Kunaon Isa kedah maot?

214 naha Yesus ngantos maot Karya Yesus sacara luar biasa ngahasilkeun. Anjeunna ngajar sareng nyageurkeun rébuan. Anjeunna narik seueur pamiarsa ageung sareng parantos ngagaduhan pangaruh anu langkung lega. Anjeunna tiasa nyageurkeun rébuan deui upami anjeunna parantos angkat ka urang Yahudi sareng non-Yahudi anu cicing di daérah sanés. Tapi Yesus ngantepkeun karyana dugi ka tungtung dumadakan. Anjeunna tiasa dihindari ditangkepna, tapi milih pikeun maot tibatan nyebarkeun da'wahna salajengna ka dunya. Ajaran-Na penting, tapi anjeunna parantos sumping henteu ngan ukur ngajar tapi ogé maot, sareng ku pupusna anjeunna ngalakukeun langkung seueur ti anjeunna dina kahirupan na. Pupusna mangrupikeun bagian anu paling penting dina karya Isa. Nalika urang mikir Yesus, urang mikir tina salib salaku simbol agama Kristen, roti sareng anggur tina sakramen. Urang anu Ngalamar mangrupikeun Juraganus anu tiwas.

Lahir maot

Prajanjian Lama nyarioskeun ka urang yén Allah parantos muncul sababaraha kali dina bentuk manusa. Upami Yesus parantos ngan ukur hoyong nyageurkeun sareng ngajar, anjeunna ngan saukur kedah "muncul". Tapi anjeunna langkung seueur: anjeunna janten manusa. Naha? Supados anjeunna tiasa maot. Pikeun ngartos Yesus, urang kedah paham kana pupusna. Pupusna mangrupikeun bagian utama pesen kasalametan sareng hiji hal anu mangaruhan langsung sadayana urang Kristen.

Yesus nyarios yén "Putra Manusa henteu sumping, yén anjeunna bakal dilayanan, tapi anjeunna bakal ngawula sareng masihan nyawana pikeun kasalametan [riungan Alkitab sareng Elberfeld Alkitab: salaku panebusan] pikeun seueur" Matth. 20,28) Anjeunna sumping pikeun ngorbankeun nyawana anu maot; pupusna kedah "ngagaleuh kasalametan" pikeun anu sanés. Ieu mangrupikeun alesan utama naha anjeunna sumping ka bumi. Getih-Na diurih pikeun batur.

Yesus ngumumkeun penderitaan sareng maotna ka murid-murid, tapi katingalina henteu percanten ka Anjeunna. "Ti waktos éta Yesus mimiti nunjukkeun ka murid-murid kumaha angkat ka Yérusalém sareng sangsara pisan ti para sesepuh sareng Imam Agung sareng guru agama sareng dibunuh sareng dibangkitkeun dina dinten katilu. Dane Petrus nungtun anjeunna sareng ngawitan anjeunna, saurna, "Gusti, nyalametkeun anjeun, Gusti! Anjeun ngan moal nampi éta! » (Mat. 16,21: 22.)

Yesus terang yén anjeunna kedah maot kusabab ieu ditulis sapertos kieu. "... Sareng kumaha disauran ku Manusa Manusa yén Anjeunna kedah sangsara pisan sareng ka hina?" (Markus 9,12:9,31; 10,33; 34.) «Sareng anjeunna dimimitian sareng Musa sareng sadaya para nabi teras ngajelaskeun ka aranjeunna naon anu disarioskeun dina sadaya kitab suci ngeunaan anjeunna ... Jadi ieu dituliskeun yén Al Masih bakal sangsara sareng gugah tina maot dina dinten katilu » (Lukas 24,27:46 sareng).

Sagalana kajantenan dumasar kana rencana Allah: Herodes sareng Pilatus ngan ukur naon-naon panangan sareng kaputusan Gusti "anu kantos ditetepkeun kedah kajadian" (Kisah 4,28). Di kebon Getsemani anjeunna ngado'a doa naha teu aya deui jalan; teu aya anu sanés (Lukas 22,42). Pupusna ieu penting pisan pikeun kasalametan urang.

