Saha lalaki ieu?

Yesus nyalira naros ka murid-muridna ngeunaan idéntitas, anu janten perhatian urang di dieu: "Saha jalma-jalma anu nyebut yén Putra Manusa téh?" Masih aya hubunganana pikeun urang ayeuna: Saha jalma ieu? Naon kawenangan anjeunna? Naha urang kedah percanten ka anjeunna? Yesus Kristus aya di pusat iman Kristen. Urang kedah ngartos jenis jalma naon anjeunna.

Sadaya manusa - sareng seueur deui

Yesus dilahirkeun ku cara normal, ningkat normalna, lapar sareng haus sareng sayah, tuang sareng nginum sareng angon. Anjeunna katingali normal, nyarios basa sapopoé, leumpang normal. Anjeunna ngagaduhan raos: karunya, amarah, kaheranan, sedih, kasieun (Mat. 9,36:7,9; Luk. 11,38; Joh. 26,37; Mat.). Anjeunna ngado'a ka Gusti sakumaha jalma-jalma parantos kitu. Anjeunna nyauran anjeunna saurang manusa, sareng anjeunna ditampi salaku lalaki. Anjeunna manusa.

Tapi anjeunna sapertos jalma anu luar biasa anu saatos naek na, sababaraha anu nampik janten manusa (2 Yohanes 7). Aranjeunna ngira yén Yesus suci pisan yén aranjeunna henteu percanten yén anjeunna aya hubunganana sareng daging, ku kokotor, kesang, fungsi pencernaan, kakurangan daging. Sugan anjeunna ngan ukur "némbongan" salaku jalma, sabab malaikat kadang muncul salaku jalma tanpa leres-leres janten jalmi.

Kontrasna, Perjanjian Anyar netelakeun: Yesus mangrupikeun manusa dina hartos kecap lengkepna. John negeskeun: "Sareng kecap éta dijantenkeun daging ..." (Yohanes 1,14). Anjeunna henteu ngan ukur "némbongan" salaku daging sareng henteu ngan ukur "ngagem" dirina dina daging. Anjeunna janten daging. Yesus Kristus "sumping kana daging" (1 Yohanes 4,2). Kami terang éta, saur Johannes, kusabab kami ningal anjeunna sareng kusabab kami nyabak anjeunna (1 Yohanes 1,1: 2).

Numutkeun ka Paul, Yesus parantos janten "siga lalaki" (Pil. 2,7), "dilakukeun dina hukum" (Gal. 4,4), "dina bentuk daging anu dosa" (Rom. 8,3). Panulis Surat ka urang Ibrani nyatakeun yén anjeunna anu sumping pikeun nyalametkeun manusa kedah janten manusa dina hakékatna: "Kusabab barudak ayeuna daging sareng getih, anjeunna ogé nampi kana ukuran anu sami ... Kusabab éta anjeunna kedah janten siga lanceuk-lanceukna dina sagala hal. " (2,14-17).

Kasalametan urang nangtung atanapi ragrag sareng naha Yesus leres-leres aya na. Peranna salaku pangacara urang, imam besar urang, nangtung atanapi ragrag naha anjeunna leres-leres ngalaman hal-hal manusa (Ibrani 4,15). Malah saatos kabangkitan na, Yesus gaduh daging sareng tulang (Joh. 20,27; Luk. 24,39). Malah dina kamulyaan sawarga, anjeunna tetep manusa (1. Tim. 2,5).

Lakukeun sapertos Gusti

"Saha anjeunna?" Tanya urang Parisi nalika aranjeunna nyaksian yén Gusti ngahampura dosa. "Saha anu tiasa ngahampura dosa tapi ngan ukur Gusti?" (Lukas 5,21.) Dosa mangrupikeun kalepatan ka Gusti; kumaha carana hiji jalma nyarioskeun pikeun Gusti Allah sareng nyarios yén dosa anjeun dihapus, dihapus? Ieu pitenah, ceuk aranjeunna. Yesus terang naon anu aranjeunna raoskeun ngeunaan éta sareng masih ngahampura dosa. Anjeunna malah nyarankeun yén dirina sorangan henteu boga dosa (Yohanes 8,46).

