Saha éta Yesus sateuacan sateuacan ngalahir?

Naha Yesus aya sateuacan anjeunna manusa? Saha atanapi naon Yesus sateuacan ngajelma na? Naha anjeunna Déwa Perjanjian Old? Pikeun ngartos saha Yesus, urang mimiti kedah ngartos kana doktrin dasar Tritunggal Ngartos (Trinitas). Alkitab ngajarkeun yén Allah mangrupikeun hiji sareng ngan ukur hiji mahluk. Ieu nyarioskeun ka urang yén saha atanapi naon ogé Yesus sateuacan anjeunna janten manusa, anjeunna moal tiasa janten Gusti anu misah ti Bapa. Sanaos Tuhan mangrupikeun mahluk, Anjeunna parantos aya salilana di tilu jalma anu sami sareng abadi anu ku urang terang salaku Bapa, Putra sareng Roh Suci. Pikeun ngartos kumaha pangajaran Trinity ngajelaskeun hakekatna Gusti, urang kudu tetep émut bédana antara kecap-kecap anu jadi jalma. Bédana dikedalkeun sapertos kieu: Aya ngan hiji hal ti Gusti (nyaéta mahluk-Na), tapi aya tilu anu aya dina hiji mahluk Allah, nyaéta, tilu jalma ilahi - Bapa, Putra sareng Roh Suci.

Mahluk anu urang nyebat Gusti anu gaduh hubungan anu langgeng dina dirina tina bapa ka putra. Pun bapa parantos bapa sareng bapa parantos sok janten putra. Sareng tangtosna Roh Suci sok aya anu Roh Suci. Hiji jalma dina déwa henteu sateuacanna anu sanés, sareng ogé salah sahiji jalma anu langkung handap pikeun alam anu sanés. Katiluna jalmi - Bapa, Putra sareng Roh Suci - ngabagi hiji mahluk Allah. Doktrin Trinitas ngécéskeun yén Yesus henteu diciptakeun sawaktu sateuacan anjeunna janten manusa, tapi aya salaku Allah salamina.

Janten aya tilu pilar ngeunaan faham Trinitas ngeunaan sifat Allah. Anu mimiti, aya ngan ukur hiji Gusti anu leres, nyaéta PANGERAN (YHWH) Perjanjian Old atanapi Theos of New Testament nyaéta - pencipta sadaya anu aya. Rukun kadua tina ajaran ieu nyaéta yén Allah diwangun ku tilu jalmi, nyaéta Bapa, Putra sareng Roh Suci. Ari bapa henteu putra, putra sanés bapa atanapi Roh Suci, sareng Roh Suci sanés bapa atanapi putra. Rukun katilu masihan kami tilu ieu béda (tapi henteu misah ti silih), tapi sami-sami ngabagi hiji makhluk ilahi, Allah, sareng anu sipatna abadi, sami sareng sipat anu sami. Kukituna Allah mangrupikeun hiji mahluk sareng hiji mahluk, tapi anjeunna eksis di tilu jalma. Urang kedahna ati-ati henteu ngarti jalma-jalma ka Katuhanan salaku jalma di alam manusa, dimana hiji jalma dipisahkeun ti anu sanés.

Ayeuna diakui yén aya hal ngeunaan Trinity salaku Tuhan saluareun pamahaman urang anu kawates. Kitab Suci henteu ngajelaskeun ka urang kumaha mungkin yen hiji Tuhan tiasa aya salaku Trinitas. Éta ngan ukur negeskeun yén ieu masalahna. Diaku, sigana hésé pikeun urang manusa ngartos kumaha bapa sareng putra tiasa janten salah sahiji. Kukituna, perlu yén urang jaga béda-béda antara jalma sareng yén diajar yén Trinity ngajadikeun. Bédana ieu nyarios yén urang aya bédana antara jalan Gusti anu hiji sareng jalan Anjeunna anu tilu. Kantun nempatkeun, Gusti mangrupikeun panggih sareng tilu jalma. Upami urang jaga bedana ieu dina pikiran urang bahasan, urang bakal nyingkahan semu (tapi henteu leres) kontradiksi dina bebeneran Alkitab yén Allah mangrupikeun mahluk dina tilu jalma - Bapa, Putra sareng Roh Suci - disaruakeun.