Abdi sangsara

Dimana tulisanna? Nubuat anu paling jelas tiasa dipendakan dina Yesaya 53. Yesus nyalira Yesaya 53,12: "Kanggo kuring nyarioskeun ka anjeun: Anu kedah dilaksanakeun di kuring kedahna anu diserat: 'Anjeunna parantos diitung di antara para ahli jahat.' Kusabab naon anu diserat ku kuring bakal dilaksanakeun » (Lukas 22,37). Yesus, teu dosa, kudu diitung diantara jalma nu dosa.

Naon deui anu ditulis dina Yesaya 53? "Mémang, anjeunna ngalahirkeun panyakit urang sareng ngabebaskeun urang ngilu urang. Kami ngira yén anjeunna mangrupikeun jalma anu dicobok sareng ditakolan sareng disiksa ku Gusti. Tapi anjeunna anu tatu kusabab kasalahan urang [murtad, murtad] sareng murub pikeun dosa urang. Hukuman éta ngagolér pikeun anjeunna ngagaduhan katenangan, sareng ngaliwatan tatu-na urang disageurkeun. Urang sadayana sesat sapertos domba, sadaya anu katingali di jalanna. Tapi PANGERAN miceun sagala dosa urang dina anjeunna » (Ayat 4-6).

Anjeunna "kasiksa pikeun jalma-jalma tina kalepatan ... sanaos anjeunna henteu ngalakukeun salah ... Gusti badé ngabantosan anjeunna ku panyawat. Nalika anjeunna ngorbankeun nyawana salaku korban kasalahan ... anjeunna ngasuh dosa ... anjeunna nanggung dosa seueur ... sareng ngado'a pikeun anu jahat » (Ayat 8-12). Yesaya ngagambarkeun jalma anu henteu sangsara pikeun dosa batur, tapi pikeun dosa batur.

Jalma ieu kedah "disimpang tina lahan bumi anu hirup" (Ayat 8), tapi sanés tungtung carita. Éta kedahna "ningal terang sareng ngagaduhan kaayaanana. Sareng ngalangkungan deuih anjeunna anjeunna, hamba abdi, anu soleh, bakal nyiptakeun kaadilan pikeun seueur pisan ... anjeunna bakal turunan tur hirup lila » (Ayat 11 sareng 10).

Anu ditulis ku Yesaya, Yésus dicumponan. Anjeunna masihan kahirupan kanggo domba na (Yohanes 10:15). Kalayan pupusna anjeunna nampi dosa sareng menderita pikeun palanggaran urang; anjeunna dihukum sahingga urang tiasa bagéyan kalayan Gusti. Ngaliwatan penderitaan sareng pupusna panyakit jiwa urang didudung; kami diyakinkeun - dosa-dosa urang dicandak. Kabeneran ieu ditambihan sareng mendakan dina Perjangjian Anyar.

A maot dina éra sareng aib

Hiji "manusa gantung dikutuk ku Gusti Allah," saur Pamindo 5:21,23. Kusabab ayat ieu, urang Yahudi ningal kutukan Allah dina unggal panyaliban sareng, sakumaha panulis Yesaya, ningali éta "diserang ku Gusti." Imam Yahudi sigana mikir yén ieu bakal nyingsieunan sareng ngalumpuhkeun murid-murid Yesus. Nyatana, panyaliban ngabeungitkeun harapanana. Ditolak, aranjeunna ngaku: "Kami ... ngaharepkeun saha waé anjeunna anu bakal nebus Israil" (Lukas 24,21). Kabangkitan harita dibalikeun deui kaarepanana, sareng mujijat Pentekosta ngeusi anjeunna sareng kawani anyar pikeun ngumumkeun salaku juru kawilujengan yén pahlawan anu, dumasar kana kapercayaan popularitas, nyaéta antihero mutlak: Mesias anu disalib.

"Allah kami anu karuhun," ngumumkeun Petrus sateuacan ka OSIS anu luhur, "ngécékeun Yesus anu anjeun atos di kayu sareng tiwas" (Kisah 5,30). Dina "Holz" Petrus nyababkeun aib sadalana dina sora salib. Nu éra, manéhna nyatakeun, henteu ngabohong ka Yesus - éta tempat anu ngalibkeun anjeunna. Gusti ngaberkahan anjeunna sabab henteu pantes laknat anu ditanggung. Gusti malikkeun stigma.

