Yesus: Program kasalametan anu sampurna

425 yesus program panebusan anu sampurna Nuju akhir Injilna, koméntar anu pikaresepeun ku rasul John tiasa dibaca: «Yesus ngalakukeun seueur tanda sanés sateuacan murid-murid anu henteu ditulis dina buku ieu ... Tapi upami salah kedah ditulis hiji-hiji, kuring bakal mikir , dunya teu tiasa percanten kana buku-buku anu kedah diserat » (Yohanes 20,30; 21,25). Dumasar ucapan ieu sareng ngartos bedana antara opat Injil, éta tiasa disimpulkeun yén akun-akun anu disebatkeun henteu ditulis salaku lacak anu lengkep dina kahirupan Yesus. John nyatakeun yén tulisan-tulisanna ditujukeun "ku supaya anjeun tiasa percanten yén Isa nyaéta Al Masih, Putra Allah, sareng ku iman anjeun tiasa gaduh hirup dina namina" (Yohanes 20,31). Fokus utama Injil nyaéta pikeun ngajarkeun warta anu saé ngeunaan Jurusalamet sareng karahayon anu dipasihan anjeunna.

Sanaos John dina Kasalametan 31 disimpen (Hirup) dihubungkeun sareng nami Yesus, urang Kristen nyarios yén disimpen ku maotna Yesus. Pernyataan anu singket ieu leres dugi ka ayeuna, tapi ngan ningali kasalametan ka pupusna Yesus tiasa ngaleungitkeun kasampurnaan saha anjeunna sareng naon anu anjeunna laksanakeun pikeun kasalametan urang. Kajadian dina Minggu Suci ngingetkeun yén pupusna Yesus - kumaha ogé penting - kedahna katingali dina kontéks anu langkung lega, anu ngalangkungan nitis Gusti urang, pupusna, jadian sareng naékna. Éta kabéh penting, tonggong ngaitkeun hubungan tonggongna pikeun nyalametkeun - hasil anu méré urang hirup dina namina. Janten dina Minggu Suci, ogé salami sataun, urang hoyong ningal Yesus salaku karya panebusan anu sampurna.

nitis

Kalahiran Yesus sanes lahir poean anu biasa. Salaku unik dina unggal hal, éta nyiptakeun mimiti Inkarnasi na Gusti Diri, sareng kalahiran Yesus, Allah sumping ka urang salaku manusa dina cara anu sami sareng sadaya manusa anu dilahirkeun saprak Adam. Sanaos anjeunna tetep kumaha anjeunna, Putra Abadi Gusti nampi hirup manusa sacara total - ti mimiti dugi ka dugi, dugi ka maot. Salaku jalma, anjeunna lengkep Gusti sareng lengkep manusa. Dina pernyataan anu langkung ageung ieu urang mendakan artos anu abadi anu pantes dihargai anu sami.

Kalayan jelmaan na, Putra anu langgeng Gusti sumping kaluar tina kalanggengan sareng salaku manusa kaluar tina daging sareng getih kana ciptaan-Na, anu dikawasa ku waktos sareng rohangan. "Sareng Firman janten daging sareng cicing di antawis urang, sareng urang ningali kamulyaan na, hiji kamulyaan sapertos hiji-hijina putra Bapa, pinuh rahmat sareng bebeneran" (Yohanes 1,14). Mémang, Yesus mangrupikeun jalma nyata dina sadayana umat manusa, tapi dina waktos anu sareng anjeunna ogé lengkep ka Gusti - dina hakekatna sareng Bapa sareng Roh Suci. Kalahiranna nedunan seueur ramalan sareng nyiptakeun janji kasalametan urang.

Dosa anu henteu lekasan sareng kalahiran Yesus - éta dilanjutan saluareun kahirupan sadunya sareng ayeuna langkung sadar kalayan kahirupan manusa anu Maha Suci. Ari diangkat (nyaéta, nitis) Putra Allah tetep dina dasarna sami sareng Bapa sareng Roh Suci - hakékatna anu lengkep sareng hadir, anu masihan hirupna salaku manusa anu unik hartina. Ku sabab kitu saurna di Rum 8,3: 4: "Kanggo naon anu teu mungkin pikeun hukum sabab lemah ku daging éta, Gusti nyalira: Anjeunna ngutus putrana dina bentuk daging anu dosa sareng demi dosa sareng ngahukum dosa. dina daging, supaya kaadilan ditungtut ku hukum bakal kaeusi ku urang, anu ayeuna urang hirup henteu nurut kana daging, tapi numutkeun sumanget ”- Paulus ogé ngajelaskeun yén" kami bakal disalametkeun ku hirupna " (Roma 5,10).

Hirup sareng karya Yesus sacara saling nyalin - dua bagian tina nitis. Gusti-Manusa Yesus mangrupikeun imam anu luhur sareng mediator antara Allah sareng manusa. Anjeunna janten bagian tina sipat manusa sareng nyababkeun kaadilan ka umat manusa ku ngalaksanakeun kahirupan teu dosa. Kanyataan ieu ngamungkinkeun urang ngartos kumaha anjeunna tiasa ngokolakeun hubungan, boh sareng Allah sareng jalma-jalma. Sanaos urang biasana ngagungkeun kalahiranna nalika Natal, kajadian dina sadayana hirupna sok bagian tina pujian sagala-buleud kami - sanajan dina Minggu Suci. Hirupna nyungkabkeun hubungan alam kasalametan urang. Yesus, dina bentuk dirina, nyangking Alloh sareng umat manusa babarengan dina hubungan anu sampurna.