Analogi fisik, sanaos anu teu sampurna, tiasa nyababkeun urang langkung saé. Ngan aya hiji lampu murni - lampu bodas. Tapi lampu bodas tiasa dirobih jadi tilu warna utama - beureum, héjo sareng biru. Masing-masing tina tilu warna utami henteu leupas tina warna utama sanés - aranjeunna kalebet dina hiji lampu, bodas. Aya ngan ukur hiji lampu anu sampurna, anu urang nyebat lampu bodas, tapi lampu ieu ngandung tilu warna anu béda tapi henteu misah.

Penjelasan di luhur méré urang yayasan penting tina Trinity, anu masihan urang perspektif pikeun ngarti saha atanapi naon Yesus sateuacan anjeunna janten manusa. Sakali urang ngartos hubungan anu parantos aya dina hiji Tuhan, urang tiasa neraskeun jawaban kana sual saha Yesus sateuacan anjeunna janten manusa sareng kalahiran fisikna.

Hakekat Yesus sareng pre-eksistis dina Injil Yohanes

Pra-Kristus tos jelas dijelaskeun dina Yohanes 1,1: 4-1,2. Dina awal aya Kecap, sareng Firman aya sareng Gusti, sareng Allah mangrupikeun Firman. 1,3 Sarua sareng Gusti Allah di awal. 1,4 Sagala hal dilakukeun ku anu sami, sareng tanpa sami, euweuh anu dilakukeun dilakukeun. 14 Hirup aya dina Anjeunna…. Ieu kecap atanapi logo dina basa Yunani anu janten manusa dina Yesus. Ayat: sareng Firman janten daging sareng cicing di antawis urang ...

Firman anu abadi, henteu diciptakeun anu mangrupikeun Gusti Allah, sareng tetep janten salah sahiji jalma Gusti, aya sareng Gusti Allah janten mahluk manusa. Catet yén Firman ieu Gusti sareng janten manusa. Kecap henteu kantos wujud, nyéta, henteu janten kecap. Anjeunna salawasna Firman atanapi Gusti. Ayana kecap aya sajajalan. Eta geus salawasna aya.

Sakumaha Donald Mcleod ngécéskeun dina The Person of Kristus: Anjeunna dikirim salaku hiji anu parantos ngagaduhan, teu salah anu dilaksanakeun ku dikirim (P. 55). Mcleod terus: Dina Perjangjian Anyar, ayana Yesus nyaéta tuluyan tina ayana saméméhna atanapi sateuacanna salaku mahluk sawarga. Kecap anu cicing di antawisna sami sareng kecap anu aya sareng Gusti. Al Masih anu dipanggihan dina bentuk manusa mangrupikeun Dzat anu sateuacanna aya dina wujud Allah (P. 63). Éta mangrupikeun Kecap atanapi Putra Allah anu nampi daging, sanés Bapa atanapi Roh Suci.

Saha Yahweh

Dina Perjanjian Old, nami anu paling umum pikeun Allah nyaéta Yéhuwa, anu asalna tina konsonan Ibrani YHWH. Anjeunna mangrupikeun nami nasional pikeun Gusti Allah, anu langgeng, anu nyipta diri. Ku lila, urang Yahudi ningali nami Gusti YHWH, sakumaha sakedik teuing pikeun nyarios. Kecap Ibrani adonai (Sir), atanapi Adonai, dianggo waé. Ieu sababna kecap janten Lord dina Luther Bible, salaku conto (dina huruf kapital) dianggo dimana YHWH nembongan dina tulisan Ibrani. Yahya mangrupikeun nami anu paling umum pikeun Gusti anu aya dina Perjanjian Old - éta dianggo langkung ti 6800 kali dina rujukan anjeunna. Ngaran sanésna pikeun Tuhan dina Perjanjian Old nyaéta Elohim, anu dianggo langkung ti 2500 kali, sapertos dina frasa God the Lord (YHWHElohim).

Aya seueur naskah dina Perjangjian Anyar dimana panulis ngarujuk kana pernyataan anu dijéntrékeun ka Yéhuwa dina Perjanjian Lama. Ieu prakték panulis Perjanjian Anyar pisan umum anu urang tiasa sono pentingna. Ku cara nempatkeun Yéhun anu ditulis ku Yesus, panulis ieu nunjukkeun yén Yesus éta Mésias atanapi Gusti anu janten daging. Tangtosna, urang henteu kedah kaget yén panulis ngajantenkeun ngabandingkeun ieu kusabab Isa nyalira yén petikan dina Perjangjian Old nunjukkeun ka anjeunna (Lukas 24,25-27; 44-47; Yohanes 5,39-40; 45-46).