Paulus ngucapkeun kutukan anu sami dina Galata 3,13: «Tapi Kristus parantos ngaluarkeun kami tina kutukan hukum, sabab janten kutukan pikeun urang; sabab diserat: 'Anu dilaknat nyaéta saha waé anu ngagantung dina kai' ... »Yesus janten kutukan urang sanes pikeun urang, ku kituna urang tiasa dibébas tina kutukan hukum. Anjeunna janten perkawis anu sanés anjeunna henteu, ku kituna urang tiasa janten hal anu sanés. "Kanggo Anjeunna ngadamel anu teu terang dosa kana dosa pikeun urang, ku kituna urang tiasa janten kabeneran sateuacan Allah" (2 Kor.
5,21).

Yesus janten dosa pikeun urang ku kituna urang tiasa ngumumkeun sakadar anjeunna. Kusabab anjeunna ngalaman naon anu pantes, anjeunna ngabebaskeun kami tina kutukan - tina hukuman - tina hukum. "Hukuman ayana dina anjeunna pikeun ngagaduhan katenangan." Kusabab anjeunna parantos ngalayanan hukuman, urang tiasa nampi katenangan sareng Gusti.

Kecap tina salib

Murid-murid henteu kantos mopohokeun kajahatan anu maot Yesus. Kadang anjeunna malah janten fokus da'wahna: "... tapi urang ngajarkeun ka salib Kristus, gangguan ka urang Yahudi sareng kabodoan ka urang Yunani" (1 Kor. 1,23). Paulus ogé nyauran Injil "kecap salib" (Ayat 18). Anjeunna nyarioskeun ka Galih yén aranjeunna kaleungitan gambar leres Kristus: "Saha anu ngajodol anjeun, anu ka Yesus Kristus dicét sateuacan panon sapertos anu disalibkeun?" (Gal. 3,1.) Ieu pesen inti tina Injil.

Naha salibna "Injil", warta anu saé? Kusabab urang ditebus dina salib sareng dosa urang dibéré hukuman anu pantes. Paul pokus dina salib kusabab éta konci pikeun kasalametan urang ngalangkungan Yesus.

Kami moal kabangkitan kamulyaan dugi hutang ka dosa urang parantos dibayar, nalika kami parantos diyakinkeun ku Kristus salaku "sateuacan Gusti". Ngan teras urang tiasa ngalebetkeun kamulyaan Yesus.

"Kanggo urang" Yesus pupus, saur Paulus (Roma 5,6: 8-2; 5 Korinta 14:1; 5,10 Tes); sareng "pikeun dosa-dosa urang" anjeunna maot (1 Kor. 15,3; Gal. 1,4). Anjeunna "ngasupan dosa urang sorangan ... kana awak na ka kai" (1. Petr. 2,24; 3,18). Paulus ogé nyebatkeun yén urang tilar dunya sareng Kristus (Rom. 6,3-8). Ku percanten ka Anjeunna urang maot dina pupusna.

Upami urang nampi Yesus Kristus salaku Juru Salamet urang, maotna dianggap salaku milik kami; dosa urang dianggap salaku-Na, sareng maotna mayar hukuman pikeun dosa-dosa éta. Saolah-olah urang nongkrong dina salib, saolah-olah urang nampi musibat dosa anu parantos sumping ka urang. Tapi anjeunna nyiptakeun éta pikeun urang, sareng kusabab anjeunna ngalakukeun, urang tiasa diyakinkeun, maksudna. Anjeunna nyandak dosa sareng maot urang; Anjeunna masihan urang kaadilan sareng kahirupan. Pangeran parantos janten budak baramaen supados urang tiasa janten pangeran.

Alkitab nyatakeun yén tebusan Yesus (dina rasa panebusan kuna: ngaleupaskeun, mésér gratis) kanggo kami, tapi panebusan teu acan dibayar kanggo éntitas anu spesifik - éta mangrupikeun frasa simbolis anu hoyong ngajelaskeun yén éta ngarobih anjeunna harga anu luar biasa tinggi pikeun ngabebaskeun kami . "Anjeun mahal mésér," Paul ngajelaskeun panebusan urang ngaliwatan Yesus: ieu ogé frasa simbolis. Yesus "meuli" kami, tapi "mayar" teu saurang ogé.

Sababaraha parantos nyarios yén Yesus pupus pikeun nyugemakeun hak hukum bapakna - tapi anjeun ogé tiasa nyebatkeun yén éta ogé bapa nyalira anu mayar harga ku ngirim sareng masihan putrana ngan ukur pikeun éta (Yohanes 3,16:5,8; Roma). Dina Kristus Allah nyalira nyandak hukuman - ku kituna urang henteu kedah; «Kusabab ku rahmat Allah anjeunna kedah nyiksa maot pikeun sadayana» (Ibrani 2,9).