Tod

Sababaraha nyalahkeun éta pernyataan singget yén urang disalametkeun ku maotna Yesus ka salahna nyalahkeun yén maotna mangrupikeun korban panebusan anu nyababkeun ka rahmatna Gusti. Kuring ngadoakeun yén urang sadayana bakal ngartos kakurangan pamikiran ieu.

TF Torrance nyerat yén dina pupusna Yesus, dipasihan pamahaman anu leres ngeunaan korban Prajanjian Lama, urang henteu ngartos panyayuhan kafir pikeun pangampura, tapi kasaksian anu kuat ngeunaan pangersa Allah anu ramah (Pendamaian: The Person and Work of Kristus, p. 38-39). Upacara korban Pagan didasarkeun kana prinsip pamaluruhan, sedengkeun sistem korban Israél dumasar kana prinsip pangapeungan sareng rekonsiliasi. Daripada milarian pangapunten ngaliwatan kurban pangurbanan, urang Israil ningali diri dikuatkeun ku Gusti Allah pikeun dibebaskeun tina dosa-dosa maranéhanana sareng dibeungitkeun sareng anjeunna.

Kurban Israil diciptakeun pikeun mere kasaksian sareng ngungkabkeun cinta sareng rahmat Allah ku nunjukkeun takdir maot Yesus, anu dirumuskeun dina rekonsiliasi sareng Bapa. Kalayan pupusna, Gusti urang ogé ngalahir Iblis sareng nyandak kakawasaan dirina sorangan: "Kusabab barudak ayeuna daging sareng getih, anjeunna ogé nampi éta sami, ku ku maotna anjeunna bakal ngaleupaskeun kakawasaan anu ngagaduhan wewenang pikeun maot. nyaéta Iblis, sareng nebus jalma anu, liwat sieun maot, kedah janten abdi dina sagala kahirupan » (Ibrani 2,14: 15). Paulus nambihan yén Yesus "kedah maréntahkeun dugi ka Allah nempatkeun sadaya musuh dina kaayaan sukuna". Musuh anu terakhir anu ngancurkeun nyaéta maot » (1 Korinta 15,25: 26). Maot Yesus nunjukkeun aspék panebusan pikeun kasalametan urang.

kahudangan

Dina dinten Minggu Minggu, urang ngagungkeun jadian Yesus, anu nedunan ramalan-ramalan Prajanjian Lama. Hurup ka Ibrani nunjukkeun yén kasalametan Ishak sateuacan maot nunjukkeun kabangkitanana (Ibrani 11,18: 19). Tina buku Yunus urang diajar yén éta "tilu dinten tilu wengi" dina awak lauk ageung (Jon 2, 1). Yesus naroskeun kana kajadian éta ngeunaan pupusna, kuburan, sareng kebangkitanna (Mateus 12,39-40); Mateus 16,4: 21 sareng 2,18; Yokanan 22).

Urang ngagungkeun jadian Yesus sareng kabagjaan hébat sabab ngingetkeun yén maotna henteu acan final. Malahan, éta ngagambarkeun léngkah panengah jalan-jalan ka masa depan - hirup anu langgeng dina komuni sareng Allah. Dina Easter urang ngagungkeun meunangna Yesus ngeunaan maot sareng kahirupan anyar urang bakal gaduh anjeunna. Kami ngarepkeun bungah kalayan waktos Wahyu 21,4 nyarioskeun: «[...] sareng Allah bakal ngusir sadaya tangis tina panonna, sareng maot moal aya deui, atanapi sangsara, jerit atanapi nyeri bakal langkung; sabab anu pangheulana kaliwat. » Kebangkitanana mangrupikeun harepan kasalametan urang.

Ascension

Kalahiran Yesus pupus dina kahirupan sareng hirupna dina waktosna ngakibatkeun pupusna. Tapi, urang henteu tiasa misahkeun pupusna ti kebangkitanna, atanapi henteu tiasa misahkeun kebangkitan anjeunna tina naékna. Anjeunna henteu kaluar tina kuburan pikeun hirup kahirupan manusa. Anjeunna angkat ka Surga dina mulia alam manusa, sareng ngan ukur ieu sareng kagiatan anu saé anu mimiti.

Dina perkenalan kana buku Pendakwah Torrances, Robert Walker nyerat: "Kalayan kebangkitan éta, Yesus nyerep hakekat urang salaku manusa sareng ngajurung aranjeunna ka payuneun gusti sareng komunitas cinta Trinitas." CS Lewis nempatkeun ieu ku cara kieu: "Dina sajarah Kristen, Allah turun sareng ngawitan deui." Warta anu saé anu saé nyaéta Yesus angkat ka urang kalayan dirina. «... sareng anjeunna parantos ngangkat urang sareng nyetél kami di sawarga dina Al Masih Yesus, supaya dina waktos anu badé anjeunna bakal nunjukkeun kabeungharan rahmat-Na ngalangkungan kahadean urang ka Kristus Kristus» (Efesus 2,6: 7).

Lilin, pupus, jadian sareng naékna - aranjeunna sadayana bagéan tina kasalametan urang sahingga ku pujian urang dina Minggu Suci. Milestones ieu nunjuk ka sadaya anu Yesus parantos dilaksanakeun pikeun urang sareng hirupna sareng karyana. Sapanjang taun, hayu urang tingali deui anjeunna sareng naon anjeunna parantos dilakukeun pikeun urang. Éta nangtung pikeun karya kasalametan sampurna.

ku Josep Tkack