Isa teh Eimi

Dina Injil Yohanes, Isa ngalahir ka murid-muridna: Ayeuna kuring nyarioskeun ka anjeun sateuacan kajantenan, supados nalika éta kajantenan, anjeun percanten yén kuring (Yohanes 13,19). Ieu frasa anu kuring mangrupikeun tarjamahan ego eimi Yunani. Frasa ieu lumangsung 24 kali dina Injil Yohanes. Sahenteuna tujuh tina pernyataan ieu dianggap mutlak kusabab henteu dituturkeun ku kalimat sapertos dina Yohanes 6,35 Kuring Roti Hawa. Dina tujuh kasus mutlak ieu henteu aya pernyataan kalimat sareng sim kuring nyaéta di tungtung kalimat. Ieu nunjukkeun yén Yesus ngagunakeun frasa ieu salaku nami pikeun nunjukkeun saha anjeunna. Tujuh angka nyaéta Yohanes 8,24.28.58:13,19, 18,5.6:8;; sareng.

Upami urang angkat ka Yesaya 41,4: 43,10; 46,4 sareng, urang tiasa nganggo latar pikeun referensi Yesus ka dirina salaku ego eimi Tingali (Abdi) dina Injil Yohanes. Dina Yesaya 41,4: 43,10, Gusti atanapi PANGERAN nyarios: Éta Kami, Gusti, anu mimiti sareng masih sami sareng anu terakhir. Dina Yesaya anjeunna nyarios: Kuring, abdi Gusti, sareng engké dicarios: Anjeun saksi kuring, saur Gusti, sareng kuring Gusti (V.12). Dina Yesaya 46,4 Gusti nunjuk (PANGERAN) kéngingkeun sorangan salaku Kami.

Frasa Ibrani Kuring éta nyaéta dina versi Yunani tina Kitab Suci, Septuagint (anu para rasul anu dianggo) dina Yesaya 41,4: 43,10; 46,4 sareng ditarjamahkeun sareng frasa ego eimi. Éta sigana jelas yén Isa ngadamel geuning kuring mangrupikeun pernyataan salaku rujukan ka dirina kumargi aranjeunna langsung sareng Gusti (Tuhuman) pernyataan ngeunaan diri anjeun dina Yesaya. Mémang, John nyarios yén Yésus nyebatkeun yén anjeunna Gusti Allah dina daging (Ayat Yohanes 1,1.14, anu ngenalkeun Injil sareng nyarioskeun ketuhanan sareng nitis kecap, nyiapkeun kami kanyataan ieu).

Ego eimi Johannes (Kuring) Idéntitas Yesus ogé tiasa disusud deui ka Pangentasan 2, dimana Gusti ngidentipikasi dirina salaku Kami. Aya urang baca: Gusti [Édoh elohim] nyarios ka Musa: AYA AKU AKAN AKU KUMENTAKAN [a. Ü. Abdi anu urang]. Saur saurna, Maka uing bakal ngucapkeun ka urang Israil: 'Kuring bakal jadi' [Anu Abdi], Anjeunna ngutus abdi ka anjeun. (V.14). Kami parantos ningali yén Injil Yohanes ngajantenkeun hubungan anu jelas antara Isa sareng Yéhuwah, nami Gusti Allah dina Perjanjian Lama. Tapi urang ogé kedah dicatet yén Yohanes teu sami sareng Yesus (sapertos Injil anu sanésna henteu). Salaku conto, Isa ngado'a ka Bapa (Yohanes 17,1: 15). John ngartos yén putra henteu béda ti bapak - sareng anjeunna ningali yén duanana béda sareng Roh Suci (Yohanes 14,15.17.25; 15,26). Ti saprak kitu, John ngidentipikasi Yesus salaku Gusti atanapi Yéhuwa mangrupikeun (nalika urang ngémutan kana basa Ibrani, ngaran Perjanjian Lama), panjelasan Trinitas ngeunaan sipat Allah.

