (ie urang bagikeun maotna ku maot sareng anjeunna); Anu ngajantenkeun jelas pisan anu penting: Urang ditebus ngalangkungan panyaliban Yesus, janten ngan ukur tiasa disalametkeun ngalangkungan salib Kristus.

Analogi anu sanés anu dipilih ku Yesus nyalira nganggo tebusan salaku perbandingan: "... Putra Manusa sanés sumping pikeun dilayanan, tapi pikeun ngawula sareng masihan nyawana salaku tebusan pikeun seueur jalma" (Markus 10,45). Saolah-olah urang dicekel ku musuh sareng pupusna Yesus ngamankeun kabébasan.

Paul ngadamel perbandingan anu sami nalika anjeunna nyarioskeun yén urang parantos ditebus. Istilah ieu tiasa ngingetan sababaraha pamiarsa pasar budak sareng anu sanés ngeunaan pangaluaran urang Israil ti Mesir. Budak bisa ditebus tina perbudakan, sahingga Gusti ogé mésér urang Israil bébas tina Mesir. Dina ngirim Putra-Na, Rama Surgawi urang mésér urang pisan. Anjeunna nyandak hukuman pikeun dosa-dosa urang.

Dina Kolosa 2,15 gambar anu sanés dianggo pikeun ngabandingkeun: «... anjeunna parantos ngaleungitkeun kakuatan sareng kakuatan sareng nempatkeun éta dina tampilan umum. Di anjeunna [dina kayu salib] anjeunna jaya dina dirina » (Elberfeld Alkitab). Gambar anu digambar di dieu ngagambarkeun parade kameunangan: pamimpin militér anu nguntungkeun nganteurkeun tahanan anu teu nganggo pakarang, dihina dina ranté ka kota. Petikan ieu di Kolosa ngajelaskeun yén Yesus Kristus, ngalantarankeun panyalibanana, ngarusak kakawasaan sadaya musuhna sareng unggul pikeun urang.

Alkitab nyebarkeun pesen kasalametan ka urang dina gambar sareng sanés dina bentuk rumusan iman anu tetep, teu tiasa robih. Salaku conto, pupusna pangorbanan Yesus tibatan urang ngan ukur salah sahiji gambar anu digunakeun ku Kitab Suci pikeun ngajelaskeun titik pentingna. Sakumaha dosa dijelaskeun ku seueur cara, padamelan Yesus pikeun nebus dosa-dosa urang ogé tiasa ditepikeun ku sababaraha cara. Upami urang ningali dosa salaku ngalanggar hukum, urang tiasa ningali dina panyaliban mangrupikeun kalakuan ngalaksanakeun hukuman urang tibatan. Upami urang ningali éta salaku pelanggaran kasucian Gusti, urang ningali ka Yesus panebusan dosa anu sumping pikeun éta. Nalika éta noda urang, getih Yesus ngumbah urang bersih. Upami urang ningali diri urang ditundukkeun ku anjeunna, Yesus mangrupikeun Penebus urang, Pambébas anu unggul. Dimana waé anjeunna nyéépkeun permusuhan, Yesus nyandak perdamaian. Upami urang ningali tanda kabodoan atanapi kabodoan di jerona, éta Yesus anu masihan kami pencerahan sareng hikmah. Sadaya gambar ieu ngabantosan urang.

Naha tiasa bendu Gusti ditenangan?

Ketakwaan nyababkeun murka Allah, sareng éta bakal janten "dinten murka" dimana anjeunna nangtoskeun dunya (Rum 1,18; 2,5). Sing saha jalma anu "henteu nurut kana bebeneran" bakal dihukum (Ayat 8). Gusti mikanyaah jalma sareng langkung resep ningali aranjeunna robih, tapi anjeunna ngahukum aranjeunna nalika aranjeunna nekad nolak anjeunna. Saha waé anu nutup bebeneran cinta sareng rahmat Allah bakal nampi hukumanana.