Yesus nyarioskeun yén anjeunna bakal linggih di belah katuhu Allah di sawarga - klaim anu sanés yén imam Yahudi katelah nyiksa (Matthum 26,63-65). Anjeunna ngaku anjeunna Putra Allah - ieu ogé fitnah, sabab dina budaya éta sacara praktis hartosna janten Gusti (Joh. 5,18; 19,7). Yesus ngaku janten sampurna pisan dina perjanjian sareng Allah anu ngan ukur ngalaksanakeun anu dipikahoyong ku Gusti (Yohanes 5,19). Anjeunna ngaku salah sahiji sareng ramana (10,30), anu para imam Yahudi ogé nganggap pitenah (10,33). Anjeunna ngaku janten dewa saperti anu sadaya anu ningali anjeunna ningali bapakna (14,9; 1,18). Anjeunna ngaku tiasa ngirim Roh Suci (16,7). Anjeunna ngaku tiasa ngirim malaikat (Mateus 13,41).

Anjeunna terang yén Gusti mangrupikeun hakim dunya sareng sakaligus nyatakeun yén Gusti parantos masrahkeun hukuman ka anjeunna (Yohanes 5,22). Anjeunna ngaku yén tiasa ngangkat tina mayit, kalebet nyalira (Yohanes 5,21; 6,40; 10,18). Anjeunna nyatakeun yén kahirupan dulur sadayana gumantung kana hubungan sareng anjeunna, Yesus (Matthum 7,22-23). Anjeunna pikir kecap Musa kedah dilengkepan (Matthum 5,21-48). Anjeunna ngajelaskeun dirina salaku PANGERAN dina Sabat - tina hukum anu dipasihkeun ku Gusti! (Mat. 12,8) Upami anjeunna "ngan ukur manusa", éta bakal janten ajaran anu sombong, dosa.

Tapi Yesus nyokong kecap-Na ku karya-karya anu luar biasa. "Percanten ka kuring yén kuring aya di Rama sareng Rama anu aya di kuring; lamun henteu, percanten ka abdi demi karya " (Yohanes 14,11). Kaajaiban moal tiasa maksa saha waé pikeun percanten, tapi aranjeunna tetep tiasa janten "bukti kaayaan" anu kuat. Pikeun nunjukkeun yén anjeunna ngagaduhan kawenangan pikeun ngahampura dosa, Yésus nyageurkeun jalma lumpuh (Luk. 5, 17-26). Mujizatna ngabuktikeun yén naon anu anjeunna nyarioskeun ngeunaan dirina leres. Anjeunna ngagaduhan langkung ti kakuatan manusa kusabab anjeunna langkung seueur tibatan manusa. Klaim ngeunaan dirina - kalayan unggal pitenah anu sanés - didasarkeun kana bebeneran sareng Yesus. Anjeunna tiasa nyarios sapertos Gusti sareng polah siga Gusti sabab anjeunna Allah dina daging.

Gambar na nyalira

Yesus jelas terang identitasna. Jam dua belas anjeunna ngagaduhan hubungan khusus sareng Bapa Surga (Lukas 2,49). Nalika anjeunna dibaptis, anjeunna nguping hiji sora ti langit nyarios: Anjeun mangrupikeun putra karasih (Lukas 3,22). Anjeunna terang anjeunna gaduh misi pikeun ngalengkepan (Luk. 4,43; 9,22; 13,33; 22,37).

Salaku réspon kana kecap Pétrus, "Anjeun Kristus, Putra Allah anu hirup!" Waler Yesus: "Bagja anjeun, Simon, putra Yunus; sabab daging sareng getih henteu ngungkabkeun ieu ka anjeun, tapi Rama kuring anu di surga " (Mat. 16, 16-17). Yesus éta putra Allah. Anjeunna Al Masih, Al Masih - diurutan ku Gusti dina misi anu khusus.

Nalika anjeunna nyauran dua belas murid, hiji kanggo unggal suku Israél, anjeunna henteu ngitung diri diantara dua belas. Anjeunna luhureun aranjeunna kusabab anjeunna langkung luhur Israil. Anjeunna mangrupikeun panyipta sareng pembina Israil anu énggal. Dina sakramén, anjeunna ngungkabkeun dirina salaku dasar tina perjanjian anyar, hubungan anyar sareng Allah. Anjeunna ningali dirina salaku pokus naon anu dilakukeun ku Gusti di dunya.

Yesus wani polemikikeun ngalawan tradisi, ngalawan hukum, ngalawan Bait Allah, ngalawan aparat agama. Anjeunna naros ka murid-muridna pikeun nyingkahkeun sagala rupa sareng nuturkeun anjeunna, nempatkeun anjeunna pangpayunna dina kahirupan aranjeunna, janten leres-leres satia ka anjeunna. Anjeunna nyarios sareng kawenangan Gusti - sareng dina waktos anu sami nyarios sareng kawibawaan nyalira.