Hayu urang ngalangkungan ieu deui kusabab éta penting. Jajang ngulang deui idéntitas Yesus ngeunaan dirina salaku AM AM tina Perjanjian Lama. Kusabab ngan aya hiji Tuhan sareng Yohanes ngartos ieu, urang ukur tiasa nyimpulkeun yén kedah aya dua jalma anu ngabagi hiji mahluk Allah (Kami ningal yén Yesus, Putra Allah, béda sareng Bapa). Kalayan Roh Suci, ogé dibahas ku Yohanes dina Bab 14-17, urang gaduh dasar tina Trinity. Pikeun ngaleungitkeun ragu ngeunaan identitas John ngeunaan Yéhuwa sareng Yéhuwa, urang tiasa nyarioskeun Yohanes 12,37: 41, dimana éta:

Sareng sanaos anjeunna ngadamel tanda-tanda sapertos kitu di panon, aranjeunna henteu percanten ka anjeunna, 12,38 paribasa nabi Yesaya, anu cenah: "Gusti, anu percanten ka da'wah kami? Sareng saha anu panangan Gusti diturunkeun? » 12,39 Ku sabab kitu aranjeunna moal percanten, sabab Yesaya deui nyarios: "12,40 Anjeunna buta panon sareng ngajegerkeun ati, supados aranjeunna moal ningali sareng panon na paham sareng ngarobah kana haté, sareng kuring bakal nulungan aranjeunna ". 12,41:53,1 Yesaya nyarioskeun ieu kusabab anjeunna ningali kamulyaan na nyarioskeun Anjeunna. Kutipan di luhur anu dianggo ku John nyaéta ti Yesaya 6,10 sareng. Rosululloh mimitina nyarioskeun kecap-kecap ieu kalayan rujukan ka PANGERAN. John nyatakeun yén anu leres-leres ningal Yesaya nyaéta kamulyaan Yesus sareng yén anjeunna ngobrolkeun anjeunna. Janten pikeun rasul John, Yesus mangrupikeun PANGERAN dina daging; sateuacan anjeunna ngalahir, anjeunna dikenal salaku Yéhuwa.

Yesus nyaéta Gusti tina Perjanjian Anyar

Tandaan dimimitian Injilna ku nyarioskeun yén éta Injil Yesus Kristus "Putraning Allah" (Markus 1,1). Anjeunna teras dikutip tina Malachi 3,1: 40,3 sareng Yesaya 1,3: 40,3 dina kecap-kecap ieu: Sakumaha anu ditulis dina nabi Yesaya: "Lah, kuring ngutus utusan ku saderek, anu nyiapkeun jalanna anjeun." «XNUMX Éta sora daérah di gurun: nyiapkeun jalan Pangéran, ngadamel naék!». Tangtosna, Pangéran di Yesaya nyaéta PANGERAN, nami Gusti Israil anu tos-aya.
 
Sakumaha anu nyatakeun di luhur, Tanda kutip bagian kahiji Malachi 3,1: Lah, kuring badé ngirim utusan pikeun nyiapkeun jalan pikeun kuring (utusan nyaéta Yohanes Pembaptis). Kalayan salajengna dina Malaékat nyaéta: Sareng lami deui kami bakal sumping ka Bait Allah anu ku PANGERAN anu dipilarian ku anjeun; sareng malaikat perjanjian anu anjeun pikahoyong, lah, anjeunna bakal sumping! PANGERAN tangtos PANGERAN. Ku nyonto bagian kahiji ayat ieu, Tandaan nunjukkeun yén Isa mangrupikeun katetepan naon anu disarioskeun Malaikat ngeunaan Yéhuwa. Markus ngumumkeun Injil, nyaéta yén PANGERAN PANGERAN parantos sumping salaku utusan perjanjian. Tapi, saurna Tandaan, Yéhuwa nyaéta Yesus Gusti.

Ti Roma 10,9: 10-13 urang ngartos yén urang Kristen ngaku yén Isa nyaéta Gusti. Kontéksna dugi ka ayat 2,32 jelas nunjukkeun yén Yesus mangrupikeun Gusti, saha saha jalma kedah nyauran pikeun disalametkeun. Paulus kutipan Yoel pikeun ngantebkeun hal ieu: Saha waé anu bakal nyauran nami Gusti kedah disimpen (V.13). Upami anjeun maca Joel 2,32, anjeun tiasa ningali yén Yesus dicutat tina ayat ieu. Tapi petikan Prajanjian Old nyatakeun yén kasalametan datang ka sadayana anu nyebut nami TUHAN - nami ilahi pikeun Gusti. Pikeun Paul, tangtosna, nya éta Yesus anu urang nyauran pikeun disimpen.