Ngaluarkeun Duka Allah

Gusti mikanyaah jalma - tapi anjeunna hates dosa sabab dosa ngarugikeun jalma. Alatan éta bakal aya "Day of Wrath" nalika Gusti ngadili dunya (Roma 1,18; 2,5).

Saha waé anu nolak bebeneran bakal dihukum (2, 8). Saha waé anu nolak bebeneran rahmat ilahi bakal terang bakal lungsur tina Gusti, murka-Na. Gusti hoyong sadayana tobat (2. Petr. 3,9), tapi anu henteu tobat bakal ngarasa akibat tina dosana.

Dosa-dosa urang dihampura dina pupusna Yesus, sareng ku maotna urang kabur ku murka Gusti, hukuman pikeun dosa. Nanging, ieu sanés hartosna yén Yesus anu kéngingkeun ngabaleskeun hiji duka anu murka atanapi, dina artosna, "ngagem cicingeun". Yesus ambek kana dosa ngan sakumaha bapa. Yesus teu ngan hakim dunya anu mikanyaah ka jelema anu dosa pisan anu anjeunna mayar dosa pikeun aranjeunna, anjeunna ogé hakim dunya anu ngahukum (Matthum 25,31-46).

Nalika Allah ngahampura urang, anjeunna henteu ngan saukur ngumbah dosa sareng nyamar éta henteu pernah aya. Sapanjang Perjangjian Anyar, anjeunna ngajarkeun yén dosa ngalahirkeun liwat pupusna Yesus. Dosa ngagaduhan akibat anu serius - akibat anu urang tiasa tingali dina salib Kristus. Éta ngarugikeun nyeri Yesus sareng hina anu maot. Anjeunna nanggung hukuman anu pantes.

Injil ngungkabkeun yén Tuhan nindakkeun amal soleh nalika anjeunna ngahampura (Rom. 1,17). Anjeunna henteu malire dosa-dosa urang, tapi ngalahirkeun ka Yesus Kristus. "Gusti ngajantenkeun iman kana panebusan dina getih-Na pikeun ngabuktikeun kaadilan-Na ..." (Roma 3,25). Salib nyebarkeun yén Gusti soleh; éta nunjukkeun yén dosa teuing serius teu kudu dipaliré. Éta pantes yén dosa dihukum, sareng Gusti Yesus sacara sukarela nampi hukuman kami. Salib nunjukkeun kaadilan Gusti ogé cinta Allah (Rom. 5,8).

Sakumaha Yesaya nyarios: Kami ngagaduhan karapihan sareng Allah sabab Kristus dihukum. Kami kantos jauh ti Allah, tapi ayeuna parantos nyaketkeun ka Anjeunna ngalangkungan Kristus (Ef. 2,13). Dina basa sanésna, urang didamel deui sareng Allah ngalangkungan salib (Ayat 16). Mangrupikeun kapercayaan Kristen dasar yén hubungan urang sareng Allah gumantung kana pupusna Yesus Kristus.

Kekristenan: ieu sanés mangrupikeun katalog peraturan. Kekristenan mangrupikeun kapercayaan yén Kristus nambut sagala anu urang butuhkeun pikeun Gusti - sareng anjeunna dilakukeun dina salib. Kami "direncanakeun ka Allah ... ku pupus putrana nalika urang masih janten musuh" (Rom. 5,10). Ngaliwatan Kristus Allah nyempurnakeun jagat ieu "ku ngadamel karapihan ngaliwatan getih-Na dina salib" (Kol. 1,20). Upami urang ku urang disarengan deui, sagala dosa dihampura (Ayat 22) - Panyabutan, pangapunten sareng kaadilan sadayana hartosna hiji hal anu sami: katengtreman sareng Gusti.

Meunangna!

Paul ngagunakeun gambar anu pikaresepeun pikeun kasalametan nalika nyerat yén Yesus "ngabatalkeun kakuatan sareng kakuwasaan kakuatanana sareng sacara umum nunjukkeun aranjeunna sareng ngadamel aranjeunna kameunangan dina Kristus [a. : .: ngalangkungan salib] » (Kol. 2,15). Anjeunna nganggo gambar parade militér: jenderal anu unggul némbalan tahanan musuh dina prosesi triumphal. Éta disarmed, dihina, ditingalikeun. Naon Paulus badé nyarioskeun disini nyaéta yén Yesus ngalaksanakeun ieu dina salib.