Béda sareng jalma anu ambek anu kedah ditampi sateuacan anjeunna tenang, anjeunna mikanyaah ka urang sareng mastikeun yén dosa urang tiasa dihampura. Janten aranjeunna henteu ngan saukur musnah, tapi dipasihkeun ka Yesus ku akibat anu nyata. "Anjeunna ngajantenkeun anjeunna anu terang henteu dosa janten dosa pikeun urang" (2 Korinta 5,21; Alkitab Zurich). Yesus janten kutukan pikeun urang, anjeunna janten dosa pikeun urang. Sakumaha dosa-dosa urang diturunkeun ka Anjeunna, maka kabeneran na diturunkeun ka urang, "supaya ku Anjeunna urang janten kabeneran Gusti" (ayat anu sami). Kaadilan parantos dipasihkeun ku kami ku Gusti.

Wahyuna kabeneran Gusti

Injil ngungkabkeun kabeneran Gusti - yén anjeunna ngajantenkeun kaadilan pikeun ngahampura urang tibatan ngahukum urang (Roma 1,17). Anjeunna henteu mopohokeun dosa-dosa urang tapi ngurus éta ku panyaliban Yesus Kristus. Salib duanana mangrupikeun tanda kaadilan Allah (Rum 3,25: 26) ogé kaasihna (5,8). Éta nangtung pikeun kabeneran sabab cukup ngagambarkeun hukuman dosa ku maot, tapi dina waktos anu sasarengan pikeun cinta sabab anu ngahampura kersa nampi kanyeri.

Yesus mayar harga pikeun dosa-dosa urang - harga pribadi dina bentuk kanyeri sareng éra. Anjeunna kéngingkeun rekonsiliasi (restorasi komunitas pribadi) ngalangkungan salib (Kolose 1,20). Malah nalika kami musuh, anjeunna pupus pikeun urang (Roma 5,8).
Aya deui kaadilan tibatan nuturkeun hukum. Urang Samaria anu saé henteu nurut kana hukum naon anu nyababkeun anjeunna ngabantosan lalaki anu cilaka, tapi anjeunna leres kalayan ngabantosan.

Upami urang aya dina kakawasaan urang pikeun nyalametkeun jalma anu tilelep, urang ulah ragu-ragu ngalakukeun éta. Sareng éta kakawasaan Gusti pikeun nyalametkeun dunya anu loba dosana, sareng anjeunna ngalaksanakeunana ku ngirim Yesus Kristus. "... éta téh panebusan pikeun dosa-dosa urang, henteu ngan ukur pikeun dosa-dosa urang, tapi ogé pikeun jalma-jalma saalam dunya" (1 Yohanes 2,2). Anjeunna pupus pikeun urang sadayana, sareng anjeunna ngalakukeun éta sanaos "nalika urang masih berdosa".

Ku iman

Rahmat Allah ka urang mangrupikeun tanda kaadilan-Na. Anjeunna ngalakukeun kalakuan anu saleh sareng masihan urang kabeneran sanaos urang dosa. Kunaon Kusabab anjeunna ngajadikeun Kristus kabeneran urang (1 Korinta 1,30). Kusabab urang dihijikeun sareng Kristus, dosa-dosa urang diturunkeun ka anjeunna sareng urang kéngingkeun kabeneran na. Janten urang henteu ngagaduhan kabeneran urang tina diri urang sorangan, tapi éta asalna ti Gusti Allah sareng dipasihan ka urang ku iman urang (Filipi 3,9).

"Tapi kuring nyarioskeun kaadilan di payuneun Gusti, anu sumping ku iman ka Yesus Kristus ka sadayana anu percanten. Kusabab teu aya bédana di dieu: aranjeunna sadayana jalma dosa sareng henteu gaduh kamuliaan anu kedah dipiboga ku Allah, sareng diyakinkeun tanpa jasa tina kurnia-Na ku panebusan anu sumping liwat Kristus Yesus. Gusti parantos netepkeun pikeun iman salaku panebusan getih-Na pikeun nunjukkeun kaadilanana ku ngahampura dosa-dosa anu dilakukeun sateuacanna dina waktos kasabaranna, supados ayeuna nunjukkeun kaadilanna dina waktos ayeuna, yén dirina nyalira adil sareng adil jantenkeun anjeunna anu aya di luar iman ka Yesus » (Roma 3,22: 26).