Dina Filipus 2,9: 11-43,23 urang baca yén Isa ngagaduhan nami anu luhur sadaya nami, yén dina namina sadayana dengkul kedah sujud, sareng yén sadaya basa bakal ngaku yén Isa Al Masih Gusti. Paulus ngadasarkeun pernyataan ieu dina Yesaya, dimana urang maca kieu: Kuring parantos sumpah ka diri kuring sareng kabeneran parantos sumping tina sungut kuring, kecap anu kedah tetep: Sadaya dengkul kedah sujud sareng sadaya basa anu sumpah sareng saurna: Kuring ngagaduhan kaadilan sareng kakuatan dina Gusti. Dina konteks Perjanjian Lama, ieu Yéhuwa, Gusti Israil anu nyarioskeun dirina sorangan. Anjeunna PANGERAN anu ngadawuh: Henteu aya deui allah tapi kuring.

Tapi Paulus henteu ragu-ragu nyebatkeun yén sadaya lutuh sujud ka Yesus sareng sadaya basa anu bakal ngaku. Kusabab Paulus ngan ukur percaya ka hiji Dewa, anjeunna kedah ngadamel Yesus sareng Yéhuwa. Hiji mungkin naroskeun patarosan: naha Yesus éta MUHAM, dimana bapakna aya dina Perjanjian Lama? Kanyataanna nyaéta, numutkeun pangertosan Trinitas urang, duanana sareng bapa mangrupikeun putra Pangéran sabab henteu Tuhan (sapertos Roh Suci). Katiluna jalmi ketuhanan - Bapa, Putra sareng Roh Suci - ngabagi hiji mahluk ilahi sareng hiji nami gaib, anu dingaranan Tuhan, theos atanapi PANGERAN.

Hurup ka Ibrani ngahubungkeun Yesus ka Gusti

Salah sahiji pernyataan anu paling jelas yén Yesus ngahubung sareng Yéhuwa, Allah tina Perjanjian Lama, nyaéta Ibrani 1, khususna ayat 8-12. Sababaraha ayat kahiji dina Bab 1 jelas nunjukkeun yén Yesus Kristus, salaku Putraning Allah, tunduk (V.2). Allah ngadamel dunya [alam semesta] ngalangkungan Putra sareng ngadamel anjeunna pewaris sadaya (V.2). Putra nyaéta pantulan kamulyaan sareng gambar na hakekatna (V.3). Anjeunna mawa sagala hal kalayan kecap-Na anu kuat (V.3).
Teras we baca ieu di ayat 8-12:
Nanging ti putra: "Gusti, tahta anjeun salamina sareng anu pernah, sareng setem kabeneran mangrupikeun set karajaan anjeun. 1,9 Anjeun mikacinta kaadilan sareng dibenci polah; ku sabab kitu, ya Allah, Gusti anjeun parantos diurutan anjeun kalayan minyak kabungah sapertos anu henteu nanaon anjeun. » 1,10:1,11 Sareng: «Anjeun, Gusti, ngadegkeun bumi di awal, sareng langit mangrupikeun hasil panangan anjeun. 1,12:1 Aranjeunna bakal sirna, tapi anjeun tetep. Aranjeunna sadayana kabudayaan sapertos jubah; 102,5:7 sareng anjeun bakal gulung aranjeunna sapertos jubah, aranjeunna bakal dirobih sapertos jubah. Tapi anjeun sami sareng taun anjeun moal lekasan. Kahiji, urang kedah dicatet yén bahan dina basa Ibrani 102 asalna tina sababaraha salira. Ayat anu kadua dina pilihan dipetik tina Jabur. Ayat ieu dina Jabur mangrupikeun acuan anu jelas ka Yéhuwa, Allah tina Perjanjian Lama, panyipta sadaya anu aya. Nyatana, sadaya Jabur perkawis Yéhuwa. Tapi surat ka Ibrani nerapkeun materi ieu ka Yesus. Aya ngan ukur hiji kacindekan: Yesus mangrupikeun Gusti atanapi Gusti.

Catet kecap dina miring di luhur. Aranjeunna nunjukkeun yén Putra, Yesus Kristus, disebut duanana Gusti sareng Gusti di Ibrani 1. Kami ogé ningali yén hubungan Yéhuwa sareng anu dirujuk nyaéta, ya Allah, Gusti anjeun. Kukituna, boh addressee sareng addressee mangrupikeun Gusti. Kumaha waé éta ti saprak aya hiji Dewa? Jawaban, tangtosna, aya dina deklarasi Trinitas urang. Bapana nyaéta Gusti sareng putra ogé Gusti. Éta nyaéta dua tina tilu jalmi hiji, Allah, atanapi Yéhuwa dina basa Ibrani.