Yesus percaya yén nubuatan Perjanjian Lawas ditepikeun dina Anjeunna. Anjeunna mangrupikeun hamba anu sangsara anu kedah maot pikeun nebus jalma tina dosa-dosa na (Yes. 53,4-5 sareng 12; Mat. 26,24; Mark. 9,12; Luk. 22,37; 24, 46). Anjeunna pangéran karapihan anu sakuduna ngalih ka Yérusalèm dina kalde (Sach. 9,9-10; Matth. 21,1-9). Anjeunna Putra Manusa anu kedahkeun sagala kakuatan sareng kekerasan (Dan. 7,13-14; Mat. 26,64).

Hirupna sateuacan

Yesus ngaku parantos cicing sateuacan Ibrahim sareng nyatakeun "kakirangan waktos" ieu dina formulasi klasik: "Satemenna, saéstuna, kuring nyarios ka anjeun: Sateuacan Ibrahim janten, abdi" (Yohanes 8,58). Kitu deui imam-imam Yahudi percaya yén Yesus ngonsumsi hal-hal ketuhanan sareng badé ngalungkeun anjeunna (Ayat 59). Kalimah "Kuring" ngagema Budalan 2:3,14, dimana Gusti ngungkabkeun nami-Na ka Musa: "Anjeun kedah nyarios ka urang Israil: [Anjeunna] 'Kami' parantos ngutus kuring ka anjeun" (Tarjamahan Elberfeld). Yesus nyandak nami ieu nyalira di dieu. Yesus negeskeun yén "sateuacan dunya ieu" anjeunna dibagi kamulyaan sareng Rama (Yohanes 17,5). Johannes nyarios yén urang aya nalika awal waktos: sapertos kecap (Yohanes 1,1).

Sareng ogé di Yohanes anjeun tiasa maca yén "sagala rupa" didamel ku kecap (Yohanes 1,3). Bapana nyaéta anu parancang, kecap panyipta, anu ngalaksanakeun rencana anu direncanakeun. Sadayana dilakukeun ku sareng anjeunna (Kol. 1,16; 1. Kor. 8,6). Ibrani 1,2 nyarios yén Allah "ngadamel dunya" ngalangkungan Putra.

Dina urang Ibrani sapertos dina Surat ka Kolosa disebut yén Putra "mawa" jagad raya, yén "diwangun" dina anjeunna (Hebr. 1,3; Kol. 1,17). Duanana nyarios ka urang yén anjeunna "gambar tina Allah anu henteu katingali" (Kol. 1,15), "gambar mahlukna" (Ibrani 1,3).

Saha jesus Anjeunna hiji dewa anu janten daging. Anjeunna anu pencipta sadaya hal, pangeran kahirupan (Kisah 3,15). Anjeunna katingalna sapertos Gusti, gaduh kamulyaan sapertos Gusti, gaduh kakuatan sapertos ngan Gusti anu gaduh. Teu heran murid-murid sumping kana kacindekan yen anjeunna ilahi, Allah anu aya dina daging.

Pantes ibadah

Konsepsi Yesus lumangsung dina cara gaib (Mateus 1,20; Lukas 1,35). Anjeunna hirup tanpa kantos dosa (Ibrani 4,15). Anjeunna sampurna, tanpa cacad (Heb. 7,26; 9,14). Anjeunna henteu ngalakukeun dosa (1. Petr. 2,22); teu aya dosa di anjeunna (1. Yohanes 3,5); anjeunna henteu terang ngeunaan dosa naon (2 Korinta 5,21). Entong kumaha kuatna godaan éta, Yesus sok gaduh kahayang anu langkung kuat pikeun nurut ka Allah. Misi na ngalaksanakeun kersa Pangéran (Heb 10,7).
 
Jalma-jalma nyembah Yesus dina sababaraha kasempetan (Mat. 14,33; 28,9 sareng 17; Joh. 9,38). Malaikat teu tiasa disembah (Wahyu 19,10), tapi Yesus ngantepkeun. Leres, para malaikat ogé nyembah Putra Allah (Ibrani 1,6). Sababaraha doa langsung direspon ka Yesus (Rasul 7,59-60; 2 Korinta 12,8; Wahyu 22,20).

Perjanjian Anyar muji ka Yesus Kristus anu luhur pisan, kalayan formula anu biasana disayogikeun pikeun Gusti: "Muji ka anjeunna salamina salamina! Amin " (2. Tim. 4,18; 2. Petr. 3,18; Wahyu 1,6). Anjeunna kagungan gelar panguasa anu pangluhurna anu tiasa dilélér (Ef. 1,20: 21). Upami urang nyauran anjeunna Gusti, éta henteu seueur.