Kurban tebusan Yesus kanggo sadayana, tapi ngan ukur jalma anu percaya ka Anjeunna bakal nampi berkah anu aya hubunganana. Ngan aranjeunna anu nampi bebeneran tiasa ngalaman rahmat. Urang kukituna mikawanoh pupusna salaku maot urang (sakumaha maotna diraih ku anjeunna di tempat urang, dimana urang ilubiung); sareng sapertos hukuman-Na, maka kami ogé mikawanoh kameunangan sareng kabangkitan anjeunna salaku urang. Janten Gusti leres ka dirina - anu welas sareng adil. Dosa moal dipaliré deui tibatan jalma-jalma dosa nyalira. Welas asih Gusti ngalangkungan hukuman (Yakobus 2,13).

Ngalangkungan salib, Kristus ngahijikeun deui dunya (2 Korinta 5,19). Leres, ngalangkungan salib jagat raya sadayana badé sareng Gusti (Kolose 1,20). Sadaya ciptaan bakal ngagaduhan kasalametan kusabab naon anu dilakukeun ku Isa! Éta leres-leres ngalangkungan naon waé anu urang kaitkeun sareng istilah kasalametan, sanés?

Dilahirkeun pikeun maot

Intina nyaéta yén urang ditebus ngalangkungan pupusna Yesus Kristus. Leres, ku sabab éta pisan anjeunna janten daging. Dina raraga mingpin urang kana kamuliaan, Gusti ridho yen Yesus sangsara sareng maot (Ibrani 2,10). Kusabab anjeunna hoyong ngagaleuh urang, anjeunna janten sapertos urang; sabab ngan ku maot pikeun urang anjeunna tiasa nyalametkeun urang.

"Kusabab murangkalihna daging sareng getih, anjeunna ogé nampi kana ukuran anu sami, sahingga ku maotna anjeunna anjeunna bakal nyandak kakuatan ti anjeunna anu ngagaduhan kakawasaan pikeun maot, nyaéta setan, sareng ngagaleuh jalma-jalma sacara sadayana ku kasieun ku maot Hirup kedah janten pelayan " (2,14-15). Ku rahmat Gusti, Yesus sangsara maot pikeun masing-masing urang (2,9). "... Al Masih sakali ngalaman kasiksa pikeun dosa, anu bener pikeun jalma-jalma teu bener, sahingga anjeunna tiasa ngantunkeun anjeun ka Gusti ..." (1 Petrus 3,18).

Alkitab masihan urang seueur kasempetan pikeun muhasabah naon anu dilakukeun ku Yesus pikeun urang dina kayu salib. Kami pastina henteu ngartos dina unggal jéntré kumaha sadayana "aya hubunganana sareng anu sanésna", tapi kami nampi éta. Kusabab anjeunna pupus, urang tiasa bagikeun hirup langgeng sareng Gusti dina kabagjaan.

Akhirna, kuring hoyong nyandak aspek salib anu sanésna - anu modélna:
«Di jerona cinta Allah muncul di antara urang, yén Allah ngutus Putra ontang-Na ka dunya yén urang kedah hirup ngalangkungan anjeunna. Ieu anu diwangun ku cinta: sanés urang cinta ka Gusti, tapi yén anjeunna mikanyaah ka urang sareng ngutus Putra-Na pikeun nebus dosa-dosa urang. Anu dipikaasih, upami Gusti pisan mikanyaah ka urang, urang kedah silih pikanyaah » (1 Yohanes 4,9: 11).

ku Joseph Tkach


pdfDilahirkeun paeh