Ibrani 1 ngagambarkeun Yesus salaku panyipta sareng anu ngadukung jagat raya. Nya sami-sami tetep (V. 12), atanapi basajan, nyaéta, hakekatna anu abadi. Yesus mangrupikeun pasemonna hakekatna Allah (V.3). Ku sabab éta, anjeunna ogé kedah janten Gusti. Teu heran yén panulis surat ka bangsa Ibrani bisa nyandak bagian-bagianna Gusti (Yéhuwa) sareng anujul ka Yesus. James White, dina The Trinity Trinity dina kaca 133-134, siga kieu:

Panulis Surat ka bangsa Ibrani teu aya anu ngahambat ku cara nyandak petikan ieu ti Narman - petikan anu pas anu pas pikeun ngajelaskeun Dzat anu Maha Esa nyalira - sareng ngarujuk kana Yesus Kristus ... Naon hartosna panulis Surat ka Ibrani gaduh salah sahiji Bisa nyandak wacana anu ngan ukur dilarapkeun pikeun Yéhuwa teras ngajelaskeun éta ka Putra Allah, Isa Al Masih? Éta artosna henteu ningali masalah pikeun ngahasilkeun idéntifikasi sapertos kitu sabab percaya yén putra éta mangrupikeun nitis Yéhuwa.

Pra-Yesus dina ayana tulisan Petrus

Hayu urang ningal conto sanés kumaha naskah suci Perjangjian sareng Yesus sareng Yéhuwa, Gusti atanapi Gusti tina Perjanjian Lama. Rasul Petrus ngasongkeun Yesus, batu anu hirup anu ditolak ku manusa, tapi dipilih sareng berharga ku Gusti Allah (1 Peter 2,4). Pikeun nunjukkeun yén Isa mangrupikeun batu anu hirup ieu, anjeunna nyalin tilu bagian handap tina Kitab Suci:

«Lah, kuring neundeun batu permata anu terpilih di Sion; jeung sing saha anu percaya ka Anjeunna, moal isin. ” 2,7 Kanggo anjeun anu iman, éta berharga; pikeun kafir, kumaha oge, "batu anu ditolak ku tukang sareng anu parantos janten batu pojok 2,8 mangrupikeun batu perméstoran sareng batu ngaganggu"; aranjeunna nabrak anjeunna sabab teu percanten kana kecap, anu hartosna aranjeunna dilakukeun (1 Petrus 2,6:8 -).
 
Istilahna asalna tina Yesaya 28,16:118,22, Jabur 8,14: 8,14 sareng Yesaya 8,14. Dina sadaya kasus pernyataan éta nuduhkeun Gusti, atanapi Yahwé, dina kontéks Perjanjian Old na. Kitu deui, contona, dina Yesaya PANGERAN anu nyarios: Tapi konspirasi sareng Gusti Nu Maha Suci; leupaskeun sieun anjeun sareng pikasieuneun. Anjeunna bakal janten jebakan, sareng batu anu ngahalangan, sareng batu ngaganggu ka dua kulawarga Israil, sareng janten jebakan sareng jebakan pikeun warga Yerusalem. (Yesaya 8,13: 14).

Demi Petrus, pikeun panulis sanés Perjangjian Anyar, Yesus kedah disandingkeun sareng Pangéran tina Perjanjian Lama - Mungguhing Gusti, Israil Israil. Rasul Paulus ogé nyarioskeun Yesaya 8,32:33 di Rum 8,14 pikeun nunjukkeun yén Yesus mangrupikeun halangan anu kapaksa sasarengan.

singgetan

Pikeun panulis Perjangjian Anyar, Yéhuwa, batu Israél, parantos janten manusa dina Yesus, batu Gareja. Sakumaha Paulus nyarioskeun ngeunaan Tuhan Israil: Sareng [aranjeunna, urang Israil] sadayana tuang tuangeun spiritual anu sami sareng sadayana nginum inuman spiritual anu sami; pikeun aranjeunna nginum tina batu spiritual anu nuturkeun aranjeunna; tapi batu ieu Kristus.

Paul Kroll


pdfSaha Yesus sateuacan Lahir Manusa-Na?