Dina Wahyu Gusti sareng Anak Domba sami-sami muji, anu nunjukkeun sasaruaan: "Sing saha anu linggih dina tahta sareng ka Domba janten puji sareng hormat sareng pujian sareng kakuatan anu salamina!" (Wahyu 5,13). Putra kedah diajenan ogé ka bapa (Yohanes 5,23). Gusti sareng Yesus sami disebat Alfa sareng Omega, awal sareng akhir sadaya hal (Wahyu 1,8 & 17; 21,6; 22,13).

Petikan Perjanjian Old ngeunaan Gusti sering dicandak dina Perjanjian Anyar sareng dilarapkeun ka Yesus Kristus.

Salah sahiji anu paling penting nyaéta petikan ngeunaan ibadah ieu:
"Éta sababna Gusti ogé ngagungkeun anjeunna sareng masihan anjeunna nami anu saluhureun sadaya nami, sahingga dina nami Isa sadayana anu aya di sawarga sareng di bumi sareng di handapeun bumi kedah sujud sareng unggal basa kedah ngaku, yén Yesus Kristus nyaéta Gusti, pikeun kamulyaan Allah Rama " (Pil. 2,9-11; aya cutatan tina Yes. 45,23). Yesus dipasihan kahormatan sareng hormat anu ceuk Yesaya kedah dipasihkeun ka Allah.

Yesaya nyarios aya ngan ukur hiji Juru Salamet - Gusti (Nyaéta 43:11; 45,21). Paul jelas terang yén Gusti Juru Salamet, tapi ogé yén Isa Juru Salamet (Tit. 1,3; 2,10 & 13). Ayeuna aya Juru Salamet atanapi dua? Kristen awal nyimpulkeun yén Bapa nyaéta Gusti sareng Isa mangrupikeun Gusti, tapi ngan ukur aya hiji Allah sahingga ngan ukur hiji Juru Salamet. Bapa sareng putra dasarna salah (Gusti), tapi bénten jalma-jalma.

Sababaraha bagian Perjanjian Anyar anu sanés ogé nyebut Yesus Gusti. Yohanes 1,1: 18: "Gusti éta kecap." Ayat: "Teu aya anu kantos ningali Gusti; hiji-hijina anu Gusti sareng aya dina rahim Rama, anjeunna ngumumkeun anjeunna ka urang. "Yesus mangrupikeun Gusti-Jalma anu masihan ka Kami Rama (anjeunna) nyanggakeun. Saatos dihirupkeun deui, Thomas ngakuan Yesus salaku Gusti: "Thomas ngajawab sareng nyarios ka anjeunna: Gusti sareng Gusti abdi!" (Joh. 20,28.)

Paul nyarios yén bapa karuhun anu hébat sabab ti aranjeunna "Kristus asalna numutkeun daging, anu Gusti langkung ti sadayana, muji salamina. Amin " (Rom. 9,5). Dina serat ka urang Ibrani, Gusti nyalira namina putra "Gusti" dina cutatan: "'Gusti, tahta anjeun langgeng sareng salamina ...'" (Ibrani 1,8).

"Kanggo di anjeunna [Al Masih]," saur Paul, "sapinuhna Kapamimpinan dumuk dina awak" (Kol. 2,9). Yesus Kristus sapinuhna Gusti sareng masih dinten ayeuna ngagaduhan "bentuk awak". Anjeunna gambar anu persis sareng Gusti - Gusti ngadamel daging. Upami Yesus ngan ukur manusa, moal salah upami urang percanten ka anjeunna. Tapi kumargi anjeunna ilahi, urang dititah percanten ka anjeunna. Anjeunna dipercaya tanpa sarat sabab anjeunna Allah.
 
Nanging, tiasa nyasabkeun nyarios, "Yesus nyaéta Gusti" siga dua istilah éta ngan saukur tiasa ditukeurkeun atanapi sinonim. Di hiji sisi, Yesus manusa, sareng, di sisi anu sanésna, Yesus sanés Gusti "sadayana". "Gusti = Isa", persamaan ieu cacat.

Dina kaseueuran kasus, "Gusti" hartosna "Rama", sareng ku sabab kitu Alkitab rada jarang namina Yesus Gusti. Tapi istilah éta tiasa leres dilarapkeun ka Yesus, sabab Yesus anu ketuhanan. Salaku Putra Allah, anjeunna mangrupikeun jalma dina dewa segitiga. Yesus mangrupikeun Pribadi Allah anu ngalangkungan hubungan antara Gusti sareng umat manusa didirikeun.