Anu katingali sapertos pupusna anu ngerakeun mangrupikeun kameunangan pikeun ngarencanakeun rencana Allah, sabab ukur ngalangkungan salib yén Isa meunang kameunangan ku pasukan musuhan, tina Iblis, dosa sareng maot. Klaim anjeun ngalawan kami parantos wareg ku pupusna korban polos. Aranjeunna teu tiasa naros langkung ti anu parantos dibayar. Ngaliwatan pupusna, urang dicaritakeun, Yesus nyandak kakawasaan tina "anu ngagaduhan kakuatan pikeun maot, nyaéta Iblis" (Ibrani 2,14). «... Putra Allah parantos kaciri ngancurkeun karya-karya setan» (1 Yohanes 3,8). Meunangna kameunangan dina salib.

korban

Pupusna Yesus ogé dijelaskeun salaku korban. Konsép berkorban digambar tina tradisi ibadah korban anu saé dina Perjanjian Lama. Yesaya nyebat panyipta urang "korban kaliru" (53,10). Yohanes Pembaptis nyauran anjeunna "Anak Domba Allah anu nanggung dosa saalam dunya" (Yohanes 1,29). Paulus ngagambarkeun anjeunna salaku korban pendamaian, salaku korban dosa, sapertos domba Paskah, salaku kurban dupa (Roma 3,25; 8,3; 1 Kor. 5,7; Ef. 5,2). Hurup ka bangsa Ibrani nyauran mantenna dosa (10,12). Yohanes nyauran anjeunna minangka korban pendamaian "pikeun dosa-dosa urang" (1 Yohanes 2,2; 4,10).

Aya sababaraha ngaran naon anu ku Yesus lakukeun dina salib. Pangarang Perjanjian Anyar nganggo jalma nganggo istilah anu béda sareng gambar pikeun ieu. Pilihan kecap anu pasti, mékanisme pasti henteu nangtoskeun. Dasarna nyaéta yén urang disalametkeun ku maotna Yesus, yén ukur pupusna-Na ngabuka kasalametan ka urang. "Nya luka nyageurkeun urang." Anjeunna pupus pikeun ngabebaskeun urang, pikeun nebus dosa urang, pikeun nyiksa hukuman, kanggo mésér kasalametan urang. «Kekasih, upami Gusti dipikacinta jadi urang, urang ogé kedah silih cinta» (1 Yohanes 4,11).

Ngahontal kasalametan: Tujuh istilah konci

Kabeungharan karya Kristus dinyatakeun dina Perjangjian Anyar ngalangkungan rangkepan gambar bahasa. Urang tiasa nyebat gambar-gambar parabét ieu, pola, métafora. Unggal cét bagian tina gambar:

  • Ransom (ampir congruent sareng "panebusan"): harga mayar kanggo gratis batur. Pokus anu aya kana ideu ngabebaskeun, sanes sipat hargana.
  • Redemption: dina rasa aslina tina kecap ogé dumasar kana "mésér jauh", B. bébas ngagaleuh budak.
  • Leresan: ngadeg kasalahan-gratis di payuneun Allah, sapertos dibebaskeun di pengadilan.
  • Nyalametkeun (Kasalametan): Pamanggih dasar nyaéta ngabebaskeun atanapi kasalametan tina kaayaan anu bahaya. Aya ogé penyembuhan, nyageurkeun, uih deui ka Wholeness.
  • Rekonsiliasi: ngawangun deui hubungan rusak. Gusti ngayakeun hubungan urang sareng dirina. Anjeunna tindakan pikeun mulangkeun silaturahim sareng urang nyandak inisiatif na.
  • Budak leutik: Urang janten putra anu halal. Iman ngajantenkeun parobahan dina status kakawinan urang: ti pihak luar ka anggota kulawarga.
  • Ampun: tiasa ditingali ku dua cara. Tina sudut pandang hukum, pangapunten hartosna pembatalan hutang. Pangampura interpersonal hartosna ngahampurkeun kacilakaan pribadi (numutkeun Alister McGrath, Ngartos Yesus, pp. 124-135).

ku Michael Morrison


pdfKunaon Isa kedah maot?