Pikeun urang, ketuhanan Yesus penting pisan, sabab nalika anjeunna ketuhanan anjeunna leres-leres tiasa ngungkapkeun Gusti ka urang (Joh. 1,18; 14,9). Ngan ukur hiji jalma anu tiasa ngahampura dosa-dosa urang, nebus urang, ngarujuk deui diri ka Gusti. Ngan hiji jalmi anu tiasa janten tujuan iman urang, Gusti, anu urang ngagaduhan kasatiaan anu terbatas, Jurusalamet, anu urang nyembah dina lagu sareng doa.

Sadayana manusa, sadayana Gusti

Sakumaha tiasa ditingali tina rujukan anu dikutip, "Gambar Yesus" dina Alkitab disebarkeun dina batu mosaik dina sapanjang Perjanjian Anyar. Gambarna saluyu, tapi teu aya dina hiji tempat. Garéja mimiti kedah nempatkeun éta babarengan ti blok wangunan anu aya. Tina wahyu Alkitab anjeunna narik kasimpulan ieu:

• Yesus intina Gusti.
• Yesus intina manusa.
• Ngan aya hiji Gusti.
• Yesus mangrupikeun jalma anu aya di Gusti ieu.

Déwan Nicaea (325) nyerat ketuhanan Yesus, Putra Allah, sareng identitas pentingna sareng Rama (Nicene Syahadat).

Déwan Chalcedon (451) nambihan yén anjeunna ogé manusa:
"Gusti urang Yesus Kristus mangrupikeun Putra anu sami; sarua sampurna dina ketuhanan sareng sampurna sami dina manusa, sadayana Gusti sareng manusa sadayana ... ditampi ti Rama kuno pikeun ketuhananana sareng ... nampi ti Virgin Mary pikeun kamanusaanana; hiji-hiji sami sareng Kristus, Putra, Gusti, ngan ukur ngalahirkeun, dikenalkeun dina dua alam ... anu ngahijina teu aya bédana antara alam, tapi sipat masing-masing alam dijaga sareng ngahiji dina hiji jalma. "

Bagéan anu terakhir dipasihan sabab sababaraha jalma nyatakeun yén sifat-sifatna Gusti nyorong sifat manusa ka Yesus dina latar tukang dugi ka Yesus henteu leres-leres manusa. Batur nyatakeun yén dua sifat éta ngahiji pikeun ngabentuk katilu, nyaéta yén Yesus henteu ilahi sareng manusa ogé. Henteu, bukti alkitab nunjukkeun yén Yesus éta sadayana manusa sareng sadaya Allah. Sareng Garéja ogé ngajarkeun éta ogé.

Kasalametan urang gumantung kana kanyataan yén Yesus aya sareng duanana manusa sareng Gusti. Tapi kumaha Putra suci Allah janten manusa anu nyandak wujud daging dosa?
 
Pertanyaanana timbul sabab kusabab manusa sapertos anu urang tingali ayeuna asa teu korup. Ieu sanes kumaha Gusti nyiptakeunana. Yesus nunjukkeun ka urang kumaha manusa tiasa sareng anu kedah kabeneran. Anu mimiti, anjeunna nunjukkeun ka kami hiji jalma anu gumantung pisan ka bapa. Éta kumaha kumaha kedahna sareng umat manusa.

Anjeunna ogé nunjukkeun ka urang naon anu sanggup ku Allah. Anjeunna tiasa janten bagian tina ciptaanana. Anjeunna tiasa ngahambat celah antara anu teu diciptakeun sareng anu diciptakeun, antara anu suci sareng anu dosa. Urang panginten panginten moal mungkin; pikeun Gusti éta mungkin.

Sareng pamustunganana, Yesus nunjukkeun ka urang kumaha kamanusaan dina ciptaan anyar. Nalika anjeunna mulih sareng urang diangkat, urang bakal siga anjeunna (1 Yohanes 3,2). Urang bakal boga hiji awak, sapertos awakna anu dituju (1 Kor. 15,42-49).

Yesus mangrupikeun pelopor urang, anjeunna nunjukkeun yén jalan ka Allah ngarah ngalangkungan Yesus. Kusabab anjeunna manusa, anjeunna karasaeun ku kalemahan urang; sabab anjeunna Gusti, anjeunna tiasa nyarios sacara épéktip pikeun urang di sisi katuhu Allah. Kalayan Yesus salaku Jurusalamet urang, urang tiasa yakin yén kasalametan urang pasti.

ku Michael Morrison


pdfSaha lalaki ieu?